Rädd!!

Hjälp!! Jag är rädd för mitt eget barn!

Max hat sovit hela nätter….fram till i fredags. Nu har han börjat vakna vid 3-tiden och har svårt att somna om. 

Han får komma över till vår säng, får lite välling och sen tror man att han somnar men så vaknar han med ett ryck och är jätteledsen och så håller det på till kl 06 då det är dags (enligt Max) att gå upp. 

Förutom det här så har vi ju bitandet!

För er som har missat så har Max börjat bitas. Det är absolut inte i frustration utan mer av kärlek. Att han liksom inte riktigt vet vad han ska göra av sina känslor och istället för att kramas och pussas så sätter han tänderna i en..  

Det gör så jäkla ont!!!!

Och detta gör han även på natten. 

När han ligger där och kramas och gosar in sig kan det rätt som det är komma ett hugg i min näsa eller överarm eller den kroppsdel han får tag på. 

Detta för med sig att jag ligger på helspänn. Jag vågar inte somna för jag är så rädd att han ska hugga mig….

Hjälp!! Vad ska jag göra???

Alla tips är väldigt välkomna. 

Jag kan ju inte ligga och vara rädd för mitt egna lilla barn…..

 1. Dottern bits med ibland, men vet inte varför. Känns som hon tycker det är ”kul”. Men vi säger lugnt, men bestämt ”Nej!”, när hon bits. Hon har även bitit storebror. Vet inte vad man ska göra, men tror det funkar att vara tydlig som några andra skriver och säga ifrån.
  Är hon t.ex i famnen och biter en säger vi ifrån och sätter ner henne. Att det inte är ok att göra så.

  Ang. Sovandet. Har ni testat speldosa? Det har vi till dottern(16mån), när hon ska sova så drar vi igång den. Och även om hon vaknar på nätterna så får hon nappen(om hon tappat den) sen drar vi igång speldosan. Funkar typ alltid:) har även en i vagnen om hon sover där och en i bilen. Då är hon van att höra en speldosa, känns som hon är trygg med det. Har olika speldosor hemma, i vagnen&bilen.
  Hoppas det löser sig!
  Lycka till!! :):)

 2. Jag tänker att han befinner sig i ett utv.steg. Hjärnan utv o de drömmer mer i vissa perioder.
  Många barn biter när de får starka känslor bara att avleda o visa att du inte tycker om det så kommer det nog ge sig. Sova m tröja ett tag så kanske d inte blir lika bitvänlig😉

 3. Min son började bita oss när han var runt året. Framförallt bet han mig, både när han var glad och ledsen, när han ammade och värst av allt var att han bet mig i låren om jag stod med ryggen mot honom.

  Jag fick rådet av BVC att tydligt säga ”nej” och sedan bry sig om den personen (om det nu var någon annan än jag) istället för att lägga fokus på honom och ge bitandet uppmärksamhet.

  Han var sen med talet men så fort han började prata slutade han bitas. Det var väl helt enkelt hans sätt att kommunicera.

  Lycka till!

 4. Har inte lätit hur gammal er son är men min son hade en period när han var 9-11 mån som han bet. Bara mig och sin pappa och som du beskriver det när han blev glad och lite upprymd. Han tyckte det var roligt när jag sa ifrån och ibland när det gjorde så ont att man automatiskt reagerade med att skrika aj blev han ledsen 🙁 Han slutade bara tvärt med det så hoppas det blir samma för er. Han sov i sin egen säng fram till denna period. Sen började han vakna på nätterna och vilja komma över så nu sover han bara med mig och vi sover åter hela natten så om det känns okej för er tycker jag ni kan låta honom sova med er hela natten så slipper ni kanske uppvak.

 5. Vår dotter är 14 månader nu och har bitit i perioder. Kan se ett stark samband med när det kommer tänder. Känner igen när pussar går över i ett bett. Hon har inte bitits på flera månader och så i förrgår morse fick jag ett bett igen, mycket riktigt så var det en tand på G långt bak i munnen. Men första ”perioden” höll på i ca: 4 veckor och resulterade i 4 tänder. Lycka till!

 6. Angående bitandet så kan du pröva att nypa när han biter dig. Så han inte se att du nyper han utan bara låtsas som ingenting. Då kan det bli att han förknippa det med att om han biter nån gör det ont på honom själv.

 7. Förstår precis hur du har det. Har haft en bittjej också och kan fortfarande göra det när hon blir arg nu, 4 år. Visa bara ordentligt att du blir ledsen och att det gör ont och sen ge honom ett alternativ till att få utlopp för sina känslor. Ge honom något annat att bita i, kudde, bitleksak. Eller visa att man pussas eller kramas om man vill gosa. Men det kommer gå över. Vad gäller sömnen så finns det en del saker som funkat för oss. Och den främsta och kanske jobbigaste lösningen är att få honom sova hela natten i sin säng. När man väl tagit upp ur spjälsängen har det varit svårare att söva om. Trösta i sängen och försök få honom somna om där. Det kommer vara några jobbiga nätter men sen är det värt det. Har ni riktigt mörkt i hans rum? Alltså kolsvart? Sen att korrigera lite på hans sovtider överlag kanske också kan vara något att titta på. Maila mig om du vill ha mer konkreta tips. Kämpa på 🙂

 8. Min BVC gav mig rådet att säga till på skarpen NEJ när de bits. Markera att det inte är ok. Det handlar inte om att skälla eller nåt.

  Angående rackig sömn för er föräldrar tycker jag bara du ska tänka att det är en period som går över. Dela på er o ta varannan natt, gå o lägg er tidigt o om han vaknar supertidigt brukar vi gå upp, inte så vi börjar leka eller göra nåt kul men jag blur galen av att försöka brottas med ett barn som inte vill sova. Jag dricker typ en kopp te i halvmörker så får hon gå runt. Byter blöja o erbjuder vatten eller välling så vet jag att det inte är nåt sånt. Efyer en stund brukar hon bli trött o krypa upp hos mig o så somnar hon o så går vi o lägger oss igen.

  Men det går över!

 9. Stakars dej kan du inte avstyra det hela när du ser att han är på G sej ”NEJ nu gör du inte så” å kittla exempelvis honom å sedan ge honom en jätte kram jag tror helt enkelt att du måste ligga ett steg föööre hela tiden avstyra helt enkelt 😀
  Men aptiten är det inget fel på han gillar Kinamat härliga bilder 😊😊👍

 10. Hej!

  Hur mycket sover han på dagarna? Säg att han sover 2 timmar på dagen, dra ner tiden 30 min (sovtid 1,5 h). Prova att lägga han en halvtimme senare på kvällarna, min mans dotter vaknade alltid 4.45, när vi ändrade hennes sovrutiner över hela dagen så sov hon bättre, det blev en stor skillnad att lägga henne 30 minuter senare.

  Bitandet så gäller det att förekomma honom (förstår att det är svårt när ni försöker sova, men att verkligen försöka göra det när ni är vakna), visa att du blir ledsen när han lyckas. Prova att skriva ner vilka tillfällen som han bits, vad är det kring dessa situationer som triggar i gång bitandet, genom att skriva ner det kan du se om det finns ett mönster i det och då blir det lättare att förekomma honom. Kan rekommendera boken ”fem gånger mer kärlek” av Martin Forster

 11. Min äldsta son bets också. Det var precis som du beskriver något av en kärlekshandling. Jag var livrädd att jag av ren reflex skulle sparka till honom när han högg mig i benet. Det gör ju så galet ont med de där små tänderna. Han bet även andra barn på förskolan. Det var dock under en kort period innan han kunde uttrycka sina känslor på andra sätt.

 12. Min son bet oss och har gjort det till och från under kortare perioder när det är tänder på gång.
  Sen lugnar det ner sig och så kommer det tillbaka igen.
  Det går över!
  Vad det gäller nätterna så kan du kanske prova att ställa klockan lite innan han vaknar, lägga honom nära dig innan han vaknar ordentligt.
  Kan kanske fungera.

 13. Vår son som är 2 dagar yngre än Max har också börjat bitas (dagtid). Han biter även på sig själv, på handleden/handen. Min teori har varit att det kliar i munnen, han har flera tänder på gång i överkäken. Men vad vet jag:-)

 14. Har inga råd, men förstår dig! Vår 9-månaders har i och för sig alltid vaknat ofta på natten, men nu vaknar han och vill vara vaken – otroligt frustrerande. Morgon tycker han sen att det är vid 4-5-snåret..

  Jag sover också på helspänn. Om han vaknar bara någon sekund före mig kravlar han nämligen iväg för att ramla ner i golvet! Jag måste därför vara tillräckligt vaken för att hålla i en fot eller arm för att han inte ska krypa iväg. Dessutom bits han! Överallt han kommer åt – i bröstet vid amning, men även i armar, ben och ansikte när han kommer åt. Vet verkligen inte vad man ska göra!?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..