Ingen vanlig fredag

21 oktober 2016 1 kommentar
Eufori / Glamour / Hjältedåd / Sofia

Annonsen laddas.

Här sitter jag, med chict flagnat nagellack och kurerar lunginflammationen med grönt te och – prosecco. 

Ljusen fladdrar och bakgrunden hörs stilla jazz. Jag har släpat ut mitt täcke till soffan och det är fortfarande orört, ohoppat.

Inget Zack & Quack, inga fallande och kraschande legotorn, inget gnäll och inga  snorkråkor att ta hand om. Inget bråk.

Detta beror naturligtvis på yttre barmhärtiga omständigheter som i detta fall barnens farmor. All kärlek till den kvinnan för att hon låter ynglen sova där så att vi får chansen att vila i denna parodi till virushöst. Jag går i dag in på femte sjukveckan och Harry likaså. Magnus och jag har inte orkat prata mer än enstaviga ord sen vi gifte oss.

Det är med andra ord dags att sjunka ner i ett osnorigt täcke och kolla vidare på Happy Valley. Prata kan vi ju göra på hemmet.

Grönt te och prosecco

Fin krönika i dagens DN

21 oktober 2016 1 kommentar
Okategoriserade

Tyckte denna krönika av Catia Hultquist säger det så bra:

Annonsen laddas.

Ett utdrag:

”Livet bakom skölden, allt det där som inte var hårt och skinande och självklart, var inget vi pratade om – inte högt i alla fall. Att bli övergiven, att bli med barn, att inte bli med barn, bråk om pengar, amningsblues, bebisar som inte sov, män som bara sov. Allt det där som det kändes som om det var saker vi borde skämmas för. Men som i själva verket bara var livet…

… Att prata – och skriva – om allt det där som fanns bakom fasaden, gjorde oss lite starkare.”

Läs hela krönikan här.

PS: TACK för era fina kommentarer och mejl till inlägget nedan! <3

Läsarfråga om efterlevandestöd

20 oktober 2016 8 kommentarer
Tröst

Dagens hjärtskärare handlar om hur man håller ihop en familj i sorg. Du som har erfarenhet här, skriv gärna.

Annonsen laddas.

”Barnens mamma/min fru sedan 15 år dog i somras, nyss fyllda 40, efter en lång tids psykisk sjukdom.

Jag vet ju att det finns hjälp (BRIS, SPES m.fl) för familjer i vår situation men jag undrar om någon här har varit med om samma sak och kan ge lite tips och tröst? Hur orkar man? Hur pratar man med sina barn om psykisk ohälsa? De är 8 och 6 år.”

Hör av er, ni som kan och vill. Skriv nedan eller mejla oss på hormonerhemorrojder@gmail.com.

Tusen tack, som vanligt!

 

Upprepade middagsfiaskon

19 oktober 2016 30 kommentarer
Fakta / Fiasko / Hjältedåd / Kris / Tessan

Middagsmomentet skulle ur ren trevnadssynpunkt kunna strykas helt ur vår kvällsagenda. Med två blodsockerkänsliga föräldrar och två högenergiska barn är det bäddat för fiasko.

Annonsen laddas.

Middagarna hemma hos oss blir sällan den harmoniska, gemensamma stund där man pratar om framtidsplaner, det politiska världsläget, hur man kan plastbanta hemmet eller vad fan civiliserat folk nu pratar om vid matbordet.

Vi pratar/väser/mumlar/vrålar om tre saker vid matbordet:

  1. Att barnen ska sitta still på stolen och inte åla, kravla, studsa, klättra, böka, dansa eller försöka förånga alternativt pulverisera sig själva
  2. Att de ska äta
  3. Vem som ska sitta var (Mira och Morris är inne i en (ändlös?) period av extrem mammighet där de hela tiden tävlar om vem som ska sitta bredvid mig)

Som en konsekvens av punkt 1 kan vi ibland glida in på ett kommunikativt sidospår:

4. Att aktivt försöka att inte välta saker som ett resultat av ett spontant och ofta ryckigt rörelseinfall.

Vad gäller mattjatet har vi ändå blivit klart mer chill. Äter de inte så äter de inte, vi skulle ju aldrig tvinga dem. Men vi när fortfarande en liten förhoppning om att vi i alla fall ska kunna sitta tillsammans en stund och prata lite. Men även det går åt helskotta 19 gånger av 20 med två avkommor som mer än något annat i livet älskar att springa/hoppa/klättra/studsa/rulla/röja/böka/stöka. De är, med undantag för när de är helt nyvakna, i ständig rörelse. Och eh, när de sover, rimligtvis. Men de få, få gånger vi får till lite soft middagshäng är det ju superhärligt. 

Men nu börjar vi ge upp inför detta. Jag vet inte OM, än mindre HUR vi skulle kunna få till en trevlig middagsstund med dessa förutsättningar? Hur gör ni andra? Och då menar jag framförallt ni som också har väldigt aktiva barn? Jag vill inte hålla på och bestraffa och hota, och jag vet inte heller om belöning i det här fallet är rätt väg att gå. Jag tänker också ofta på en sak som jag tror att psykologen Malin Bergström har skrivit/sagt: att vissa situationer är helt enkelt för svåra för ett barn att hantera (vad detta är varierar ju givetvis). Vissa element måste elimineras, det handlar inte om illvilja från barnets sida, det handlar bara om en alltför prövande situation. Istället då för att stånga sig blodig för att få det att funka, kanske man helt enkelt får vänta till mognad och/eller mottagligheten har infunnit sig. 

Vad säger er erfarenhet? När det liksom inte biter att upprepade gånger förklara (och eh förmana) vad som gäller vid matbordet?