Jag har en FYRAÅRING! Hur hände det?

3 december 2016 2 kommentarer
Okategoriserade

Annonsen laddas.

Idag fyllde Nikki-Lo FYRA år! Hur går det till?! Tänk att jag varit förälder i fyra år. Känns både liksom oändligt långt och superkort. 

(Ibland slår det mig hur länge jag var så himla säker på att jag aldrig ville ha barn. Bara tanken på att jag skulle försöka vara nåns morsa var både skrattretande och skrämmande. Det var efter ett stort bråk med Per som allt bara föll på plats och jag kände att nu är det allt eller inget. Tänk att vi bråkade så där i bland. Mycket och länge. Hur hann vi med det, hur orkade vi? Och till vilken nytta? Det där är något jag inte saknar. Jag hatar bråk.)

Just det, fyraårsdag.  Vi firade rätt klassiskt med paket i sängen, frukostmys och sen barnkalas. Jag tycker det var skitsvårt att bjuda in. Vi ville ha nåt litet och mer på Nikki-Los villkor än tidigare. Så vi bjöd inte alls många, bara några få barn som Nikki-Lo leker med allra mest. Jag ville ju eg dels bjuda ALLA från föris, plus alla vi känner, särskilt dom med barn, (bäbisar och äldre barn) men det gick liksom inte. Om alla ska ha med sin familj, dessutom, (såklart) så skulle vi ha blivit supermånga.) Min fina brorsa kom hit före kalaset och hängde ett tag. Galet vad jag saknar honom mellan varven alltså. Vi bor vid samma t-banelinje, men ses så himla sällan. Snyft. Nikki-Lo fick en snowracer som Jonas och hon byggde ihop samtidigt som vi andra sprang runt och städade.

När alla kommit åt vi. Korv och bröd, pommes frites och lite sånt skräp. Sen, eftersom att vi hade djurtema och alla barn var utklädda till olika djur, så tog jag upp olika små gosedjur ur en väska och så fick barnen se om dom kunde komma på sånger om just dom djuren. Enkelt och superkul. Sen blev det födelsedagssång, isfackla, brandvarnare, fika och glassstrutar. Action! Efter det en rätt avancerad men skitbra skattjakt som Per arrangerat! Gotta Love that Per, alltså! Här ser vi Draken, Bamse med förälder, porslinspantern T.J. och födelsedags-enhörningen själv.

Sångstund. Barnen fick välja instrument med. Fantastiskt ackompanjemang av munspel, marackas, gitarr och framförallt BLOCKFLÖJTEN! Per kom springande med sin felfria pitch och den riktiga gitarren. Tack. Jag är lite hes och kraxade på så gott jag kunde.Nikki-Lo fick första glasstruten. Den hade en isfackla i sig. Bilden är tagen strax före brandvarnarincidenten.Glasskö!Skattjakt. Började med ett spännande brev…Leta ledtrådar i hiss, källare, garage och under en trappa.Tillbaks i vårt kök vände vi på alla ledtrådar vi hittat, pusslade ihop och det blev en bild på en liten barnsoffa. Där i fanns skatten! Woohooo! Så här ser det ut efter ett bra kalas:Jag städade faktiskt upp direkt. I morgon åker jag och Nikki-Lo till Göteborg. Om Kimpan inte blir mer sjuk. Håll tummarna. Biljetterna är redan köpta, men han känns lite svettig och varm. Lite astmig med. Puss godnatt.

Kittys kök eller Shittys shök.

3 december 2016 2 kommentarer
inredning / mat/vegan / prylar / pyssel & pill / vardag/hem

Annonsen laddas.

(Uttala det hur som helst, bara det blir en allitteration, det är väl det minsta en kan begära, eller? Höhö.)

Jajamen! Jag vet att det är oväntat. Men. Här kommer mina bästa kökstips:

Smörkniv i trä som stekspade.

Herregud vad bra det är, vilken precision en får! Till nästan allt. Jag var på ett event där en sk ”riktigt kock” plötsligt sa ”jag brukar alltid använda en vanlig smörkniv i trä i pannan” jag vile bara vråla ”WORD på den!” Och hajfajva honom. Det gjorde jag inte. Men inom mig gjorde jag det.

Sax till allt.

Kidsen här hemma ska ju ha korven delad på längden (minns nån den helt fruktansvärda incidenten på en förskola för ett par år sen?) och sen i bitar. Sax är perfekt. Spaghetti, apelsin, clementin, kiwi… all mat, typ. Pizza. Dessutom går det lättare att göra roliga former om så önskas. Och nej, den ligger inte framme som på bilden hehe.

Våningskakfat av vadsomhelst och häftmassa. Jag googlade fram mina egna bilder, det går ju att göra mkt större men uppläggningsfat och mattallrikar. Såklart.

Detta gjord vi i Pyssellördag och i morgon när Nikki-Lo fyller år kommer jag göra det igen. Kaffekoppar, glas, äggkoppar, assietter, tallrikar. Vrid, vänd och matcha! Du själv bestämmer antal våningar, färg, storlek, stil etc. Våningskakfat kan vara så skrymmande. Här är det bara att plocka ner när kalaset är över. Ett tips är dock att bygga det dör det ska stå, det blir stabilt men inte så flyttbart.

Trä-köks-pincett.

Vår kostar 10 kr, kan ha varit 30, och är från TGR. Världens bästa grej. Med gaffel sticker du hål på käket. Fiska upp korvar ur kokvatten, spaghetti, nuggets, bullar, bollar etc. Bra verktyg. Precision. Som med smörkniven fast med gripfunktion.

Min nya maskin-fritös-varmluftsugn-grej. 

Ok, jag har använt min maskin flera gånger varje dag sen jag fick den. Chips, pommes frites, smördegsknyten, värma mat ist för i micro, granola, granola igen, potatisbullar, klyftpotatis, sötpotatispommes frites, jag gjorde tom pasta med ostsås, korvstroganoff och mördegskakor i den bara för att testa. Det gick. (Min är en OBH Nordica Actifry XL, men det finns flera olika på marknaden tror jag.) Ögonen har jag satt på själv. Nähä?!

Vinställ som för mjölk, soyghurt och juice.

Jag köpte ett vinställ på Åhléns en gång (för att hänga alla mina örhängen på, som är superminimalistiskt, bara tunna metall ”trådar” ihoplödda till en kub med nio fack. Jag tyckte jämt det var lite bökigt bland tetrorna förlängts upp i kylen, svårt att se vad som fanns och det var inte sällan vi hittade nån god grej längst bak som inte längre var så god. Snarare grön, typ. Men det problemet har vi inte längre. Nu ser vi allt direkt!

Återkommer strax, Nikki-Lo fyller ju år idag. Så det blir kalas och presenter strax!

Ingen jul utan Vit Jul.

1 december 2016 6 kommentarer
barndom / jobb / kropp / podcasten / politik / psyk-snack / uppfostran / vardag/hem

Annonsen laddas.

För fjärde året i rad är jag (tillsammans med bla Manne Forssberg ambassadör för kampanjenVit Jul som vill att vi vuxna somfirar jul kring barn avstår från alkohol under tre dagar i jul. 24-26 december. 
Det är dags att göra julen till barnens högtid!

Kom igen, för fasen, vuxna! Att ni är totalt nyktra och närvarande under julen, som är barnens högtid, är väl det minsta en kan begära?! 

Skämt å sido, forskning visar att barn märker av när en vuxen druckit, även en liten mängd alkohol, och känner ofta ångest, oro, otrygghet, ansvar och skuld inför detta. 

Hjälp till att ge fler barn en glad och trygg jul! 

Även du som ”dricker måttligt” kan vara med och agera förebild! Vi påverkar mer än vi tror! 

Ca 400.000 svenska barn växer upp i missbruksförhållsnden. Var med och förändra! HÄR TAR DU STÄLLNING!

Puss Kitty.

Lite längre text från Vit Jul själva:

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då finns vi där. Och gör julen till barnens.

För barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. 385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.
Vartannat barn upplever dessutom att vuxna förändras när de dricker alkohol. Och när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt – då står inte längre julen för något tryggt.
Under julen 2015 nådde vi 8 700 barn genom våra aktiviteter. Vår ståndpunkt är att om barn ska ha ont i magen under julen så ska det vara för att man ätit för mycket pepparkaksdeg – och inte för att man är orolig för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. 8 700 barn som fått känna att julen är deras, och bara deras.
Är du redo att göra julen till barnens? Du kan göra två enkla saker, och en utmanande: 
Ta ställning för en Vit jul HÄR!
Det absolut enklaste du kan göra bland allt julstök, julklappsshopping och adventsfirande är att säga nej: till alkohol. Och istället fokusera helt och hållet på det som spelar roll: barnen.

Ge en gåva till kampanjen.

Så att vi och våra ideella kan ordna flera aktiviteter och ordna en trygg miljö för de barn som kanske inte har någon annanstans att ta vägen under jul. Ge en gåva HÄR!!

Ordna en egen jullovsaktivitet.

Det är krävande, men givande. Och dessutom kul. Det kan vara allt från pepparkaksbakning till pulkarace. Har du inte tid är det enkelt att ge en gåva till någon annan som ordnar jullovsaktiviteter.

Tillsammans gör vi julen till barnens. 

(Vit jul är en kampanj initierad av nykterhetsrörelsens fyra organisationer: IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och IOGT-NTO:s juniorförbund – Junis.)

Sååå coolt! Starstruck!

1 december 2016 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Annonsen laddas.

I måndags var jag conferencier vid utdelandet av RFSU:s årliga pris. Och för er som följt mig sen i somras vet ni att det var stort att det var att ”Snoppen och Snippan”-låten som vann. Eller upphovsmakaren Johan Holmström från SVT Malmö. GRATTIS!!

Han körde tom låten live! TVÅ gånger. Jag hade svårt att hålla mig från micken, jag kunde ju texten och dessutom körerna. Men jag lät bli. Här är vi på Rum För Barn, Kulturhuset, sergelstorg.