Att amma eller inte

Innan dramat i går (se nedan, och tack för peppande kommentarer!) gick jag och funderade på amningen. Min hobbyanalys är att det inte kommer tillräckligt med mjölk för jag gör typ inget annat än att mjölka Mjölkgrisen. Så jag har börjat att varva med mjölkersättning, vilket hon glatt slukar i sig.

Och amningen. Ja, för att vara ärlig, jag tycker att det är svårt och stressande. Upplever inte alls den här ”mysiga stunden” som vissa gör. Jag myser ju med henne jämt ändå. Så jag överväger att börja trappa ner och sluta helt med det snart – MEN – varför känner jag mig som en usel morsa över detta? Som att jag missunnar henne nånting stort (jag hör fortfarande kursledaren på amningskursen säga ”ni har guld i brösten!”).

Jag har vänner som inte ammat alls och jag har vänner som fortfarande ammar tvååringar (i löv jo, Anastelle!). Och alla tycker olika – och ger olika råd. Även barnmorskor.

För övrigt var jag i Hornstulls galleria i går, och jäklar vad schysst det är med deras amningsrum!

 

 

 1. Hej,
  Vi är två legitimerade sjuksköterskor som läser till distriktssköterska på karolinska institutet. Vi ska skriva vår magisteruppsats om orsaker till varför mammor slutar amma och har granska olika bloggar. Vi vill gärna använda oss av informationen du har skrivit i din blogg som rör ämnet och undrar om vi kan få din godkännande? Självklart kommer informationen som vi använder från din blogg inte kunna spåras tillbaka till dig, allt hanteras anonymt. Vi är otroligt tacksamma för snabb svar!

  Med vänliga hälsningar
  Lina & Toloue

 2. Hej Annika! Jag tyckte att jag amma heela tiden i början, tyckte de var trist att sitta där ensam i soffan (ibörjan var det ju dessutom rätt oskönt och när Frans var trött släppte han bröstet och det rann ner mjölk på behån, i sängen…ja överallt!) och ensam i sängen på natten när min kille sov. Jag tyckte aldrig att Frans blev mätt och fatta inte varför eftersom han låg och sög i typ en timma. Köpte sedan en bröstpump och då kom mjölkproduktionen igång mer. Tycker fortfarande inte att amning är det mysigaste i världen och vill inte helamma mer än 6 månader. Kompletterade en hel del med ersättning de första veckorna eftersom Frans gick ner mycket ibörjan och vägrade att gå upp två veckor efter förlossningen. Det var smidigt och funka jättebra men han blev värsta lilla tjockisen 😉 Slutsatsen av den här långa kommentaren: gör det som känns bäst för dig!!

  Jag är ju adopterad och har aldrig blivit ammad och jag tycker jag blivit rätt okej ändå 🙂
  Kram, Annika

 3. Det man tillsätter på neo är fett och eller proteiner om mammans mjölk inte är tillräcklig. Anledningen till att mammans mjölk kan innehålla för lite näring är att barn som föds för tidigt har ett mulet större behov än fullgångna barn. Dessa barn har dessutom extra stort behov av de antikroppar som finns i modersmjölken. Pinsamt dåligt av personalen att inte kunna förklara detta!!
  /johanna, själv prematurmamma

 4. Allvarligt talat?! Det Trixie gör är att förmedla fakta (ja faktiskt) på ett objektivt och konkret sätt, om du upplever det som påhopp har du på tok för stort fokus på dig själv.

 5. Ammade inte min son som nu ar 3 ar, han fick ersättning fran vecka 1. Han ar idag en harmonisk och mycket fin 3-aring. De manga inte tanker pa ar att nar man ger flaska kan pappan bli lika involverad med bebisen, vilken min man har varit. Han alskade det och min son ar varken mammig eller pappaig, tyr sig till bada. Tank pa det Annika, att pappan kommer att kunna fa en unik kontakt med sitt barn redan fran borjan.

 6. Har en kompis som fick prematur unge och skulle pumpa ur sin mjölk på neonatal. Efter ngn vecka kom de på att hennes mjölk var för näringsfattig så de tillsatte näringsämnen och vitaminer. Hon ifrågasatte varför de då inte hellre skulle ge ersättning och trots att de inte hade några svar var de ändå säkra på att de inte rekommenderade det….

 7. Man ska göra det som passar en själv och barnet bäst, låter som att du är en stark och bra mamma. Bara en kommentar – min amning tog också MINST en timme varje gång och sen var det bara max 1h kvar till nästa amning. Men jag säger ändå att min amning”funkade”, för det är ju så det är ibland med amning – det är så mycket mer än bara mat som barnet får då. Vid flaskmatning tar det liksom slut då flaskan är slut, ingen mening för bebis att fortsätta då, liksom. Så det handlar definitivt om inställning och hur mkt tid man är beredd att lägga osv. Men jag säger inte detta för att låta negativ om dig och dina val, bara som motvikt om någon undrar – att amning tar lång tid behöver inte betyda att det inte funkar, så att säga!

 8. Hej! Det är ju svårt att veta hur ens bebis skulle ha blivit om man gjort eller inte gjort på ett visst sätt, eftersom det ju inte går att göra om 🙂 Jag har en 6månaders och jag hade bestämt mig för helamning innan hon kom. Fick kämpa som en TOK och efter 3 mån började det kännas bra. Hon åt varannan h fram till 5 mån, nu kan det gå 2,5 – 3h mellan ätningarna – hurra!
  Jag övertygad om att hon blivit samma superbebis som hon är oavsett hur jag matat henne. Hon har sitt glada humör från mig och sin 7sovartalang från sin far. Huvudsaken är väl att bebis växer och går upp i vikt. Du vore en dålig morsa om du inte gav henne mat alls 🙂

 9. Nu orkar jag inte läsa alla kommentarer, nöjer mig med att skriva att det är DU SOM VÄLJER! Jag var extremt obekväm med att amma båda mina barn, det var aldrig något mys och ingen av dem var nöjda. Med äldsta fick jag en såpass jobbig mjölkstockning + tillhörande skit som fick mig att helt gå över till ersättning, med den yngre skulle jag envisas och försöka amma + ge kompletterande ersättning.

  När yngste var 4 mån firade vi jul hemma hos svärisarna. Jag var trött på sällskapet och på att hålla på och flippa med tuttar och flaskor och tog beslutet att helt gå över till ersättning. Underbart! Lillgrabben brydde sig inte, blev snarare underbart nöjd när han fick bli mätt lite snabbare och lite mindre svettigt.
  Kram på’re!

 10. Gör som du känner är bäst för er, jag vill i min kommentar bara berätta hur det var för mig. Amningen funkade inte för mig och min son, ammade en timme, paus ca 15 min sen var det bara att sitta en timme till. Jag hade sådan sjuk ångest innan jag skulle ge honom ersättning, det kändes som om jag skulle ge honom knark (tack för det alla moraltanter) Men herreguuuuud vilken fröjd det var efter första flaskan, jag slutade att amma helt när han var ca en månad och det var först då jag tycker att det var roligt och mysigt att ha barn. Nu är jag gravid med barn nummer två och jag kan redan nu säga att jag inte ska amma en enda sekund, denna gången blir det ersättning från start 🙂 Man får ju precis samma närhet vid matningarna ändå + om det finns den till förälder så kan man hjälpas åt med matningarna.

 11. Roligt att höra att en annan hade samma hobbyanalys om sin palt som jag hade om min. Skillnaden var att min bebbe hatade flaskan, och sa TVI! USCH! Det vi också verkar ha gemensamt är snuttande bebisar, men bebisar som har feta, goa kinder. Din mjölkproduktion behöver du nog inte oroa dig för, det är din guldklimp bevis för. Sluta amma för guds skull om du vill, för att du inte trivs, för att det är för jobbigt, men inte för att du tror att du har sinat hähä. Man försöker hitta på lösningar till saker då man är utarbetad och slut, allra helst saker man kan göra själv. Om det ändå inte fanns bebisar som ammade var fjärde timme och sov 11 timmar i sträck från första start. Då slapp man vara avundsjuk och fundera på om man gjorde något fel… 😉 Lycka till oavsett!

 12. Det finns ju en del saker kring graviditet, förlossning och amning som fortfarande jämförs med hur det var ”förr”.

  – Att man minsann inte är sjuk bara för att man är gravid, förr jobbade kvinnorna på fälten eller i köken till sista dagen (funkar utmärkt nu också men inte för ALLA),

  – att det är det mest naturliga som finns att föda barn för det har kvinnor gjort i årtusenden och i U-länder finns minsann ingen smärtlindring eller kejsarsnitt (naturlig vaginal födsel kan funka kanon även 2013 men inte för ALLA)

  – att alla kvinnor som kan (typ alla) bör amma för det har man alltid gjort och det är det mest naturliga och hälsosamma för barnen (funkar toppen för många, ibland vid start och ibland efter en tids kämpande, men inte för ALLA).

  Jag tror att vi är lite befogat rädda för att sätta våra egna behov först, som att man hör att alla födslar i LA sätts igång för att man ska kunna boka dag etc. Det moderna livet. Det har vi nog ett motstånd mot. Med all rätt – men var går gränsen?

 13. Jag tycker att om man kan, så ska man amma. Som flera sagt här så är det helt normalt att ett ammat barn äter väldigt ofta och länge, men ibland också kortare och mer sällan. Bebisen har ju sina tillväxtperioder och då vill hon amma ännu mera, vilket ju skapar mera mjölk efter några dagar för att tillfredsställa hennes nya, större behov. Det ÄR hårt att amma det tyckte verkligen jag också. Båda mina barn helammades till 9 månader, det var jobbigt men också mysigt och dom ville verkligen det. Jag vet att när man är mitt upp i det så kan det kännas som att ”ska mitt liv vara såhär nu förevigt” 🙂 men såhär i backspegeln, mina barn är 6 och 8, så ser man att det var en försvinnande kort tid ändå. Jag hade möjlighet att vara mammaledig och behövde inte gå upp och jobba efter en lång ”amningsnatt” men jag vet inte hur du har det, sånt spelar ju också in. Jag har även sett argument på andra ställen att man vill gå ut på puben etc. och att det är lättare om man inte ammar men återigen tycker jag att det är en så kort tid totalt sett som man ammar så man kan ta igen det senare 🙂

 14. Varför måste det vara antingen eller? Kör på med både och, även om det är lite förvirrat ibland så är det så skönt att ha bröstet tillhands ibland. Tillägg är kanon också, speciellt i eran situation så pappan kan delta mer aktivt. Kör på att tilläggs mata ibland och mysamning ibland. Det bästa av båda sidorna :)) lycka till med vad du än gör, det blir bra hursom.

 15. jag skäms när jag läser vad du skriver Miriam, om att man skulle vara osäker som kvinna och det ena och det andra, fy för denna skuldbeläggning!!! jag hade ingen mjölk att ge mitt barn, fysiskt omöjligt för mig. Min mamma hade heller ingen och har gett mig och mina syskon ersättning och ingen av oss har varit sjuka, tagit medicin eller har allergier. I andra länder där man inte har möjlighet att amma längre än tex 3 mån pga av att man inte får vara mammaledig längre, där får barn ersättning, är dom inte normala då? jag är en normal, välanpassad människa som har fått mera kärlek av min mor än någon jag känner, jag har henne att tacka för allt, men tänka sig jag är inte ammad. Att du utgår från dig själv är helt okej, men att påstå att barn blir på ett visst sätt eller att kvinnan som inte ammar är på ett visst sätt och helt enkelt lögn!!! du skriver såhär : ”Kanske har hon levt hela sitt liv att behaga män/leva upp till yttre krav.” men om man är lesbisk då och inte har behagat män? Om man helt enkelt inte vill amma, om man fått ett för tidigt fött barn som inte orkar amma men behöver mat, om man gått till en klinik och vill ha barn själv, hur förklarar du det? sluta skuldbelägg alla andra och tro att du är den perfekta modern för att du ammat, jag vet ammande barn som är och har varit konstant sjuka och inte har kontakt med sin mamma idag, kärleken kommer inifrån inte från tuttarna!!!!!!

 16. Hallå igen!
  Jag hittade artikeln hon skrivit i DN. Först måste jag påpeka att en artikel ur DN, utan några hänvisningar till några rapporter eller andra källor, är långt ifrån trovärdigt. Visserligen är hon professor och överläkare i immunologi, men tyvärr är detta långt ifrån någon form av garanti heller. Den akademiska världen är full av idioter, tyvärr, och man ska vara precis lika kritisk mot vad man hör därifrån som någon annan stans ifrån.

  I artikeln skriver hon t ex om allergi och hur det skulle kunna kopplas till amning. Dock utan att hänvisa till några studier eller utan att utesluta andra kopplingar. Exempelvis löper de barn som föds av mödrar som fått laxerande medel innan förlossningen större risk för att utveckla allergier och autoimmuna sjukdomar eftersom de går miste om det viktigaste för en bra tarmflora – nämligen mammans bajs. Kanske låter äckligt, men så är det. Hon skriver ingenting hur man skulle kunna bortse från att de flesta som ammat på de senaste åren också har mottagit laxerande medel innan förlossningen. Det står inte heller något om kopplingen att kvinnorna ammar mycket och samtidigt lever i Sverige, där vi har en fräschare inomhusmiljö än i många andra länder (vi tar till och med av oss skorna inomhus, till skillnad från t ex England som i många andra fall liknar oss till stor del socioekonomiskt). Detta är bara två exempel.

  Huruvida reklamen borde förbjudas eller ej är en annan diskussion, men jag håller mig väldigt skeptisk till hennes artikel. Självklart får du bilda dig en egen uppfattning 🙂

  Trevlig kväll igen! 🙂

 17. Nej, det är inte samhällets tryck utan andra kvinnor, mammor, som är det största problemet vilket diskussionen här visar. Mina döttrar är helammade och de var precis lika mycket sjuka som min väninnas flaskmatade. Alla kvinnor kan inte amma, så är det bara.

 18. sen vill jag faktiskt slå hål på myten om att man har tillräckligt mycket mjölk om bebis verkar välmående och nöjd, jag hade några få droppar bara men min stackars tjej klagade aldrig, hon var hungrig första dagarna hemma, sov som en bebis o var uppe som en och snuttade (på ingenting) först när vi kom tillbaka och hon skulle vägas kom alla varningssignaler när hon tappat så mycket i vikt trots min nöjda bebis som inte ens skrek eller gnydde..jag vägde henne ofta för o se om hon ökade i vikt eftersom hon aldrig sa till när hon var hungrig, med ersättningen kan man iaf kontrollera och veta hur mycke dom får i sig

 19. vet du, när jag fick min bebis för ungefär 11 mån sen så funkade ingenting, det gick aldrig att amma för mig, hade ingen mjölk och amnings hetsen var enorm från alla håll och kanter, INGEN (förutom min karl) såg att jag mådde skit, frågade om amningen var det bästa för MIG, det var aldrig mysigt, aldrig bekvämt och skuldkänslorna som växte av att mitt barn var hungrig och inombords skrek jag över att jag ville ge mitt barn ersättning men inte vågade första dagarna….fy fan för den här amnings hetsen i Sverige säger jag bara, att man ska pumpa sig gul och blå. OM man VILL och KAN så amma på, OM man INTE VILL eller KAN så skit det!! att å ena sida lyssna på, ja men amning e ju det ultimata, men, det e okej med ersättning…det gjorde bara saken värre. mitt barn har ALDRIG haft ont i magen, aldrig varit kass i magen eller haft konstigt bajs, hon är pigg och glad och en superbebis, inga allergier, äter ALLT, trots ersättning, sen har hon en kusin som har helammats men är världens sjukaste barn…så GÖR PRECIS SOM DU VILL, SOM DU ORKAR, SOM DU FÖRMÅR OCH SOM DU KAN!!! mamma barn relationen handlar inte bara om barnet, den är inte envägs, det tog mig över ett halvår för att acceptera att jag inte behövde känna någon skuld i att jag gav mitt barn ersättning, hon fick mat, hon var nöjd. älskar din blogg och att du e så ärligt ”vanlig”

 20. Jag vill bara tillägga att detta sas som en självklarhet när jag läste immunologi i höstas, och även min vän som läser till läkare talade om detta som allmän kunskap som vi lär oss när vi läser immunologi, därav tog jag det som en självklarhet. Givetvis håller inte detta om man inte har några trovärdiga källor 🙂

 21. Det stämmer absolut som du säger att barnet får antikroppar genom placeantan under graviditeten men utifrån studierna jag läst så hävdas det att det går genom bröstmjölken också, vilket vore rimligt oavsett om modern har en infektion eller inte. Bara där tycker jag dock att det skulle finnas tillräckligt skäl till att amma (om man kan och vill givetvis), om du bär en infektion riskerar du givetvis att smitta ditt barn.

  Jag har skummat en del av de artiklarna jag hittat av Agnes World på GUs hemsida men hittar ingenting om just amning. Du får jättegärna länka om du har möjlighet! Givetvis tar jag till baka och ber om ursäkt om jag har fel.

  Detta är en av de artiklar jag har som stärker mitt argument:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24392283

  Där kommer även ett annat argument till diskussionen, nämligen koloniseringen av tarmen för en god tarmflora.
  Trevlig kväll! 🙂

 22. Detta stämmer inte. Bebisen får antikroppar som blir immunförsvar genom navelsträngen i slutet av graviditeten. Bröstmjölken ger ett (svagt, varierande) skydd mot de infektioner mamman har just när hon ammar. Inget annat. Det finns inga studier av svenska barn som visar att de som är ammade är friskare än de som flaskmatas. Läs vad Agnes Wold professor i Göteborg säger.

 23. Verkligen tråkigt att du väljer att ta det så. Och ännu tråkigare att du inte kan komma med belägg för dina påståenden. Blir ju supertokigt att hävda sig i diskussioner på internet utan att kunna ha distans så att man kan fullfölja sina argument med underlaget man baserar dom på. Var genuint intresserad av vilka studier du grundade dina uttalanden på.

  Ha en fin kväll och ta hand om dig!

 24. Amma om det känns bra, annars ska du låta bli. Läs DN artikel om amnings hysterin i Sverige så kanske du inte känner lika dåligt samvete…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..