Saker jag inte visste händer direkt efter förlossningen

IMG_1120

Moderkakan är en sak för sig
Jag visste att moderkakan skulle komma ut men inte att det skulle krävas kraft och ork av en nyförlöst mamma. Nu hade jag tur som det gick enkelt för. Men direkt efter att jag hade fått upp Naomi på bröstet så barnmorskan, ojjoj nu får jag ta bebisen så får du skynda dig upp i sängen (jag satt på förlossningspallen). Då fick jag som en ny värk och fick krysta igen. Den kom ut direkt. Men jag har vänner som krystat upp mot en timma för att få ut den. Detta visste inte jag! Jag trodde att hela grejen var över och att den kom ut samtidigt som bebisen.

Fram med nål och tråd
Jag tänkte att jag skulle få lite tid att andas innan de skulle ner och gräva där igen. Men icke! Jag fick gosa med henne en timma ungefär innan sköterskorna skulle kolla om jag behövde sy. Jag tyckte det kändes lite jobbigt eftersom man var trött och hade lite ont (såklart). Jag fick sy ett stygn som var helt ok, men de höll på diskutera och dividera mellan mina ben hur de skulle lägga stygnet. Sen var de inte nöjda, fick sprätta och göra om det. Inte så kul!

Tömma blåsan
De stod som hökar och tittade på mig så jag skulle kissa inne på toaletten någon timma efter förlossningen. Barnmorskan vägrade att gå ut också, så man inte ”fuskar” 😉

Nr 2
OMG! Detta var det värsta. De släpper ju inte hem dig innan man har gjort nr 2 och det känns inte så kul. Det är exakt samma reflexer och muskler som när bebisen ska ut så man får mycket flashbacks. Jag tyckte det kändes jobbigt, kändes nästan som att ”saker ska komma ut”.

Det kommer ut ”saker” 
Jag kände mig otroligt pigg och glad direkt efter hon var ute. Lite för bra. Så bara ett par dagar efter jag kommit hem ville jag ut och promenera. Men det var inte så smart. Där inne är det ju fortfarande som ett köttsår och absolut inte läkt på långa vägar. Även om det känns som det. Något som gjorde mig chockerad var att det kom ut stora klumpar med blod, alltså tennisboll size. Holy mama. Jag ringde min barnmorska och frågade vad som stod på men det var tydligen att blodet där inne koagulerar när det läkts och sen vill det ju komma ut, äckligt! Men jag rekommenderar att man väntar med långpromenader tills man läkt. Jag fick otroligt ont och började blöda för att jag inte vilade.

Efter fyra dagar
Kommer man tillbaka för kontroll och provtagning på bebisen. På min dotter tog de blodprov i huvudet, vanligtvis i armen men på henne tog de i pannan. Stackars min bebis.

Fråga gärna om det är något ni vill veta 🙂
/A

 1. Gaby skriver:

  hej!! har catchat upp pa din blogg som jag tycker ar superbra!!!! i detta inlagg skrev du om saker som inte jag visste om en forlossning i sverige! annorlunda fran hur det va for mig i London! dar fick man ploppa ut bebisen och sen ville de bara bli av med en! 🙁 nu ska jag fortsatta lasa din blogg!:) kram på er/ gaby (majkes kompis)

  1. Heeej Gaby!
   Tack finis 🙂
   Usch va hemskt, kommer ihåg att du berättade om din förlossning, galet!!
   Hoppas vi ses i sommar, jag följer husbygget på bloggen, fet villa!
   kramar

 2. Åh vad kul att läsa! Jag är gravid i v20 med första barnet och börjar peppra på med info inför förlossning 🙂

 3. Nej men FY. Jag väntar nog några år med barn alltså…

  1. Hahahahah neeeej. Vill inte skrämmas, tänker bara att det är bra att veta, jag hade velat veta innan jag fick den ena chocken efter den andra.
   Pang på rödbetan bara!
   Xoxo

 4. Preggo skriver:

  TACK för att du delar med dig!! Jag väntar mitt första barn (v 21) och hade ännu ingen aning om detta. Har precis hittat din blogg – ska bli väldigt kul att följa din andra graviditet och familjeliv:)!

  1. Oh va roligt, grattis till bebisen. Då har vi BF nästan samtidigt 🙂 Kul att du har hittat till min blogg.
   Ska dela med mig av några andra ”visste du att” så småningom..hihi
   Ha en fin dag!
   Alexia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..