Mat jag inte gillar

Bästa listan i bloggosfären just nu! Klart man hakar!

Gillar ju näästan all mat, bara den är vällagad och av hyfsade råvaror. Men så käkar jag inte gluten sen 5-6 år tillbaka eftersom min ibs-mage mår ljusår bättre utan. Och herregud vad mycket som hänt sen dess, nu är anti-gluten liksom gått och blivit trendigt. Nu kan man leva TYP som innan, med alla fantastiska substitut. 

Men mer om det i annat inlägg. Här har ni 10 grejer i ät-väg som jag inte alls hjular baklänges av: 

 • Rödlök. Framförallt rå. Hur folk ens kan få i sig en endaste bit rå rödlök, typ på burgare är för mig ett komplett mysterium. Vidrigaste smaken och EFTERsmaken jag vet. Kväljningar…
 • Messmör. På tal om kväljningar. Har väl nåt smärre (kollo?)barndomstrauma här. Kan knappt tänka på det utan att börja hulka. Säger som Natashja säger om lakrits (som jag för övrigt glllar massor) – ”det är djävulens stjärtsmet”.
 • Falafel. Förlåt mig alla falafelälskare men har det NÅNSIN gjorts en icke-torr kikärtsboll? I så fall: VARTDÅ? Smular ju bara i munnen, sönderfallande ”bös”.
 • Fiskbullar. När jag var gravid åt jag det minst två gånger i veckan. Annars är det helt oätligt ju. Men så drack jag å andra sidan OLIVSPAD (alltså ur burkar med oliver, efter att ha silat bort själva oliverna) frekvent där i första trimestern…
 • Burkmajs. Helmers bästa snacks. Själv äter jag enbart majs i form av popcorn eller som tortilla-typ. Allt annat är bara för sött och ytterst obehaglig textur.
 • Banan som inte är grön. Ska jag äta banan som den är så måste den vara på gränsen till omöjlig att öppna. Mogen banan rakt upp och ner i munnen är ju en mardrömslik upplevelse. Folk som ÄLSKAR brunprickig banan! Vilka sjuka jävlar!!
 • Dillchips. Som bohuslänning känner en ju att dill hör hemma i havs-mat. Inte i snacks! Ge fan i att dilla mina chips! Sourcream & onion skare va och inget annat!
 • Sushiräkan. Iiiiuuuhh! Stor, seg och sötaktig i smaken. Aldrig fattat hur man kan gilla räk-nigirin i sushiuppställningen. Panik-äcklig!
 • Njure. En gång åt jag njure, i England såklart. Superfancy London-resturang men smakade ändå bara urin och… Död. Jo, så som man tänker att död skulle smaka om den kanaliserades i en enda smak. Kräktes efteråt. Har fortfarande viss ångest över detta vidriga minne.
 • Keso. Ändå konstigt för jag gillar ju gnisslet med halloumi. Men keso-gnisslet ger enbart samma rysningar som när man drar naglarna mot tegel eller en spade mot asfalt. 

Provocerad och kränkt, eller medhåll? Vad pallar du bara inte ta i din mun??

 1. Den icke-torra falafeln finns i MALMÖ! Gå till vilket gatukök som helst typ. Så jäkla gott! Sörjer att det inte finns vettig falafel att få tag på i Stockholm

 2. Ett gigantiskt amen på det där med banan! Fattar absolut inte folk som tycker tvärtom, yuck….

 3. Blodpudding och fiskbullar, blää! Bara doften får det att vända sig i magen!
  Latte på sojamjölk smakar som om man haft i ett gäng skalbaggar (får ibland sojamjölk när jag beställer laktosfritt) och tyvärr tycker jag de flesta växtodlade alternativen i frysdisken är torra, tråkiga och smaklösa och ger definitivt inte mersmak.

  Egengjord falafel är underbart gott! Ica har grymt recept men då ska man orka koka kikärtorna själv och mixa alla ingredienser 😉

 4. Fetaost med Fårmjölk. Något av det vidrigaste som finns 💩
  Håller med dig om bananen. Den ska vara omogen 😂 Sen banan i mat/varm banan är ett big no no!!

 5. Det smög sig in ett par fel på din lista. 1. Rå rödlök är bästa konsistens och syragivaren om den hanteras rätt, dvs hackas eller skivas tunt. 2. Estrellas dillchips är det godaste som finns, olw är blä. 3. Låter som en brutalt överprisad och trött Sthlms-falafel
  Mvh Malmöbo

 6. Håller med om banan, sushi-räka och messmör. Hatar även stora, stekta svampbitar av odefinierad sort. Men rå rödlök och dillchips (Estrellas) klarar jag mig inte utan!

 7. Åh älskar såna här listor! Dock håller jag enbart med dig när det kommer till messmör, falafel och njure..
  Det absolut värsta jag vet är potatisbullar, får kväljningar av doften bara 😷

 8. Avokado, vidrigt! Fiskbullar, keso.. Och sån där färdigvispad ”grädde” på sprejflaska av sojamjölk

 9. Ja keso är vidrigt. Särskilt i varm mat, som veg. lasagne. Banan har vidrig konsistens, men går bra i smoothies. Jag klarar inte av spenat, blodpudding, ogräddad kaksmet, chiapudding (!!!), kvarg, Lätta eller öl. Sen gillar jag inte choklad, vilket brukar provocera något oerhört. 😀

 10. Sojafärs! Uuuuurk! Åt sojafärssås en gång i skolan (20 år sedan ca), mådde så in i helvetes illa efterråt och nu kan jag knappt tänka på det utan att må dåligt. Skulle säkert inte tycka att det är lika äckligt nu, men nope. Kan inte tänka mig att testa ens 🙂

 11. Vill bara inflika att välja glutensubstitut ifall man inte måste är direkt avrått från av flera anledningar.

  1. Om jag ska fortsätta på inflikningen så är glutensubstitut inte nämnbart bättre för ibs-magar. Helt uteslutning som gäller (för de flesta) för bästa effekt.

 12. Väldigt mycket medhåll! Undantag för rödlök och falafel (grymt god falafel i Malme).
  Har aldrig fattat grejen med Keso? Eller messmör?
  Hatar mat som jag kallar ”mushig”, typ crepes med svampstuvning, gratäng med zucchini (så meningslös grönsak), blomkålsstuvning, spenat, flygande Jakob (vidrig rätt), fyllda paprikor, fiskgratäng.
  Däremot älskar jag potatismos som ju tillhör samma kategori mat men den ska vara ”för sig själv”.

  1. Kom på en grej som är topp 1 på min äckellista: stora, lite övermogna jordgubbar. Lite samma sak med övermogna persikor, uuää.

 13. Haha, håller med om messmör (och OT men hur fan uttalas det? Mäss-mör eller meeees-mör…?) Sushi-räkor – blä. Annat jag inte fixar är persika – hur ska munnen kunna veta om det är normalt luddigt skal eller luddigt pga mögel? Får rysningar. Persika på burk går också bort. All form av pulversås. Paté (kattmat). Min sambo gör helt fasansfulla smoothies till frukost, bestående av mjölk, havregryn, banan, kakao och ett rått ägg. Som att halsa en spya, enligt mig. Är generellt känslig för konsistenser och när det blir för sörjigt…märks det?

 14. Falafel på ”Superfalafel” i Motala är allt annat än torr! Frasig, flötig och underbar! Bättre än den bästa Malmöfalafeln!

 15. Alltså kunde inte hålla med dig mera om falafel! Vad är grejen ens? Bara torrt och allmänt tråkigt. Och sushiräkorna är också lite för söta för min smak även om jag nu inte aktivt ogillar dem. Du har bra smak!

  Annat är det med Sandra Beijer, haha. Hon ogillade lasagne, kladdkaka och allt tomatigt och gott typ. What? 😊

 16. Jag äter absolut inte gröna bananer. De lägger dig ju som en hinna i gommen…huvva.
  Bruna däremot…mmm. Bra för mig att de flesta andra ogillar dem, det blir fler åt mig då.

 17. Haha, kul lista!
  AVSKYR:
  -Lingonsylt ger mig äckelrysningar.
  Bara lukten äcklar mig, och folk har det på GRÖT?!?! Bluääää
  -Medhåll på falafel, alltid torr och ”för mycket” och ja, jag har ätit den i Malmö och Berlin…
  -Rå champinjon (????) varför?

 18. Persikor. Den där ludna ytan. Kan inte äta, kan inte skala. Får typ rysningar bara av att skriva om dem…

 19. – falafel
  – banan att äta som den är (gillar banan i fruktsallad, friterad, banana split)
  – gurka
  – paprika
  – ärtor
  – svenska tunna pannkakor, alltså verkligen uäääk
  – fett/”gummibitarna” på kött (kan typ inte äta grytor jag inte tillagat själv för där vet man ju aldrig vad man stoppar i sig och upptäcker det inte förrän man tuggar på det och får typ stora kräkimpluser)
  – blodpudding och inälvsmat

 20. Kylskåpskall mat!! Lägger alltid ut grönsakerna i rumstemp innan jag gör en sallad typ. Usch för kall tomat som smakar vatten. Och ”rosa sås” alltså såser med typ ketchup eller sött i. Tänk Findus hamburgerdressing. Äter gärna ketchup, men absolut inte om den blandats med créme fraiche till en sås 🙂

 21. Jag hatar kall hård mat. Färska grönsaker tex. Couscous, ris pga torrt och menlöst? Älskar varm rund mat, gratänger, soppor, vitlök/persilja/såser fyllda med grönsaker som puttrat i ett år. Hatar filmjölk och yoghurt, vanlig mjölk(vuxna som dricker det? Wtf?) pga surt på ett äckligt vis och känns så ofräscht att skeda i sig modersmjölk från annat djur? Älskar surkål trots syrligt och ostar dock trots mjölk hehe. Lök i alla former älskar jag. Älskar smoothies men inte med mejeri i fyfan. Ska vara antingen nötig/sött/fett med tex banan, havre och jordnötssmör eller frisk som en slush med frusen frukt, mynta, lime och vatten. Mmm ska nog äta kakdeg nu pga någon skrev det här uppe hehe.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..