Rundvandring i min optimalt planerade godisskål

 

Det är löööördag, och vad passar då bättre än ett inlägg om GODIS? 🍭😋🍬 Jag tänkte att ni skulle få se hur en optimalt planerad godisskål à la Vanja Wikström ser ut.

Här har ni en toppvy. Som ni ser är det ganska mycket svart och brunt – dock med några väl valda färgglada inslag. Nu tar vi en närmre titt!

För mig måste en godisskål ha den perfekta mixen. Och såhär ser den ut, enligt mina smaklökar:

 1. Nummer ett är givetvis saltlakritsen. Det är kring den som hela min godisupplevelse byggs. Ett flertal olika saltlakritssmaker måste ingå, de ska gärna ha salmiakinslag. Sötlakrits undanbedes. Så meningslös ju?
 2. Nummer två är de sura inslagen. De utgör den perfekta balansen till de salta bitarna. Sega ska de gärna vara, och skummiga. Inte hårda. Avskyr hårda godisar överlag. Not for me.
 3. Sen kommer chokladen – det söta. Den tar jag till när det bubblar omkring för mycket i gommen av allt sött och surt. Chokladen lägger sig som en len filt över alltihop och liksom planar ut det hela. Så att man kan börja om från början med det salta och det sura igen.
 4. Sist men inte minst – minten! Den behövs för uppfräschningens skull och poppas in då och då för att pigga upp munnen liksom. Kan även med fördel kombineras med saltlakritsen, SÅ GOTT!

Eftersom saltlakrits är lite av min expertiiiiiiis, så tänkte jag tipsa fellow enthusiasts om några nyupptäckta favoriter. Länge länge länge var häxvrål det som dominerade mina godisskålar. Såna här, ni vet? Men efter att ha slurpat i mig kilovis (tonvis?) med såna det senaste decenniet har jag nu tröttnat en smula och vandrat vidare till nya upptäckter.

De här raringarna fick jag upp ögonen för nyligen, och nu är jag BESATT. Det är en saltlakritsblandning med salmiak (alla rätt alltså! 🙌🏻) som innehåller fyra olika bitar som alla är skitgoda. Perfekt konsistens har de också – tuggiga UTAN att fastna i tänderna.

De här fyra bitarna ingår: snäcka, stjärna, piratpeng och fisk. NOM NOM. Denna blandning finns bara där de säljer lösgotte från Karamellkungen, och blandningen heter Kungens lakritsmix. Är överlag impad över just Karamellkungens lakritsutbud. Tyvärr tar inte så många butiker in alla deras goda sorter, men för er som bor i Estocolmo hittas både ovan mix och ett helt gäng med andra skitsmarriga lakritsar i alla fall på ICA inne i Ringens centrum på Söder. Så nu är det bara att börja vallfärda! 🤤

Och nu när vi ändå är inne på att tipsa om riktigt god saltlakrits – har också precis upptäckt denna påse: saltade lakritsfiskar från Kolsvart. AAAAAHHHHHHHHHH vad goda de är! 😍 Perfekt smak (mycket salta, dragning åt salmiak) och perfekt konsistens (fastnar inte i tänderna). ÄLSKAR! 🖤

Sådär, nu har ni fått en rundtur i min godisskål. Hoppas ni blev inspirerade – och sugna! 😜

Mmmmm. En OPTIMAL gotteskål. Som jag ska gå loss på nu i kväll, HURRA! Hoppas ni också lyxar till det med nåt riktigt härligt. Och förresten – kan inte ni dela med er av era godisfavoriter? Vad ingår i er optimala skål liksom? Vi kanske kan inspirera varandra till ÄNNU bättre godismixar? 😋🙌🏻

 1. kul!!!

  Har är det 80procent chokladgodis, 10procent skumgodis, 5 procent gräddkola och 5 procent gelebönor i olika färg/smak.

  Blir som lyckligast när jag hittat M&M på lösvikt! Eller sjöhästar/snäckor i nougat. Mmmmm….

  Nu är min kille iväg och köper godis. Hoppas han känner min smak tillräckligt väl efter tre år!

  Kram C

 2. Älskar också lakrits men även sötlakrits då den bryter av bra till surt lakritsgodis.
  Sen måste jag ha typ bridge blandning, små snickers, mjuka smörkolor och chokladrussin 😋

 3. Ibland står det på laktitsförpackningar att de ej är lämpliga för gravida! Nåt med salmiak som inte ska överdoseras?

 4. Äter inte godis längre sen typ 17 år tillbaka, men då jag gjorde det hade jag alltid nån typ av saltlakrits (blä för sötlakrits btw), sen alltid surt, typ sura tungor, sen refreshkolor, gärna några vingummin, några chokladbitar och några skumsvampar och ibland nån smörkola.

  Annars gillade jag också typ färdiga lördagsgodispåsar som typ Tom&Jerry -påse =) med tablettaskar och dumleklubba, halsband mm =)

 5. Du har perfekt godissmak enligt mig. Förutom Geisha och att jag undviker gelatin. Salt (helst salmiak), surt och lite lite choklad ska det vara. Så det här inlägget var right up my alley. Dreglade typ när jag läste hahaha! 😀

 6. Häxvrål med persika. Eller salta nappar med persika. Kombinationen är den bästa!!! Sen de där franska pastillerna (?) som är vita eller blå och lakrits i. Omg. Dessa måste vara med i godispåsen annars kan det nästan kvitta 😄

 7. Har inte mkt att tillägga, vi tycker likadant 😉 Vill tipsa om saltlakrits i naturgodishyllan med! Finns små korta stubbar, typ 1cm långa, med och utan sockerströssel (och ja, de ör salta! Gillar inte heller sötlakrits). Och så finns supersalta skruvar. Och! Jättegoda inpackade (fast fortfarande lösvikt i naturhyllan) saltgräddlakritskolor och salmiakkolor. Mmmmh…har ju absolut inget med naturgodis att göra i min värld, men vääääldigt goda. Jag köper dem på Maxi, vet inte riktigt vad naturgodisleverantören heter, men lär väl vara samma hos er?

 8. Åh, vilket mysigt inlägg!! Mina absoluta favoriter och som MÅSTE finnas med i min godisskål är bubblizz(dom där flaskorna i blått/rosa) sura nappar o stora sura dödskallar i rosa/gult + maaaassa choklad. Surisar o choklad är det bästa jag vet!!😋😋

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..