Skriv ut och testa: Hur jämställt lever ni?

Ibland är det orimligt långt mellan att vilja leva jämställt – och att faktiskt göra det. I mamas stora läsarundersökning blev det tydligt hur många av svenska mammor som känner att de drar alldeles för stor del av lasset gällande allt som har med hem och barn att göra. Att de är projektledare dygnet runt. Något vi även fått se i veckan efter att vi publicerat vår film som visar många mammors vardagskarusell.

Många av våra läsare har tipsat om att Region Skåne tagit fram en checklista för jämställt föräldraskap – med syfte att hjälpa familjer till en mer jämställd vardag. En konkret och tydlig lista att skriva ut och fästa på kylskåpet.

Vi har fått tillåtelse av Region Skåne att dela deras lista med er. Så – lika bra att sätta igång!

Gör så här:

Skriv ut listorna nedan. Du och din partner fyller sen i varsin kopia av checklistan. Vilka uppgifter behöver utföras i er familj? Stryk de uppgifter som inte är aktuella för er just nu. I fältet efter varje syssla fyller du i hur ofta du brukar utföra sysslan: alltid, ofta, ibland, eller aldrig. Du fyller också i hur ofta du upplever att din partner gör samma syssla. I den tredje kolumnen kan du fylla i om en annan person än du eller din partner utför sysslan, till exempel en annan familjemedlem.

Tänk på att de flesta sysslor består av flera delar, utöver själva genomförandet av sysslan:

 • Se behovet (av att sysslan behöver utföras)
 • Planera (för genomförandet av sysslan)
 • Utföra sysslan

Som bekant är själva utförandet ofta den enda delen som är synlig utåt – med det är inte alltid den delen som upplevs som den tyngsta eller den som tar längst tid. De andra delarna syns kanske inte alltid, men att vara den som ser behovet, planerar och ser till att sysslan utförs (genom att utföra den själv eller delegera uppgiften till någon annan) kan också ta mycket tid och energi.

När listan är ifylld kan ni jämföra era resultat och se om ni har en liknande uppfattning om hur sysslorna i hemmet fördelas. Reflektera kring följande frågor:

 1. Har ni olika uppfattning om hur ofta ni själva eller er partner utför en syssla?
 2. Fundera på vad det kan bero på?
 3. Är sysslorna jämnt fördelade mellan er inom de olika kategorierna?
 4. Hur kommer det sig att uppdelningen ser ut som den gör?
 5. Hur ser fördelningen ut mellan er när det gäller sysslor som ska utföras varje dag och sysslor som ska göras mer sällan?
 6. Tycker ni att sysslorna överlag är jämnt eller ojämnt fördelade mellan er vad gäller den tid och energi som det tar att utföra dem?
 7. Är ni nöjda med den arbetsfördelning som framkommer på listan? Finns det något ni skulle vilja ändra på? Vad kan ni göra för att fördela sysslorna annorlunda?
 8. Finns det sysslor som ni upplever som tråkigare eller roligare att utföra än andra? Hur kan ni turas om kring dessa uppgifter?
 9. Om någon av er är föräldraledig: Vilka uppgifter utförs av den som är föräldraledig respektive inte föräldraledig?
 10. Vad tror ni att ert eller era barn lär sig av ert sätt att fördela hushållsarbete och andra ansvarsuppgifter?

Om ni vill göra en grundligare inventering av hur sysslorna fördelas kan ni under en bestämd tid dra streck med varsin färgpenna framför de sysslor ni utför, varje gång ni utför den. Efter ett tag kan ni räkna samman strecken i varje färg. Detta kan också vara bra om ni har olika uppfattning om hur ofta ni utför en syssla.

Bara att printa ut:

Här kan ni läsa mer om Region Skånes checklista.

PS. Du är väl med i vår Facebookgrupp mamapower? Bästa stället att diskutera allt som hör mammalivet till, och få tips och råd från andra mammor i liknande situation.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..