Varför flytta när vi har det så bra?

Jag har tänkt en del och jag tror faktiskt inte att vi har en chans på husmarknaden som ligger i de områden vi vill – Mälarhöjden, Gamla Enskede och Bromma Äppelviken. Det är för dyrt helt enkelt.

Det verkar som att budgivarna i dessa områden är gjorda av pengar. De är ju beredda att köpa en lutande tomt för 8 miljoner, lägga husgrund för 1.5 och sen riva det gamla huset för 500k. 10 miljoner och då är inte huset klart. Och det där drömhuset i Gamla Enskede som börjar på elva miljoner. Vi har inte en chans mot de som budar på den nivån, det kan sluta på 16 miljoner utan vidare. Så tittar jag på hur vi har det, 137 kvm med utsikt över Stockholm. Bara att ha det så här från  vårt sovrum.

img_2918-892x669

Hittade ingen bild på vårt sovrum, men det är inte fy skam.

IMG_7096

Och kunna ha en trappuppgång i lägenheten med dessa lampor. Sen har vi en bastu hemma.

IMG_4568

Det är inte alls dumt där vi bor. Klart man skulle vilja ha tomt, men det är mycket man vill ha här i världen. Jag tänker inte flytta ner mig till nåt litet mindre hus i ett bra område. Vi vill ha det bra hemma och ha ett bra område. Liljeholmen är inte fy skam. Åh vad jag ska bjuda över vänner till balkongerna i vår och sommar. Precis som vi hade det på Sjöviksvägen, alltid vänner på balkongerna.

IMG_9990

20130717-222255

 

 

 

 1. Jag tror verkligen på att försöka nöja sig med det man har och inte alltid jaga/leta/längta efter något annat och något nytt. Jag tror också att ens plats egentligen spelar in ganska lite, utan att det mycket handlar om hur man tänker om var man är och vad man gör med det. Kan det finnas något i det? 🙂

 2. Kan låta löjligt, men kanske värt ett försök om ni vågar 😉
  Vi var intresserade av ett visst område och bestämde oss för att lägga lappar i brevlådan att vi sökte hus i området. Och vi hade tur. Det var ett par som kontaktade oss och vi fick köpa deras hus :)))
  Lycka till med vad du än bestämmer dig att göra angående bostad!

 3. Vilken fin plafond ni har i glas i hallen! Vart kommer den i från? Jag håller på och letar till vårt hus men det är så svårt

 4. Ok eftersom att du har så mycket tankrar om detta så ska jag göra något ovanligt och berätta något om mina yttre omständigheter.

  Jag står i begrepp att göra precis motsatsen till det du drömmer om. Jag ska lämna mitt hus med massivt stor tomt och flytta till lägenhet med fin utsikt och balkong. Jag kan inte vänta. Det ska bli så skönt och härligt samt lyxigt framförallt med balkonger som dina. Tro mig. Det är drömmen. Tomt är överreklamerat och mer jobb än nöje även om man har någon som hjälper till. Då ska man ha det som sitt största intresse att fixa i trädgården.

  Och sen den där vintern när ni har skottat snö för tredje gången den dagen, då kommer ni svära över att ni flyttade dit.

  För mig finns det inget lyxigare, nä inte ens vid poolkanten, att sitta på balkongen och ha en milsvidd utsikt med ett glas bubbel i handen.

  Du lever min dröm som som tur är förhoppningsvis snart är min verklighet.

  Peppar, peppar…

 5. Vore inte en sommarstuga något för er, då? Jag förstår så väl din längtan efter tomt. Själv längtade jag tillbaka till att ha en trapp i marknivå att dricka mitt morgonkaffe på, efter att vi flyttat in i lägenhet från hus. Men vi köpte oss en pytteliten sommarstuga på naturtomt 5 mil hemifrån. Heeelt perfekt, det bästa av två världar!

  1. Jag håller med dig. Det är precis vad vi tänker göra, köpa en sommar stuga istället. Jag älskar att bo i lägenhet jag längtar till juni när vi flyttar till våran nya lägenhet i norra djurgårdstaden. Vi letar efter en mysig liten torp norr om Stockholm. Underbart om vi kan hitta en. 🙂

 6. Det ÄR himla mycket jobb med hus om man vill att det ska vara fint och ”användarvänligt”. Jag vet ju inte hur mycket tid eller pengar ni är villiga att lägga ner på en trädgård och om ni är sådana som tycker det förgyller vardagen att få skotta snö och klippa gräs, men om ni inte är det så tänk nooooga…

  Jag bor i hus och trädgården ser för jävlig ut. Jag vill att den ska vara fin, jag vill gå runt och lukta på blommorna och njuta med bara fötter i det kortklippta gräset och plocka jordgubbar i jordgubbslandet. Men vet ni vad… för att kunna gå i kortklippt gräs behöver man klippa gräset tre gånger per vecka när det växer som värst. För att kunna lukta på blommor måste man inte bara plantera blommor, man måste först ha vettiga rabatter med vettig jord och sedan vettiga blommor. Som man kommer ihåg att vattna och som man plockar ogärs runt sisådär en gång i veckan, om man vill ha det snyggt och inte kör med täckbark överallt.

  Och för att kunna plocka jordgubbar behöver man anlägga ett jordgubbsland. Och är det torrt behöver det vattnas. Ibland behöver det rensas trots att man har odligngsväv. Vart fjärde eller femte år borde man dessutom anlägga nytt jordgubbsland, för de tappar sin fräschör och sin växtkraft…

  Yes, allt detta kan man antagligen betala folk för att göra. Vi har inte den ekonomin, men tycker att den som vill och har råd absolut ska tänka in denna kostnad i husägandet. Alternativt acceptera att trädgården kanske inte kommer att vara den man drömmer om…

  Sedan finns det givetvis många fördelar med hus, men för alla är det inte så att fördelarna överväger.

  Håller med en tidigare kommentar, kanske en sommarstuga vore nåt? Sälj lägenheten i Spanien, köp en sommarstuga i Sverige, en sådan där man kan vistas också vintertid.

 7. Vet inte hur många som drömmer om hus i de områdena och sen beklagar sig över att det är så dyrt. Väljer man Stockholms populäraste förorter så ja, då får man vara beredd att betala. Våga expandera sökområdet lite så kommer ni hitta drömhuset.

 8. Det bästa vi gjorde för familjen var faktiskt att flytta till villa med trädgård. Ett sånt lugn. Barnen springer över till nya vänner. Närheten till skogen. Helt sjukt nice. Hela våren, sommaren och förhösten är underbart i trädgården. Ta en kaffe med fötter i gräset.

 9. Elaine! Du har ju drömlägenheten!!! Flytta inte!! Njuuut njuut av att ni har en stor härlig lägenhet som inte kräver massa jobb. Jag kan själv ibland längta över något större och bättre men så tänker jag på hur jävla bra jag har det. 1. Jag har tak över huvudet. Hur jävla lyxigt är inte det? Den största tryggheten man kan ha i livet som så många saknar har jag.
  2. Jag har en vacker lägenhet, från 30-talet med fint kök och badrum.
  3. Jag bor i ett bra område där det är lugnt och inte stökigt. Nära till stan men inte mitt i smeten. Det kunde ju vart så att man bodde i ett område där man inte kände sig trygg alls.

  När man börjar tänka på alla dessa saker så känner man sig så jävla tacksam. Så fort mina tankar börjar vandra till att ”gräset är nog grönare på andra sidan” så tänker jag på dessa tre punkter jag precis tog upp och njuter av nuet istället.

 10. Det har varit en lång resa för mig att landa i insikten om att bostadsmarknaden inte ser ut som förr när vi växte upp och aldrig kommer gå tillbaka. Basta. Plus en på din känsloresa! Kommer man inte från pengar idag har man inte råd. Trist grej.

 11. Jag kommer ihåg att det var väldigt roligt och en känsla av frihet att som barn kunna springa ut i trädgården/lekplatsen och leka utan att mamma eller pappa alltid var tvungna att följa med.
  Det tyckte ju dom också, såklart.
  Och i tidiga tonåren så visste dom ju precis var man var hehe.
  Inte förens man blev lite äldre så insåg man att det krävdes ganska så mycket fixande men mina föräldrar var typiska husmänniskor och gillade verkligen friheten. Hade jag barn så skulle jag vilja bo i hus eller radhus eftersom jag tycker att det är enklare och räds inte vare sig trädgårdsarbete eller husfixande. Tacksam över att ha bott i villa under uppväxten.
  Ville bara skriva ur ett barns/mitt perspektiv.

 12. Jag är faktiskt riktigt nyfiken på varför ni vill bo på dessa ställen? Jag har fått uppfattningen av att du gillar mångfald och olikheter hos människor?

  1. Instämmer. Detta är ju tre av Stockholms mest homogena områden. Förvisso fina rent estetiskt, men fint är det ju på fler ställen. Tänk att det är så sjukt viktigt för så många att ha en tjusig adress så att de är beredda att betala vad som helst. Sjukt!

  1. En villa i Enskede/kärringstan går ju loss på 10 mille, om inte mer. Dom vill ju inte betala så mkt har hon ju skrivit flera ggr (även länkat hemnet-annonser från just enskede).

    1. Oj, det var billigt! Jag tänker att deras lägenhet är ju ca 140 kvm så dom vill nog ha ett större hus (man brukar ju inte down size när barnen växer) så vi snackar minst 200 km säkert. 6 miljoner låter billigt, ett radhus på 90 kvm i Högdalen går för ca 5.2 miljoner (jag vet, för vi har budat på tre förra året som alla landade på 5-5.3 miljoner). Dom är tre våningar fast halvplan.

     Att lägga bara 700 tusen till för en villa låter lite.. skumt. Följer bostadsmarknaden rätt väl i Enskede, Årsta, Vantör. Men visst, kanske med extrema renoveringsbehov?

     Har vänner som köpte fin villa i Örby för 6.3 miljoner – men det var för ca 3 år sen och då var prisläget nått helt annat.

 13. Men det finns ju så många andra fina områden i Stockholm? Sen, som någon skrev ovan, är ju sommarstuga ett alternativ. Eller vänta några år och spara pengar så att ni har råd att bo där ni vill. Husen i de dyra områdena är ju egentligen inte värda så mycket som de kostar, det är enbart för att bostadsmarknaden ser ut som den gör, men själva husen i sig är inte värda 12-15 miljoner. Man betalar för läget och inte huset. Tycker det är tråkigt att Stockholm har blivit som det blivit, där enbart rika välbärgade människor har råd att bo bra och att de andra får slita med flera jobb för att förhoppningsvis ha råd med en etta eller tvåa i andrahand långt utanför stan. Inte helt rätt tycker jag.

 14. Hej Elaine, precis som ni suktar vi efter ett hus i de områden du nämner men jag tror att gränsen för vad vi har råd med ( framförallt om vi vill ha råd med mat etc) snart är passerad vad gäller priserna på hus i Mälarhöjden och i Gamla Enskede. Jag är uppvuxen i Fruängen och som barn/ung brukade vi promenera i Mälarhöjden och spana på husen där och jag fantiserade om att ett av husen skulle bli mitt som vuxen. Bor vid Liljeholmskajen och när vi flyttade in hit var det ju det mest centrala boendet jag någonsin haft i Stockholm. Tycker mkt om vår lgh men med tre små känns den som för liten på sikt. Reflekterar över att du talar om ‘ bra’ respektive ‘ dåliga’ områden. Förstår hur du resonerar men jag känner mig kluven till den uppdelningen och hur jag vill att mina barn ska växa upp. Givetvis vill jag att de ska vara i en trygg miljö samtidigt som jag tänker att det är nyttigt att de för en förståelse för att alla inte har samma möjligheter som dem och får ett umgänge med någotsånär olika ekonomiska förutsättningar. Vill på intet sätt kasta dem åt vargarna men samtidigt tänker jag att det är bra att vara lite streetsmart och ha en vana av att möta olika människor. Inte sällan upplever jag att framförallt inflyttade stockholmare är väldigt fixerade vid vart det är bra respektive dåligt att bo och jag blir ibland lite irriterad över den kategoriseringen. För det vi menar med dåliga områden sammanfaller ju ofta ned att de områdena befolkas av resurssvaga grupper men jag antar att gemene man inte sätter ett likhetstecken mellan fattigdom och att människor därmed är dåliga? Tänker även att det blir stigmatiserande för de boende i områden som betecknas som dålifa och att det påverkar de barn som växer upp där att veta att man kommer från ett ‘ dåligt’ område. Nu när jag mest träffar människor ur en välmående medelklass och ett av de främsta samtalsämnena är bostadspriser och hur mkt man kan tjäna om man säljer osv kan jag jag liksom bli provocerad ( framförallt om någon pratar om Bredäng som om man åker dit med livet som insats eller flyttar från Midsommarkransen för att man är rädd för att ens barns ska få se några gamla alkoholister ). Men jag kanske överreagerar eller så är jag naiv? Oavsett, hur tänker du kring detta med bra och dåliga områden samt vilka miljöer ( klass) man ska förmedla till sina barn?

  Allt gott!

 15. Konstigt hur man alltid tänker hur en annan är gjord av pengar. Du tittar på hus och känner att du inte har nån chans där. Jag tittar på din lägenhet i två våningar, balkong , 137 kvadratmeter, fixat av en inredningsarkitekt och stylist och känner samma sak, folk verkar vara gjorda av pengar.

 16. Jag är uppväxt i mälarhöjden och tyckte att det var hemskt segregerat där. Dock gick jag i skolan på 90 talet så det kan ha ändrats. Skulle dock aldrig vilja flytta dit med barnen idag då pengar va så himla hög status. Vill ge barnen en annan uppväxt men jag kan ju inte garantera att det är exakt lika där vi bor idag. Tänkte mest på din fråga om Enskede gällande segregering o kände att just mälarhöjden inte är det bästa alternativet om man vill bort från det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..