Hemma hos, julklappar och allmänt massa prylar!

17 januari 2017 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Annonsen laddas.

Fantastisk lampa från loppis i Göteborg som jag och mamma gav till Per för några år sen. Ljusstake från loppishyllan i soprummet. Illustration/print på mig från en instasjälvis av @Bahkadisch. Inte lätt att va ödmjuk…hehe.Lite av julklapparna från i julas. Har ju totalt glömt att visa dom. Träglassar från Le Toy Van och tygblommor i trälåda från samma ställe, ska med till kiosken på landet. Simpuffar från Filemon Kid ska också dit! Skitroligt pussel och docksängkläder med Brokiga på. Från Pellianni.Min egen julklapp till mig själv: Totoro med lövparaply från Dellemyr.se.Moget med glittrig miniryggsäck på tvåbarnsmorsa! Hehe. Från River Island. Jag har en liten Mac air, har inte hittat nåt bra case, men en väska från Littlephant funkar perfekt. Den mindre väskan är nästan ännu mer perfekt till vår iPad och necessären är mest söt. Finare färger irl. Dåligt ljus. Sorry.Jag har massa fint på väggarna nu. Print av Nikki-Green Kunz som visar sig ha samma prydnader hemma som jag. Älskar hennes grejer!En annan snutt vägg. Secondhandlampa och två hyllor med porslinsfigurer.Bredvid Bambin finns ännu ett alster av Nikki, jag köpte det nyss pch överraskade Per. Så jäkla min konst!Fler julklappar från dellemyr.se. Totoro sprutar vatten.I badrummet har vi en Djeco-grej som smyckesträd, antagligen avsedd för barn, hehe. En liten brokig från Pellianni är hemma vid vatten.Kidsen fick var sin ram från H&M Home i klappkalendern. Dom valde bilder själva. Så himla fina!Hallen har fått en tapetvård. Big Little Room/Djeco. Ja, jag älskar det märket.Liten installation mot nya grå hallväggen.Tavellisten fylldes provisoriskt. Får se när jag styr upp den. Den är ju rätt Finspång här med, nämligen.I köket har vi lite konst från fantastiska illustratören/konstnären/modellen/veganen Cajsa Wessberg. Hon är fö den korthåriga i monki nuvarande kampanj. Supergullig dessutom, träffade henne på senaste vegomässan.Present jag fick IGÅR från min finaste vän Sara. Mycket monki nu.Familjen måndagströtta efter förishämtning igår.Just det!! Massa julklappar till familjens stora hobby blev det ju med. Avancerade kopplingar pch grejer till Per, hus från genusneutrala serien Brio World till kidsen. En glasskiosk till Kimpan och en scen med ljud och ljus till Nikki-Lo.Jag har glömt lite grejer nu. Men bättre julklappsredovisning sent än aldrig, eller hur? Nu ska vi fortsätta se SKAM. Säsong två, i mitten nånstans. Puss godnatt!

Jag är ÄGD! Big time.

15 januari 2017 2 kommentarer
psyk-snack / vardag/hem

Annonsen laddas.

Jag pussade precis dom två små människorna godnatt. Varma och slappa och rufsiga. Det är som en liten drog, nästan. Jag vill liksom nästan andas in dom, rakt in i själen och sen behålla dom där. Supernära och alltid så små att dom behöver mig. Jag kan fortfarande slås av att dom är här, att dom bor med oss, att vi är just deras föräldrar. Ibland minns jag det första ögonblicket när ingen hamnade, kladdig, varm och trött på mig för första gången. Hur jag kände igen dom små rörelserna, ”jag känner ju redan dig” tänkte jag, fast inifrån magen. Att dom ens har legat där, och vuxit från ingenting till en hel person. Det är liksom för stort för stt ta in. Att vara förälder är en jäkligt sårbar sits. Du verkligen lägger ditt hjärta på huggkubben. (Vilken knasig liknelse jag fick till.) Det är så det känns. Om barnen inte behöver dig sen, om dom kanske inte ens står ut med mig … Eller om det skulle hända dom något. Jag får hjärtklappning vid blotta tanken. Dom äger mig liksom.

Massa godnatt. 

PS: hittade en lapp med inlägg jag aldrig fått till. Det får bli en serie av bortglömda inlägg. Allt från julklappar till inredning och ögonbryn. I’m on it!

PS: igen. Om du tränar på gym i Enskede, Stockholm, så kolla gärna min instagram. Jag letar pepp-person. kitty_storby_jutbring

ALDRIG MER FRÄSCH!

14 januari 2017 48 kommentarer
genus / Jämställdhet / kropp / kultur / Media / politik / psyk-snack / utseende

Annonsen laddas.

Här kommer en ofräsch bild. En orakad armhåla. På en kvinna. Äckligt.Om det finns ett ord jag ogillar och aldrig mer vill använda så är det ”fräsch”. Det är lite som när jag för några år sen bestämde mig för att aldrig mer skriva eller säga ”normal”. Det var när jag tillsammans med några fantastiska personer (bla Manne Forssberg och Jonna Abelsson) drev ”Mensbloggen” på SVT-webben. Vi kom fram till att om nånting är ”normalt” så indikerar ju det att allt annat följaktligen är ”onormalt”, fattar du hur jag tänker? 

Så vi skrev istället tex att ”dom allra flesta har sexdebut med nån dom känner … ”, ”det är vanligt att onanera … ”, ”många får mens i xxx-åldern …” etc. Det är så lätt att byta ut ord. För tänk på alternativet, att det sitter fullt av kids hemma och läser om vad som är normalt och känner klumpen i magen när dom själva inte passar in i normal-normen, dom står utanför och är onormala. Jag lärde mig att tänka inkluderande. Jag (och alla andra som skriver eller talar utåt) vet ju aldrig exakt vem mottagaren är, vad hen bär på, vad hen kämpar med. Jag älskar att tänka så, för då vet jag att jag utvecklar min empati.

Så här känner jag även med ordet ”fräsch”. Att en sallad är fräsch i betydelsen ”krispig och färsk”, kan jag väl köpa, även att många använder ordet i bemärkelsen ny/nyskapande, men jag är så jäkla trött på att fräsch används om utseende och kropp. Att behöva vara nyrakad för att känna sig just ”fräsch”. För att vara fräsch. Jag har nog inte sett eller läst en enda mensskyddsreklam utan att bli matad fräsch en eller flera gånger. Detta indikerar, eller förresten, det säger ju klart och tydligt att hår, mens, flytningar och snippor i allmänhet anses vara just ofräscha. Att det krävs en ansträngning i form av rakning, vaxning, nån specifik binda eller tampong för att sluta vara äcklig och uppnå fräschhet. Av nån jäkla outgrundlig anledning är delar av våra kroppar äckliga. Ofräscha. Trots att dom flesta av oss innerst inne vet att det inte är sant. Jag har också noterat ”fräsch” i sammanhang som har med bantning, plastikoperationer och andra avancerade ”skönhets”-behandlingar som fillers, botox och olika kosmetiska grejer att göra.

Dessutom: ”Shit, va fräsch hen va!” Det är ju tom så att ordet även används i bemärkelsen ”snygg”. Fräsch är nåt att kämpa för, något vi vill vara. Något vi bör vara. Annars är vi ju ofräscha. 

Vad tänker du? 

I annonssamarbete med Myrorna

Kitty hjärta Myrorna!

13 januari 2017 5 kommentarer
kläder / politik / prylar

Annonsen laddas.

Hej! Ända sen jag var tonåring har jag handlat second hand. I början var jag ganska ensam om det och folk i allmänhet var lite misstänksamma, men i takt med att modetklimatet blivit roligare, mer personligt, unikt och mer tillåtande och att medvetenheten ökat när det kommer till miljö och hållbarhet så känner jag att dom allra flesta älskar andra hand. Bra utveckling.

Många av mina absoluta favoritplagg genom åren har kommit från Myrorna. Här kommer några av deras nytagna bilder inspirerade av deras röd/blå logga. (Gissar jag.)Det finns en superstor butik vid Järntorget i Göteborg som jag brukade besöka väldigt ofta när jag bodde där. Minst varje vecka. Där har jag köpt allt från kläder, bäbiskläder, accessoarer, jackor och skor, till halloweenpynt, köksgrejer och möbler. Till och med en säng en gång, hehe.

Myrorna har skapat en film tillsammans med Acne Studios. Filmen speglar välgörenhetsprocessen, genom dans. Och nu har Myrorna kontaktat mig och tycker att filmen borde förhandssläppas hos mig! Ganska smickrande! Myrorna gör så jäkla mycket viktigt för samhällets utsatta och filmen speglar det på ett fint sätt.
Se filmen HÄR!

Info:

Filmen är regisserad av coola Emma Hvengaard för Myrorna och är filmad i en enda tagning! Bakom idén står byrån Aoki tillsammans med Myrorna. Dansaren heter Nicole Tagliati.
Second hand är liksom win-win på alla plan:
Sånt du rensar bort hemma kommer till användning, men genererar även pengar till utsatta.
Du kan hitta plagg du aldrig skulle få tag i annars.
Det är mycket billigare.
Skulle du råka impulsshoppa så har dina pengar ändå gjort nytta.
Miljön och klimatet, att återanvända befintliga plagg sparar resurser, vatten etc jämfört med att producera nytt.

Som sagt: WIN WIN!

Lite fakta och bonusmaterial från Myrorna:

Det som sägs i filmens voiceover:

”Vi på Myrorna tar hand om kläder och prylar som du inte använder. Det har vi gjort i 120 år. Det säljer vi i våra butiker runt om i landet och till kunder utomlands.

Överskottet från försäljningen gör att vi kan bidra till att människor som har det svårt kan äta sig mätta och få någonstans att sova.

Dessutom kan många människor göra sin arbetspraktik hos oss. Idag får vi in i snitt 23 ton textil. Varje dag. På så sätt, medverkar vi till att minska utsläppen av koldioxid, flera gånger om.
Vi måste stötta människor som har det svårt. Och vi måste minska slöseriet med jordens resurser. Håller du med? Handla i så fall second hand och lämna in sånt du inte använder.”
Fakta om Myrorna:

· Myrorna är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören.

· Myrornas arbete gav 2015 ett överskott på 30 miljoner kronor, vilket går oavkortat till socialt arbete. Det handlar om allt från att härbärgen och dagcenter kan ge människor som lever i akut utsatthet hjälp med mat, rena kläder, en varm dusch och en säng att sova i. Till att arrangera barnkollo, hjälpa ensamstående föräldrar eller tillhandahålla skyddat boende för kvinnor och barn som av olika anledningar är i behov av detta.

· 2010-2015 har Myrorna sammanlagt samlat in 200 miljoner till socialt arbete.

· Myrorna säljer kläder, men också annat. Till exempel sålde man 112 025 stycken möbler och 730 426 böcker under 2015.

· Myrorna samlar in 23 ton textil/dag. Det sparar jordklotet motsvarande effekten av att en personbil kör 44 varv runt jorden, varje dag, året runt.

· Myrorna har 34 butiker, från Luleå i norr till Malmö i söder.