Hanna Hedlund

Medicin

hannahedlund

Har era barn svårt för att ta medicin?
Här är det inte bara svårt, det har utvecklats någon slags fobi för tabletter. Det är inte ofta de äter medicin men ibland måste de ju.
Vi mutar, peppar, mosar, gömmer i saft och godis och ja jag vet inte allt.
Imorse fick jag nog och var väldigt opedagogisk.
Men bara ta tabletten!!! Bara gör!!
-En två tre på det fjärde ska det ske på det femte…
-Men bara gör!!!!!! Svälj!!!
Förlåt. Känner mig inte som den mamman jag vill vara idag,

 • Anna

  @Sari och @Malin: All antibiotikabehandling kan ge missfärgade (gula) tänder hos vissa individer, vilket beror på att munfloran ändras. Det gula är bakterieplack (borsta därför extra noga när ni ger antibiotika!). Beläggningen kan putsas bort av tandhygienist, men det är inte nödvändigt, eftersom  den slits bort naturligt efter ett tag. 

 • Sari

  Ang Malins kommentar 1/9 kl.8,26
  Jag tror att mitt barn också fått missfärgade tänder av penicillin! Är det fler som råkat ut för det? Finns det något man kan göra åt det?

 • Malin

  Krossad och flytande penicillin kan missfärga tänderna. Min söta lilla tjej har fått knallgula tänder efter flytande penicillinkur.

 • Åsa

  Ett knepp vi har kommit fram till som funkar hos oss är att använda sylt. Min barn tar medicinen i en sked sylt. Till dottern krossar vi den först och allt efter dagarna går blir bitarna större och större och till sist är det en hel tablett. Sonen som är 2 år yngre lägger tabletten i sylt och sväljer den som den är. Lycka till Hanna. Vet hur det känns när man måste nästan tvinga i dem medicinen. Kram Åsa

 • Julia

  En medicinkross kan vara bra. MEN tänk på att det absolut inte är alla mediciner som får krossas eller delas! Fråga gärna på apoteket, ring läkemedelsupplysningen eller gå in på fass.se för att vara riktigt säker på att du kan dela/krossa tabletten. Eller grör som många har sagt, fråga om läkemedlet kan finnas i flytande form istället.

 • Emelie

  Det som Malin nämnde heter Medcoat och är Super!! Kolla medcoat.se . Min barn 6 och 8, kan nu äntligen svälja tabletter! Finns på apoteket. Det är inte alltid bra att krossa tabletter, så testa detta istället. / Emelie

 • Sanna

  Här kommer ytterligare ett tips…fråga om inte din medicin finns som supp. Många antibiotika finns som suppar. Det är hur smidigt som helst. Ofta går ju smaken igenom om man krossar tabletter, så det kan va svårt ändå att få barnet att ta sin medicin. Hoppas det löser sig för Er :)

 • http://www.themathildapersson.wordpress.com Mathilda

  Vill bara tillägga till diskussionen att jag fick krossat penicillin med must när jag var liten. Jag kan inte dricka eller lukta på must utan att må dåligt. Sedan är det väl ingen förlust att inte kunna dricka must såklart, men det är väl kanske bra att tänka till kring vad man väljer att servera medicinen med =)

 • Lena

  Ett litet tips som vi gjorde när barnen var små var att vi gav dom vitamintabletter (sådana som ska sväljas hela). När det väl var dags för att ta någon medicin, så gick det som en dans ”dom visste hur man svalde ner medicin och det var inget som var äckligt” /Lena

 • Maria

  Oj vad jag känner igen mig! Mitt tips är att köpa en medicinkrossare på Apoteket. Då blir tabletten till ett ”fint mjöl” och då blir det väldigt mycket enklare att dölja medicinen i lite yoghurt t.ex. Vi brukar göra så att vi tar lite yoghurt på en sked, strör på lite medicin och sedan lägger vi lite yoghurt uppe på. Det blir några skedar varje gång men det funkar i alla fall! Lycka till!

 • anne

  Skr iv din kommentar här!hej jag har ett bra tips,som min 14 åriga son har tagit sen han var liten (äter fortfarande inte tablett)!!! jo stoppa en alvedon i ett halvt glas läsk, låt den lösas upp o rör om ,kall läsk sen är det bara att dricka ,smakar bara läsk lycka till

 • anneli

  Heja dig Hanna !! Ta och svälj tabl bara. Ja har barn som måste ta medicin. Ja säger antingen tar du den eller så ger jag dig den. Ger ja i spruta håller ja för näsan på dem och då måste de svälja för att få luft…Låter hemskt men ibland är de viktigt att de får i sig medicinen för sitt bästa.
  Så stå på dig , styrke kram till dig.

 • catrin

  Jag är inte heller den mamma jag vill vara idag om det kan vara någon tröst

 • http://matilda.arningsmark2.se Matilda

  Kan lova att du är en underbar mamma ändå :0)
  Hur tusan skal vi mammor kunna vara ”den mamma” som vi önskar och vill vara hela tiden?! Drömmen är den och vi är det 99,9 % av tiden, men ibland blir det som det blev för dig idag… För barnen är du alltid bäst- du är ju deras mamma <3
  Ha en fin dag!
  Kram

 • http://carrofliin.blogspot.com Caroline K

  När jag var liten så tog jag aldrig tabletter. Tycker det till och med idag är tillräckligt obehagligt och svårt att svälja så ett litet barn tycker nog det är ännu värre. Kommer bara ihåg att jag fick flytande medicin som liten och det var ju bara att svälja fort och dricka juice efter :)

 • Elin

  Vi har också haft problem. Testa flytande (smakar skit), men det enda som gick bra att blanda det med var julmust (hört att cocacola också döljer smaken). Då hade vi testat att blanda med allt!! Tillslut blandade vi i en flaska med must och det gick bra. Drack lite då o då. Skulle vara ok enligt läkaren att inte ta allt på en gång. Värt ett försök. Lycka till! Och du, opedagogisk kan alla föräldrar vara ;)

 • hanna

  Vi mammor är också bara människor…ibland orkar man inte vara så pedagogisk. Men det tar du igen senare idag vet du! För barnen är du alltid bäst!! Ha en bra dag! / Hanna

 • åsa.ahlkvist

  Kan va svårt men jag har aldrig haft nån problem med mina 4:a barn,tvärtom och den minsta ville gärna ha mer än hon skulle,Skånekram

 • http://www.kattiskontrolleradekaos.blogspot.se/ Kattis

  Åh stackare (båda du och barnet), precis så var jag också tidigare i år när det var masktabeletter som enligt paketet skulle sväljas hela (hur dumt är inte det!)
  Var hur opedagogisk som helst så att storkillen (7) till slut grät och sa att det var som en mardröm… :-(
  Då blev jag dåligt-samvete-mamma och kramade om och han fick spotta ut sedan ringde jag läkemedelsupplysningen som sa att det gick bra att tugga nån gång bara att det kunde bli missfärgningar i gomen – men det funkade lika bra.
  Puh!

  Vi har annars testat att köpa mini-smarties som han får svälja innan för att testa och sedan svälja tabletten i samma storlek, det har funkat bra.

  Lillasyster 5 år har inga problem alls att svälja tabletter och är skitmallig för det. ;-)

 • Agnes

  Hej,
  det finns ingen möjlighet att få medicinen flytande eller munsönderfallande? Antibiotika finns ju som flytande och många andra mediciner också. Annars får man göra en ”karamell” genom att blanda med lite yoghurt för att ”dölja” det som ska sväljas. Min son (har i och för sig aldrig varit svår att få i medicin) gillar ”karamellen”.
  Lycka till! :)

 • Malin

  Jag köpte nåt slags geléaktigt överdrag som gör tabletterna lite lättare att svälja och smakar lite citron. Tror det hette medicoat, på apoteket. Funkade lite bättre! En av mina söner har supersvårt att svälja. Det enda som funkade att svälja med var cocacola…. (tror mamma blir lite lurad)