Monica Eisenman

Hemgjord Peanut Butter


Tips mot illamående – ät något innan du kliver upp på morgonen

På engelska kallas det för ”morning sickness”. Själv mådde jag som bäst på morgonen för att sen må illa under resten av dagen. Mår man illa på morgonen, vilket många ändå gör för att magen är tom när man vaknar, så kan man ha lite kex eller frukt på nattduksbordet, som man kan knapra på under natten eller äta innan man kliver upp på morgonen. Ha gärna ett glas vatten till hands också. En natt åt jag kex under natten – som jag sen inte sköljde ner med vatten. Det resulterade i att kexsmulorna som blev kvar i munnen var som klister i munnen när jag vaknade på morgonen. Inte så fräscht…

I USA äter många gravida kvinnor kex med jordnötssmör när de mår illa. Det gjorde även jag när illamåendet var som värst. Jag brukar köpa ekologiskt jordnötssmör av märket Monki. Det består bara av jordnötter och havssalt. De har även flera andra ”nöt-pastor” av t ex cashew, mandel och hasselnöt. Dessa finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller på hälsokostaffärer. Är man riktigt ambitiös kan man även göra egen nötpasta/jordnötssmör. I vår bok Sommarens söta har vi recept på hemgjort jordnötssmör. Det receptet delar jag med mig av till er här.

 


Monki jordnötsmör

 

 

jordnötssmörPEANUT BUTTER

Att äta jordnötssmör på klassisk amerikansk vis som en sandwich med sylt är himmelskt – men det är också gott att äta med kex  eller doppa morots- och selleristavar eller syrliga gröna äpplen i jordnötssmöret. Mums… Prova också gärna att byta ut jordnötter mot någon annan nöt som t ex cashew eller hasselnötter.

5 dl rostade jordnötter, saltade eller osaltade
1 1/2 msk raps- eller solrosolja
ca 1 1/2 msk farinsocker
salt

 Mixa jordnötter och farinsocker i en matberedare i ca 30 sekunder. Tillsätt olja och fortsätt mixa tills jordnötssmöret får en krämig konsistens. Tillsätt mer socker eller salt efter egen smak. Förvara svalt.

 


Det råder delade meningar om gravida får äta jordnötter eller inte. Är man allergisk mot jordnötter ska man förstås undvika dem. Jag väljer att följa råden på Babycenters och den brittiska Food Standard Agency hemsidor, vilka bekräftar att det går bra att äta jordnötter. Men om man känner sig orolig eller osäker tycker jag förstås man kan skippa att äta jordnötter.

..

  • http://blogg.mama.nu/mamsijosefin mamsijosefin

    Vart var du när jag var gravid? :) Fi fan vad illa jag mådde!
    Nu när min flicka är här så är allt värt det. Du har något helt fantastiskt framför dig.
    Kram!

  • http://www.ragazze.se Elin

    Hur har jag kunnat missa ett sånt här guldtips efter tre graviditeter! (jag kräktes ett halvår varje gång, kul…) Däremot så har jag ätit mängder av jordnötssmör, och kanske fffa monkis cashewnötssmör, efter förlossningen, de där dagarna när man inte hann äta… så spar en burk till senare också ;)