INSPELNINGSDAG OCH ATT VACCINERA BARNEN ELLER INTE?

En superrolig dag med ett härligt team som avslutades med inte lika rolig vaccination. En fråga jag nu ställer er är om ni vaccinerar era barn eller inte...

inspe

Hej på er kära läsare,
Jag har i samarbete med Life idag spelat in en film till instagram. Allt gick superbra och teamet var så härliga, vi skrattade så mycket så jag kände mig väldigt avslappnad. Life släpper en serie kroppsvård med 100 % naturliga produkter. Som jag har sagt förut så köper jag gärna naturliga produkter, speciellt kroppsvård så det kändes väldigt kul att göra den här instapanjen 😉 Det ska bli kul att få se resultatet.

Efter mötte jag upp mannen med barnen och vaccinerade oss inför Thailand. Jag var osäker på om jag fyllt på min Twinrix sen jag var i Thailand sist men jag började om på steg två. Eftersom Hepatit A vaccin knappt går att få tag på i Stockholm så fick Naomi ta Twinrix barn och Corinne fick Amrix. Det gick bra, Naomi blev lite ledsen och C skrek så klart till men det gick snabbt över. Corinne fick en stor dos och kunde tydligen bli lite febrig osv men jag hoppas att hon klarar sig.

När jag började googla idag (för att jag ville veta vad vaccinet C fick hette) kom jag in på något forum men frågan; ”att vaccinera eller inte vaccinera”. Jag blev rädd av hur många det är som inte vaccinerar sina barn. Inte för att de inte vaccinerar (det är deras val), utan allt de påstår händer NÄR man vaccinerar. Har jag helt missat det här? Vaccinerar inte alla sina barn? Inte ens så här om man åker till länder där risken finns att barnen åker på diverse sjukdomar? Vi vaccinerar oss väl också för att sjukdomar INTE ska komma tillbaka?

Vad gör ni? Vilka för- och nackdelar finns det?

 1. Shiva skriver:

  Hej Alexia
  Tack för en fantastik blogg. Brukar inte skriva i kommentarsfältet men blir rätt provocerad som läkarstudent/forskare när man avstår från att vaccinera sina barn.
  Det vara några som tog upp gällande biverkningar efter vaccination, det finns teorier att just dom 150 som fick narkolepsi kanske berodde på att dom var just känsliga mot det viruset. Dvs ett vaccin byggs på avdödad/inaktivt virus, alltså, om just dom personerna skulle fått fågelinfluensan på riktigt så skulle dom fortfarande fått narkolepsi.

  En annan viktig funktion just med vaccinering är att vi skapar en ”herd immunity” bland befolkningen. Dvs om mer människor i samhället är immuna mot viruset så kommer man att utrota sjukdomen. Till exempel, för att mässlingsutbrott ska undvikas krävs enligt WHO att minst 95 % av befolkningen är vaccinerad med två doser. Detta ger så hög grad av immunitet i befolkningen att mässling inte kan spridas.

  Självklart ska man inte vaccinera sitt barn när hen är 1 dag gammal. Men jag tycker man ska följa vaccinationsprogrammet här i Sverige 🙂

  1. alexia skriver:

   Tack för din kommentar. Jag känner som flera har skrivit, att det är för beprövat för att jag inte skulle följa vaccinationsprogrammet. Jag skulle vara alldeles för rädd. Speciellt när man gillar att resa, då känns det ännu läskigare.

   Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad vaccinet kan ge för negativa biverkningar.
   Tack 🙂

  1. alexia skriver:

   Spännande, tack för länk!

 2. Golnaz skriver:

  Hej Alexia!
  Som läkare och 2-barns mamma är det en självklarhet för mig och min man att vaccinera våra barn. Tyvärr väljer många föräldrar att inte göra det eftersom de flesta sjukdomar som barnen vaccineras mot inte förekommer i Sverige. Anledningen till detta är FÖR ATT VI HAR ETT NATIONELLT VACCINATIONSPROGRAM som skyddar oss! Historien har visat vad som händer när fler och fler väljer att inte vaccineras. Jag har pluggat utomlands och där fick jag i första hand se resultatet av mammor som inte vaccinerats och hur detta påverkade deras barn. Detta var en fruktansvärd upplevelse och jag hoppas att ingen ska behöva erfara detta.
  Om man vill läsa på om vacciner och biverkningar mm är det oerhört viktigt att vara källkritisk, tyvärr finns det många sidor på nätet som utger sig för att vara autentiska men som inte är det. Den allvarligaste biverkningen man kan drabbas av är en sk anafylaktisk chock som kan uppträda minuter efter att man vaccinerats. Detta är dock mycket ovanligt. Finns fram till idag inte ett enda rapporterat dödsfall eller allvarlig skada till följd av vacciner som ingår i det nationella programmet.
  Mitt förslag innan man fattar ett beslut om att vaccineras eller ej är att även läsa på om de sjukdomar som vi vaccinerar våra barn mot. Vad kan hända om de drabbas av t ex mässling? Hur påverkas kommande generationer av ditt beslut att inte vaccinera dina barn t ex dina barnbarn eller andra barn i er omgivning? Viktigt också att komma ihåg att vaccinationer fungerar så länge alla vaccinerar sig!

  1. Maria skriver:

   Hej!
   Tror många skulle behöva läsa det du precis skrivit. Efter att ha läst på massor valde vi att följa vaccinationsprogrammet som bvc har. Är det så att vi är lite bortskämda här? Tar hälsa för givet?

   1. Golnaz skriver:

    Hej Maria!
    Vad skönt att höra! Tycker det är bra att Alexia tar upp detta med vaccination, det är ju ett evigt diskussionsämne. Tycker även det är jättebra att föräldrar är kritiska och ifrågasättande, det är ju vår plikt som föräldrar! Du ställde säkert frågan till Alexia men jag lägger mig i litegrann. Jag tycker absolut att vi tar vår hälsa för givet och dessutom tänker vi inte så långsiktigt. Vi tänker inte så mycket på hur våra val även kan påverka andra människor. På ett sätt är det ju skönt att slippa oroa sig över allt, som förälder har man ju tillräckligt mycket av oro ändå! Tycker det är tråkigt bara att vår bekvämlighet leder till att man tar till sig av fel information. T ex att vissa föräldrar väljer att avvakta med beslut om vaccination för att de ammar? Visst får man skydd av bröstmjölk men det täcker inte alla sjukdomar. Även oförutsedda saker kan ske och påverka ens förmåga att amma och då står man där utan skydd. Vill även passa på att säga att det inte stämmer att det är för stora doser vaccin för så små, vaccinerna är framställda i det syftet att skydda just när de är så små. Det är då vaccinationerna behövs, inte senare!
    God fortsättning till er alla!

    1. alexia skriver:

     Håller med dig.. Svarade just Maria! Litar inte 100 % på amningen, det kanske är olika från person till person men de flesta sa att barnen skulle vara skyddad mot allt möjligt när jag ammade men hon fick allt möjligt under sitt första halvår 🙁

     Intressant att höra hur olika folk tänker kring det här.

     Tack detsamma 🙂

   1. alexia skriver:

    Det tror jag absolut! De började ju att vaccinera folk av en anledning..OM vaccinen skulle kosta pengar skulle jag kanske fundera om det är absolut nödvändigt eller om någon vill tjäna lite pengar på det.

    Jag litar inte alls på bröstmjölk, de flesta sa till mig att mina barn var skyddade och inte KUNDE bli sjuka. Jag helammade Naomi i 7 månader och hon var sjuk och förkyld såååå mkt..
    BVC har varit orolig ibland när vi rest och inte hunnit ta vissa doser så jag skulle nog vara för nervös för vad som kunde hända mina barn OM jag inte vaccinerat dem alls..

    Ser blir jag nu lite nyfiken på hur många av de som INTE vaccineras, som blir sjuka..

 3. Bella skriver:

  Hej!

  Vi bor i USA och här får barnläkarna provision av läkemedelsföretagen för varje vaccin de ger barnen. Så vi har varit väldigt skeptiska från början till det. Vår dotter är nu 6 månader och de ville ge henne Hepatit B vaccin när hon var EN dag gammal på BB. Det sa vi nej till. Sen har vi valt att avvakta med andra vaccin så länge jag ammar eftersom hon får antikroppar från mig under tiden. Vi har nu en underbar barnläkare som bara rekommenderar de absolut vanligaste vaccinen och tycker att vi kan vänta med tex hep B vaccinet tills vi faktiskt ska resa till ett riskområde. Hade vi bott i Sverige hade jag kanske tänkt annorlunda.. men det är verkligen så hetsigt här och det är alltid någon som tjänar pengar på ens beslut. Vi kommer förmodligen att vaccinera – dock inte mot allt, men det får vänta lite till.

  Det är inga lätta beslut att ta men alla gör vad man tycker känns bäst för sitt barn.

  Tack för en underbar blogg och god jul till dig och din familj!

  1. Hej hej!

   Det var jag som skrev första inlägget där uppe om att jag hittills valt av inte vaccinera min 7-månaders bebis.
   Vill bara säga att jag tänker precis samma vad gäller att avvakta med vaccinering så länge jag ammar.
   Det är en alldeles för stor påfrestning för en liten baby att utstå, sen förstår jag att folk gör det ändå.
   Och i USA är de extremt hårda vad gäller vaccinering så starkt av dig att säga ifrån vad gäller dag-1-vaccinet!!!
   Jag kommer iallafall avstå från vacciner som jag inte fått som barn då de inte är lika beprövade.
   Hur som helst, det är inte lätt att avstå vaccinering och precis som du skriver-alltid någon som ska tjäna pengar på ens beslut, så sant!
   Det är jättesvårt att avvika från det vanligaste.

   God jul!

   1. Hej!

    Underbar blogg, och fått många av mina vänner att spana in den.. =)

    Vår son på 8 år fick vaccinerna fram till ca 3 års ålder sen avbröt vi vaccinationsprogrammet som Sverige har för alla biverkningar och på vad immunförsvaret måste hantera. I samtliga vaccin sprutar man in lite av sjukdomen för att få kroppen att börja jobba emot. och nja jag tycker inte ett barn ska behöva göra detta med tanke på alla biverkningar som finns. Vår dotter på 5 år har vi inte vaccinerat alls och kommer inte få några vaccin framöver heller.

    GOD JUL!
    Kram Jennifer

    1. alexia skriver:

     Tack Jennifer! Va glad jag blir, åhhhhh!!
     Ok, jag måste verkligen prata med min bvc om det här. Antagligen kommer de vara lite negativa till det men jag vill veta vad de säger. Sen ska jag läsa på mer om det.

     Tack och god jul till er,
     Kramar Alexia

   1. Bella skriver:

    Ja det är lite galet här.. när man ser hur hep B smittar känns det onödigt att ge till ett litet spädbarn. Men det är så det är här.. Som tur är har vi hittat en barnläkare nu som förstår oss och inte uppmuntrar till hetsen som är här, samtidigt som hon informerar oss och ger råd utan att döma. Jag är glad att jag läst på lite men det är verkligen inga lätta beslut..

    God Jul till dig också! 🙂

 4. Binki skriver:

  Vaccinera för sjutton! Det finns massor av ruggiga sjukdomar som barnen kan få ändå, om vi kan undvika några av dem är det underbart! De vaccin som rekommenderas i Sverige är säkra och har använts i många år – vi vill inte ha tillbaka epidemier av mässling, polio, kikhosta, difteri och röda hund som har krävt så många barns liv och skadat så många fler för livet.

  Jag kan även rekommendera att vaccinera barnen mot vattkoppor också – det är standard i USA och flera andra länder. Då slipper man karantän, och barnen slipper feber, kli och fula ärr.

  Kram!

  1. alexia skriver:

   Nej det är så jag tänker också. Om folk slutar vaccinera måste sjukdomarna tillslut komma tillbaka? Det vore ju KATASTROF!
   Och jag är nyfiken på vad ”nejsägarnas” forskning visar, om vi slutar vaccinera vad händer då med epidemierna? och när i så fall dessa biverkningar börjar synas..hmm

   Jag har en kompis vars man är läkare som rekommenderade att vaccinera mot vattkoppor, ingen av tjejerna har haft det än så det kanske skulle vara något. Det känns som att vattkoppor blir värre också ju större de blir, stackarna.

   Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..