Let’s get naked!

Hej! Är alltså med Per och Nikki-Lo i Gbg på visit hos mamma och pappa mfl.
Svårt att få tid till nånting annat just nu. Ikväll ska vi fira mig med familj och en massa kusiner. Kommer bli ett himla liv med storebrorsans tre av fyra barn på plats. Tvillingar på 3,5 och en liten till på 2. Och så Nikki-Lo på det. Vi är på väg till stan nu, ska fixa fiskdamm har jag tänkt. För alla. Det blir Pers första nånsin, han hade inga kompisar och var otroligt blyg som liten. Sorgligt, eller hur?
Jo, jag har tänkt så himla mycket på vad jag vill och inte vill skicka vidare från min barndom till mitt/mina barn. Jag ställde ganska nyligen frågan till mamma varför jag aldrig fick se henne naken under uppväxten. Jag tror att det hade varit otroligt bra om jag fått det. På så många plan. Vi har inte pratat om det förr men vi kom snabbt fram till att detta med nakentabu har ärvts från mor till dotter i flera generationer bakåt. -Jag tänkte att det skulle vara så, jag fick aldrig se min mamma naken. svarade hon. MEN NU FASEN SKA DET HÄNDA GREJER! Från och med nu bryter jag det jäkla dumma tabuet! Krabban ska växa upp med hängbröst vinande kring öronen, buskar i duschen och bristningar i ögonvråna. Hur tänker du kring det här?

20130417-130057.jpg

Krabban leker med minsta kusinen Fina. Min brorsa vill inte att jag ”exploaterar” hans barn, hehe. Men det är hennes fot, jag lovar.
(Imorgon snackar vi solglasögon och när alla ska hålla ens bäbis…)

 1. När min 4 åring kollade på min mage och sa att den var mjuk,tänkte jag på nåt som en mamma sagt till sitt barn; så jag frågar om han vet varför? Sen säger jag att den är så härligt mjuk och har vackra röda streck för att där inne har han och hans lillasyster (4mån) bott. Visst är den fin? frågar jag, Mmmm svarar han. hjälper mig att kunna se det vackra i att min kropp inte ser ut som förr, och lär förhoppningsvis honom nåt med 😉 Tack fina Kitty för en ärlig och härlig blogg!! ps. vi går omkring nakna hemma (innan/efter dusch), utan en massa krussiduller. nakna kroppar är kul. vi skrattar åt snoppen ibland, åt rumpor ibland, och ibland säger vi inte nåt, utan bara är.

 2. Hur ska man göra om man som jag då är både helrakad och piercad i båda blygdläpparna, ska jag ändå visa mej naken för mina barn för det är ju inte ett ”naturligt” utssende på det kvinnliga underlivet? Jag känner mej väldigt kluven till vad som är lämpligt, jag har två barn varav den ena är en dotter och vi har ju självklart varit på badhus och liknade men då har jag ännu kunnat dölja mej för henne men det känna också fel….

 3. En generationsfråga till viss del kanske? MIn mamma föddes 1935, såg nog hennes bröst några gånger (alltså när jag var äldre), mer än så hade nog kännt konstigt för henne gissar jag.. Har medvetet försökt göra det nakna naturligt med mina barn, inte så att man springer runt naken, men är de i rummet när man duschar så är de..

 4. Naket är naturligt! Mina barn ser mig naken nästan varje dag. Men härom dagen tittade 2,5åringen på mig och konstaterade ”mamma ha hägg”! Han menar att mamma har skägg, på snippan. Goa ungen :).

 5. Nakenhet har varit och är väldigt odramatiskt i min familj, när jag hälsar på mina föräldrar springer vi runt oklädda utan att bry oss. Min sambo har dock inte haft samma med sin familj, så han blir lite ställd ibland när pappa lallar runt i kallingarna.
  Jag hälsade på en kompis i Oklahoma som hade en tvååring, och där var det mycket hysch-hysch kring att hon och pappan duschade med sonen, om det skulle komma ut skulle alla tycka att de var knäppa i huvudet eller perversa. Sonen var rätt rolig, han älskade att duscha och brukade klä av sig blöjan och hoppa in i duschen när jag var där också. Så pekade han på mig och sa ”boobies!”. Skön liten kille.

 6. Oj, vad bakom flötet jag har varit?! Jag trodde inte detta skedde i Sverige knappt! Som liten duscha man ju alltid med någon av sina föräldrar, och inna kalas var det ju riktigt nakenlopp när alla ska hitta, prova & välja kalas kläder:-)
  Och nu som mamma är det inte ens något jag tänkt över, vi har rätt stor dusch, så vi duschar alltid hela familjen tillsammans.
  Och när jag tänker efter så tror jag att jag sett alla kompisars föräldrar, om inte nakna så en tutte eller rumpa här & var;-)

 7. Samma här, aldrig att jag såg mina föräldrar nakna och jag har alltid känt mig ganska så ”pryd”, oavsett om det gäller bland kompisar eller i simhallen.
  Nu har jag mitt första barn på G och jag tänker precis som du, jag vill inte föra över samma tänk till de!
  Tack för en grym blogg, du tar upp ämnen till diskussion som inte många andra gör!

 8. I våran familj så har nakenheten varit en naturlilg sak.
  Mina föräldrar har ”sprungit” runt nakna i huset, inte ”flashat” såklart men från dusch, i badrummet och en morgonkiss i trädgården på landet.
  Badade ofta som barn med pappa i badkaret, duschade med mamma osv.
  Sen var det väl inte alla åldrar som jag själv kände mig bekväm som i åldern 12-17 när man fick tuttar, mens och man växte.
  Men att dom var nakna sket jag i.
  Nakenhet är ju naturligt, för mig är det det i alla fall.
  Vi är väl sådana i hela vårat släkte på mammas sida i alla fall.
  Senast i morse när min moster sov över hos mig och vi båda står på toan och göra våra morgonbestyr ihop och pratat spritt språngade nakna, haha !!

  Har en historia om min kompis som fick en ”chock” när vi var små.
  Hon skulle sova över hos mig första gången vid nio års ålder.
  Vi låg i mitt rum med stängd dörr och fnittrade som man gör.
  Då knackar pappa på dörren, öppnar och säger ”god natt” spritt språngande naken.
  Haha inget konstigt för mig men desto märkligare för henne som aldrig hade sett sin pappa naken på dom nio åren.
  Något som vi skrattar gott åt idag, 28 år gamla.
  Men hon säger att hon ”hellre” skulle haft det lite mer naturligt som oss än så som hon hade det.
  Och hon har vänt det idag och ger sina barn den naturligheten !!

  Oj vilket pladder =)
  TACK Kitty för en toppenblogg, trots bristen på barn (än så länge) så trivs jag kanon här inne !!

 9. Jag springer inte runt naken hemma, men jag badar med barnen och låser inte dörren om jag står i duschen. Har du aldrig varit till badhuset med din mamma? Jag tycker det är viktigt att de ser hur vanluga människor ser ut.

 10. klart du ska vara naken! jag har sett min mamma naken så många gånger och det har inte skadat mig (vad jag vet). tycker det är en självklarhet att man ska kunna se varandra nakna i familjen (självklart inte sexualiserat dåå). det ger en nyttig bild av människokroppen som den ser ut på riktigt tycker jag., sen behöver man ju inte tvinga på nakenheten heller men jag tror du fattar 🙂

 11. Bra med naket men med en viss gräns… Klart jag visar mig på badhus och liknande samt hemma men jag är gärna ifred, liksom privat, har inga problem eller hämningar men tycker det känns onödigt att visa mig inför de större barnen, 11,13, precis som de vill vara själva på toa/dusch, med det sagt dömmer jag ingen men jag tycker att lagom är bäst, hejja dig Kitty!

 12. Haha. BASTU! nu tror jag verkligen att svenskarna använder sin bastu för förråd. I Finland har man alltid sommarstuga och bastu vid sjön eller havet. T.o.m grannarna kan se när man hoppar i vattnet naken. Helt naturligt!
  Dessutom har de flesta nybyggda lägenheterna bastun, ettorna också 😉

  1. Precis så säger min finska kompis! Verkar bra! Vi har alltid haft bastu, som vi använt, men då har några av oss tyvärr haft handdukar runt sig…;)

 13. Underbart att du tar upp det här Kitty! Känner verkligen igen mig i din historia, har knappt sett mina familjemedlemmar nakna. Det har inte varit någonting som jag har funderat kring, trodde helt enkelt att det är så alla är, hemlighetsfulla och jämt har kläder på sig. Tills jag träffade min sambo, som sedan tidigare har två barn. Där upptäkte jag snabbt hur ”naket” deras tidigare liv varit. Barnen är idag 11 och 13, vilket kan vara en känslig period med kroppen och ”viljan” att gömma sig. Men det är helt naturligt att t.ex. både duscha och basta tillsammans nakna. Och jag upptänkte snabbt att det var en förbannat skön stämning att kunde vara så avslappad (även om jag måste erkänna att det fortfarande känns liiiite konstigt).
  Så kitty, go for it, lets get naked! Det tror jag starkt på! Och tack för en grym blogg!

 14. Jag tänker precis som många andra (och du själv) att det är klart man ska visa sig naken framför barnen. De är ju själva nakna framför oss. Och det där med att riskera att skapa tabu kring det vill iaf jag undvika om jag kan. Med det sagt – måste det ju finnas gränser. Men det sätter ju varje familj sina egna.

  Måste bara fråga (ursäkta Kittys bror som inte vill exponera barnen): Har de tvillingar på 3,5 år och en liten på 2 år? Har själv tvillingar på 7 mån och började fundera på hur det skulle vara med fler barn snart. Tror det blir svårt att få med maken på det. Vi väntar nog några år om de ska bli fler i syskonskaran, men det låter härligt för barnen att vara många i nästan samma ålder 🙂

  1. Ja, utan att gå in på detaljer så blev det många på en gång där! Ett jäkla jobb men fina ungar!

 15. Va?! Hur har du kunnat undgå att se morsan naken?
  Nu är jag visserligen född 92, så jag kanske är lite yngre än många andra här, om det nu är en generationsgrej, men jag har sett min mamma naken hur många gånger som helst.
  Sen har hon visserligen aldrig vart blyg med att springa naken från badrummet till sovrummet efter en dusch eller så heller.
  Men i omklädningsrummen på alla miljoner badhus vi har besökt, i bastun…
  Jag och mamma är dessutom lite knäppa så vi har ofta badat ihop i badkaret, vilket faktiskt händer då och då fortfarande.

  Bör tillägga att jag även sett farsan naken vid ett antal tillfällen, om det nu skulle vara nån skillnad, och jag känner inte att jag blivit traumatiserad på något sätt av det.
  Sen om jag har blivit skadad är ju en annan sak… Det får du nog fråga min mamma om. 😉

 16. Va roligt, jag tänkte på exakt samma sal precis innan jag gick in på bloggen.

  Jag har en liten kille som jag tänker kuta runt naken inför. Bra för småtjejer att se sina mammor och ”riktiga” mammakroppar, och inte minst för killar att se sina mammor! Lära sig hur kvinnokroppen kan se ut, så blir den inte lika främmande. Jag har aldrig sett min pappa naken, liksom inte ens springandes från duschen! Hej tabu, och det har säkert påverkat min syn på en manskropp o nakenhet. Låter bra att låta allt hänga o slänga runt ibland 🙂

 17. Min mamma var likadan men det satte inga spår hos mig. Mina barn ser mig naken när jag duschar eller när vi badar tillsammans. Vi gör ingen grej av det varken på ena eller andra hållet. Däremot är de medvetna om att jag inte vill visa upp mig för hela kvarteret…Barnen är 4 och 7 år gamla.

 18. Näe vi är inte blyga hos oss, jag kan lätt fixa frukost till ungarna i bara trosor och alla barnen är än så länge helt oblyga (äldsta är 11 år) självklart springer vi inte nakna framför barnens kompisar hahaha. Jag låser aldrig toaletten heller och gillar inte att barnen gör det. Annat än om man ha gäster, pisamt för dem att öppna dörren så sitter mamma och skiter hahhaa

 19. Ååå Kitty bjud Krabban på nakenhet!! 🙂
  Men som nån skrev tidigare, kanske inte framför Krabbans kompisar 😉

  Jag visar mig naken för både mina döttrar och min son.
  Jag vill att nakenhet ska vara nått naturligt.
  Jag tror det är bra.
  Så heja heja till nakenhet! 🙂

 20. Hos oss har vi alltid varit nakna. Har nog på vissa sätt ett avspänt förhållningssätt till kroppen samtidigt som det är laddat.
  Självkänsla påverkas nog av så mycket mer.

  Jag tänker också mycket på vad man skickar vidare. Vad jag kan göra aktiva val kring men också det som bara blir utan att man är så medveten om det.

  Det är skrämmande och underbart på samma gång att man faktiskt formar en liten människa.

 21. Min mamma var naken för ofta när jag växte upp, jag tyckte det var jobbigt. Hon kunde byta om helt öppet och oblygt när jag hade kompisar hemma och jag tyckte det var väldigt pinsamt. Här hemma är vi nakna inför bad och dusch, men inte ”bara för att”.

  Efter att min nu åttaåriga dotter en dag sade till mig ”Lisas mamma blöder i rumpan” så bestämde jag mig för att inte greja med mens eller göra tvåan på toan när de är med. För barn snackar! Även om man tror att de inte gör det! Och hur roligt är det om ungen börjar snacka om ”det där blodet” på lekplatsen helt plötsligt någon dag? Eller får för sig att berätta för polarna, eller fråga fröken varför mamma blöder… Även om det är helt naturligt så känns det ju sådär…

 22. Jo sorgligt är det allt, blyghet kan verkligen förstöra mycket för en(Om vi pratar extremt-jätte blyg alltså)

  Men det är aldrig försent att ta tillbaka det man missat!

 23. Mamma och Pappa har alltid sprungit nakna naturligt under min barndom. Men jag har aldrig gillat att visa mig naken. Osäker på sig själv kan man nog bli ändå. Även om det är mycket bättre nu när man blivit lite äldre 🙂 (29år)

 24. Finaste Kitty!!
  Tack för en underbar blogg!! Har så svårt att förstå att Per var blygisen utan vänner (fördomsfullt jag vet..) men han verkar ju så framåt och go när man ser han och så himla snygg!! Vad fint av dig att ordna med fiskdamm! Lika kul oavsett ålder ju!
  Vad kul att du tar upp det här med nakenhet, mina päron är födda -58 och -59 och har alltid varit väldigt avslappnade i sin nakenhet, vi har bastat och badat tillsammans som familj så alla har sett alla näck. Det har gjort mig väldigt avspänd i min nakenhet, älskar att vara naken och sover alltid helt näck =) Många tror att man har grymt självförtroende bara för att man inte har problem med att visa sig naken men så är det inte för mig.. Jag är inte särskilt nöjd med min kropp men kan ändå näcka hej vilt!! Så nu bästa Kitty och alla fina läsare slår vi ett slag för nakenheten fram med snipporna och snopparna allihop!! =)
  KRAM //Jenny

 25. Håller med dig Kitty! Nakenhet är naturligt.
  Grannarna håller också med tydligen. Fick se grannens (man) rumpa imorse. 😉

 26. Oj, totalt olikt min familj. Men Med föräldrar födda -46 och -49 är jag född -83 och min syster född -79 uppväxta fria och naturliga. Naturistcamping var sommar och hemma kunde alla vara inne i badrummet samtidigt. Dörren vid öppen, en duscha, en satt på toa resten borsta tänderna eller bara stod och snacka. Kändes aldrig ett dugg konstigt. Och om jag och syrran skaffar ungar någon gång så kommer våra barn uppleva samma sak. Min sambo är inte lika fri i sin nakenhet men efter 6 år med mig så börjar han ge efter. 😉 Jag har aldrig tagit skada iallafall. Tror det bara varit bra. Visst har man ändå mått dåligt över sin kropp under sin uppväxt som alla andra. Men på campingen har man iallafall sett kroppar i alla dess former. 🙂

 27. Bra fråga. Mina föräldrar var avslappnade på den punkten och det är jag nog med, men jag kommer ihåg en kompis som hatade Ronja Rövardotter för att rövarna sprang omkring nakna. Hon var riktigt chockad.

 28. I vår familj så är nakenhet naturligt och flängande amningstuttar som treåringen fnissar åt. Denna underbara treåring så då hon var två ” va! Har jag tappat snoppen?”. Hysteriskt roligt men hon var allvarlig och oroad tills jag förklarade att tjejer har snippa.

 29. Jag är uppvuxen med både se mamma och pappa nakna så som sommar/vinter, utomhus/inomhus. Har inte varit något konstigt. Har förmedlat det underbara ”livsstilen” till mina barn. Medens min man vägrar att bada/duscha tillsammans med våra döttrar. Han är uppväxt med påklädd förälder vid duschning/badning. Tur att de tar upp olikheten på förskolan. Älskar när stora tjejen kommer hem och säger att hon har sett snoppen på NN,en kompis! Och berättar för mig att jag inte heller har en snopp utan att vi har snippa.

 30. Vi har alltid sprungit runt näck hemma trots föräldrar och 4 barn, varav två riktiga sladdisar. Vi hade aldrig några problem men det klart att man som tonåring blev lite förbannad över att inte få vara ifred på toaletten pga att de små traskade rätt in (yes de lärde sig att öppna låsen själva om de kände för det). Syrrans sambo hade men ett bra tag efter att han introducerats i vår familj! Haha.. Men vi har aldrig brytt oss utan varit stolta över att inte skämmas över hur man ser ut. Så jag kommer absolut föra det vidare till mina barn även om sambon är pryd. /J

 31. Hehe..detta är morsan som solar topless på Turkiets stränder. Och hemma på altanen. Så mina barn är vana vid naket. Sen önskar de (tonåringar..) såklart att mamman inte var så allergisk mot vita ränder, och istället kunde välja att sola med bikiniöverdel.. 😉 Här hemma springer jag runt relativt naken.. Av nån knepig vana håller jag nog dock ibland för tuttar med ena armen och murvan hålls för med en hand.. När jag tänker efter, är jag nog inte riktigt bekväm med att mina tånnisar ser mitt kön.

 32. Jag är uppvuxen med en pryd mamma och en pappa som sprang naken ofta. (Till mammas förtret). Mina barn får växa upp med två föräldrar som ofta springer omkring nakna, vilket har lett till att alla tre barnen välkomnar sin egen nakenhet på ett härligt sätt. Till och med blivande 14-åringarna är väldigt avslappnade vad gäller detta. Sååå skönt!!

 33. Min mamma visade sig aldrig naken för oss barn om det inte var ”nödvändigt”, typ på badhuset. Annars har hon dolt sina vitala delar. Hon är annars inte en pryd person så det hela är lite märkligt, jag ska fråga henne varför!
  Nu när jag har en dotter och en till på väg så tar jag igen det med råge 🙂 Vi badar tillsammans och går nakna hemma utan att reflektera över det. Det är naturligt med nakna kroppar..sen behöver man kanske inte överdriva det hela och bli känd som den ”nakna familjen”.

 34. jag har haft väldigt naturliga föräldrar som sprang omkring nakna men det har inte haft nån effekt på mig. Jag har närmast fobi för min egen kropp och har väldigt svårt att vara naken. Känns inte bekvämt varken psykiskt eller fysiskt.

 35. Kom att tänka på min lillkille på 3 år som såg mig naken i samband med en dusch. Han har sett mig naken många ggr men denna gången reagerade han och såg ytterst bekymrad ut. Han frågade: ” Mamma ingen snopp?”. Jag svarade att nej, jag har ingen snopp. Så nickade han och sa; Näe, mamma tappat!” Hahaha..ungar är så härliga!

 36. Åh men tack! Så härligt när någon annan tar upp det jag går här i Villa-förorten och funderar på. Som barn av årgång 77 så känner jag igen mig så i det du beskriver. varken mamma eller pappa visade sig nakna och på min nu vuxna fråga varför, är svaret bara, att det var inte så då. Nehe. Men jag har, precis som Du, tagit ett mycket aktivt val att inte göra samma sak med mina barn. I dagens utseende och ålders fixerade samhälle tror jag att det är väldigt viktigt att visa hur en vuxen, burit barn/ammat kropp ser ut. Utan rätt ljus, smink eller retuschering. Det jag gör för jag så klart vidare till mina små, och jag vill inte att de mäter sig i hur smala/söta de är. Det finns så mycket annat i livet än utseendet. Sedan tycker jag att det kan vara hur kul som helst att göra sig riktigt fin ibland, för en spelning, en ”date”-night med min man eller för en fest. Då tittar alla 4:a storögt på mig och oh-ar och ah-ar över hur fiiiin du är mamma. Det är rörande och fint det med.
  Kram

 37. Samma i min familj. Det var alltid handdukar som skulle skyla de mest intima kroppsdelarna. Och det har absolut gått i arv hos mig. Jag har aldrig känt mig bekväm i min nakenhet. Det är knappt att min sambo, tillika pappan till mina barn, har sett mig helt naken. Jag vill absolut INTE föra detta vidare till mina barn. Men det är svårt att bryta ett beteende som sitter så djupt rotat. Men hej, jag ska göra ett försök. Let`s get naked :).

 38. Har aldrig tänkt på det. Hur lyckas man inte vara naken inför sina barn? De lyckas ju komma in överallt. Vi bastade mycket hela familjen när jag var liten och badrummen var sällan låsta, en borstade tänderna, en duschade, en satt på toa. Ingen big deal helt enkelt. Tänkte inte på att det kunde vara på nåhot annat sätt och detta var inget jag reflekterade över. Nu har jag själv två barn och nakenheten är ungefär detsamma som när jag växte upp.

 39. Naket och naturligt, men inte bara mamma nakenhet… Pappa med. Hemma hos oss tar jag ibland ett bad med lill-draken, och ibland blir det pappa bad.

  Kyss

 40. Här där min lilla kicka kommer att växa upp blir det naturligt med nakenhet då det badas bastu flera gånger i veckan.

 41. Mina föräldrar var i princip aldrig nakna inför mig men det var absolut ingen tabu kring det. För mig är nakenhet naturligt och jag badar naken med mina barn men kan även springa runt naken hela förmiddagen. Sonen, 3 år, har aldrig reflekterat över det. Jag tror som du att det är sunt för barnen att få se en ”riktig” naken kropp och inte bara de retuscherade, perfekta exemplaren!

 42. Min mamma var väldigt frigjord och öppen när jag växte upp, nästan på gränsen till för mycket (speciellt när jag var tonåring…). Men jag tror att detta har fört med sig att jag själv är väldigt öppen med nakenhet och andra sk tabubelagda saker när det kommer till mina egna döttrar.
  Min äldsta, som fyller 11 snart, tycker jag är sååå pinsam när jag tar upp saker som behåring, mens och förändringar som kommer med pre-pubertet/pubertet. Har faktiskt idag varit och införskaffat hennes första roll-on 🙂 Det var ok om jag gjorde det om jag köpte en lila hihi
  Jag ska försöka att inte göra så stor grej av det, men jag ska iaf rensa en hylla i badrummet där hon kan få ha sina toalettgrejer framöver – min stora fina tjej.

  kram

 43. Nakenhet ja… för mig är det naturligt. Trots att min mamma föddes på 40-talet så var hon aldrig blyg. Min pappa, å andra sidan, var helt på andra hållet men mamma vann striden. Hon fick min pappa att inse vikten av att låta nakenhet vara naturligt.
  Jag har alltid badat/duschat tillsammans med mina barn, MEN det man ska tänka på är att läsa av barnet/barnen. Det måste också vara okej för dem. Inge påtvingad nakenhet alltså och självklart ska barnet också respekteras om det inte vill vara naket tillsammans med andra.

  Det, som så mycket annat, handlat om sunt förnuft och det har du ju massor av… 🙂

 44. Jag såg heller aldrog min mamma naken. Därimot kunde hon gå omkring i byxor och bh för att hon var så varm. Nu när jag har egen familj är detta inget hag har fört vidare. Hemma hos oss visar vi oss nakna, typ i samband med dusch, inga konstigheter.

 45. Hej Kitty & tack för en superbra blogg! Både rolig och personlig på så många olika plan! Jag ville mest bara skriva att jag frågade efter din åsikt/uppfattning om en sak i kommentarsfältet fr förra inlägget… Tänkte frågan var lite passande iom att ni ska ha kalas. Handlar lite kring hur mkt andra personer vill hålla, bära och ta sig friheter kring ens eget barn. Jag håller tummarna för att du läst min kommentar och kanske vill besvara den ell så! Mvh T

 46. Åh, sådan var min mamma med! Har aldrig sett henne helt naken.
  Mina äldsta flickor (snart 12) har säkert sett sin mamma mer naken än dom önskat 😉 Nädå, dom bryr sig inte om det, så där har jag väl nått det jag önskat. Dvs att det inte är något speciellt med det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..