Nu slutar jag amma!

25 januari 2013 96 kommentarer
amning / kropp

Exakt så känner jag idag! Jäkla skit! Fasen! Nu har det hänt som jag kämpat så för att undvika! Plötsligt, för nån vecka sen, eller lite mer, började Nikki-Lo äta mkt mindre, max 5 min från varje bröst per tillfälle, och dessutom mer sällan. Men hon fortsätter gå upp. Var på bvc igår, över 6 kg nu. Kanske dricker hon mer effektivt? Detta gör ändå på nåt sätt att det blir för mkt mjölk. Och nu mjölkstockning! Sitter här och är febrig och känner på mitt hårda, knöliga högerbröst. Gör allt jag kan nu (som man ska) för att blir bättre, men är skitorolig.
Och så detta jäkla moment 22:
Pumpar jag blir bröstet mjukare men samtidigt beställer jag ju mer. Och det producerar mer. Och vänstern som jag kämpat så för att åter få in i leken, nu riskerar det att hamna på bänken igen! Fasen vad detta med amning är svårt. Trodde det skulle vara så där ”naturligt” och enkelt när man väl kom i ordning, men nehej!! (Och nu tänker jag att jag är knäpp i hela huvudet som delar med mig av allt detta jättepersonliga, men fasen det känns gött att skriva och lätta lite på ångesten. Jag anar ju att detta knappast är nåt ovanligt eller konstigt.)

20130125-110632.jpg

96 kommentarer

Försök kämpa på ett litet tag till. Jag ska få mitt andra barn om en vecka eller två och jag har ångest inför amningen, det var bara struligt sist. På ett sätt kan det iallafall inte bli sämre denna gång tänker jag. Det är kanske inga peppande ord men det är jättejobbigt med amningen så du är inte ensam om det, det kan vara skönt att veta. Som lite tröst på såren så blir det iallafall bättre efter någon månad.
Det är värt att kämpa men samtidigt ska man lyssna på sin kropp, om det är helt övermänskligt så sluta och ge istället ersättning. Men om du har mjölk så har du iallafall förutsättningar för att amma ditt barn, jag tror absolut att det kommer stabilisera sig snart. kram

Oj vad jag lider med dig! Ta Alvedon och nyttja första bästa chans att krypa ner i ett varmt bad! (Och medans värmen gör sitt så masserar du där knölarna finns) Jag har 4 barn och varit ”där du är” många många gånger… Kämpa på du gör det bäst!

Kämpa på, du fixar det! Valet är ert, men försök.

Tyvärr är det många som får massa onödiga mjölkstockningar för att de fått rådet att amma typ var var tredje timme. Amma på minsta signal från bebisen, ta ett bröst vid varje tillfälle.

Ta kontakt med amningshjälpen. De är verkligen experter och kan hjälpa till hur ni ska göra vare sig ni vill fortsätta amma eller börja med ersättning. De är absolut inga fanatiska amningsfanatiker, utan ödmjuka och hjälpsamma.

Det blir bättre!

Det går ju att donera bröstmjölk! Kolla med ditt sjukhus. Och sen, får du mjölkstockning, gör så som vi fick rådet att göra av vår BVC-sköterska – massera. Ingen jäkla mysmassage utan låt din kille massera bröstet åt dig HÅRT! Min sambo DROG i mitt bröst, drog o knådade. Det gjorde fruktansvärt ont men det släppte med det samma. Tror allt det där med varma omslag o jadajada bara drar ut på det. Så massera, dra o knåda!

Det är verkligen as-svårt å amma, enligt min erfarenhet i allafall.
När första sonen föddes ljög jag på bb om att han åt bara för att få åka hem å andra sonen trodde jag allt var frid å fröjd efter som jag ”kunde” sen innan, men då kom det ingen mat hur mycket han än åt..
Jag är stolt å glad att jag stod ut, men även fast jag varit lite fanatisk så vill jag påstå att det inte är värt det till varje pris. Lycka till! <3

HELT NORMALT Kitty. Helt normalt. Nikkan har koll vettu. Hon vet hur hon ska göra. Dina pattar kommer snart anpassa sig.

För mjölkstockningen gör följande:
1. amma BARA från det onda bröstet
2. se till att Nikkans HAKA är under det onda stället för då mjölkar hon ur det onda bättre. (Du får kanske amma från olika håll)
3. ta långa VARMA duschar. Massera patten med strykande drag, inifrån och ut.

Snart går det över. 🙂 Det här grejar du.

Kram

Usch, inte kul alls med mjölkstockning. Om du inte testat så rekommenderar jag något som heter SPC-flakes som finns att köpa på apoteket. Specialprocessade havreflingor att blanda i gröt/müsli som sägs kunna hjälpa vid mjölkstockningsproblem. Jag hade upprepade stockningar med mitt första barn och nu med mitt andra barn hade jag problem de första veckorna men blev tipsade om dessa flingor. Åt dem ca två månader och har inte haft fortsatta problem. Kan ju inte garantera att det var på grund av flingorna men kan ju vara värt att testa…
Läs mer här
http://www.barnmorska.net/artiklar/amning/194-forebygg-mjolkstockning-med-specialprocessad-havre-och-vete.html

Och sen tror jag inte du ska vara rädd för att öka på produktionen genom att massera och pumpa ur. Det viktigaste i nuläget är att inte bygga på och förvärra stockningen. Jag fick rådet att man inte behöver vara så jätteförsiktig och bara stryka lätt på de hårda knölarna när man masserar utan att man kan trycka rätt ordentligt (med måtta såklart) men sådär att det gör lite sådär ”skönt” ont, skönt som att i det känns som att det mjuknar och släpper.

Ta kontakt med amningsmottagning och hoppas du blir bättre snart!

Åh, vad många gånger jag kände så. Min amning strulade från dag ETT. Jag inser nu att mina bröst troligen hade svårt att ställa om min bäbis olika matrytmer och intervaller. Hon åt dock ganska regelbundet och tuttade inte hela tiden. För mig var det ett beslut som jag velade med i 3,5 månad men när jag väl bestämde mig och insåg att nedtrappningen gick så smidigt och fort så är det bland det bästa besluten jag tagit. Jag blev lugnare och gladare. En bättre mamma. Jag vill inte råda dig hur du ska göra. Gå på din magkänsla. Vad känns bäst. Amning är svårt. Amning krånglar olika för olika personer då vi är olika. Därför måste beslutet vara ens eget. Bara Du vet när du försökt tillräckligt och inte orkar längre. Amningen ska inte ta över njutningen av barnet kände jag. Det finns tillräckligt att oroa sig över.

Tips mot stockningen (jag hade flera utan att riktigt få feber). Varm dusch/bad, vetekudde, kamma bröstet nedåt bröstvårtan försiktigt samtidigt som du värmt upp set el står i duschen. Ta smärtlindring om det behövs. Be Amningsmottagningen skriva ut Syntocinon- en nässpray som gör att du lättare släpper ifrån dig mjölken. Funkar inte på alla men gjorde det på mig.
Lycka till!!

Hur gammal är nikki-lo nu? En av de utvecklingsfaser ens barn kommer i gör att man upplever att barnet äter mindre och inte verkar mätt. Det är ofta under den tiden mamman känner sig otillräcklig och det händer att man börjar ge ersättning. Jag rekommenderar starkt att du ska läsa ”växa och upptäcka världen” av hetty van de rijt och fans x plooij. Den har hjälpt mig och många jag känner under våra barns första år.

Den finns som app också! Skitbra, rekommenderas verkligen. Min son är snart tre månader och det är många gånger jag konsulterat appen och insett att japp, nu är det utvecklingsfas på gång. Sök på ”The wonder weeks”.

Höll för övrigt också på att åka på mjölkstockning, hade som en knöl à la golfboll i mitt överproducerande vänsterbröst. Scary. För mig funkade det att amma och samtidigt stryka med handen över knölen, ner mot bröstvårtan. Då försvann den.

Hej Kitty!

Jag är också nybliven mamma. Har haft mjölkstockning ett par gånger. Det som har hjälpt mej är 2 alvedon och varm vetekudde på bröstet. Det kan också löna sej att amma från ”andra hållet”. Det vill säga att istället för att Nicki-Lou ligger som vanligt framifrån och ammar, lägg henne i stället på sidan, så att hon ligger under din arm och med benen mot din ryggsida. Svårt att förklara men du hittar säkert det amningsknepet med bild om du googlar. På så sätt ammar hon från ett annat håll och det har hjälpt mej varje gång. Hoppas det löser sej! Och tack för en fin blogg! Kram!

Hej igen!

För mej har det åtminstone varit det som hjälpt bäst, Alvedon+amning från ”andra hållet”. Fick tipset av min syster som jobbar på MVC. Det brukar liksom lösa upp själva stockningen och sen brukar det börja lätta.

Nej, det behöver väl inte bli infektion, som jag har förstått det. Läste någonstans att en mjölkstockning kan pågå allt från någon timme till några dagar. Min syrra tipsade också om att duscha varmt samtidigt som man masserar bröstet med knytnäven. Man skall alltså knyta handen och liksom ”stryka” från armhålan mot bröstvårtan, och sen hela varvet runt bröstet några gånger om. Om inte annat brukar det kännas väldigt behagligt då man har ont.

Hoppas att det har blivit bättre! Tyckte du att det funkade med att amma ”från andra hållet”? Kram Lina

Jag har också varit döende i mjölkstockning, bland det hemskaste man kan drabbas av…
Vet att detta låter sinnessjukt men: vitkål hjälper! Lägg ett blad på det drabbade bröstet, det stinker apa, men hjälper. Och så får du en chans att känna dig som lilla sjöjungfrun en stund. Och som sagt: vila! Sov dig igenom skiten! Sen tyckte jag att det inte blev bättre av att amma oftare för att lösa mjölkstockningen, utan väntade tills bäbisen var hungrig så han tömde ordentligt. Men det kan väl vara olika… Känner med dig!

Hon ligger så just nu! Och alvedonen är på plats! Har det liksom gått över sen då? Det måste inte bli värre om infektion? Kram och tack!

Amning kom inte naturligt för mig heller, så du är inte ensam. Tillväxtfaserna är tuffa och mjölkproduktionen synkar inte alltid barnet behov. Men du kanske kunde pumpa då och frysa in tills hon kanske är jättehungrig en period? Så att du bara kan tina fram??

Jag fick lägga ner till slut för jag blev bara sjuk av det och fick svamp mm i omgångar. Amning var inte min grej. Tuff insikt och det var HEMSKT rent ut sagt att gå över till flaska och faktiskt välja (även om det var svårt att välja något annat så valde jag ju ändå att sluta) att inte ge mitt barn det som alla sa var det absolut bästa. I början kändes det som barnplågeri. Plus allt meck med pulver och tetror och varmt vatten och kallt vatten när ungen skrek som en stucken gris och var hungrig NU. Men det går. Det går kalasbra!
Utgår man från sig själv så kan det aldrig bli fel, det gäller bara att intala sig att man gör det som är bäst för sig själv och sitt barn.

Så OM det inte fixar sig så är det ingen kris med flaska heller. Det blir människor av de barnen också!!

Du är så himla himla go som berättar om allt sånt här som många andra mammabloggerskor aldrig skulle gå ut med. Love U!

Vila! Som sagt innan stryk mer mot bröstvårtan, massera ner mot vårtan, amma amma amma. Det gör ont! Grymt ont 🙁 Men även detta går över… Jag lovar! 🙂 ammningshjälpen är duktiga, blir du sämre kan du eventuellt behöva antibiotika.
Testa att variera ammningsställning, min lilla fick ett tag äta liggandes uppochner, alltså hon låg jämte mig med fötterna mot mitt huvud. låter knäppt haha men vad gör man?
Var aktsam med din BH, kolla så inget ”klämmer”, trycker mot bröstet. Gå utan så ofta som möjligt.
Använd gurkmeja i din matlagning, det är naturligt inflammationshämmande 🙂
Stress kan också bidra till mjölkstockning.

Det är ingen dans på rosor med liten bebis, undrar hur många som upplever den där rosa/blå bebisbubblan egentligen? Den där som man läser om och ser på tv där allt är så perfekt, där bebisen sover hela natten, fiser rosdoft, bajsar rosa suddgummin, mamma har sin ”före bebiskropp” efter en vecka, sexet funkar efter 2 veckor.

Inte undra på att man får prestationsångest!

Kom ihåg att du är inte ensam! Välkommen till oss mammor med degiga magar, häng tuttar, håret på ända, en kräkfläck på tröjan= ren tröja, mysbyxmaffian, zombie mammor, hormonhäxor, bröstmjölkläckande och avslagblödande… Herregud vad sexig man är! 😉
Men du, fixar vi detta fixar vi allt!!! Fan va vi är bra!

Åh känner också så igen mig i sista stycket, ha ha! Kom hem från bb för tre veckor sen trodde allt skulle gå som smort denna gång, man kan ju det där m barn nu.. Men när jag fick mjölkstasen from hell verkligen o kände mig så sjuk som jag aldrig gjort o min stora tjej fick kräksjuka och jag bara såg mig själv nysnittad m mjölkstas ligga o kräkas så tänkte jag nej nu ger jag upp alltihop! Jag pallar inte mer!! Men det går ju inte man kör ju vidare, torkar kräk, matar bebis tar en Ipren o biter ihop! Och tillslut blir ju allt bättre även om man inte tror d just då.. This too shall pass typ.. Kram till er alla starka kvinnor och mammor!

Och när jag ändå håller på 😉

Alla pappor! Ni är underbara som står ut med oss och stöttar och avlastar. Att ni älskar oss som vi är. Puss på er :*
Och ni pappor som inte finns med i bilden… ni förtjänar gömda bajsblöjor i er bil en VARM sommardag och lite till 😉

Vi måste lära oss att va stolta över oss själva!
Vi är så jäkla bra! Degmagarna, bristningarna och hängtuttarna visar att vi har erfarenhet, att vi är starka kvinnor som har gått igenom zombie åren!
Vi är starkare än vi tror.
Du fixar det… Du fixar koliken, kräksjukan, mjölkstockningen och allt annat. Och du växer, bebisen hjälper dig växa så otroligt mycket.
mitt självförtroende växte nått enormt efter mina 2 barn. visst jag suger på en massa saker men jag är en bra mamma! och jag klarar detta! Min mamma kropp och mitt mamma psyke är fantastisk.

Ångesten och rädslan för att misslyckas är ett bevis för att jag älskar mina barn över allt annat.
Mina bristningar på mage och bröst visar att jag är en tigermamma! RAWR!!!! 🙂

Jag kände samma tvekan inför det där med att pumpa eftersom man ju ökar ”efterfrågan” men jag tyckte det var skitbra! Ibland äter min son väldigt lite på förmiddagen och lunchen och om man ska iväg någonstans vid den tiden är det skönt att pumpa ur så att brösten inte är så spända. Annars rinner mjölken ständigt till det att han äter och då blir han ofta sur för att det är mer mjölk än vad han vill ha just då. Jubbigt. Om du orkar och kan så donera till neonatal. Det får man göra tills ens bebis är typ tre månader.
Men amning är fan inte lätt. Fram till förrgår vägrade han äta om vi inte liggammade i sängen. Tror han var inne i en utvecklingsfas och behövde lugn och ro, men det blir ju tradigt för mig eftersom han äter så ofta. Men det var iaf bekvämt!

Jamen gör det då? Det ligger ingen prestige i att amma även om många får för sig det när de fått första barnet. Om jag hade slutat när jag kände för det istället för att försöka hålla skenet uppe hade jag varit en mycket gladare mamma och haft en mycket gladare bebis.

Förstår dig precis! Fick mjölkstockning när min dotter var en månad.. 40 graders feber i en vecka var ingen lek. Stog i duschen och försökte handmjölka och jäklar vad ont det gjorde. Fick ingen direkt hjälp på sjukan heller.. Så när jag fick mjölkstockning igen efter ytterligare en vecka så hade jag inget annat val. Du skall framför allt inte känna nån skuld och skam om du lägger av.. Nikki kommer må bra med ersättning, du måste tänka på dig själv också.

Jag tror att nästan alla som ammar tänker sådär minst någon gång <3
Har inte haft mjölkstockning, men varit nära att få.
Kan du få henne att äta oftare?
Om du känner att det börjar spänna i bröstet, försök få henne att ta en liten slurk iaf.
Vill hon inte, så pumpa/handmjölka (för mig funkade det bäst med handen) men bara precis så att det inte spänner mer! Så lite som möjligt alltså.
Och du har redan fått tips om att amma i olika ställningar, det finns olika ställningar beroende på vars mjölken har stockats.
Kolla amningshjälpens hemsida, eller prova ring en hjälpmamma där, de blir jätteglada över att få hjälpa till 🙂
Och så får du personliga tips, jag tror att de kommer på besök tom, om man vill 🙂

Jag har själv aldrig haft mjölkstockning, men jag hörde att det finns tabletter att köpa på Hälsokostbutiker. Tror att de heter lecitin, dessa ska hjälpa mammor som lätt får mjölkstockning. Det var en mamma på min mamma/barnträning som åt dessa med sitt andra barn och har på det viset undvikit problemen som hon hade med första barnet. Tror att hon fått tipset från BB. Min dotter är 5 månader och amningen blir lättare ju äldre de blir, så håll ut!

Det blir lättare och naturligare med amning ju äldre barnet blir. De behöver inte äta längre än 5 min egentligen om de är snabbätare och äter hela tiden. De ska inte ligga vid bröstet i timmar…..som en del sitter och gör. Hon äter kanske ”upp” brösten också så att det ska finnas mycket nu när hon har blivit större….

Ja varför är det ingen som pratar om hur jäkla jobbig amingen är i början!? Hur ont det gör och hur svårt det är att få det att funka för de flesta…
Men pumpa ut lite för hand! Med mitt första barn vågade jag inte heller pumpa ut i rädlsa för att mjölkproduktionen skulle gå bananas… då stod jag där i duschen under skållhet vatten och grät och försökte få min dotter att äta fast hon var mätt. Andra gången vågade jag lita lite på min egen känsla. Jag pumpade så fort brösten känders för spända. Man behöver ju inte pumpa ut allt men hålla koll så att de inte blir sprängdfyllda. Sen efter ett tag så blir det mycket bättre.. Det är ju främst i början som brösten inte vet hur mycket de ska producera.
Och vill du inte amma så ska du ju förstås inte slå knut på dig själv heller. Men det brukar ofta blir bättre!

Jag vet, sjukt jobbigt! Mentror du är nära den magiska gränsen kring typ 6 veckor då det brukar börja ordna sig med mjölktillgång osv? Håll ut (om du vill förstås!). Pumpa bara precis så mycket att det slutar spänna. Eller alternativt, pumpa ut och töm dom ordentligt en gång innan nästa amning men då kan du höra med amningsmottagningen så att du gör rätt, det finns lite nya riktlinjer för oss som har för mycket mjölk!

Jag sover alltid med bröstvärmare för att minska risken för stockning, kanske ngt att prova?

Kram!

Hej. Själv kan jag inte aimma, får inte! Tar en medicin som gör att jag inte får amma pga att det går ut i mjölken. Ammade i 2 dagar sen fick jag min medicin så då var det färdigammat. Surt som fan kan jag säga att inte ens få amma sitt eget barn! Är ledsen att jag inte får amma mitt barn, ja ja det blir friska barn av ersättning också sa barnmorskan… Får lyssna på det. Kämpa på det kommer säkert bli bättre för dig snart!

Men mitt första barn hade jag mjölkstockning redan innan vi lämnade BB. Jag med mina pyttebröst kunde för mitt liv inte fatta att jag skulle producera mjölk för tre bebisar när jag bara hade en..

Nåväl. Informationen jag fick var såklart att inte pumpa, just av den anledningen att jag skulle producera mer. Men då var det mjölkstockning och bröstböld (varböld i bröstet) jag fick istället. Lång historia…

Min erfarenhet av det hela var att det var bättre att låta pumpa lite, för att minska på trycket. Handmjölkning & varma duschar hjälpte inte. Sedan kom det perioder då min lilla dotter var jättehungrig, & då fanns det gott om mjölk i brösten. & till slut reglerade det sej i alla fall & behövde inte pumpa ut mjölk så ofta.

Hoppas att det löser sej snart, för det är inget vidare det där…

Oh no! Mjölkstockning är ju sämst! Men du, amma akrobatiskt, dvs från olika håll, så att lillans haka kommer mot det onda stället, det finns en bra film på youtube om detta, från Norge är den. Och pumpa ur, det är inte farligt! Jag ”brukar” pumpa ur med handpump, hängandes med rutten över en gryta sjudande vatten och så får min man hjälpa till att dra i pumpen så jag kan hålla fast den lagom hårt och samtidigt stryka på det onda stället. Efter ett tag släpper det och man kan se att mjölk kommer från rätt gångar på bröstvårtan samtidigt som man blir lugn i hela kroppen. Då går man och sover. Sen var det faktiskt bra med vitkål, trodde jag aldrig men provade desperat nyligen att lägga lätt krossade vitkålsblad runt onda bröstet (kalla) och det var jätteskönt och hjälpte! Ska bytas varannan timme läste jag nånstans. Och det är klart du ska pumpa ur på vänster! Så farligt mkt mjölk behöver det inte bli, dessutom kan man reglera ner senare när det har lugnat sig. Det enda viktiga och jobbiga är att vara sjukt aktiv med mjölkstockningen och inte tro att den ska gå över av sig själv för det gör den aldrig, men om du bara lyckas tömma ordentligt några gånger blir du säkert mycket bättre snart!! Min dotter är lika gammal som din och jag går igenom samma saker nästan precis, och har gjort så även med mina tidigare två! Normalt, alltså, normalt! Vid tre månader sådär så ska du se att det börjar ett nytt liv när ALLT blir lättare! Stor kram

O nej, mjölkstockning är så hemskt! Här kommer mina bästa knep efter tre barn och det funkar jättebra för mig, mjölkstockningen går över på ett par timmar… Jag brukar först kyla brösten med lite djupfrysta ärtor, då går svullnaden ner, sedan pumpar jag av mjölken tills det inte gör så ont längre. Att vänta på att barnet ska dricka bort det onda tycker jag tar för lång tid. Med dessa knep så brukar mina problem bli kortlivade, jag har aldrig varit dålig mer än en dag! Min erfarenhet är att det inte rinner till så mycket mer mjölk om man pumpar en dag, men det kan säker vara olika. Lycka till!

Mjölkstockning är verkligen hemsk hemsk jobbigt, så jag känner för dig just nu. Med mitt andra barn fick jag det OFTA, och provade allt. Blev flera omgångar penicillin tyvärr. Till slut betalade jag för akupunktur, och det var magisk. Fick inte det igen. Förresten, jag fick lite råd från akupunktören att inte bara tänka på att hålla brösten varm, men hela kroppen, särskild fötterna, ryggen och halsen. Tror det hjälpte också. Krya på dig!!!

Bra att du skriver om denna mycket mystiska och ”naturliga” amningen. Jag tror faktiskt det ligger i topp 10 över svåra saker jag gjort i livet. Jag brukar ta en ipren och duscha varmt när jag känner att det börjar stocka till sig. Krya på dig!

Skriv en kommentar