Nu slutar jag amma!

Exakt så känner jag idag! Jäkla skit! Fasen! Nu har det hänt som jag kämpat så för att undvika! Plötsligt, för nån vecka sen, eller lite mer, började Nikki-Lo äta mkt mindre, max 5 min från varje bröst per tillfälle, och dessutom mer sällan. Men hon fortsätter gå upp. Var på bvc igår, över 6 kg nu. Kanske dricker hon mer effektivt? Detta gör ändå på nåt sätt att det blir för mkt mjölk. Och nu mjölkstockning! Sitter här och är febrig och känner på mitt hårda, knöliga högerbröst. Gör allt jag kan nu (som man ska) för att blir bättre, men är skitorolig.
Och så detta jäkla moment 22:
Pumpar jag blir bröstet mjukare men samtidigt beställer jag ju mer. Och det producerar mer. Och vänstern som jag kämpat så för att åter få in i leken, nu riskerar det att hamna på bänken igen! Fasen vad detta med amning är svårt. Trodde det skulle vara så där ”naturligt” och enkelt när man väl kom i ordning, men nehej!! (Och nu tänker jag att jag är knäpp i hela huvudet som delar med mig av allt detta jättepersonliga, men fasen det känns gött att skriva och lätta lite på ångesten. Jag anar ju att detta knappast är nåt ovanligt eller konstigt.)

20130125-110632.jpg

 1. Hej Kitty!
  Innan jag fick barn så trodde jag verkligen att det bara var att lägga bebisen vid bröstet, svårare än så är det väl inte. Vad jag bedrog mig. Pratas absolut ingenting om amning innan förlossningen, men samtidigt är man kanske inte mogen för det då eftersom fokus då är just förlossning. Med första barnet fick jag mjölkstockning, infektion, you name it. Jag ville amma och kämpade på och fick mycket bra hjälp på DS och amningshjälpen. Hade det inte varit för dom hade jag troligen inte ammat mina andra två barn. Känn efter själv vad du vill. Det viktiga är att du mår bra, så gå på magkänslan, det är du som ammar ingen annan. Lycka till!

 2. Inte lätt detta med amningen. Själv grät jag mej igenom just den perioden du är i just nu. Men jag kämpade igenom den för min lilla tjejs skull. Det blir bara bättre och när ni kommer till nästa period är du istället är så lycklig att du gråter av kärlek till ditt underbara barn Hon åt för övrigt inte mer än 5 till max 15 min per gång. Men det är alltid upp till varje mamma att bestämma hur länge hon vill amma. Själv amma jag i 11 månader. Oerhört glad och tacksam för denna tid, som i perspektiv är väldigt kort.

 3. Fy fan Kitty, jag vet hur vidrigt det är när amningen inte fungerar som det ska. Men att hon ”trycktankar” är inget att oroa sig för i alla fall. Du har säkert fått det här tipset typ en miljon gånger nu, men om du har överfullt i tuttarna men inte vill ”beställa mer” – ta en varm dusch, spola på tuttarna och luta dig långt framåt, handmjölka _eventuellt_ ut det pyttelite, men bara så att det slutar dunka. Värmen och dragningskraften gör att det värsta överskottet droppar ut.

  Och om du väljer att sluta – det är okej det med! Men för oss tog det tre månader ungefär, innan amningen kändes naturlig. Så här i efterhand är jag glad att jag kämpade mig igenom den tiden, trots att den var så oerhört jobbig.

 4. SPC-flakes! Hade tre mjölkstockningar började äta flingorna och fick aldrig någon mer. Åt det i fil två ggr om dagen en period, trappade ner succesivt och men så fort jag fick en klänning att det var en stockning på väg åt jag lite flingor igen. Till Slut gick aningen som en dans. Finns på apoteket. Googla spc-flakes och mjölkstockning. Fick absolut INGEN hjälp på bvc. Så det var tur att jag kom över flingorna för det fungerade verkligen!

 5. Mitt råd, sluta amma. Jag har en 8 veckors tjej. Har läst din blogg och känner igen mig så mycket med allt som inte är lätt. Att sluta amma är det bästa jag gjort. Fick mjölkstockning, kämpade, masserade, pumpade, duschade m.m. Jag blev helt slut! Bestämde mig för att sluta och nu är vi världens lyckligaste familj, allt är såå mycket lättare! Finns inga som helst problem nu. Lillan får mat, jag är glad, pappan är glad och vi kan hjälpas åt på ett helt annat sätt. Plåga dig inte du är en super mamma oavsett om du ammar eller inte. Kram

 6. Jag vet att det är upp o ner. Men står man ut så rättar allt till sig runt 2-3 mån o då är man glad att man stått ut. ( inte roligt att höra just nu kanske)

 7. Jag handtryckte ut det värsta i vasken…sen duschade jag så fort jag kände frossan komma. Amma är meckigt. I efterhand fattar jag inte att jag fortsatte med 1:an. Med barn nummer 2 gick det sjukt mycket bättre.

 8. Hej Kitty! Har själv haft mjölstockning under min amnig, inte bara en gång, utan 2-3 gånger. MEN det går över! Första gången var min dotter någon månad gammal, jag låg i soffan och grät, allt var hemskt. Men det försvann, efter mycket amning och tuttande så försvinner stockningen.. att det kommer mer mjölk.. Mja, men har du mjölkstockning MÅSTE du amma på, amma amma amma! Då går det snabbast över! varma duschar kan underlätta men för att stockningen ska försvinna måste du amma!
  amning är i regel faktiskt inte så enkel som man tror innan bebisen kommer. Men att man försöker och inte ger upp i första taget, det är guld värt! Min dotter är 1,5 år, jag ammar fortfarande lite, det har varit den bästa närheten, och bästa medicinen när lillan varit sjuk! Länge leve amnigen :)!

 9. Hej Kitty! Jag känner verkligen igen mig! Jag ammade min son i 5 månader och till slut var det han som inte ville längre. Amningsperioden var full av ups and downs, bra perioder och dåliga perioder, känsla av att lyckas och att misslyckas. Min son var aldrig nöjd vid bröstet, han somnade aldrig efter amning och verkade aldrig helt mätt. Jag slet som ett djur för att det skulle funka och stundtals gjorde det det, men ofta blev det tårar och känsla av misslyckande och att jag gjorde något fel. Till ville han alltså inte mer och skrek varje gång jag la honom vid bröstet. Vi började då med ersättning och vips, han blev en helt annan bebis. Mätt, nöjd, glad och han slutade skrika hela kvällarna som han gjorde innan. Jag önskar att någon hade talat om för mig att man inte är en sämre mamma bara för att det inte funkar ibland eller visaa dagar. Men man är precis lika bra och älskar sitt barn precis lika mycket även om man ibland bara vill ge upp! Hoppas det kommer gå bättre snart!

 10. Hej! Om du handpumpar (alltså trycker med handen så mjölken kommer ut, lite som att mjölka en ko, jag vet men det funkar) så beställer du ej mer för den rörelsen är inte samma som det suget som barnen har. Så får man även göra när man ska sluta och amma och fortfarande har mycket mjölk kvar. Lycka till!

 11. Ahhh, vet precis vad du går igenom!!
  Har en tjej som är tre månader snart och har avverkat tre mjölkstockningar, en inflammation i bröstvårtan och två penicillinkurer … Trodde världen skulle gå under när jag fick 40 graders feber för tredje gången!
  Men som så många redan skrivit är det värme och mjuk tuttmassage som gäller, pumpa och amma om vartannat, och ha en mjuk B-H!!!
  Fick som du gigantiska meloner och drar 75G i storlek nu, och såg du köpt nya fina tutthållare… Men vänta ett tag med den fina bygel-bhn tills du blivit av med stockningar… Mjölkmaskinerna får inte komma i kläm!
  Vetekudden räddade mig första tiden och merino-ullinlägg som köps i babyaffär el på nätet.

  Nuuu funkar amningen bra äntligen, efter helvetesveckor, och är ändå glad att jag stod ut!
  Det blir bättre snart, snart!
  Kämpa på med din söta lilla groda!!! 🙂

 12. Hej Kitty, jag är sjukt impad av dig! Det här med amningen och att det bara ska flyta på är humbug. Nej kanske inte humbug men många får kämpa. Funkar det så funkar det och gör det inte det så finns ett superbra alternativ, ersättning. Lycka till oavsett och du, gör det dom känns bäst! Kram

 13. Jag har också haft en massa jävulska mjölkstockningar. Sätt dig på toan och fram med hårfönen. Värm på knölen och dra med fingrarna/naglarna upp och ner över det ömma områden medan du värmer titten. Funkar i duschen också. Sedan ammar du som en tok på det onda bröstet. Se till att du aldrig ligger med en BH som trycker på brösten. Aldrig BH i sängen då är det superlätt att å mjölkstockning. Värme värme värme är tricket. Saffa tuttärmare som du kan ha när du är utomhus. Lycka till!

 14. Hallåj! Jag har en fin tjeja som heter Kitty precis som du :). Well, kämpade med amningen läänge med henne, fick mjölkstockning från helvetet och var tvungen att få penicillin :(. Men efter det vände det. Amningen började fungera efter 3 månader först :S. Sedan när jag fick sonen så fungerade amningen men då VILLE han inte amma eftersom han fått smak på flaskan och det var ju snopet. Mjölkstockning är skit, men det går över. Har alltid känt hatkärlek till att amma. Det är så mysigt! Och så jobbigt! Och så praktiskt! Men besvärligt! Alldeles underbart. Och ont. Och gosigt… Ja, ungefär så känner jag i alla fall. Kram

  1. hahaha känner sååååå likadant ang amning, min lilla r snart 5 månader o varje dag velar jag mellan att fortsätta amma henne eller ej

 15. Go kväll
  Du får mycke råd här kommer även mitt 🙂 att amma är ingen dans på rosor o jag känner mig som en matvagn o all min tid går åt till att amma få ny mjölk amma igen och jag gör d egentligen inte för att d är mysigt som så många andra tycker utan för att ge immunförsvar just nu när d behövs jag ammade första barnet i 9 månader o tänker göra samma sak igen jag ser verkligen fram emot att ge den vanliga maten även om d ibland också är lite trixigt 🙂 jag hoppas du står ut o gör du inte d så finns d ju tillägg 🙂 man måste känna efter själv… Ta o pumpa ur o låt per mata henne en hel dag natt o ta ett långt varmt bad så stockningen släpper så känns d nog bättre sedan 🙂 kämpa på o följ magkänslan kram på er

 16. Jag fick aldrig mjölkstockning (min kille är 11 mån och jag slutade amma nyligen) men mina råd är:
  1. Om du orkar ta dig förbi den första tidens helvetesamning får du tänka ”detgåröverdetgåröverdetgåröver”. För det gör det.
  2. Om du slutar, tänk ”vem har någonsin i vuxen ålder härlett sina problem till icke-amning?”. Amning är smidigt (när den funkar!) men bebisen mår lika bra på ersättning.

  Men det är ju svårt att tänka klart. När amningen var som jobbigast sa jag till mig själv att ge skiten 2 månader. Var det lika jävligt då skulle jag lägga ned.

 17. Du har säkert fått tusen råd här i kommentarsfältet. Jag känner igen mig så i det du beskriver och för mig var det en lättnad att sluta amma min första dotter. Ersättningen gjorde både mig och min dotter lugnare. Med dotter nr 2 ammade jag i 3-4 mån och då kändes det bra. Nu med perspektiv på allihopa så tycker jag bara det är synd att jag hade sån amningsångest första gången. So what om man inte ammar? Den bästa mamman gör det som är bäst för just hennes barn, och ibland är det exakt det som är bäst för dig som är nyckeln.

  1. Känner igen mig till tusen i det du skriver. JAG blev en så mycket bättre mamma och kände mycket mer kärlek samt mindre ångest när jag slutade amma. Min och bebisens kontakt blev lika kärleksfull och ”kravlös” som den kärlek jag tidigare tittat på och avundats mitt barn och dess pappa. Ibland kan jag tänka på alla de där antikropparna hon inte får och då kommer ångesten krypandes, men bara för en kort stund.

  2. avundats var ett dåligt ordval. Jag tyckte det var fantastiskt att se deras kärlek, jag önskade bara att jag också kände så. Å det gör jag nu.

 18. Skit i andra bröstet, ge de som snuttebröst någon gång ibland, men nu måste du ge mjölkstockningsbröstet så det blir bra, det kommer det bli, det kan hjälpa att vara napp ett par dagar. Om du skulle behöva andra bröstet för att hon ska bli mätt senare så kommer det komma in i matchen på nolltid=) och om du inte pallar amma så skit i det!!! jag gav upp efter väldigt mycket om och men, men jag vet man måste förbi bristningsgränsen med råge för det känns som att man är en egoist som sviker sitt barn om man inte ”ORKAR” krångla med amningen. Men en stressad mamma ger en stressad unge och en ond cirkel. En glad mamma ger en glad unge oavsett om det är bröstmjölk eller ersättning hon lever på ett par månader. Det är fruktansvärd amningshets idag, men försök känna vad som är bäst för just er familj, kanske ”kostar” det för mycket om amningen krånglar för mycket eller så vill ni kämpa ett tag till. Men nikki kommer bli en fantastisk unge oavsett hur du gör, och det är inget som kommer påverka henne om du slutar amma däremot kommer hon påverkas av om du går och far illa av amningen en lång period. lycka tilL!

 19. Exakt så var det för mig med 2an. (1an fick vi aldrig till det riktigt med amningen) men tjejen hon sög av bara den…men bara på vänster tutte. Tror hon gillade känna hjärtsjukes. Så jag körde helamning till 8 månader. Och vid 2 månader så fick jag helt out of the blue stockning…men den höll bara i sig 2 dagar sen fixade bröst och bebis till det där. ( jag led under tiden och pumpade ur vartannat försök då det ej åts tillräckligt försatt lätta spänningen i bröstet.) men det är sjukt jobbigt.men kan du hålla ut och få det att funka är det ju så enkelt sen plus att det är sterilt och alltid bra temperatur. Jag tror på dig ja!! Och om lillan äter så bra så kommer hon och dina bröst få till det. Hejaheja!!

 20. Förlåt om jag provocerar det är inte alls meningen. Jag fick två barn relativ ung, under 25 år och ammade båda. Min betraktelse är att ”äldre” mammor problematiserar så vansinnigt mycket. Det oroas, funderas, analyseras, utvärderas och jämförs å det yttersta. Varför inte bara slappna av och se tiden an. Vi är väl inga kossor som producerar mjölk på rutin? Klart banet äter mer på ena bröstet och då blir det jobbigt och gör ont men kroppen reglerar det på några dagar. Ja, man får mjölkstickning några gånger per barn vanligtvis men det får ju nästan alla. Visst det gör ont men det gör förlossningar, träningsvärk och migrän också. Varför oroar du dig så? Visst feber, dyngblöta sängar och värken är grym men det är magsjuka med. Går det inte över på några dagar kan man uppsöka vård och få råd och ev medicin. Amning är precis som en graviditet sällan en dans på rosor utan kantas av diverse ”vägbulor” so what? Om vården kunde sluta basunera ut att amnin är ett naturligt och praktiskt sätt att på bästa sätt föda sitt barn och istället ge dn realistisk bild av att det är upp och ner och diverse obehagligheter som dock är ofarliga så vore nog inte mammor så uppskärrade. Jag va fan det är ju bara att amma på, ta det med ro, stå ut med knasigheterna några dagar så det avtar och ersätts med nya tills du tröttnar, barnet inte går upp eller barnet tröttnar. Sen finns ju alternativ. Jag hade förstått folks oro och panik om detta var livsnödvändigt för ens bebis men det är ju bara en ”hälsosam lyx”! (Jag är i 30-års åldern och helammade 5 månader och delammade i 10 med alla dina bekymmer plus ibland blödande bröstvårtor så tårarna rann men de härdades och läkte, febern gick över och mjölken jämnade ut sig men jag var aldrig orolig. För mig var det självklart att så är det att amma. Gilla läget, acceptera och vänta ut eller skit i det, liksom) kram!

  1. Känner igen väldigt det du skriver är inne på andra barnet med amning. Och tycker precis som du att väldigt få ger en realistisk syn på hur det faktiskt är att amma! Förutom allt krångel som redan beskrivits så upplevde jag även familje problem veckan innan dopet som gjorde att jag blev upprörd stressad och inte producerade alls lika mycket mjölk, vilket då ledde till en väldigt missnöjd fröken.
   Vill bara uppmärksamma att familj och andra nära gärna får ta hänsyn till ammande mammor och deras känslor lite extra, det kan påverka en alldeles oskyldig liten person!
   Kram på er alla starka mammor oavsett om man ammar eller inte! Att få barn är det underbaraste och läskigaste som kan hända på samma gång!

 21. glöm inte värme som i varma kläder, och varma sjalar över brösten! bl a boob säljer tröjor med en extra värmeremsa över pattarna. du skrev ju t ex att ni varit ute på långpromenad i kylan, sånt kan nog också påverka tror jag, om brösten blir kalla.

 22. Om du vill amma så kämpa på!
  Det kommer ställa in sig! Om du har möjlighet pumpa ur lite,för att lätta på det onda.
  Jag känner igen mig i dina tankar, man tror det ska komma helt naturligt utan minsta konstighet men ibland gör det ont ont.

 23. Precis såhär hade jag det! Gav mig fan på att fortsätta ändå…när jag hade ammat i tre månader vände skiten och tuttarna hängde på! Inte alls lika spända och det gick utan problem! Hade mjölkstockning en del men pumpade så det la sig…visst man beställer mer men så kommer dagen då hon vill äta mycket igen och då finns där. Jag höll på från dag till dag att tänka, nä, nu skiter jag i det! Fick mina vilodagar då min man tog min utpumpade mjölk och gav vår son! Bra sätt att lära bebisen att ta flaska från början. Annars kan det bli ett problem! Man gör precis som man vill och jag tror det är vanligtatt ibland hålla på att kräka på skiten! Ditt välmående ska inte bli drabbat av att du ”måste” amma. Kan tillägga att jag haft förloförlossningsdeprisson light fram tills nu…han är snart nio månader. Tycker du gör ett underbart jobb! Det är jobbigt att vara förälder:-)

 24. Jag slutade amma när mina båda barn var ca 1 månad. Det gick lixom inte mer bara. Och med första barnet var jag jätteledsen, men nu med andra så var jag mer förberedd på att det kanske inte skulle funka. Och senast idag kände jag att fasiken va skönt det är att man inte ammar! Våran bebis är 3½ månad nu och det är så skönt att ge ersättning, det funkar så bra, inge strul, inge meck, inga amningshormoner som spökar. Och man vet att hon får i sig det hon behöver. När amningen lixom blir en enda lång kamp, då är det fan inge kul. Så är det skönt att man kan hjälpas åt både jag och min man. Jätteskönt att man ibland kan få sova en hel natt…
  Kram och lycka till hur du nu kommer att göra.

 25. Hallo Kitty,
  Vilken fin blogg du har och grattis till Nikki-Lo! Jag har tittat in titt som tätt och känner igen mig i mycket du beskriver. Angående mjölkstockning så m-å-s-t-e du få oxytocin utskrivet. Antingen av en barnskötare på BVC eller av en läkare på Vårdmottagningen. Då lovar jag dig att mjölkstockningen är borta inom en vecka. Av någon outgrundlig anledning hålls denna information och metod hemlig för vanligt folk men alla läkare känner till det.

  Kram,
  Mölndals Ann-Louise

 26. Känner igen! Prova att ”handmjölka”. Kossastajl, liksom. Pumpar pajjar lätt brösten är min erfarenhet. Överstimulerar. Eller fixa mjölkstopparpiller och ge flaska. Nikki kommer alltid tycka du är bäst oavsett. Kram.

 27. Mitt råd är att ändå pumpa. Inte mycket men så att spänningen släpper. Min erfarenhet säger att brösten klarar mer ju äldre hon blir. Med det menar jag att detta är ju nytt för brösten också och om ett tag kommer de att klara att ha mer mjölk utan stockning därmed slipper du hamna i en ond cirkel.

 28. Min son föddes för 2 veckor sedan och trots att han ammar regelbundet går han ner i vikt. Har det inte rättat till sig till nästa vecka får jag börja ge honom ersättning. Dock funderar jag mycket över normer och vad andra ska tycka. Men det viktiga är ju att han inte svälter och börjar gå upp i vikt. Stor kram till dig för att du delar med dig.

 29. Kitty! Jag tycker du har världens bästa blogg! Hurra för det och hoppas tutteriet ordnar sig. Har ingen kunskap på området då mitt problem var det motsatta. Trevlig helg!

  /mamma till lilla L 7 månader

 30. Ja tips om mjölkstockningen har du ju fått men det låter som att problemet är lite större än så. Jag tycker att du ska ringa amningsmottagningen och bolla med dem. Eller en hjälpmamma från amningshjälpen. Mycket klokt folk där! Tänker att du behöver stöd i hela altet inte bara med stockningen. Massor av styrkekramar!

 31. Åh, hoppas det går över snabbt!

  Du har fått många bra tips, men fyller ändå på med mina:
  Massera INTE! Stryk istället försiktig mot bröstvårtan där stockningen sitter. Gärna i duschen.
  Pumpa bara ut precis det spända, men erbjud lillan att äta ofta.
  Böstvärmare!

 32. Åhh jag minns det som igår! Och nu gjorde du mig påmind om vad som komma skall om bara några månader igen. INGET är typ så komplicerat som just amningen. Själv la jag ner efter 2 månaders ångest sist. Och det funkade perfekt med ersättning. Kram och lycka till!

 33. Hej Kitty!
  Det känns lite sådär att kommentera på ett inlägg om amning utan att ha fött en endaste liten knodd själv men jag vill ändå lite försiktigt föreslå att du kanske kan sälja bröstmjölken till ett sjukhus. Det hjälper ju tyvärr inte mot hur du känner dig men samtidigt kanske det känns bättre ändå att veta att du kanske kan hjälpa någon annan. Lycka till med tuttarna, vad du än bestämmer dig för.

 34. Sälj gumman! Kontakta sjukhuset, gör lite tester och sälj mjölken! Neonatal saknar alltid bra mjölk! Spara pengarna på ett resekonto 😉 Kram

 35. Jag minns att jag i början tänkte ”ska det vara såhär hela tiden?” Frågade min Bvc kontakt om brösten alltid skulle ömma, läcka och stocka sig så fort man ammat för sällan eller man blivit lite kall. Det blir bättre sa hon. Och det blev det, efter några månader. Min lillkille är nu 6 månader och jag minns knappt den första tiden med krånglande amning och ömma, läckande bröst. Så tro mig: det blir bättre! 🙂
  Kramar till er

 36. Inte roligt! Och precis som du tror väldigt vanligt. Nu har jag precis slutat amma min andra dotter och det som har hjälpt mig när jag fått mjölkstockning är precis som några andra skrivit tidigare. Att amma ståendes på alla fyra ovanför din bebis. Öppnar upp de mjölkgångar som behövs. Jag var oerhört skeptisk första gången jag provade och det kändes skitkonstigt men lätt det effektivaste sättet att få bort problemen. Med risk för att låta en aning knäpp så rekommenderar jag att du samtidigt ‘trummar’ lite lätt med fingrarna där det är spänt. Nästan som att du spelar piano liksom. Hjälper till att lossa det som fastnat. Se till att stäng dörren om dig bara för om någon ser dig får de sig antagligen ett ordentligt skratt 🙂 men hjälpte mig varenda gång! Lycka till!

 37. Usch stackars dej, den där vidriga åkomman 🙁 Du kommer säkert må som du hade värsta influensan den närmaste veckan. Men det går över! Bara bit ihop! Fortsätt amma fritt så kommer snart utbud och efterfrågan matcha varandra. Det är otakt som fan första 2-3 mån.

 38. Precis sådär har det varit för mig båda barnen jag ammat… Kan vara jädrigt knöligt att amma ibland. Men det är värt att kämpa, helt plötsligt fungerar det. Be BVC skriva ut nässpray (syntocinon?) för att häva stockningen, lid inte i onödan. Och pumpa bara ur precis så mkt att brösten slutar spänna så ökar du inte produktionen. Lycka till!

 39. Förena nytta med nöje. Hoppa i ett varmt bad och massera stockningen ut mot vårtan. Ev med varm dusch som hjälp. På så vis får du ju ett gött bad också 🙂

 40. Hej Kitty!
  ”Va glad att du har mat”. Det pratas så mycket om dom som har för lite mat men det nämns inte så mycket om oss som har mycket mat, det kan vara minst lika jobbigt. Både min mamma o mormor hade problem med mycket mat o mjölkstockning, så även jag. Men ge inte upp, nu efter tre månader börja det faktiskt kännas att jag har det under kontroll. Jag har haft flera mjölkstockningar och en bröstinflammation. När du känner att det börja stocka, så försök få ditt barn amma och har det stockat sig rejält så att du känner att det inte räcker med en vanlig amning vill jag ge dig det tipset som har räddat mig alla gånger. Lägg ditt barn så att underläppen är där stockningen sitter. Så sitter stockningen högst upp på bröstet, ställ dig på alla fyra över henne med hennes huvud riktat mot dina fötter. Likadant om det är på yttersidan, lägg henne på andra håller, din kropp mot ett håll o hennes mot det andra. Jag hoppas du fattar vad jag menar. Du får gärna mejla om du vill ha bättre förklaring. O sen varma duschar, mjölka! O sen när du har fått bukt på det så gå direkt o handmjölka i handfatet när du känner att de är på G att bli hårda. Lycka till, det ordna sig! Stor kram från en som vet hur du har det.

 41. Ge inte inte upp! men som några andra skrivit så hjälper att duscha varmt och då menar jag så varmt som du kan uthärda, duscha direkt på bröstet och massara på knölarna mot börstvårtan så lossnar det, brukar komma ut som en liten klump och sen så sprutar det av sig själv. Det gör ont! Kan säga att när jag gjorde det rann tårararna hejdlöst men tillslut så släppte det. Efter ett tag lär man sig att känna igen signalerna när det börjar stocka sig och då är det bara att kliva in i duschen och massera en stund i förebyggande syfte så hinner det aldrig gå så långt. Hoppas du får ordning på det! Styrkekramar från en stolt 3 barns morsa

 42. Jag hade 6 mjölkstockningar på 3 mån. Obeskrivligt…. Det som hjälpte mig mest var MINST en timmes varm dusch, alltså kokhet, med strålen på stockningen. Men har läst många andra bra ”knep” här. Sen sket jag dock i skiten (alltså amningen) efter 3 mån och fick mitt liv tillbaka ;D

 43. Kitty! Du är världens bästa mamma om du ammar! Men du är oxå världens bästa mamma om du slutar amma! Det finns lika mycket närhet, värme och mysiga stunder om du ger ditt barn flaska. Om du mår bra så mår lillfisen bra! Och att amma är inte allt… Sluta lägg värderingar i att amma utan gör det som känns bäst för dig. Det hjälpte mig ❤!

  1. Mycket bra skrivet!! Då jag slutade bry mig om vad alla andra tyckte att jag skulle göra och inte göra blev allt mycket bättre och roligare.

 44. Usch och fy för mjölkstockning! Hade det ett par gånger då jag ammade min dotter. Såklart ska bebisen äta så mycket den kan men som du skriver så räcker det oftast inte. Det finns mer mjölk kvar och bebisen är mätt! Jag tror inte du ska vara rädd för att pumpa ut, det viktigaste nu är att få ut mjölken så att den inte orsakar visare inflammation i bröstet (mjölkproduktionen kommer anpassas efter bebisen inom ett par dagar sedan). Min erfarenhet är att bröstet måste tömmas, alltså inte bara pumpa lite för att lätta på trycket. Oftast är ju en eller ett par mjölkkanaler igentäppta och den/de kommer därför att tömmas sist. De knöliga områdena måste bli mjuka och slappa. Värm bröstet innan du pumpar, gärna med vetekudde eller ställ dig i duschen. Jag tyckte bröstpump mest gjorde ont så jag handpumpade. Oftast kunde jag se var det var igentäppt på bröstvårtan, som en liiiten vit prick. Med väl rengjorda händer (man vill ju inte orsaka ytterligare inflammation) kunde jag ofta ”pilla bort” pricken samtidigt som jag tryckte på bröstet. Då sprutade mjölken ut ur den kanalen. Visst låter det härligt 😉

  Oavsett om du ammar eller inte så är du en fantastisk mamma till din dotter. Men även om du väljer att sluta amma så måste ju den här mjölkstockningen bort. Och när mana slutar är det ju också ganska stor risk att åka på mjölkstockningen eftersom man inte ammar lika ofta… Håll brösten varma och undvik behåar som klämmer.

  Hoppas du blir bättre snart!

 45. Hej!
  Varför ska man vända ut & in på sig själv,och i slutändan må så dåligt?
  För visst är det bra att man ammar är bra för barnet är en mysig stund,men om denna mysstund gör ont så man gråter och man mår allmänt skit.Varför ska man tvinga sig.
  Jag har 6 barn ammat dom olika länge.Mitt första barn satt jag ”fast” vid en pump i 3 månader för det hette att man SKA amma….men han tog inte bröstet så jag bodde vid pumpen .Dom andra barnen har jag ammat allt från 8 månader till 14 dagar.Och sista barnet ammades 14 dagar,sedan så funkade det inte.Och det har blivit folk av honom oxå han är idag 3 år.
  Lyssna på din egen kropp.Och vad alla andra säger och tycker låt det flyga genom huvudet.DU känner dig själv bäst ,och framför allt du känner din tös bäst.Du är inte en sämre mamma om du inte ammar.Mjölkstockning har jag haft en gång,och då fick jag ett nässpray .prata med bvc om det
  Lycka till i ditt beslut =)

 46. Jag fick min dotter den 9 december. Efter en vecka av såriga bröstvårtor och amningsmisär fick jag mjölkstockning. Förlossningen kändes som en barnlek i jämförelse med det. Jag hade 40 graders feber i 2 dagar. Det var vidrigt. Det som hjälpte mig till slut (pumpa funkade inte, varma duschar var ju skönt men hjälpte inte heller) var att stå på alla fyra ovanför bebisen och amma. Det öppnade de mjölkgångar som orsakat stockningen. Det kändes lite konstigt men vad gör man inte.

 47. Om du har massa mjölk som Nikki-Lo inte behöver kan du donera denna till neonatalavdelningen på nåt sjukhus nära dig! Den behövs till de som är för tidigt födda.
  Men du måste verkligen ha supermjölk! Min dotter är 4 månader och har precis passerat 6 kg strecket! 🙂

 48. Du är inte alls knäpp Kitty som delar med dig av sådant som känns väldigt personligt! När man är inne i ”amningsdjungeln” känns det mesta med tuttar, bröstvårtor, mjölksprut och annat helt naturligt att prata om. På mitt jobb på neonatal sitter mammorna ofta med brösten ”i vädret” efter pumpning och amning utan att tänka på det. Tänk om man skulle sitta så i andra sammanhang, då skulle man väl liknas med blottare eller nåt 😉 Skämt åsido… när min son var nyfödd pratade jag också bara om amning, kiss, bajs, sömn osv. för det var allt mitt liv handlade om just då. Det är bra att skriva av sig och så får du bra råd från andra som är eller varit i samma situation. Kram!

 49. Bra att du skriver om denna mycket mystiska och ”naturliga” amningen. Jag tror faktiskt det ligger i topp 10 över svåra saker jag gjort i livet. Jag brukar ta en ipren och duscha varmt när jag känner att det börjar stocka till sig. Krya på dig!

 50. Mjölkstockning är verkligen hemsk hemsk jobbigt, så jag känner för dig just nu. Med mitt andra barn fick jag det OFTA, och provade allt. Blev flera omgångar penicillin tyvärr. Till slut betalade jag för akupunktur, och det var magisk. Fick inte det igen. Förresten, jag fick lite råd från akupunktören att inte bara tänka på att hålla brösten varm, men hela kroppen, särskild fötterna, ryggen och halsen. Tror det hjälpte också. Krya på dig!!!

 51. O nej, mjölkstockning är så hemskt! Här kommer mina bästa knep efter tre barn och det funkar jättebra för mig, mjölkstockningen går över på ett par timmar… Jag brukar först kyla brösten med lite djupfrysta ärtor, då går svullnaden ner, sedan pumpar jag av mjölken tills det inte gör så ont längre. Att vänta på att barnet ska dricka bort det onda tycker jag tar för lång tid. Med dessa knep så brukar mina problem bli kortlivade, jag har aldrig varit dålig mer än en dag! Min erfarenhet är att det inte rinner till så mycket mer mjölk om man pumpar en dag, men det kan säker vara olika. Lycka till!

 52. Oh no! Mjölkstockning är ju sämst! Men du, amma akrobatiskt, dvs från olika håll, så att lillans haka kommer mot det onda stället, det finns en bra film på youtube om detta, från Norge är den. Och pumpa ur, det är inte farligt! Jag ”brukar” pumpa ur med handpump, hängandes med rutten över en gryta sjudande vatten och så får min man hjälpa till att dra i pumpen så jag kan hålla fast den lagom hårt och samtidigt stryka på det onda stället. Efter ett tag släpper det och man kan se att mjölk kommer från rätt gångar på bröstvårtan samtidigt som man blir lugn i hela kroppen. Då går man och sover. Sen var det faktiskt bra med vitkål, trodde jag aldrig men provade desperat nyligen att lägga lätt krossade vitkålsblad runt onda bröstet (kalla) och det var jätteskönt och hjälpte! Ska bytas varannan timme läste jag nånstans. Och det är klart du ska pumpa ur på vänster! Så farligt mkt mjölk behöver det inte bli, dessutom kan man reglera ner senare när det har lugnat sig. Det enda viktiga och jobbiga är att vara sjukt aktiv med mjölkstockningen och inte tro att den ska gå över av sig själv för det gör den aldrig, men om du bara lyckas tömma ordentligt några gånger blir du säkert mycket bättre snart!! Min dotter är lika gammal som din och jag går igenom samma saker nästan precis, och har gjort så även med mina tidigare två! Normalt, alltså, normalt! Vid tre månader sådär så ska du se att det börjar ett nytt liv när ALLT blir lättare! Stor kram

 53. Men mitt första barn hade jag mjölkstockning redan innan vi lämnade BB. Jag med mina pyttebröst kunde för mitt liv inte fatta att jag skulle producera mjölk för tre bebisar när jag bara hade en..

  Nåväl. Informationen jag fick var såklart att inte pumpa, just av den anledningen att jag skulle producera mer. Men då var det mjölkstockning och bröstböld (varböld i bröstet) jag fick istället. Lång historia…

  Min erfarenhet av det hela var att det var bättre att låta pumpa lite, för att minska på trycket. Handmjölkning & varma duschar hjälpte inte. Sedan kom det perioder då min lilla dotter var jättehungrig, & då fanns det gott om mjölk i brösten. & till slut reglerade det sej i alla fall & behövde inte pumpa ut mjölk så ofta.

  Hoppas att det löser sej snart, för det är inget vidare det där…

 54. Hej. Själv kan jag inte aimma, får inte! Tar en medicin som gör att jag inte får amma pga att det går ut i mjölken. Ammade i 2 dagar sen fick jag min medicin så då var det färdigammat. Surt som fan kan jag säga att inte ens få amma sitt eget barn! Är ledsen att jag inte får amma mitt barn, ja ja det blir friska barn av ersättning också sa barnmorskan… Får lyssna på det. Kämpa på det kommer säkert bli bättre för dig snart!

 55. Jag vet, sjukt jobbigt! Mentror du är nära den magiska gränsen kring typ 6 veckor då det brukar börja ordna sig med mjölktillgång osv? Håll ut (om du vill förstås!). Pumpa bara precis så mycket att det slutar spänna. Eller alternativt, pumpa ut och töm dom ordentligt en gång innan nästa amning men då kan du höra med amningsmottagningen så att du gör rätt, det finns lite nya riktlinjer för oss som har för mycket mjölk!

  Jag sover alltid med bröstvärmare för att minska risken för stockning, kanske ngt att prova?

  Kram!

 56. Ja varför är det ingen som pratar om hur jäkla jobbig amingen är i början!? Hur ont det gör och hur svårt det är att få det att funka för de flesta…
  Men pumpa ut lite för hand! Med mitt första barn vågade jag inte heller pumpa ut i rädlsa för att mjölkproduktionen skulle gå bananas… då stod jag där i duschen under skållhet vatten och grät och försökte få min dotter att äta fast hon var mätt. Andra gången vågade jag lita lite på min egen känsla. Jag pumpade så fort brösten känders för spända. Man behöver ju inte pumpa ut allt men hålla koll så att de inte blir sprängdfyllda. Sen efter ett tag så blir det mycket bättre.. Det är ju främst i början som brösten inte vet hur mycket de ska producera.
  Och vill du inte amma så ska du ju förstås inte slå knut på dig själv heller. Men det brukar ofta blir bättre!

 57. Det blir lättare och naturligare med amning ju äldre barnet blir. De behöver inte äta längre än 5 min egentligen om de är snabbätare och äter hela tiden. De ska inte ligga vid bröstet i timmar…..som en del sitter och gör. Hon äter kanske ”upp” brösten också så att det ska finnas mycket nu när hon har blivit större….

 58. Jag har själv aldrig haft mjölkstockning, men jag hörde att det finns tabletter att köpa på Hälsokostbutiker. Tror att de heter lecitin, dessa ska hjälpa mammor som lätt får mjölkstockning. Det var en mamma på min mamma/barnträning som åt dessa med sitt andra barn och har på det viset undvikit problemen som hon hade med första barnet. Tror att hon fått tipset från BB. Min dotter är 5 månader och amningen blir lättare ju äldre de blir, så håll ut!

 59. Jag tror att nästan alla som ammar tänker sådär minst någon gång <3
  Har inte haft mjölkstockning, men varit nära att få.
  Kan du få henne att äta oftare?
  Om du känner att det börjar spänna i bröstet, försök få henne att ta en liten slurk iaf.
  Vill hon inte, så pumpa/handmjölka (för mig funkade det bäst med handen) men bara precis så att det inte spänner mer! Så lite som möjligt alltså.
  Och du har redan fått tips om att amma i olika ställningar, det finns olika ställningar beroende på vars mjölken har stockats.
  Kolla amningshjälpens hemsida, eller prova ring en hjälpmamma där, de blir jätteglada över att få hjälpa till 🙂
  Och så får du personliga tips, jag tror att de kommer på besök tom, om man vill 🙂

 60. Förstår dig precis! Fick mjölkstockning när min dotter var en månad.. 40 graders feber i en vecka var ingen lek. Stog i duschen och försökte handmjölka och jäklar vad ont det gjorde. Fick ingen direkt hjälp på sjukan heller.. Så när jag fick mjölkstockning igen efter ytterligare en vecka så hade jag inget annat val. Du skall framför allt inte känna nån skuld och skam om du lägger av.. Nikki kommer må bra med ersättning, du måste tänka på dig själv också.

 61. Jamen gör det då? Det ligger ingen prestige i att amma även om många får för sig det när de fått första barnet. Om jag hade slutat när jag kände för det istället för att försöka hålla skenet uppe hade jag varit en mycket gladare mamma och haft en mycket gladare bebis.

 62. Jag kände samma tvekan inför det där med att pumpa eftersom man ju ökar ”efterfrågan” men jag tyckte det var skitbra! Ibland äter min son väldigt lite på förmiddagen och lunchen och om man ska iväg någonstans vid den tiden är det skönt att pumpa ur så att brösten inte är så spända. Annars rinner mjölken ständigt till det att han äter och då blir han ofta sur för att det är mer mjölk än vad han vill ha just då. Jubbigt. Om du orkar och kan så donera till neonatal. Det får man göra tills ens bebis är typ tre månader.
  Men amning är fan inte lätt. Fram till förrgår vägrade han äta om vi inte liggammade i sängen. Tror han var inne i en utvecklingsfas och behövde lugn och ro, men det blir ju tradigt för mig eftersom han äter så ofta. Men det var iaf bekvämt!

 63. Vila! Som sagt innan stryk mer mot bröstvårtan, massera ner mot vårtan, amma amma amma. Det gör ont! Grymt ont 🙁 Men även detta går över… Jag lovar! 🙂 ammningshjälpen är duktiga, blir du sämre kan du eventuellt behöva antibiotika.
  Testa att variera ammningsställning, min lilla fick ett tag äta liggandes uppochner, alltså hon låg jämte mig med fötterna mot mitt huvud. låter knäppt haha men vad gör man?
  Var aktsam med din BH, kolla så inget ”klämmer”, trycker mot bröstet. Gå utan så ofta som möjligt.
  Använd gurkmeja i din matlagning, det är naturligt inflammationshämmande 🙂
  Stress kan också bidra till mjölkstockning.

  Det är ingen dans på rosor med liten bebis, undrar hur många som upplever den där rosa/blå bebisbubblan egentligen? Den där som man läser om och ser på tv där allt är så perfekt, där bebisen sover hela natten, fiser rosdoft, bajsar rosa suddgummin, mamma har sin ”före bebiskropp” efter en vecka, sexet funkar efter 2 veckor.

  Inte undra på att man får prestationsångest!

  Kom ihåg att du är inte ensam! Välkommen till oss mammor med degiga magar, häng tuttar, håret på ända, en kräkfläck på tröjan= ren tröja, mysbyxmaffian, zombie mammor, hormonhäxor, bröstmjölkläckande och avslagblödande… Herregud vad sexig man är! 😉
  Men du, fixar vi detta fixar vi allt!!! Fan va vi är bra!

  1. Vi måste lära oss att va stolta över oss själva!
   Vi är så jäkla bra! Degmagarna, bristningarna och hängtuttarna visar att vi har erfarenhet, att vi är starka kvinnor som har gått igenom zombie åren!
   Vi är starkare än vi tror.
   Du fixar det… Du fixar koliken, kräksjukan, mjölkstockningen och allt annat. Och du växer, bebisen hjälper dig växa så otroligt mycket.
   mitt självförtroende växte nått enormt efter mina 2 barn. visst jag suger på en massa saker men jag är en bra mamma! och jag klarar detta! Min mamma kropp och mitt mamma psyke är fantastisk.

   Ångesten och rädslan för att misslyckas är ett bevis för att jag älskar mina barn över allt annat.
   Mina bristningar på mage och bröst visar att jag är en tigermamma! RAWR!!!! 🙂

  2. Och när jag ändå håller på 😉

   Alla pappor! Ni är underbara som står ut med oss och stöttar och avlastar. Att ni älskar oss som vi är. Puss på er :*
   Och ni pappor som inte finns med i bilden… ni förtjänar gömda bajsblöjor i er bil en VARM sommardag och lite till 😉

  3. Åh känner också så igen mig i sista stycket, ha ha! Kom hem från bb för tre veckor sen trodde allt skulle gå som smort denna gång, man kan ju det där m barn nu.. Men när jag fick mjölkstasen from hell verkligen o kände mig så sjuk som jag aldrig gjort o min stora tjej fick kräksjuka och jag bara såg mig själv nysnittad m mjölkstas ligga o kräkas så tänkte jag nej nu ger jag upp alltihop! Jag pallar inte mer!! Men det går ju inte man kör ju vidare, torkar kräk, matar bebis tar en Ipren o biter ihop! Och tillslut blir ju allt bättre även om man inte tror d just då.. This too shall pass typ.. Kram till er alla starka kvinnor och mammor!

 64. Amning kom inte naturligt för mig heller, så du är inte ensam. Tillväxtfaserna är tuffa och mjölkproduktionen synkar inte alltid barnet behov. Men du kanske kunde pumpa då och frysa in tills hon kanske är jättehungrig en period? Så att du bara kan tina fram??

  Jag fick lägga ner till slut för jag blev bara sjuk av det och fick svamp mm i omgångar. Amning var inte min grej. Tuff insikt och det var HEMSKT rent ut sagt att gå över till flaska och faktiskt välja (även om det var svårt att välja något annat så valde jag ju ändå att sluta) att inte ge mitt barn det som alla sa var det absolut bästa. I början kändes det som barnplågeri. Plus allt meck med pulver och tetror och varmt vatten och kallt vatten när ungen skrek som en stucken gris och var hungrig NU. Men det går. Det går kalasbra!
  Utgår man från sig själv så kan det aldrig bli fel, det gäller bara att intala sig att man gör det som är bäst för sig själv och sitt barn.

  Så OM det inte fixar sig så är det ingen kris med flaska heller. Det blir människor av de barnen också!!

  Du är så himla himla go som berättar om allt sånt här som många andra mammabloggerskor aldrig skulle gå ut med. Love U!

 65. Hej Kitty!

  Jag är också nybliven mamma. Har haft mjölkstockning ett par gånger. Det som har hjälpt mej är 2 alvedon och varm vetekudde på bröstet. Det kan också löna sej att amma från ”andra hållet”. Det vill säga att istället för att Nicki-Lou ligger som vanligt framifrån och ammar, lägg henne i stället på sidan, så att hon ligger under din arm och med benen mot din ryggsida. Svårt att förklara men du hittar säkert det amningsknepet med bild om du googlar. På så sätt ammar hon från ett annat håll och det har hjälpt mej varje gång. Hoppas det löser sej! Och tack för en fin blogg! Kram!

  1. Hon ligger så just nu! Och alvedonen är på plats! Har det liksom gått över sen då? Det måste inte bli värre om infektion? Kram och tack!

  2. Jag har också varit döende i mjölkstockning, bland det hemskaste man kan drabbas av…
   Vet att detta låter sinnessjukt men: vitkål hjälper! Lägg ett blad på det drabbade bröstet, det stinker apa, men hjälper. Och så får du en chans att känna dig som lilla sjöjungfrun en stund. Och som sagt: vila! Sov dig igenom skiten! Sen tyckte jag att det inte blev bättre av att amma oftare för att lösa mjölkstockningen, utan väntade tills bäbisen var hungrig så han tömde ordentligt. Men det kan väl vara olika… Känner med dig!

  3. Hej igen!

   För mej har det åtminstone varit det som hjälpt bäst, Alvedon+amning från ”andra hållet”. Fick tipset av min syster som jobbar på MVC. Det brukar liksom lösa upp själva stockningen och sen brukar det börja lätta.

   Nej, det behöver väl inte bli infektion, som jag har förstått det. Läste någonstans att en mjölkstockning kan pågå allt från någon timme till några dagar. Min syrra tipsade också om att duscha varmt samtidigt som man masserar bröstet med knytnäven. Man skall alltså knyta handen och liksom ”stryka” från armhålan mot bröstvårtan, och sen hela varvet runt bröstet några gånger om. Om inte annat brukar det kännas väldigt behagligt då man har ont.

   Hoppas att det har blivit bättre! Tyckte du att det funkade med att amma ”från andra hållet”? Kram Lina

 66. Hur gammal är nikki-lo nu? En av de utvecklingsfaser ens barn kommer i gör att man upplever att barnet äter mindre och inte verkar mätt. Det är ofta under den tiden mamman känner sig otillräcklig och det händer att man börjar ge ersättning. Jag rekommenderar starkt att du ska läsa ”växa och upptäcka världen” av hetty van de rijt och fans x plooij. Den har hjälpt mig och många jag känner under våra barns första år.

  1. Den finns som app också! Skitbra, rekommenderas verkligen. Min son är snart tre månader och det är många gånger jag konsulterat appen och insett att japp, nu är det utvecklingsfas på gång. Sök på ”The wonder weeks”.

   Höll för övrigt också på att åka på mjölkstockning, hade som en knöl à la golfboll i mitt överproducerande vänsterbröst. Scary. För mig funkade det att amma och samtidigt stryka med handen över knölen, ner mot bröstvårtan. Då försvann den.

 67. Åh, vad många gånger jag kände så. Min amning strulade från dag ETT. Jag inser nu att mina bröst troligen hade svårt att ställa om min bäbis olika matrytmer och intervaller. Hon åt dock ganska regelbundet och tuttade inte hela tiden. För mig var det ett beslut som jag velade med i 3,5 månad men när jag väl bestämde mig och insåg att nedtrappningen gick så smidigt och fort så är det bland det bästa besluten jag tagit. Jag blev lugnare och gladare. En bättre mamma. Jag vill inte råda dig hur du ska göra. Gå på din magkänsla. Vad känns bäst. Amning är svårt. Amning krånglar olika för olika personer då vi är olika. Därför måste beslutet vara ens eget. Bara Du vet när du försökt tillräckligt och inte orkar längre. Amningen ska inte ta över njutningen av barnet kände jag. Det finns tillräckligt att oroa sig över.

  Tips mot stockningen (jag hade flera utan att riktigt få feber). Varm dusch/bad, vetekudde, kamma bröstet nedåt bröstvårtan försiktigt samtidigt som du värmt upp set el står i duschen. Ta smärtlindring om det behövs. Be Amningsmottagningen skriva ut Syntocinon- en nässpray som gör att du lättare släpper ifrån dig mjölken. Funkar inte på alla men gjorde det på mig.
  Lycka till!!

 68. Usch, inte kul alls med mjölkstockning. Om du inte testat så rekommenderar jag något som heter SPC-flakes som finns att köpa på apoteket. Specialprocessade havreflingor att blanda i gröt/müsli som sägs kunna hjälpa vid mjölkstockningsproblem. Jag hade upprepade stockningar med mitt första barn och nu med mitt andra barn hade jag problem de första veckorna men blev tipsade om dessa flingor. Åt dem ca två månader och har inte haft fortsatta problem. Kan ju inte garantera att det var på grund av flingorna men kan ju vara värt att testa…
  Läs mer här
  http://www.barnmorska.net/artiklar/amning/194-forebygg-mjolkstockning-med-specialprocessad-havre-och-vete.html

  Och sen tror jag inte du ska vara rädd för att öka på produktionen genom att massera och pumpa ur. Det viktigaste i nuläget är att inte bygga på och förvärra stockningen. Jag fick rådet att man inte behöver vara så jätteförsiktig och bara stryka lätt på de hårda knölarna när man masserar utan att man kan trycka rätt ordentligt (med måtta såklart) men sådär att det gör lite sådär ”skönt” ont, skönt som att i det känns som att det mjuknar och släpper.

  Ta kontakt med amningsmottagning och hoppas du blir bättre snart!

 69. HELT NORMALT Kitty. Helt normalt. Nikkan har koll vettu. Hon vet hur hon ska göra. Dina pattar kommer snart anpassa sig.

  För mjölkstockningen gör följande:
  1. amma BARA från det onda bröstet
  2. se till att Nikkans HAKA är under det onda stället för då mjölkar hon ur det onda bättre. (Du får kanske amma från olika håll)
  3. ta långa VARMA duschar. Massera patten med strykande drag, inifrån och ut.

  Snart går det över. 🙂 Det här grejar du.

  Kram

 70. Det är verkligen as-svårt å amma, enligt min erfarenhet i allafall.
  När första sonen föddes ljög jag på bb om att han åt bara för att få åka hem å andra sonen trodde jag allt var frid å fröjd efter som jag ”kunde” sen innan, men då kom det ingen mat hur mycket han än åt..
  Jag är stolt å glad att jag stod ut, men även fast jag varit lite fanatisk så vill jag påstå att det inte är värt det till varje pris. Lycka till! <3

 71. Det går ju att donera bröstmjölk! Kolla med ditt sjukhus. Och sen, får du mjölkstockning, gör så som vi fick rådet att göra av vår BVC-sköterska – massera. Ingen jäkla mysmassage utan låt din kille massera bröstet åt dig HÅRT! Min sambo DROG i mitt bröst, drog o knådade. Det gjorde fruktansvärt ont men det släppte med det samma. Tror allt det där med varma omslag o jadajada bara drar ut på det. Så massera, dra o knåda!

 72. Kämpa på, du fixar det! Valet är ert, men försök.

  Tyvärr är det många som får massa onödiga mjölkstockningar för att de fått rådet att amma typ var var tredje timme. Amma på minsta signal från bebisen, ta ett bröst vid varje tillfälle.

  Ta kontakt med amningshjälpen. De är verkligen experter och kan hjälpa till hur ni ska göra vare sig ni vill fortsätta amma eller börja med ersättning. De är absolut inga fanatiska amningsfanatiker, utan ödmjuka och hjälpsamma.

  Det blir bättre!

 73. Oj vad jag lider med dig! Ta Alvedon och nyttja första bästa chans att krypa ner i ett varmt bad! (Och medans värmen gör sitt så masserar du där knölarna finns) Jag har 4 barn och varit ”där du är” många många gånger… Kämpa på du gör det bäst!

 74. Försök kämpa på ett litet tag till. Jag ska få mitt andra barn om en vecka eller två och jag har ångest inför amningen, det var bara struligt sist. På ett sätt kan det iallafall inte bli sämre denna gång tänker jag. Det är kanske inga peppande ord men det är jättejobbigt med amningen så du är inte ensam om det, det kan vara skönt att veta. Som lite tröst på såren så blir det iallafall bättre efter någon månad.
  Det är värt att kämpa men samtidigt ska man lyssna på sin kropp, om det är helt övermänskligt så sluta och ge istället ersättning. Men om du har mjölk så har du iallafall förutsättningar för att amma ditt barn, jag tror absolut att det kommer stabilisera sig snart. kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..