Nu slutar jag amma!

Exakt så känner jag idag! Jäkla skit! Fasen! Nu har det hänt som jag kämpat så för att undvika! Plötsligt, för nån vecka sen, eller lite mer, började Nikki-Lo äta mkt mindre, max 5 min från varje bröst per tillfälle, och dessutom mer sällan. Men hon fortsätter gå upp. Var på bvc igår, över 6 kg nu. Kanske dricker hon mer effektivt? Detta gör ändå på nåt sätt att det blir för mkt mjölk. Och nu mjölkstockning! Sitter här och är febrig och känner på mitt hårda, knöliga högerbröst. Gör allt jag kan nu (som man ska) för att blir bättre, men är skitorolig.
Och så detta jäkla moment 22:
Pumpar jag blir bröstet mjukare men samtidigt beställer jag ju mer. Och det producerar mer. Och vänstern som jag kämpat så för att åter få in i leken, nu riskerar det att hamna på bänken igen! Fasen vad detta med amning är svårt. Trodde det skulle vara så där ”naturligt” och enkelt när man väl kom i ordning, men nehej!! (Och nu tänker jag att jag är knäpp i hela huvudet som delar med mig av allt detta jättepersonliga, men fasen det känns gött att skriva och lätta lite på ångesten. Jag anar ju att detta knappast är nåt ovanligt eller konstigt.)

20130125-110632.jpg

 1. Hej Kitty!
  Innan jag fick barn så trodde jag verkligen att det bara var att lägga bebisen vid bröstet, svårare än så är det väl inte. Vad jag bedrog mig. Pratas absolut ingenting om amning innan förlossningen, men samtidigt är man kanske inte mogen för det då eftersom fokus då är just förlossning. Med första barnet fick jag mjölkstockning, infektion, you name it. Jag ville amma och kämpade på och fick mycket bra hjälp på DS och amningshjälpen. Hade det inte varit för dom hade jag troligen inte ammat mina andra två barn. Känn efter själv vad du vill. Det viktiga är att du mår bra, så gå på magkänslan, det är du som ammar ingen annan. Lycka till!

 2. Inte lätt detta med amningen. Själv grät jag mej igenom just den perioden du är i just nu. Men jag kämpade igenom den för min lilla tjejs skull. Det blir bara bättre och när ni kommer till nästa period är du istället är så lycklig att du gråter av kärlek till ditt underbara barn Hon åt för övrigt inte mer än 5 till max 15 min per gång. Men det är alltid upp till varje mamma att bestämma hur länge hon vill amma. Själv amma jag i 11 månader. Oerhört glad och tacksam för denna tid, som i perspektiv är väldigt kort.

 3. Fy fan Kitty, jag vet hur vidrigt det är när amningen inte fungerar som det ska. Men att hon ”trycktankar” är inget att oroa sig för i alla fall. Du har säkert fått det här tipset typ en miljon gånger nu, men om du har överfullt i tuttarna men inte vill ”beställa mer” – ta en varm dusch, spola på tuttarna och luta dig långt framåt, handmjölka _eventuellt_ ut det pyttelite, men bara så att det slutar dunka. Värmen och dragningskraften gör att det värsta överskottet droppar ut.

  Och om du väljer att sluta – det är okej det med! Men för oss tog det tre månader ungefär, innan amningen kändes naturlig. Så här i efterhand är jag glad att jag kämpade mig igenom den tiden, trots att den var så oerhört jobbig.

 4. SPC-flakes! Hade tre mjölkstockningar började äta flingorna och fick aldrig någon mer. Åt det i fil två ggr om dagen en period, trappade ner succesivt och men så fort jag fick en klänning att det var en stockning på väg åt jag lite flingor igen. Till Slut gick aningen som en dans. Finns på apoteket. Googla spc-flakes och mjölkstockning. Fick absolut INGEN hjälp på bvc. Så det var tur att jag kom över flingorna för det fungerade verkligen!

 5. Mitt råd, sluta amma. Jag har en 8 veckors tjej. Har läst din blogg och känner igen mig så mycket med allt som inte är lätt. Att sluta amma är det bästa jag gjort. Fick mjölkstockning, kämpade, masserade, pumpade, duschade m.m. Jag blev helt slut! Bestämde mig för att sluta och nu är vi världens lyckligaste familj, allt är såå mycket lättare! Finns inga som helst problem nu. Lillan får mat, jag är glad, pappan är glad och vi kan hjälpas åt på ett helt annat sätt. Plåga dig inte du är en super mamma oavsett om du ammar eller inte. Kram

 6. Jag vet att det är upp o ner. Men står man ut så rättar allt till sig runt 2-3 mån o då är man glad att man stått ut. ( inte roligt att höra just nu kanske)

 7. Jag handtryckte ut det värsta i vasken…sen duschade jag så fort jag kände frossan komma. Amma är meckigt. I efterhand fattar jag inte att jag fortsatte med 1:an. Med barn nummer 2 gick det sjukt mycket bättre.

 8. Hej Kitty! Har själv haft mjölstockning under min amnig, inte bara en gång, utan 2-3 gånger. MEN det går över! Första gången var min dotter någon månad gammal, jag låg i soffan och grät, allt var hemskt. Men det försvann, efter mycket amning och tuttande så försvinner stockningen.. att det kommer mer mjölk.. Mja, men har du mjölkstockning MÅSTE du amma på, amma amma amma! Då går det snabbast över! varma duschar kan underlätta men för att stockningen ska försvinna måste du amma!
  amning är i regel faktiskt inte så enkel som man tror innan bebisen kommer. Men att man försöker och inte ger upp i första taget, det är guld värt! Min dotter är 1,5 år, jag ammar fortfarande lite, det har varit den bästa närheten, och bästa medicinen när lillan varit sjuk! Länge leve amnigen :)!

 9. Hej Kitty! Jag känner verkligen igen mig! Jag ammade min son i 5 månader och till slut var det han som inte ville längre. Amningsperioden var full av ups and downs, bra perioder och dåliga perioder, känsla av att lyckas och att misslyckas. Min son var aldrig nöjd vid bröstet, han somnade aldrig efter amning och verkade aldrig helt mätt. Jag slet som ett djur för att det skulle funka och stundtals gjorde det det, men ofta blev det tårar och känsla av misslyckande och att jag gjorde något fel. Till ville han alltså inte mer och skrek varje gång jag la honom vid bröstet. Vi började då med ersättning och vips, han blev en helt annan bebis. Mätt, nöjd, glad och han slutade skrika hela kvällarna som han gjorde innan. Jag önskar att någon hade talat om för mig att man inte är en sämre mamma bara för att det inte funkar ibland eller visaa dagar. Men man är precis lika bra och älskar sitt barn precis lika mycket även om man ibland bara vill ge upp! Hoppas det kommer gå bättre snart!

 10. Hej! Om du handpumpar (alltså trycker med handen så mjölken kommer ut, lite som att mjölka en ko, jag vet men det funkar) så beställer du ej mer för den rörelsen är inte samma som det suget som barnen har. Så får man även göra när man ska sluta och amma och fortfarande har mycket mjölk kvar. Lycka till!

 11. Ahhh, vet precis vad du går igenom!!
  Har en tjej som är tre månader snart och har avverkat tre mjölkstockningar, en inflammation i bröstvårtan och två penicillinkurer … Trodde världen skulle gå under när jag fick 40 graders feber för tredje gången!
  Men som så många redan skrivit är det värme och mjuk tuttmassage som gäller, pumpa och amma om vartannat, och ha en mjuk B-H!!!
  Fick som du gigantiska meloner och drar 75G i storlek nu, och såg du köpt nya fina tutthållare… Men vänta ett tag med den fina bygel-bhn tills du blivit av med stockningar… Mjölkmaskinerna får inte komma i kläm!
  Vetekudden räddade mig första tiden och merino-ullinlägg som köps i babyaffär el på nätet.

  Nuuu funkar amningen bra äntligen, efter helvetesveckor, och är ändå glad att jag stod ut!
  Det blir bättre snart, snart!
  Kämpa på med din söta lilla groda!!! 🙂

 12. Hej Kitty, jag är sjukt impad av dig! Det här med amningen och att det bara ska flyta på är humbug. Nej kanske inte humbug men många får kämpa. Funkar det så funkar det och gör det inte det så finns ett superbra alternativ, ersättning. Lycka till oavsett och du, gör det dom känns bäst! Kram

 13. Jag har också haft en massa jävulska mjölkstockningar. Sätt dig på toan och fram med hårfönen. Värm på knölen och dra med fingrarna/naglarna upp och ner över det ömma områden medan du värmer titten. Funkar i duschen också. Sedan ammar du som en tok på det onda bröstet. Se till att du aldrig ligger med en BH som trycker på brösten. Aldrig BH i sängen då är det superlätt att å mjölkstockning. Värme värme värme är tricket. Saffa tuttärmare som du kan ha när du är utomhus. Lycka till!

 14. Hallåj! Jag har en fin tjeja som heter Kitty precis som du :). Well, kämpade med amningen läänge med henne, fick mjölkstockning från helvetet och var tvungen att få penicillin :(. Men efter det vände det. Amningen började fungera efter 3 månader först :S. Sedan när jag fick sonen så fungerade amningen men då VILLE han inte amma eftersom han fått smak på flaskan och det var ju snopet. Mjölkstockning är skit, men det går över. Har alltid känt hatkärlek till att amma. Det är så mysigt! Och så jobbigt! Och så praktiskt! Men besvärligt! Alldeles underbart. Och ont. Och gosigt… Ja, ungefär så känner jag i alla fall. Kram

  1. hahaha känner sååååå likadant ang amning, min lilla r snart 5 månader o varje dag velar jag mellan att fortsätta amma henne eller ej

 15. Go kväll
  Du får mycke råd här kommer även mitt 🙂 att amma är ingen dans på rosor o jag känner mig som en matvagn o all min tid går åt till att amma få ny mjölk amma igen och jag gör d egentligen inte för att d är mysigt som så många andra tycker utan för att ge immunförsvar just nu när d behövs jag ammade första barnet i 9 månader o tänker göra samma sak igen jag ser verkligen fram emot att ge den vanliga maten även om d ibland också är lite trixigt 🙂 jag hoppas du står ut o gör du inte d så finns d ju tillägg 🙂 man måste känna efter själv… Ta o pumpa ur o låt per mata henne en hel dag natt o ta ett långt varmt bad så stockningen släpper så känns d nog bättre sedan 🙂 kämpa på o följ magkänslan kram på er

 16. Jag fick aldrig mjölkstockning (min kille är 11 mån och jag slutade amma nyligen) men mina råd är:
  1. Om du orkar ta dig förbi den första tidens helvetesamning får du tänka ”detgåröverdetgåröverdetgåröver”. För det gör det.
  2. Om du slutar, tänk ”vem har någonsin i vuxen ålder härlett sina problem till icke-amning?”. Amning är smidigt (när den funkar!) men bebisen mår lika bra på ersättning.

  Men det är ju svårt att tänka klart. När amningen var som jobbigast sa jag till mig själv att ge skiten 2 månader. Var det lika jävligt då skulle jag lägga ned.

 17. Du har säkert fått tusen råd här i kommentarsfältet. Jag känner igen mig så i det du beskriver och för mig var det en lättnad att sluta amma min första dotter. Ersättningen gjorde både mig och min dotter lugnare. Med dotter nr 2 ammade jag i 3-4 mån och då kändes det bra. Nu med perspektiv på allihopa så tycker jag bara det är synd att jag hade sån amningsångest första gången. So what om man inte ammar? Den bästa mamman gör det som är bäst för just hennes barn, och ibland är det exakt det som är bäst för dig som är nyckeln.

  1. Känner igen mig till tusen i det du skriver. JAG blev en så mycket bättre mamma och kände mycket mer kärlek samt mindre ångest när jag slutade amma. Min och bebisens kontakt blev lika kärleksfull och ”kravlös” som den kärlek jag tidigare tittat på och avundats mitt barn och dess pappa. Ibland kan jag tänka på alla de där antikropparna hon inte får och då kommer ångesten krypandes, men bara för en kort stund.

  2. avundats var ett dåligt ordval. Jag tyckte det var fantastiskt att se deras kärlek, jag önskade bara att jag också kände så. Å det gör jag nu.

 18. Skit i andra bröstet, ge de som snuttebröst någon gång ibland, men nu måste du ge mjölkstockningsbröstet så det blir bra, det kommer det bli, det kan hjälpa att vara napp ett par dagar. Om du skulle behöva andra bröstet för att hon ska bli mätt senare så kommer det komma in i matchen på nolltid=) och om du inte pallar amma så skit i det!!! jag gav upp efter väldigt mycket om och men, men jag vet man måste förbi bristningsgränsen med råge för det känns som att man är en egoist som sviker sitt barn om man inte ”ORKAR” krångla med amningen. Men en stressad mamma ger en stressad unge och en ond cirkel. En glad mamma ger en glad unge oavsett om det är bröstmjölk eller ersättning hon lever på ett par månader. Det är fruktansvärd amningshets idag, men försök känna vad som är bäst för just er familj, kanske ”kostar” det för mycket om amningen krånglar för mycket eller så vill ni kämpa ett tag till. Men nikki kommer bli en fantastisk unge oavsett hur du gör, och det är inget som kommer påverka henne om du slutar amma däremot kommer hon påverkas av om du går och far illa av amningen en lång period. lycka tilL!

 19. Exakt så var det för mig med 2an. (1an fick vi aldrig till det riktigt med amningen) men tjejen hon sög av bara den…men bara på vänster tutte. Tror hon gillade känna hjärtsjukes. Så jag körde helamning till 8 månader. Och vid 2 månader så fick jag helt out of the blue stockning…men den höll bara i sig 2 dagar sen fixade bröst och bebis till det där. ( jag led under tiden och pumpade ur vartannat försök då det ej åts tillräckligt försatt lätta spänningen i bröstet.) men det är sjukt jobbigt.men kan du hålla ut och få det att funka är det ju så enkelt sen plus att det är sterilt och alltid bra temperatur. Jag tror på dig ja!! Och om lillan äter så bra så kommer hon och dina bröst få till det. Hejaheja!!

 20. Förlåt om jag provocerar det är inte alls meningen. Jag fick två barn relativ ung, under 25 år och ammade båda. Min betraktelse är att ”äldre” mammor problematiserar så vansinnigt mycket. Det oroas, funderas, analyseras, utvärderas och jämförs å det yttersta. Varför inte bara slappna av och se tiden an. Vi är väl inga kossor som producerar mjölk på rutin? Klart banet äter mer på ena bröstet och då blir det jobbigt och gör ont men kroppen reglerar det på några dagar. Ja, man får mjölkstickning några gånger per barn vanligtvis men det får ju nästan alla. Visst det gör ont men det gör förlossningar, träningsvärk och migrän också. Varför oroar du dig så? Visst feber, dyngblöta sängar och värken är grym men det är magsjuka med. Går det inte över på några dagar kan man uppsöka vård och få råd och ev medicin. Amning är precis som en graviditet sällan en dans på rosor utan kantas av diverse ”vägbulor” so what? Om vården kunde sluta basunera ut att amnin är ett naturligt och praktiskt sätt att på bästa sätt föda sitt barn och istället ge dn realistisk bild av att det är upp och ner och diverse obehagligheter som dock är ofarliga så vore nog inte mammor så uppskärrade. Jag va fan det är ju bara att amma på, ta det med ro, stå ut med knasigheterna några dagar så det avtar och ersätts med nya tills du tröttnar, barnet inte går upp eller barnet tröttnar. Sen finns ju alternativ. Jag hade förstått folks oro och panik om detta var livsnödvändigt för ens bebis men det är ju bara en ”hälsosam lyx”! (Jag är i 30-års åldern och helammade 5 månader och delammade i 10 med alla dina bekymmer plus ibland blödande bröstvårtor så tårarna rann men de härdades och läkte, febern gick över och mjölken jämnade ut sig men jag var aldrig orolig. För mig var det självklart att så är det att amma. Gilla läget, acceptera och vänta ut eller skit i det, liksom) kram!

  1. Känner igen väldigt det du skriver är inne på andra barnet med amning. Och tycker precis som du att väldigt få ger en realistisk syn på hur det faktiskt är att amma! Förutom allt krångel som redan beskrivits så upplevde jag även familje problem veckan innan dopet som gjorde att jag blev upprörd stressad och inte producerade alls lika mycket mjölk, vilket då ledde till en väldigt missnöjd fröken.
   Vill bara uppmärksamma att familj och andra nära gärna får ta hänsyn till ammande mammor och deras känslor lite extra, det kan påverka en alldeles oskyldig liten person!
   Kram på er alla starka mammor oavsett om man ammar eller inte! Att få barn är det underbaraste och läskigaste som kan hända på samma gång!

 21. glöm inte värme som i varma kläder, och varma sjalar över brösten! bl a boob säljer tröjor med en extra värmeremsa över pattarna. du skrev ju t ex att ni varit ute på långpromenad i kylan, sånt kan nog också påverka tror jag, om brösten blir kalla.

 22. Om du vill amma så kämpa på!
  Det kommer ställa in sig! Om du har möjlighet pumpa ur lite,för att lätta på det onda.
  Jag känner igen mig i dina tankar, man tror det ska komma helt naturligt utan minsta konstighet men ibland gör det ont ont.

 23. Precis såhär hade jag det! Gav mig fan på att fortsätta ändå…när jag hade ammat i tre månader vände skiten och tuttarna hängde på! Inte alls lika spända och det gick utan problem! Hade mjölkstockning en del men pumpade så det la sig…visst man beställer mer men så kommer dagen då hon vill äta mycket igen och då finns där. Jag höll på från dag till dag att tänka, nä, nu skiter jag i det! Fick mina vilodagar då min man tog min utpumpade mjölk och gav vår son! Bra sätt att lära bebisen att ta flaska från början. Annars kan det bli ett problem! Man gör precis som man vill och jag tror det är vanligtatt ibland hålla på att kräka på skiten! Ditt välmående ska inte bli drabbat av att du ”måste” amma. Kan tillägga att jag haft förloförlossningsdeprisson light fram tills nu…han är snart nio månader. Tycker du gör ett underbart jobb! Det är jobbigt att vara förälder:-)

 24. Jag slutade amma när mina båda barn var ca 1 månad. Det gick lixom inte mer bara. Och med första barnet var jag jätteledsen, men nu med andra så var jag mer förberedd på att det kanske inte skulle funka. Och senast idag kände jag att fasiken va skönt det är att man inte ammar! Våran bebis är 3½ månad nu och det är så skönt att ge ersättning, det funkar så bra, inge strul, inge meck, inga amningshormoner som spökar. Och man vet att hon får i sig det hon behöver. När amningen lixom blir en enda lång kamp, då är det fan inge kul. Så är det skönt att man kan hjälpas åt både jag och min man. Jätteskönt att man ibland kan få sova en hel natt…
  Kram och lycka till hur du nu kommer att göra.

 25. Hallo Kitty,
  Vilken fin blogg du har och grattis till Nikki-Lo! Jag har tittat in titt som tätt och känner igen mig i mycket du beskriver. Angående mjölkstockning så m-å-s-t-e du få oxytocin utskrivet. Antingen av en barnskötare på BVC eller av en läkare på Vårdmottagningen. Då lovar jag dig att mjölkstockningen är borta inom en vecka. Av någon outgrundlig anledning hålls denna information och metod hemlig för vanligt folk men alla läkare känner till det.

  Kram,
  Mölndals Ann-Louise

  1. Det fick jag utskrivet som nässpray o det funkade . Men tror D ökar produktionen men man har ju inget val!

 26. Känner igen! Prova att ”handmjölka”. Kossastajl, liksom. Pumpar pajjar lätt brösten är min erfarenhet. Överstimulerar. Eller fixa mjölkstopparpiller och ge flaska. Nikki kommer alltid tycka du är bäst oavsett. Kram.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..