Mamatummy Day – om mammors hälsa kring graviditet

Jag har blivit uppmärksammad på initiativet Mamatummy Day som går av stapeln i cyberrymden (alltså på Facebook och Instagram) den 18 januari.

Mamatummys facebooksida beskrivs syftet med initiativet på följande vis:

Mamatummy Day är ett sätt att uppmärksamma kvinnors hälsa kring graviditet. Kvinnor har rätt att få rätt råd av yrkespersoner och experter för att komma tillbaka efter en graviditet. Alltför många kvinnor får bestående problem med exempelvis mage och rygg som en följd av felaktiga råd – eller inga råd.
Vi vill även uppmärksamma problemet med diastas efter graviditet. Hur diastas kan tränas, men att vissa diastaser kräver operation för att få tillbaka full funktion. Diastas ses idag endast som skönhetsproblem i Sverige, trots att den påverkar funktionen negativt. I dag måste kvinnor bekosta ev operation privat.
Lägg ut ett foto på din mammamage den 18/1 på Facebook och Instagram – din mage idag, när du var gravid eller nyförlöst. Välj själv. Låt oss visa våra mammamagar för att skapa uppmärksamhet. Hashtag #mamatummy

För egen del känns det jätteviktigt att stötta en sån här satsning – dels för att jag själv drogs med foglossning eller bäckenbottensrelaterad smärta ett bra tag efter förlossningen, men även för att jag har hört om så många andra mammor som inte har läkt ihop och repat sig ordentligt och lider av smärta i rygg och höfter, urinläckage och framfall. För att inte prata om den mentala biten med nedstämdhet och förlossningsdepressioner.

Så, den 18 januari smäller det – Mamatummy Day!

 

 1. Detta är ett superbra initiativ tycker jag, behövs verkligen! Det får även mig till att bli motiverad för att söka hjälp, 14 månader efter förlossningen. En av er (sorry för att jag inte vet vem av er det var)
  skrev om foglossning o hjälp av sjukgymnast (gissar i Sthlm) kan du snälla tipsa mig om d sjukgymnasten?! Tack på förhand! Hanna

 2. Åh så bra! Påminns om att jag ska köra igång med sammantaget-appen igen som är så bra. Jag blir så fruktansvärt frustrerad över att det finns så lite allmän kunskap kring hur kroppen kan påverkas i så lång tid efteråt och att det inte finns adekvat rehabilitering. Inte ens om du går till en sjukgymnast. Än mindre en barnmorska; ”diastas vad sa du??” Det tog lång tid innan jag kom på att min onda svanskota är sviterna efter en förlossning. Tack och lov hjälper det med motion. Tack för att ni finns, ni är fantastiska!!

 3. Fast länken om förlossningsdepression kändes inte helt relevant…kolik-skrikstress är en annan sak och mer inom ”normalen” även om det givetvis kan få någon att må ännu sämre om man redan har en depression eller få någon som är nedstämd att tippa över kanten. Jag skriver om förlossningsdepression. Hälsningar http://enmekaniskmamma.blogspot.com

  1. Det är klart att det finns grader av allt, även i helvetet. De
   ”mentala” inläggen som vi länkar till är ”lightbeskrivningar” av hur det
   var under det första året för mig (Sofia). Jag har insett under resans
   gång att berättelser som ovan ofta faller under normalen och valde
   därför att inte skriva mer ingående om hur illa det faktiskt var ett tag, utan snarare hålla det på en mer allmän nivå. Nu är det ju som TUR är, långt ifrån alla som ens känner igen sig i inlägg som dessa men mycket tyder på motsatsen. Vi vill vara med och förbättra mammors hälsa, vare sig det gäller magar, fogar eller själen.

 4. Jag tycker så mycket om den här bloggen! Har för andra gången åkt på en förmodad förlossningsdepression med sjukt mycket oro och ångest och hypokondri och har så jävla svårt att slappna av och vara i NUET och allt det där man vill i största allmänhet men i synnerhet med två små. Har hört att typ 1/10 mammor råkar ut för detta men var är ni? Kram v

  1. Vi finns i högsta grad! Jag är frisk nu, men skrev en bok om mina erfarenheter i ”En mekanisk mamma -drabbad av förlossningsdepression”. Har blogg med samma namn och en Facebook-sida. Sök också på Läkande föräldrar på Facebook, grupper som är slutna för mammor med fd/anknytningsproblem, jag fungerar som ”stödmamma” där. Det är runt 80 kvinnor med i en av grupperna, och jag lovar dig -det finns tyvärr fler. http://enmekaniskmamma.blogspot.com

 5. På min födelsedag! Vilken ära! O i dag tog jag upp min mentala hälsa med Mvc o ska få hjälp, det känns bra att detta uppmärksammas!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..