Hormoner & hemorrojder

Viaplaytoppen!

Inlägget presenteras av Viaplay

Ni vet imdb.com? En liten film- och seriedatabas som betygsätter och topplistar filmer och serier. Den kan från och med idag lägga ner för här kommer de enda listorna ni behöver, gott folk. Här har kräsna 3-åringar, mödrar och fäder tyckt till och listat favoriter ur Viaplays utbud. Håll tillgodo!

Mira, 3 år:

 1. Råttatouille
 2. Tigers film
 3. Drakryttarna från Dräggö
 4. Frost (shocker, I know)
 5. Bamse

(Sen hoppas, hoppas, hoppas jag att Mira kommer fastna för en av mina absoluta favvofilmer från när jag var liten, Svärdet i stenen. Som jag älskade den rullen! Jag såg den för första gången på ett kalas hos min kompis Monika och minns att jag blev helt förtrollad. Än idag har jag en förkärlek för de äldre Disneyfilmerna med den enklare animationstekniken.)

Tessan, 33 år och 362 dagar:

 1. Allt med Ryan Gosling
 2. Transparent (Har bara sett pilotavsnittet än så länge men kan sätta barnbidraget på att det är en serie i min smak)
 3. En idiot på resa (Stört roligt!)
 4. The Office  (Ricky Gervais på både andra och tredje plats)
 5. Project Runway (Lyckan i att kunna marathonkolla på denna serie. Total.)

 

Johan, 37 år:

 1. Blood Diamond
 2. The Walking Dead
 3. The Conjuring
 4. Prometheus
 5. Champions Leaguefinaler

Det är en jäkla tur att vi kan kolla på olika devices (älskar att få svänga mig med lite tech-språk) samtidigt. Min käre mans fäbless för skräckfilmer och sci-fi..ja, den är han hyfsat ensam om i vår lägenhet.

Hos Spanos/Falk är det följande underhållning som smäller högst.

Malte, 3 år:

 1. Frost
 2. Frost (det kan inte göras nog tydligt)
 3. Dora Utforskaren
 4. Bilar (vi ger upp)
 5. Flygplan

 

Sofia, 37 år:

 1. Allt med Hugh Jackmmmmman (fast de där klorna kan han dra in)
 2. The beckoning silence (har ett nördigt passionerat intresse för bergsklättring trots att jag knappt pallar Kaknästornet)
 3. Djurakuten (hormonlipar till den)
 4. The Office (som sagt, Ricky Gervais for president)
 5. Bobby Fischer against the world (mer nörderi, nämligen schack! Och där dog min sista gnutta sex appeal.)

 

Magnus, 32 år:

 1. Everton-Westham* (inklusive reprisen)
 2. Arsenal-Manchester United*
 3. Champions Leaguefinaler*
 4. Samtliga matcher i NFL**
 5. Antiques Roadtrip (ja, Antikrundan…)

* fotboll
** amerikansk fotboll

Hur ser det ut hemma hos er? Vem bestämmer? (LOL. Retorisk fråga. Alla vet ju att 3-åringar rule the world) Har ni några tips på filmer och serier hela familjen kan titta på och ha glädje av?

Kommentera - 17 kommentarer
Föregående artikel Jag är för fet f…

Jag är för fet för ett fuck

Eller, det är i alla fall så jag känner mig idag. Hittills har graviditeten förflutit hyfsat smidigt ändå, trots nån mystisk foglossning som inte var foglossning, och illamående. Jag har inte känt av nån halsbränna, inte sovit risigt, inte svullnat upp.

Tills nu. Enligt appen är det nu i vecka 25 man samlar på sig vätska och som livmodern börjar trycka upp mot bröstkorgen. Hell yes. Jag är rapig, ocharmig och tvär. Brösten gör ont och i röven har… ja. Med nästan halva vägen kvar känner jag mig redan som en skitarg blåval. (Räddningen för självförtroendet är dock sajten People of Wallmart, hehe.)

Det blev med andra ord lite dålig stämning här hemma nyss då Magnus kläckte ur sig följande famous last words:

– Jag kan inte minnas att du hade så där stor mage förra gången?
– AIK spelar derby den dagen då det är beräknad förlossning. Hur löser vi det?

Och med en osannolik tajming pekade Malte på mig och citerade nån ur Djungelboken:

– Och du går till Elefantdalen!

Tack hej. Vi tar en låt på det.

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Viaplaytoppen!
Föregående artikel Premiär för Mamm…

Premiär för Mammapepp – vårt hälsoevent om mammakroppen!

Mammapepp – hälsoevent

Idag förverkligades alltså en dröm vi haft sedan vi själva blev mammor och gick igenom den superturbulenta första tiden med förvirring över allt det nya, värk typ överallt och med gråten i halsen. Så det är inte med lite stolthet vi idag körde ett pilotevent för Mammapeppen, med expertis från barnmorskan Maria Wigbrandt och träningsprofilen Katarina Woxnerud. (Katarina var med i en Lördagsintervju för ett tag sen, läs!)

Med massor av kunskap om kvinnors kroppar och knoppar (och inte minst egna erfarenheter), fick vi vägledning i den djungel av förlegade gamla myter och fördomar som borde utrotats för lääänge sen. Och så garvade vi mycket, trots en del tunga ämnen.

Maria berättade utan omsvep hur kvinnokroppen kan förändras under och efter en graviditet och att man aldrig ska nöja sig med läkarsvaret ”du har ju fött barn, klart kroppen gör ont och att man kan kissa på sig då och då”.

Vi fick veta vilka krav vi enligt lag har rätt att ställa på eftervården, till exempel att gynundersökning alltid, alltid ska göras (även om den i skrämmande många fall inte erbjuds) och att man ska begära remiss till en uroterapeut om man inte blir starkare i snippan trots ihärdiga knipövningar. (Bästa tipset angående det: köp knipkulor på apotek eller här.)

Maria tog också upp sin egen historia om när hon genomgick en förlossningspsykos. Här kan du lyssna på när hon var med i Kropp & Själ i P1.

Mammapepp – hälsoevent

(Regram från kwoxnerud.)

Katarina förklarade sedan varför det är så viktigt att man tränar upp de innersta magmusklerna först (och det gäller alla, inte bara för nyblivna mammor), för utan styrka inifrån orkar inte ”snyggmusklerna” (sixpacket etc) hålla oss uppe och vi får ont, om inte nu så sen.

Hennes bilder på olika former av diastas (magmuskeldelningen man får efter att ha varit gravid) borde visas på alla föräldrautbildningar, i rent utbildningssyfte. Vet mamman om hur det kan se ut och vad hon kan göra själv för att läka (det är aldrig kört!) och vet hennes partner om vilken otrolig pärs för kroppen en graviditet innebär, är mycket vunnet redan där.

Många har frågat efter både material för att läsa mer samt flera tillfällen för detta event. (Hurra!) Vi håller på att se över hur vi ska sammanställa materialet och gå vidare med föreläsningarna.

Om ni vill att vi kommer till er BVC, ta upp det med era sköterskor där så att de får veta att vi finns. Ett annat sätt är att ni mejlar era BVC:ers kontaktuppgifter till oss på hormonerhemorrojder(at)gmail.com så kan vi prata med dem.

Några lästips så länge:

Facebook
https://www.facebook.com/Mammamage
https://www.facebook.com/groups/684287255000648/ (Mammamage-Snack)

Instagram
@certmammamage

Böcker
Moderslycka, var tog glädjen vägen? av Helena Askén
En mekanisk mamma av Lotta Lindeborg

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Jag är för fet f…
Föregående artikel Mammahälsoevent

Mammahälsoevent

Iiiiiik, om en dryg timme öppnar Stureby BVC dörrarna till det mammahälsoevent som vi har varit med och styrt upp tillsammans med träningslegendaren Katarina Woxnerud och barnmorskan Maria Wigbrandt.

Vi snackar mammaknopp- och kropp, vad som INTE är normalt att känna/uppleva efter en förlossning, vad man inte ska nöja sig med och vad man kan göra själv.

Listan på old school anslagstavlan visar fullt. Det ska bli jäkligt kul, detta!

Kommentera - 7 kommentarer
Nästa artikeln Premiär för Mamm…
Föregående artikel Kontrasterna, al…