Ann Söderlund

Om man ändå vore än bläckfisk

Stopp i avloppet, sjuka ungar och torktumlaren och tvättmaskinen lägger av samtidigt. Håret som ska fixas inför Kristallen. I nästa liv ska jag jobba med sånt. Eller bli en bläckfiskmamma. Så underbart att ha åtta armar. VHS:are är ju svårare att få tag på än kungens hemliga sms. Hatar att jag är världens mest otekniska människa. Jag fattar ingenting om nånting. Vet fortfarande inte hur man kopierar på datorn typ…Frågan nu: är jag dum i huvudet, är det ärftligt eller handlar det om ointresse? Gissar på en blandning av alla tre. Måste fixa klänning till ikväll. Var hemma hos Sanna igår, men post-mammakropp så g ut som bacon i rulle i Sannas små frimärkskreationer. Kan inte riktigt sluta tänka på hur lätt livet vore om jag vore en bläckfisk. Jag skulle kunna ta hand om mina fyra barn samtidigt och samtidigt skriva på min dator, måla läpparna och föna håret. Nu ringer det på dörren. Snart funkar vasken igen!!!!

20140829-121041.jpg

20140829-121055.jpg

Kommentera
Föregående artikel Är det här mamma…

Är det här mammaporr?

Jag var på en bokrelease för ett tag sen och fick med mig en extra bok. En typ tjockare tidning som var som en bok. Boken var översatt från amerikanska och heter ”Mammaporr”. Lät väldigt intressant tyckte jag som var gravid och inte så inne i porrsvängen för tillfället. En badboll på magen lägger en viss sordin på just den stämningen. Jag bläddrade glupskt i boken, men satte snart kaffet i min feministiska strupe i halsen. Hela boken var hjärndöd och fick ut på att snygga ( amerikanska) män satt med en bebis på olika ställen och gjorde traditionella husmorssaker. Ni ser bilden: vek tvätt, diskade, dammsugase, badade bebisen, lekte med bebisen, lagad mat etc. Alltid lika ofläckiga och polerade med en hjärndöd kommentar under i stil med, ”Jag tog hand om Lillen så att du kunde åka på spa med dina bästa väninnor”. Eller, ”Kom hem ska jag massera dina fötter i två timmar”. Jag avfärdade boken och återgick till mina viktiga åtaganden (kolla på Orange is the new black på Netflix.) Så stenålderstöntigt omvänt bl.a. Men så idag har M dammsugit, slutat golv, ringt tvättmadkinskillen och hotat, tvättat, vikt tvätt och ”badat Lillen”. Och plötsligt förstår jag den där amerikanska bokens storhet (men jag tänker aldrig erkänna). Min vän Katerina Janouch kallar pirret för dammsugarkåt. Jag drar mer åt jämställdhetssnusk. Jag ska dela med mig av bilderna i boken. Systerligt…Med vänlig hälsning, Bakåtsträvaren

20140828-151818.jpg

20140828-153423.jpg

Kommentera
Nästa artikeln Om man ändå vore…
Föregående artikel Vi förbereder os…

Vi förbereder oss för babysalsan

Nu börjar det bli dags. Nu ska vi bli sportiga. Bobo o jag. Vi har köpt joggingvagn. Och idag blir det babysalsa på Mosebacke. Någon sa ”du som var så vältränad och hade så snygg kropp. Är du inte ledsen för att den förstördes när du var gravid?” Svaret är ”nej. Den går att bygga upp igen.” Jag behöver inte vara Madonna. Jag är nöjd lite hur det än blir. Vi förbereder oss med babysalsan. Vi lyssnar på brasil music. Vi är på g här hemma!!!

20140827-134308.jpg

20140827-134327.jpg

20140827-134357.jpg

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Är det här mamma…
Föregående artikel 10 saker jag äls…

10 saker jag älskar med min man (hurra!)

Igår fyllde min älskling år. Han är så liten bara 38. Två saker jag kom att tänka på när jag åkte till restaurangen där vi skulle fira i förväg och fixa med presenter och blommor på bordet. 1. Jag är fortfarande lite osäker på hur Mathias stavar sitt efternamn. 2. Jag vet fortfarande inte vilken som är Mathias favoriträtt. Allt har gått fort. Bebis. Förlovning. Ihopflytt. Men det är sånt jag gillar. Varför vänta tills spindelnät flyttat in i kärleken? Tjoff rätt på! Så tänkte jag lite extra på vad det är jag älskar mest med den här mannen och kom på nästan tusen saker. Men det jag kanske älskar allra mest är att han är världens bästa pappa till Bobo. Och det jag kanske älskar allra mest är saker dom gör när dom tror att jag inte ser. Små danser i Steve Martin-stil. Små sånger i…
Äsch! Här älskling. Här är hela listan på saker som jag älskar med dig (keepin it for the grandchildren).
1. Det händer att du äter chokladbollar till frukost. 2. Du hittar på världens uslaste texter som du sjunger för Bobo när du tror att ingen hör, ”Det är jag och solen. Det är du och solen….”
3. Du hittar på världens uslaste koreografi och dansar för Bobo när du tror att ingen ser. 4. Du spontandansar med mig i köket. Alltid i otakt. 5. Du älskar allt som jag älskar (okej kanske inte sättet jag kör bil på, men ALLT annat). 6. Du ger mig blommor (men glömmer att ha vatten i vasen). 7. Du har köpt en sjusitsig bil istället för din sportbil. 8. Ditt skägg (många pluspoäng här). 9. Att du kan prata dialekt. 10. Att du älskar mig.

20140827-112946.jpg

20140827-113008.jpg

20140827-113028.jpg

20140827-113100.jpg

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln Vi förbereder os…
Föregående artikel Ingen rädder för…

Ingen rädder för sjuka barn här

Jag tänkte på en grej nu när jag var gravid. Alla vet allt om vad man ska äta och dricka. Hur man ska motionera, klä sig och vilka vitaminer som ger barnen Nobel-priset via navelsträngen. Till och med människor som knappt vet hur man gör barn har en åsikt. Och det är lite gulligt. Vad är det man säger: ”It takes a village to raise a child”.
En sak som jag folk däremot inte har koll på är det här med medicin. Vet inte hur många gånger jag har stått där och kliat mig i huvudet ”kan man verkligen ta den där tabletten när man är på smällen?” Och har man frågat någon i ens närhet, på kontoret eller så, har den personen varit jätte-bombis-säker. Till en början. Sen ganska snart: JÄTTEOSÄKER  med en liten efterhängsen kommentar. –Det har jag faktiskt ingen jädra aning om, egentligen. Sen, tänk alla gånger man suttit där med hostmedicinen och en snorig liten häng-älskling med ihopsnörpt mun som vore det gamla tant Agda utan löständer på besök, ”Det är äckligt mamma”, ”Jag tänker inte, aldrig i livet”.
Eller milda Matilda, minns med ens när barnen var ännu mindre. Distrahera. Använda clowntricket. Jonglera. Peka på hittepåfigurer (och samtidigt försöka trixa in en mun medicin.)
Nu har jag en ny bebis och ska börja om med alla frågor och tvekande svar. Frågor som är så viktiga för det handlar om det viktigaste man har: gullefjunsbarnen. Den här gången tar jag hjälp! FASS! Here I come!

Kommentera
Nästa artikeln 10 saker jag äls…
Föregående artikel Släpp tuttarna l…

Släpp tuttarna loss (eller flaskorna) det är höst

Kom allra sist till fotograferingen av Mamas superkampanj #matanu
Nu ska vi tillsammans arbeta för en fördomsfri bejbimatning. Dom som tycker att mammor ska gömmas i mörka hörn eller på kladdiga toaletter varnas! Ni kan få en bloggartutte i munnen. Kom som sagt allra sist (dåligt lokalsinne) och såg alla sköna mammor och bejbisar sitta med rattarna fria eller flaskorna i högsta hugg. Bobo smilade upp sig i en Svenne Banan-pyjamas och såg ut som en liten prost bredvid Sanna Brådings lilla tigerkung. Efteråt hade jag ett bokmöte med finaste Johanna Westman, sen städa lägenheten, luncha med Christina, hämta upp fyra fotbollsgalna kids, köpa present till Mannen som fyller år i morgon, laga köttfärssås och spagetti, maila och hångla upp min man (tidig födelsedagspresent). Hej och hå. God natt alla vänner där ute p.s har precis noterat att mina välanvända bröstvårtor ser ut som små krokar. Nedåtböjda. Kan man använda det till något?

20140825-235826.jpg

20140825-235850.jpg

20140825-235913.jpg

20140825-235943.jpg

20140826-000021.jpg

20140826-000113.jpg

Kommentera - 2 kommentarer
Nästa artikeln Ingen rädder för…
Föregående artikel Sanna och jag hö…

Sanna och jag höll på att missa Guldknappen (och Bobos första shot!)

Allt är lite skakigt inför Guldknappengalan. Bobo och Mathias har övat med flaskan. Det går lite upp och ner. Det kommer väldigt mycket mjölk. Bobo vill inte dricka mer i flaskan. Det rinner ner i hans mungipor. Vi undrar vad som är fel. Det gick ju så bra igår. Aha! Hålet i flaskan har gått upp. Bobo får en shot i ett slurp.

Vi provar igen. Med litet hål. det går bra. Jag sticker och lånar världens finaste sidendress i svart med spets från Rodebjer. Lånar både fina smycken och kläder på Grandpa! Halvsju ammar jag. Mathias är ute och springer. Superplanering…Sanna messar, ”Vi måste åka nu!” Liten vit lögn. ”Sitter i taxin om fem.”

Snabb makeup. På med klackar. Voliá! Jag känner mig supersnygg! Vet inte varför men tänker att just den här outfiten är något som Gwyneth Paltrow skulle ha på sig (hehe).

Hämtar upp Sanna. Framme vid Grand Hotell, tror vi att vi missat hela galan, men det visar sig att vi står på fel röd matta.

Vid rätt röd matta är kön lååååång. Vi bestämmer oss för att ta ett glas bubbel på Grands veranda. Vi börjar prata. Vi har så mycket att säga varann. Ni vet på sånt där tjejvis. Plötsligt inser vi att nu håller vi verkligen på att missa galan. Jag, som känner mig som Askungen på bal, medveten om att det kan bli babyutryckning närsomhelst är ändå nöjd med kvällen.

Runt hörnet är kön borta och röda repet STÄNGT! Vi ursäktar oss med ”vi-har-jobbat-varit-med-bebis-ursäkter” och precis när vi kommer in börjar modevisningen! Älskar Ida Sjöstedts klänningar. Ska gifta mig i en Ida Sjöstedt! Vi träffar Jonas från Top Model och planerar en feministisk attack med Moa Gammel och Sahara Hotnights-Maria.

23.01 är jag hemma hos Bobo igen. En timme före Askungen. Han snarkar som en gris. Han klarade sig själv! Jag har inte ens ont i fötterna! Det är det jag alltid har sagt, en mamma behöver både glamour och blöjlivet!

Kommentera
Nästa artikeln Släpp tuttarna l…
Föregående artikel Han dricker öl…

Han dricker öl, jag ligger dubbelsked

Jag är ensam med barnen. M dricker öl. Jag är inte van vid att han är ute längre. Kan inte sova. Äter upp barnens chips som får min mun att sticka död hund. Kanske kan jag inte sova på grund av att Dante och Bobo ligger en millimeter från varandra och en halv millimeter från mig. Jag flyttar bort dom då och då, men utan långvarigt resultat. Vi ligger så kallad dubbelsked med extra svett. Det kliar på högra skinkan. Jag kliar tillbaka. Funderar över livets små ting. Är lycklig över min nya askigare hårfärg. Tack vackra Giggi!!!!!!! Låt oss erkänna det tjejer. Nya underkläder, nytt smink (krämer!) och ny frisör är en känsla som män kanske aldrig kommer att förstå. Lyckan över dessa ytligheter är må hända banal, men inte oviktig för till exempel en småbarnsmamma som har få momentum för sig själv. Om detta pratade jag med Clara och Helena på vår trevliga lunch idag. Bobo var där. Han trilskades. Men det blev bra till slut. Sen åkte jag till frissan (Bergs salong) och ordnade till riset. Det blev pizza till middag. Sen trodde Ilon att han hade njursten, men det visade sig vara något helt annat. Något brunt. Nu ligger jag dubbelsked och undrar vad fasen jag ska ha på mig på Guldknappen på Grand hotell i morgon. Meningen är att Bobo ska ta flaska. Vi får se hur det blir med det…klart slut. God natt.

20140823-001011.jpg

20140823-001041.jpg

20140823-001105.jpg

20140823-001121.jpg

Kommentera
Nästa artikeln Sanna och jag hö…
Föregående artikel Trött mamma

Trött mamma

Var på Anitha Schulmans releasefest för boken 5:2 på Brillo i onsdags och igår var jag sååå trött. Hade ingen lust alls att göra något annat än att äta glass. Men ingen rast. Ingen ro. Pressplåtning för SVT hemma hos Sanna. Och ni vet såna där dagar när inte ens makeup-artisten kan fixa håret. Det blev liksom inte bra hur vi än höll på. Sommarslitet halmhår med råttabotten, typ. Tur att underbara frisör-Giggi kommer från Värmland idag! Tar med mig Sanna. Och Bobo.

20140822-095706.jpg

20140822-095731.jpg

20140822-095745.jpg

20140822-095810.jpg

20140822-095829.jpg

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Han dricker öl…
Föregående artikel Vår bästis Joel…

Vår bästis Joel Kinnaman

Den här dagen har jag förenat nytta med nöje. Först lunch med underbara Katrin och jobbsnack. Sen fika med Åsa och min ljuvliga guddotter Bibi. Vi sitter på Urban Deli på Söder och smäller i oss kanderade popcorn när Åsa inser att det är Fares Fares och Joel Kinnaman på uteserveringen. Fares brukar hänga där, men nu är Joel också där och vi blir starstrucked och börjar fibbla med mobilerna och låtsas ta bilder på Bibi som inte fattar varför vi fnissar. Bilderna blir paparazziusla. Huvud framför objekt. Motljus. You name it. Så dyker min Ossian förbi efter första skoldagen och bara, ”Åh kolla där är han Hollywoodkillen. Jag går ut och frågar om han vill vara med på en selfie”? Och jag blir alldeles till mig, ”Vågar du det?” Men Ossian är redan vid deras bord och Joel blir lite smickrad och generad och vips så är Ossian bästis med Joel. Vad säger man? En medietränad generation.

20140821-092909.jpg

Kommentera - 6 kommentarer
Nästa artikeln Trött mamma
Föregående artikel Ibland måste man…