Hemma hos Schulmans

Bitchen Karma gör sitt jobb

anithaschulman

För några år sedan jobbade jag på ett företag som omstrukturerades och jag hamnade i en ny arbetsgrupp men med samma arbetsuppgifter. Alla mina gamla kollegor fick sparken eller sa självmant upp sig. Jag och den nya gruppchefen drog inte riktigt jämt i början. Men det är ju barnsjukdomar som det kan vara när en äldre struktur möter en ny. Men tillslut så hittade vi ett bra sätt att samarbeta.

Efter ett halvår in i mitt nygamla jobb så landade en skilsmässa på hallmattan och jag var tvungen att lösa en jäkla massa problem som kom med den. Jag var ganska knäckt och under isen men min nya chef var verkligen jätteschysst och lät mig ta ett extrajobb jag behövde för att få allt att gå ihop ekonomiskt. Jag har aldrig varit så fokuserad och splittrad samtidigt. Supertrasig och jättehel om vartannat.

Min chef var snäll och skickade en del peppande sms att han tänkte på mig och förstod hur jag mådde. En gång skrev han. Att när han vaknade på morgonen så tänkte han saker som gjorde honom glad och en av de sakerna var jag. Jag minns att jag blev rörd av hans omtanke och svarade att jag var otroligt tacksam för hans fina stöd i mitt kaos. Någon helg senare var jag ute och helt plötsligt stod min chef i baren på mitt stamställe. Jag blev såklart förvånad men också glad att se honom. Mitt stamställe var så långt ifrån vad han gillade. Jag var där med lite kollegor från jobbet. Jag tror min chef kände sig lite dum kanske för att han hade varit sjukanmäld på dan och sen var ute på kvällen. När jag frågade om han ville hänga på oss vidare så ville han inte det och vårt sällskap drog.

Det var juni och kärleken slog mig som en jävla smocka i ansiktet och jag var omtumlad och tonårsförälskad på ett sätt som jag aldrig trodde var möjligt bara tre månader tidigare. Nu förändrades plötsligt min chefs attityd. Han tog möten med mig och ville veta vem fan killen jag knullar med var på grund av att vi var i samma bransch och jag hade tipsat om min kille till en annan chef. Jag fick veta att min chef var tvungen att känna till det här eftersom vårt bolag inte jobbade med nepotism.

Senare samma vecka var jag och en kollega oense om hur en uppgift skulle lösas. Jag, kollegan och min chef hade en sittning och vi löste problemet. Min chef ringde mig efter mötet och avslutade samtalet med att nu tar du helg och går hem och knullar med din kille. Det var jäkligt svårt att avgöra om det var peppande eller kränkande i sammanhanget. Men något i magen sa att det inte stod helt rätt till. Semestern kom som ett brev på posten och vilken härlig nykär sommar jag hade.

En kollega i vår lilla arbetsgrupp blev varslad efter sommaren på ganska oklara grunder men utav någon anledning skulle denne inte få jobba kvar. Det fick vi reda på under ett avdelningsmöte under första veckan efter semestern. Vi var alla ganska chockade och hade bli ett ganska tajt gäng och det var hemskt att kollegan skulle få sluta. Som vän och kollega stöttade man och ältade vad som skett för att få ett grepp eller hitta en orsak eftersom det var lite oklart. Men efter tidigare omstruktureringar kändes det inte som något nytt på det här bolaget. Vi jobbade vidare som om inget hade hänt. Jag hade annat och tänka på jag var nämligen gravid! Jag berättade det i vecka åtta för min chef, då jag var tvungen att ta ledigt från jobbet för att gå till MCV.

Nästan en månad hann passera innan ett sms dök upp i min telefon på en fredaglunch att jag skulle befinna mig hon personalchefen klockan 13 där även min chef var. Vi satte oss i det minsta mötesrummet nere hos personalchefen. Säkert inte mer än tre kvadrat och alla var liksom innanför varandras närgräns hur mycket man än försökte böja sig bakåt. Jag fick reda på att jag hade svurit på att vittna till min kollega som sas upp’s fördel mot mitt bolag och jag skulle under helgen gå hem och fundera på min uppsägning då mitt agerande var totalt illojalt bolaget och de inte fann någon rimlig grund för mig att jobba kvar eller avancera i min position efter detta.

Jag trodde på fullaste allvar att jag blivit knäpp. Till och börja med så visste jag inte ens att min gamla kollega processade mot bolaget och att jag tydligen var ett vittne för att jag hade tröstat henne när denne var ledsen eller vadå?! Jag hade aldrig blivit kontaktad av någon advokat. Allt kändes som en dålig film helt plötsligt. Jag ringde min gamla kollega och frågade om det här stämde. Denne blev lika chockad som jag kan man säga. Jag ringde en vän som är jurist och berättade om det som hänt och denne sa att mitt bolag var ute på djupt vatten. Jag ringde mina gamla kollegor och en högt uppsatt kollega i bolagsorganisationen som jag litade på och berättade exakt vad som hade hänt sen mars månad. Kollegan skulle dra i lite trådar och att jag skulle ringa min personalchefs, chef som jag kände lite grann och berätta exakt vad som hänt. Vilket jag gjorde. Jag hörde inget mer från någon efter det. Men det där mötet jag skulle ha på måndagen om min uppsägning var plötsligen flyttat till onsdagen. Måndagen och tisdagen var en riktig pina att sitta bredvid min chef. Vad fan var det som hände egentligen? Vi pratade inte speciellt mycket med varandra de där två dagarna vill jag lova. Efter tidigare ganska egensinniga utspel av min chef i mötessituationer så tog jag med en bandspelare och hade i fickan under hela vårt krismöte.

Han förklarade att det som gjorde mig speciell som kollega var att jag kanske inte alltid jobbade efter traditionella mönster utan löste problem på oväntade sätt. Han tyckte vi skulle prata i metaforen att vi hade ett förhållande han och jag hade varit otrogen. Nu satt vi i situationen där vi skulle besluta om vi skulle gå vidare och satsa på vår relation och dra ett streck över det som hänt. Eller om vi skulle göra slut. Han föreslog det förstnämnda. Jag kunde inte annat än instämma även om jag kände mig ganska mör i skallen och inte ville något annat än att dra. Vafan hade hänt egentligen och vad hade jag gjort för att hamna här?

Jag ringde min högt uppsatta kollega och tackade för de där trådarna som dragits i. Denne hade efterforskat lite och det visade sig att min chef hade jobbat inom en annan del av organisationen och tydligen fått slutat där, eftersom en kollega under honom hade känt obehag av honom och hans agerande. Han hade tydligen blivit lite besatt av henne. Det hade gått så långt så han hade blivit omplacerad. Det var bl.a. därför han hade fått jobbet som chef i vår grupp. Två veckor senare i vecka 12 fick jag missfall. Jag sa upp mig fyra månader senare. Man kan väl säga att efter allt som hänt så var jag inte så sugen på att jobba kvar.

Härom dagen hörde jag att min gamla chef fått sparken. Kan inte annat är säga att bitchen Karma gör sitt jobb förr eller senare det känns ju alltid tryggt att veta.

 • Anki

  Skriv din kommentar här! Väldigt, väldigt, väldigt bra.

 • Sandra

  Jag har tänkt mycket på det här med karma sista tiden, tror verkligen att ”what you give is what you get”. Jag har på mitt jobb där jag är vikarie blivit sjukt dåligt behandlad av min närmsta chef samt chefen över honom. Det har varit form av vuxenmobbning. Jag har mina kollegor på min sida och jag har stått på mig och sagt ifrån till båda cheferna. Har varit rosenrasande. Tänker att idioter kan man inte ändra på, och att karma is a bitch. Jag är väldigt stolt att jag stod på mig, som grynet säger ”ta ingen skit”!! Är glad att sluta snart för det är under min värdighet att jobba på ett sådant ställe.

 • Bot

  Jag tycker att Anitha skriver om ett viktigt mne, nämligen sexuella trakaerier på arbetsplatsen. För några år sedan läste jag en medieutbildning på en privat och ansedd Medieskola. En lärare tog sig friheten att kränka sexuellt kvinnliga elever. Han fick sparken till sist. Ni som skriver att hon bör ta bort sin text, ta er i röven! Svin ska ha skit och hon hänger inte ut någon. Ni som känner igen grisen i texten får väl göra det, det gör inte hans handlingar mindre grisiga för det. Starkt av dig Anitha att skriva om detta! Tack för att du delar med er. Ni andra som trackar henne agerar förkastligt. Det är inte svinet i texten som r offret här. Girlpower Anitha!!! Och Glad Påsk!

 • Tove

  Jag förstår inte er som tycker att Anita skiver dåligt, och sen kommenterar det… Varför läser ni hennes blogg då? Läs nåt annat som ni gillar istället gnällrövar! Jag gillar din blogg Anita och jag tycker inte du skriver dåligt. De bloggar jag tycker är dåliga eller retar mig på läser jag helt enkelt inte. Jag gillar att du angriper och pratar även om svåra saker och inte bara det som är rosa och sött så att säga. En eloge till dig! Stå på dig och skit i alla gnällspikar. Gör som jag och tyck synd om dom istället. Det måste vara jobbigt att ha som intresse att spy galla över andra hela tiden…

  För övrigt så är Karma en bitch och det ska hon vara! ; )

 • Malin

  Vad heter chefen? Häng ut svinet!

 • jojo

  Fult inlägg att lägga ut tycker jag också, dessutom helt utan kontext, jaha nu gick det dåligt för ngn som behandlat dig illa? jaha lixom? hela berättelsen sjukt otydlig o kluddig, läst flera gånger o det e så rörigt. får snarare dåliga vibbar av att det läggs ut sånna hår berättelser o hänger ut folk, även om han säkert va knäpp

 • Clara

  Ni som klagar på hur Anitha skriver: kolla över ert liv/vardag. En vettig människa som iaf är relativt lycklig beter sig inte som er. Anitha har berättat att hon har dyslexi. Så vad är det ni inte förstår?????

  Och TACK Anitha för det här inlägget! Jag hade oturen att hamna på ett företag som var helt jävla toxic för ett tag sen och det var även mitt första ‘riktiga’ jobb.
  Har mått väldigt dåligt av det och som du skrev, att du kände att du gått och blivit knäpp, känner jag igen så väl.
  Kram

 • Hege

  Ja , Nemesis arbetar.

 • Hej

  Jag läste detta inlägg och direkt förstod jag vem det var anitha pratade om. Men för att klargöra googlade jag dennes namn och fick direkt upp en hit på resumé att han nyligen slutat sitt jobb efter bara 4 månader. Så visst håller jag med om att det är enkelt att lägga ihop ett och ett. Att tillägga är att jag jobbat på samma firma men i ett annat land. Så enkelt var det. Dock är denna människa väldigt udda och ger inte ifrån sig positiva vibbar. Dock hade jag ingen aning om allt detta (hur mkt som stämmer)

 • L

  Hon har inte brutit mot yttrandefriheten. As a matter of fact är det ganska svårt att göra det på nätet över huvud taget

 • Asa

  Läste ditt inlägg som ger lite daliga vibbar. Inte för att jag misstror din berättelse, den ligger troligtvis nära sanningen. Att man kan tycka att du skulle tagit dig ur den här situationen tidigare och/eller med konsekvenser för din davarande chef; det är en annan sak. Att nu lägga ut allt pa nätet med tydliga tidpunkter sa att den som vill kan fa reda pa vilka personer det handlar om, det är nog inte OK. Jag kan inte alla detaljer vad gäller internet och yttrandefrihet etc, men här kan du eventuellt ha gatt för langt. För din skull hoppas jag att du har tur och det inte far nagra personliga konsekvenser, för det var väl definitivt inte det du ville astadkomma med detta inlägget. Önskar er en glad pask!

 • http://emilyhofman.blogg.se Emily

  ”Han tyckte vi skulle prata i metaforen att vi hade ett förhållande han och jag och jag hade varit otrogen. Nu satt vi i situationen där vi skulle besluta om vi skulle gå vidare och satsa på vår relation och dra ett streck över det som hänt. Eller om vi skulle göra slut. Han föreslog det förstnämnda. Jag kunde inte annat än instämma även om jag kände mig ganska mör i skallen och inte ville något annat än att dra. Vafan hade hänt egentligen och vad hade jag gjort för att hamna här?”

  ?! wtf?

 • Ml

  Hej! Jag hoppas att de som läser det här inser hur mycket utav sanningen du har utelämnat.
  Din upplevelse är förmodligen som du skrivit men ”chefens” återberättelse vet jag inte stämmer mycket med din.

  Jag tycker du ska ta bort den här bloggposten för när någon som är intresserad av att fylla i luckorna i din historia gör det, kommer en bild komma fram som inte gangnar någon en här sorgliga historian.

 • Hannah

  ”Nu tar du helg och går hem och knullar med din kille”

  Hade du verkligen svårt att avgöra om det var peppande eller kränkande?

 • Charlotte

  Bra skrivet! Hoppas du aldrig får uppleva något liknande igen! Kram

 • karma

  R.K månne?

 • Lina

  Stella: Läs inte då! Ingen tvingar dig

 • johanna

  han sa, hon sa, den sa, jag sa…say whaatt?? fattar nada

 • Karolina

  Anita, fasen vad skönt att höra att man inte är ensam därute i djungeln med konstiga chefer och arbetsplatser där saker inte är riktigt som det ska. Jag är där nu och hoppas bara innerligt att jag kommer ur detta med huvudet i behåll. Tack för att du delar med dig!

 • Stella

  Du kan verkligen inte skriva. Inget hänger ihop, du hoppar fram och tillbaka och allt är rörigt. Varje gång du skriver långa inlägg får jag ont i huvudet. Och poängen kommer inte fram.

 • http://giwen.blogg.se Leila

  Det där är ju helt sjukt! Han är ju sjuk. Att han utnyttjar sin chefsposition gör det hela så mycket vidrigare. Usch!
  Kram på sig

 • http://www.miasunderbaravarld.blogg.se Mia

  Bitchen Karma var ett ypperligt namn på vad jag tidigare kallat ”Boomerangeffekten”.
  Jag tror inte man ska gå och önska folk olycka, (tror man får igen det) men jag tror det är okej att önska RÄTTVISA. Bitchen Karma. Ha en trevlig påsk!