Olga Rönnberg

Medan jag yogade...

Olga Rönnberg

Idag var det äntligen dags för mitt första på länge yin yoga pass. Troligen är det studions miljö som gör att man möter sig själv. Jag gör dig iaf. Möter mig själv, min kropp, allt som är jobbigt och obekvämt. Dels vill man rymma pga den obekväma känslan man upplever när man håller varje position i 3 minuter och dels vill man stanna för att allt känns så fridfullt. Go figure!

Iaf, tanken slog mig: förenkla.

Förenkla livet, ta bort en massa skräp som fyller ens liv. Distraherar. Tar bort fokus från det viktiga.

Kommer hem: rensa, rensa, rensa, slänga, slänga, slänga. Ni skulle sett mitt badrumsskåp. Känner man lugn och ro när man öppnar det? Åh nej ! stäng igen så snabbt du bara kan- det är vad man känner.  Och varför ska jag behålla alla dessa flaskor i åratal?  Samma med kläder, samma med allt papper, prylar.   Varför ska jag befinna mig i en miljö som stör och irriterar mig?  Nej. Det är trots allt mitt eget hem och i att jag dessutom jobbar hemifrån så är det dubbelt så viktigt med trivsam atmosfär.

I våras började jag fundera mer och mer på vad mer jag vill göra. Eller inte mer, men hur jag ska bli bättre på den jag är , det jag gör idag. Man kan alltid blir bättre, eller hur? Man kan alltid förändra. Men det är något man skulle vilja göra. Inte för att man känner att man måste utan för att man vill.  Och hur ska man kunna hjälpa andra om man inte gått genom det själv?

För 5 år sedan kunde ni läsa om min 1 års förändring här på bloggen. Det hela gick ut på att jag gav mig själv 1 år för att komma i form efter tvillinggraviditeten och ville skriva om det. Nu vill jag göra en annan sorts förändring- att bli bättre, effektivare, optimera mitt eget liv. Det är nog en större satsning än förra. Visst, det har hänt en massa sedan dess, jag har lärt mig så mycket om mig själv , om andra, lärt mig driva eget företag, se företaget växa, börja föreläsa, skriva 2 bästsäljare, blivit expert inom det jag gör, jag har det bra. Men jag vill även inspirera andra till det- ta steget, vilja förändra, bli bättre. Nej, det är ingen kris eller så, det är ett behov.  Jag vet redan en hel del men detta behöver organiserar och praktiseras. Jag ser emot att lära mig ännu mer.

Jag har inte gjort någon plan ännu, ingen klar strategi hur det hela kommer gå till men jag vet iaf en bra start:

Hitta din ultimata livsstil, din dröm livsstil: vad drömmer du om? hur vill du att ditt liv ska se ut? vad är viktigt för just dig? vad ger dig 100% tillfredsställelse? glädje? vad gör dig lycklig?

Rita en karta – så här ska du ta dig dit, med hjälp av det, det och det.

Go get it.

Och det är precis det jag tänker göra: go and get it.

 

Kommentera - 1 kommentar
Föregående artikel En spännande tid…

En spännande tid framöver

Olga Rönnberg

”Nu j…r” har aldrig varit min melodi. Inga revanscher, inga förklarade krig mot mig själv, inga straffar i form av mycket träning och lite mat för att ”gottgöra” semestern. Jag kan känna ibland att nu får det vara nog, att nu vill jag sätta igång igen, kroppen skriker efter att slita och få mer genomtänkt mat.
Som nu.
Mer struktur, mer plan, mer genomtänkt. Det är då jag mår som bäst.
Dock att äta och träna blir inte den största utmaningen, den biten sitter liksom in i märgen. Jag har slutat tänka ” är jag motiverad idag eller inte?”. Jag bara kör. Sen att passens kvalité blir kanske inte det bästa är det något som jag får ta då. Men det händer aldrig längre ”ville men hann inte”. Allt planeras utifrån ”hann med träningen och resten får anpassa sig”. Det som är viktigt för en det prioriterar man, så är det ju.

Den större utmaningen för mig blir personlig utveckling. Jag har nämnt i våras att jag vill satsa på att bli tränare som livscoachar för man kan inte separera hur man mår och har det i livet och vilka resultat man får från sin träningssatsning. Trivs man inte på jobbet- träningen blir inte prio, trivs man inte i relationen- energin kommer gå åt det, inte förändringen. Det är sällan man blir överviktig av att man mår super och trivs med allt. Snarare helt tvärtom.
Det är inte utbildningen (2årig och på distans) i sig som jag ser fram emot utan att bli bättre själv, att förstå andra genom att förstå sig själv bättre. Och bara för att man vill bli bättre så betyder inte att man är dålig på något sätt, men man kan alltid optimera och bli bättre. Stor skillnad! Och som det känns nu så är jag mogen för det steget. Magkänslan säger det och magkänslan har jag börjat lita på mer och mer. Eller snarare att jag börjat tro mer och mer på mig själv.

Det blir onekligen en spännande höst!

 

Kommentera - 4 kommentarer
Nästa artikeln Medan jag yogade…
Föregående artikel Varför ska du ly…

Varför ska du lyckas just denna gång?

Olga Rönnberg

Det är lätt att vara igång när man är motiverad.
Tillbaka från semestern, trött på skräpmaten man var ”tvungen” att äta, börja träna efter flera veckors uppehåll. ”DEN gången ska det bli av”.
Vad gör just denna gång så unik? varför just nu men inte för 6 månader sedan? vad har förändrats?
Risken är stor för att det blir ”göra samma sak men förvänta sig annorlunda resultat”.

För att slippa känna sig misslyckad när dåliga dagar kommer (de kommer!) gör det klart redan nu:

- vad driver dig att träna och äta rätt, VARFÖR gör du det. Att alla andra gör det är ingen anledning, för diffust . ”Vill att min klänning från 1994 ska sitta bättre än den satt då” är däremot bättre och mer personligt, du är känslomässigt bunden.

- vad är din exakta plan för dessa dagar? Om du är sjuk? jobbar för mycket? barnen är sjuka? Så du kan ta fram plan B, plan C och plan D om det så behövs

- gå genom det du misslyckats med under våren. Det blir lättare att se mönstret. Jag kan nämna några punkter som kanske kan hjälpa dig på traven- känner du igen dig? Trots allt har jag jobbat med kvinnor varenda dag i snart 5 år.

stress: stressar på jobbet, hemma och tackar ja till allt. Sen sitter in the deep shit -trött, hungrig, sjuk- och borta i flera veckor.

skador: börjar ta i för mycket från dag 1 utan att göra förarbete. Hoppar på crossfit innan hon stärkt bålen och resten av kroppen.

orkar inte hålla ut och vänta ut sina resultat- och ger upp.

underäter: det blir inga muskler om man äter för lite. Inget växer från ingenting. Punkt slut. Man kan träna ihjäl sig men så funkar det.

tycker att det är tråkigt: resultatbaserad träning är inte till för att underhålla en, det är precis vad det är- den levererar dig resultat, tar dig från var du är till var du vill vara. Sen vad du tycker om den är en annan story. Man lär sig.

faller för trycket från familjen/omgivningen: ja men sluta käka så här nu/ja men nu räcker det, du är redan smal/ja men klart ska du ta en bit då är det gammelfarmors 98 års dag/barnkalas/kollegas sista dag/kick off/jobbresa/utelunch med kunderna/weekendresa/ytterligare 5 olika måstepleasaallaandraannarstrordeattjagärweiredmåltid.

Så ha en plan för bra dagar men även för dåliga dagar. Genom att känna sig själv så kan man förbereda sig väl.

Kommentera - 1 kommentar
Nästa artikeln En spännande tid…
Föregående artikel Min bok + 6 nr M…
Kommentera
Nästa artikeln Varför ska du ly…
Föregående artikel Till er, mackoma…