Olga Rönnberg

Veckans intervju: kettlebellqueen Lauren Brooks

Olga Rönnberg

Varje vecka intervjuar jag personer som jag inspireras av och som kan bidra med sina kunskaper och som kan förhoppningsvis inspirera er. De har dock en sak gemensamt – de är mammor eller jobbar inom området som rör mammor och träning.

 Ni vet redan om min kärlek till kettlebells. Både här på bloggen och i tidningen har jag berättat om det. Finns det ett bättre och effektivare redskap?

Idag vill jag presentera er Lauren Brooks – kettlebellqueen från USA, hon är mamma till 2 barn. Jag har inspirerats mycket av henne och hennes videos under tidens gång.

 Tell us about yourself!How many kids do you have?

I am a fitness coach and nutritionist that has dedicated my life to motivate others to help reach their full potential.

 I am a proud mom of 2 little girls.  

When did you start with kettlebells?  When did you became a trainer?

 I began using kettlebells almost 6 years ago.  I have been a personal trainer and in the fitness industry for almost 13 years now.   

Can pregnant women train with kettlebells?

 Pregnant women can definitely train with kettlebells. In fact I used kettlebells to maintain optimal fitness in a safe way throughout both of my pregnancies.  What is your advise/thoughts about that? For women who are fit and healthy there is no reason why they can not continue their current kettlebell training regimen during their pregnancy.  Unless there is a complication and their care provider does not advise exercises, using kettlebells throughout pregnancy can be the best thing for a woman.   

How was your own experience?  

Using kettlebells throughout both of my pregnancies kept me strong, conditioned, and generally more energized.  The beauty of kettlebell workouts is they can be short and more intense. Long winded workouts can be very hard during pregnancy, therefore leaving the mother more exhausted.  The short and sweet workouts can be done up to twice a day leaving the mother feeling refreshed, energized, and happy!  With all the hormones that the woman experienced during pregnancy it can cause serious problems such as depression, decreased confidence, and the feeling of giving up.  Implementing short power workouts that are safe will help keep the mother happy, healthy, and strong.   During my 2nd pregnancy I actually filmed a kettlebell DVD specifically designed for pregnant women.  Since then I have had hundreds of emails with successful inspiring real life stories on how using kettlebells made everything easier.  Including labor, recovery, and being able to be a better mother. 

  How soon did you start with kettlebells after the delivery?

  Since I was forced to have a C-section due to first baby being breech, I had to delay start date for kettlebells.  However, if I did not use kettlebells I would not have been able to recover as quickly as I did.  My strong back muscles and legs were able to support me well during the recovery period.  I started swinging a bell lightly right at 6 weeks postpartum both times.  

What was you priority area?

 My priority area was the same as all pregnant woman.  Tighten up the stretched out and loose stomach muscles, while losing any of the body fat accumulated during pregnancy.  First priority was giving my baby the best nutrition possible, which I was lucky to be able to breastfeed.  I did not want to do anything to compromise my milk supply so I slowly eased back in to working out.  Since over doing it can easily result in lost milk and a sick mother from having a low immune system from not sleeping. 

 What about your own training sessions today? How often do you workout and how long are they? 

 My own training sessions vary all the time.  Every 6 weeks I try and switch the focus.  Currently I’ve been focused on improving my strength in Turkish Get Ups, Powerful Kettlebell Swings, Pull-ups, and One Legged Squats.  Next round I will be working on increasing my conditioning with kettlebell snatches.   

My ”workouts” are normally never more than 30 minutes unless I participate in one of my own group classes.  

  Can you name the 3 most effective kettlebell exercises?

The Kettlebell Swing is the most effective kettlebell exercise that exists.  Then after that Get Ups and Front Squats are amazing.   

Laurens blogg och Laurens hemsida.

 Mitt eget tillägg: det går att vara mamma och fortsätta träna, det gäller att välja rätt redskap.

Tidigare intervjuer hittar ni HÄR.

Och självklart blir det en ny intervju nästa vecka!

 

 • Cdot

  Tack för svar!

 • http://www.mammafitness.se Olga Rönnberg

  CDot
  jag började med 7 kg på mina moms

  Malin
  KAN bli svår tmen kolla på kettlebell-center.se

  JennyS
  7 kg är bra start.

  Vicki
  snabba kolh och protein efter styrka och inget på 1 t efter cardion

  Mimmi
  visst är hon det, det är däför jag valde henne:-)

  SaraF
  precis så, alla kan vara med.

  Vicki
  ta 7kg.

 • Cdot

  Love her legs!! förövrigt så bara måste jag åka och inhandla en kettlebell, har tänkt det nu i flera veckor. MEN måste fråga dig Olga, vilken vikt borde jag köpa som nybörjare och jag är rätt otränad efter 2 täta graviditeter (min yngsta är 11 månader så jag har tränad på ett tag)

  Jag tänker 8 kilo är nog bra…
  tack på förhand!

 • Malin

  Hej Olga.
  Kan du rekomendera någon bra ”sida” där man kan köpa träningsvideor, gärna kettlebells och på svenska.
  Jag har 2 kettlebell hemma med olika vikt på, kanske köper jag på mig någon tyngre. Vad tycker du om Jillian Michaels?

 • Jenny S

  Ska kolla in hennes videos senare, verkar spännande!

  Jag är sugen på att köpa hem kettlebells. Vilken vikt rekommenderar du? Jag är rätt van styrketräningsutövare och tycker att jag har arbetat upp min styrka bra nu.

 • Vicki

  Olga, tack för svar om snacks efter conditioning pass.

  Du har säkert sagt det flera ggr, men vad är bäst att äta direkt efter styrka och vad är bäst efter cardio? När passar det bra att äta jordnötsmör (med äpple/riskaka)?

  Jag är så peppad, men behöver din hjälp när det gäller maten direkt efter mina pass!

 • Mimmi

  Kul intervju! Lauren är en cool tjej, har spanat in några av hennes videos tidigare på youtube. Läggs definitivt i favoriter, som uppladdning inför efter-graviditetsträningen som jag hoppas kunna påbörja i november…
  Ha en bra vecka Olga och alla andra!

 • Sara F

  Lite avvis på er som kan kämpa på med er träning och mat… MEN, nu har jag kommit på att jag kan köra min egen utmaning även fast jag är gravid. Alla kör ju efter sina egna förutsättningar. Min utmaning består nu av att komma iväg till gymmet två gånger i veckan. Känns lagom för mig just nu! Mat har jag inga som helst problem med eftersom jag känner total avsmak för allt sött, gjorde jag även förra graviditeten :) Men annars är det ju självklart ingen diet jag kör, även om jag försöker äta så hälsosamt jag bara kan!

  Så – nu är jag också med!

 • Vicki

  Inspirerande intervju, jag har aldrig provat kettlebells. Vet inte vart jag ska borja med, men ska idag prova kettlebell swings pa gymmet. Vilket vikt ar bra att borja med?