Plåtning med barnen!

17 januari, 2017 Skriv en kommentar
Lollo Bratt

Vilken härlig morgon – en kul mix av jobb och hemmahäng med barnen på bästa sätt!

Annonsen laddas.

Klockan nio i morse dundrade fotograf-Emelie, AD-Klara och projekt-Caroline in hemma hos mig för plåtningar till både mama och Family Living. I mama var det dags att ta bilder till ett kommande reportage och för FL var det lite inredningsfavoriter. Aldrig har vårt hem sett så stylish ut som idag, hehe. Och Billy och May var så lyckliga att få vara hemma från förskola och skola en vanlig morgon.

Förresten: ser ni de gula gurkmejadrinkarna i förgrunden? Proffsskapade (dvs mixade) av Carolines kille Jens (som råkar vara OS-vinnare i matlagning) (jo, på riktigt, OS-vinnare!). Själv har jag kört samma drink i snart tre månader UTAN att mixa den. Vilket har varit som att dricka ett glas med sand varje kväll. Det här var något HELT annat. För att bevisa för teamet hur sjukt plågsamt det varit att dricka mina hälsoshots på mitt sätt, rörde jag ihop varsin gul drink enligt mitt eget manér… Åh, vad jag önskar att jag fotat dem när de försökte svepa i sig mina drinkar!

IMG_4427

Snurrig start

11 januari, 2017 1 kommentar
Lollo Bratt

Den här dagen började sådär men kan bara bli bättre.

Annonsen laddas.

  1. Sover knappt på hela natten pga 2-åring som snurrar runt i sängen och hostar i mitt ansikte natten lång.
  2. Försover oss totalt och jag inser att Billys skola redan börjat.
  3. En timme försenade sladdar vi in på skolan, jag kramar Billy hejdå, vänder mig om – och går rätt in i en dörr. Blir omplåstrad av Billys lärare och skolans sjuksyster som precis råkar gå förbi (!).
  4. Hem och vabba pigg och nu helt hostfri (?) 2-åring. På dagens agenda: rensa vasken som pluggat igen totalt (misstänkt bov: granbarren), samt titta på ”Rita och Krokodilen” på repeat.
img_4376
Hej Rita och Krokodil – gissar att jag kommer hänga mycket med er idag!

Att få duscha ifred

30 december, 2016 1 kommentar
Lollo Bratt

Det händer numera att jag får duscha ifred. Dock, bör tilläggas, fortfarande med vissa restriktioner uppsatta av familjens överhuvud (May, 2 år).

Annonsen laddas.

Till exempel måste dörren alltid vara öppen så att 1) familjens överhuvud kan komma in vid varje givet tillfälle, eller 2) familjens överhuvud kan hålla tebjudning med dockorna och gosedjuren på tröskeln.

img_4182
Kolla, jag får numera duscha ifred(-ish)!

Första egenskrivna önskelistan – finns något finare?

23 december, 2016 1 kommentar
Lollo Bratt

Idag är det jullov på allvar hemma hos oss, och julförberedelserna är i full gång.

Annonsen laddas.

Maten ska hämtas (vi kör catering, berättar mer om det i senare inlägg), klapparna slås in och de sista smällkaramellerna vikas (alltid samma visa: tjat, tjat, tjat om att dra igång pyssel och sen slutar det ändå med att man sitter ensam och klipper smällkarameller tills man får skavsår på fingrarna medan barnen gett upp för länge sen och sträck-kollar julkalendern istället).

Billy, som precis lärt sig skriva, har skrivit sin allra första önskelista till tomten. Och alltså, åh.

Mitt. Hjärta. Sprängs. Av. Kärlek.

img_3949
Sprängt mammahjärta #1: stavningen av snow glider
img_3950
Sprängt mammahjärta #2: stavningen av choklad (samt rangordningen hund, kanin, kex, snow glider)

Amningsfientliga åsikter?

22 december, 2016 15 kommentarer
Lollo Bratt

Jag har funderat mycket på det här med ”offentlig amning”. Det känns ju som att vi lever i någon slags amningsfientlig kultur, men frågan är om det verkligen KAN stämma?

Annonsen laddas.

Jag funderar så här: det var ju någon servitör på ett lyxhotell i Stockholm som bad en ammande mamma att skyla sig med en servett för några år sedan, och så var det någon liknande incident i någon annan svensk stad där en ammande mamma ombads lämna restaurangen och så har man läst några historier till om detta – men hur många faktiska amningsfientliga incidenter har egentligen skett? BLIR mammor verkligen trakasserade på stan när de kämpar på med att försöka mata sin hungriga lilla bebis? OBS, jag säger inte att detta inte sker, för det har ju uppenbarligen hänt, men jag undrar hur vanligt det är? Det låter för mig så otroligt ofattbart. Dels förstås för att jag själv inte ser det provocerande över huvud taget i en ammande kvinna, men jag kan acceptera att vissa blir obekväma av det så som vi blir obekväma av lite alla möjliga saker runt omkring oss, vi är ju olika (därmed inte sagt att jag håller med). Men jag kan absolut inte förstå att folk skulle vara så ohyfsade att de skulle kommentera det!

Så jag funderar vidare på om det helt enkelt är så att folk i alla tider har haft åsikter om ammande mammor och deras skylande eller ickeskylande av bröst, men att de allra, allra, allra flesta alltid haft the f*cking decency att hålla tyst om sina tankar och gå vidare i livet. Så som man ju gör med det mesta, oavsett om man stör sig på folk som talar överdrivet högt i telefon eller folk som knockar en på tunnelbanan med sin ryggsäck (åter igen OBS, jag försöker inte likställa en ammande mamma med något så irriterande som ovanstående, men det finns ju uppenbarligen personer som stör sig på ammande mammor – eftersom de ju ger luft åt sina åsikter i sociala medier och kommentarsfält).

Så. Är detta bara ännu ett exempel på att folk har så otroligt lätt att klanka ner och tycka saker på nätet, men att de aldrig skulle våga säga det i verkligheten för att de vet att det förmodligen skulle såra personen ifråga och därför håller de givetvis tyst?

Det är så otroligt sorgligt oavsett, att mammor känner sig obekväma med att amma offentligt pga vad någon annan eventuellt skulle tycka! För om mina funderingar skulle stämma så är det ju högst troligt att ingen kommer att säga något, pga 1) det är inget som provocerar dem över huvud taget och 2) om det gör det skulle de aldrig säga något pga ohyfsat och sårande. Men så finns det två-tre enstaka individer som gör bort sig totalt och faktiskt BER en ammande mamma att lämna en restaurang tex. Men ska vi bygga en hel generation osäkra nyblivna mammor på det? Det känns skevt.

Hmm, vi kanske borde göra en undersökning på det här för mama. Hur många blir upprörda av ammande mammor egentligen? Och skulle de någonsin kunna tänka sig att säga något till den ammande mamman ifråga? Vore så fint att kunna visa att alltihop är ett enda stort amningsspöke som egentligen inte finns!

(Åh vad deppigt om jag blir totalt motbevisad nu och får galet många exempel på hur ni blivit illa behandlade när ni ammat. Hope not.)

freja-edholm-rafael-amning

Modellen Freja Edholm Borchies med dottern Leona, 4 månader, i nya numret av mama.

 

Påminnelse inför nästa jul

21 december, 2016 Skriv en kommentar
Lollo Bratt

Planera inte in en julmiddag samma kväll som chefen bjuder på jullunch.

Annonsen laddas.

Är fortfarande sprängmätt sedan igår, som var som ett enda långt Tabberas (stavas hur för övrigt? Men ni känner igen Emil i Lönneberga-referensen va?).

Lunchen, dit alla mina grymma chefredaktörskollegor från hela huset var bjudna, bjöd traditionsenligt på italiensk skönsång ledd av magasinsvärldens grand old lady Amelia Adamo. Efter två timmar rullade vi alla av julbordsbåten som stinna men lyckliga små julgrisar och tillbaka till våra respektive redaktioner, jobbade ett par timmar innan det var dags för min egen redaktion att fira jul. Jag HADE faktiskt varit överseende nog att inte boka in ytterligare ett julbord utan istället blev det sydamerikanskt på smarriga Supper.

2 höjdpunkter från kvällen:

Ljudnivån layout-Karin åstadkom när servitören lurade henne att det var katt som serverades.

Det faktum att varken redchef-Malin, AD-Klara, redigerar-Ninaredigerar-Anastelle, Family Living-Maija eller webbred-Lisa hade några glasögon på sig (för att alla ”känner sig snyggare och mer party” utan glasögon). Det blev, bokstavligt talat, ”en blind leder en blind” vid ganska många tillfällen under kvällen.

(Ameh, jag vet, det låter aldrig lika kul när man återberättar för någon som inte var där. Men tro mig, det var hilarious).

img_3931
Titta, ingen har glasögon på sig!

Från vänster: Layout-Karin, webbred-Lisa, redaktör-Nina, redaktör-Anastelle, Family Living-Maija, chefred-Lollo, projekt-Caroline, redchef-Malin och AD-Klara.

Bröllopsdagsglamour!

19 december, 2016 Skriv en kommentar
Lollo Bratt

Idag är det sju år sedan jag och mannen gifte oss. Det kan man ju fira på olika sätt.

Annonsen laddas.

Till exempel genom att börja morgonen med att kamma efter löss i tvååriga Maisys hårbotten… Bra sak: hittade inga. Dålig sak: tror att jag måste kamma (och titta) noggrannare, att äckelblunda med ena ögat medan man luskammar kan ju möjligen ha påverkat resultatet.

Man kan också fira sin sjuåriga bröllopsdag med att vänta in ett försenat flyg på Landvetter. Bra sak: spännande möte och roligt häng med bästa sälj-Anna en hel dag. Dålig sak: när man sitter av tiden på Joe & the Juice i väntan på avgång har man lite för mycket tid att lyssna på vad som faktiskt spelas i högtalarna. Textraden ”Baby, I can make that pussy rain, often” ringer nu på repeat i mina öron.

ny
Sju år idag – grattis älskling!

Nervös fredags-checkout

16 december, 2016 Skriv en kommentar
Lollo Bratt

Jag summerar denna arbetsvecka i tre punkter som gjort avtryck!

Annonsen laddas.

1) Veckans frulle: Förutom Lusse-firandet i tisdags var det Unicefs 70-årsjubileumsfrukost imorse. Vår fina mama-kompis och Unicef-ambassadör Eva Röse fick ställa in i sista sekund pga småbarnskaos (”Barnen går alltid först”, som Unicefs generalsekreterare Véronique Lönnerblad konstaterade), och istället var coola radioprataren Titti Schultz på plats och pratade, liksom barnministern Åsa Regnér.

Fick inga bra bilder från frukosten, men när mamas blogg-gäng lunchade med Unicef och deras ambassadör Jenny Strömstedt för några veckor sedan såg det ut så här:

img_3826
Massor av mama-bloggare på lunch med Unicef!
img_3827
Jenny Strömstedt är en av Unicefs ambassadörer.

2) Veckans roligaste: bloggmiddag hemma hos Cissi, som hade styrt upp så fint med ljuvlig mat och massa rödtjut. Övriga på plats var Kitty, Hormoner & hemorrojder, Vägen till bebis-Markiz, webb-Lisa, Dreamteam-Hannah och Annika. Skratt, tårar, mänder av roliga idéer för 2017 och dessutom hembakade läckerheter av mat- och bakstjärnan Markiz – så bra kväll. När värdinnan kände sig nödgad att kasta ut oss pga tidig tågresa morgonen därpå drog vi andra vidare ut på stan och surrade vidare om livets väsentligheter.

img_3814
Bra gäng – bra kväll!

3) Veckans skräckis: Kräksjukan har gjort entré. I Billys klass var 14 (!!!) barn sjuka igår, och inatt slog kräkmonstret till även hos oss. Jag stannade hemma med ynklig och sjuk liten 6-åring och en frisk (och därmed desto vildare) 2-åring idag och nu är frågan: KOMMER jag att klara mig helskinnad ur detta? Det känns ytterst, ytterst tveksamt. Har så sett fram emot att gå på sista Kent-konserten EVER imorgon. Jag lovar, jag kan spy hela nästa vecka om så krävs, bara jag får gå på Kent en allra, allra sista gång.

img_3824
Dagens tischa passade bra… Time will tell ifall jag kommer att gå på min (och världens!) sista Kent-konsert imorgon…

Granen är sned…

15 december, 2016 Skriv en kommentar
Lollo Bratt

Låt mig först förtydliga. Jag älskar julen och jag älskar julgranar. Det tror jag att de flesta av oss på mama gör.

Annonsen laddas.

Men när det kommer till vår egen redaktionsgran, så har vi liksom inte riktigt fått till det i år. I början av december kom budis upp med vår plastgran från något avlägset källarförråd och dumpade den på första bästa ställe, där den sedan fick ligga kvar i sin kartong på golvet i två veckor (man fick liksom kliva över den när man kom in på redaktionen), tillsammans med ett par vissna halmbockar och ett deppigt plaströr med julgranskulor. Nu på Lucia tänkte jag överraska redaktionen med att äntligen sätta ihop åbäket, men det visade sig att julgransfoten som medföljde tillhörde någon annan gran på någon annan redaktion så jag balanserade upp granen mot väggen istället och tänkte att det fick väl räcka med julstämning för i år. Men så kavlade layout-Karin upp ärmarna och högg tag i granprojektet istället – och löste det hela med att stoppa ner den i en gammal blomkruka från VeckoRevyns redaktion och ett antal gafflar (!), som hon liksom proppade upp granen med i krukan. Hon hängde på lite glitter och de få kulor som råkade ha snören (och balanserade de kulor som inte hade snören, på grenarna!) och vi tindrade alla lyckligt över vår vackra och stämningsfulla gran i en hel dag. Så idag välte den med ett brak. Gafflarna spred sig över golvet, liksom en massa jord (observera att detta alltså är en plastgran som satts i en blomkruka med riktig jord i). Julgranskulorna som tydligen har några decennier på nacken, gick i tusen bitar då de inte var såna där moderna av plast som studsar. Redchef-Malin var snabbt framme och band upp granen mot en liten gardinstång istället, och jorden ligger kvar på golvet (men observera att någon lite fiffigt försökt kamouflera den genom att ställa en Box Deli-påse över!).

Ska det göras, så ska det göras ordentligt! (Är tydligen inte vårt motto här på mama)

”Bäst vi binder fast den i gardinen så den inte välter igen!”
Plastgran i kruka med riktig jord. Samt gafflar.
”Städa upp jorden? Äh, vi döljer den lite diskret med en papperskasse istället!”

Lilla tweenie-ordlistan: oxe

14 december, 2016 Skriv en kommentar
Lollo Bratt

Nya ord och uttryck jag lär mig av min 6-åring…

Annonsen laddas.

Tweenie-ordet: Oxe

Betydelse: Oklart, men används helt klart i en negativ kontext (även detta oklart, vad har oxarna gjort för att förtjäna det liksom?)

Exempel: ”MEN MAISY!!! Sluta ta mina pennor DIN DUMMA OXE!!!” eller ”Asså mamma, det finns en kille i tvåan som SVÄR! Asså det är verkligen inte schysst, han är verkligen en sån himla dum oxe!”

Min hemliga reaktion: ”Naaaaw!” (Samt så tacksam att detta är det grövsta han kan med att säga just nu)