VÄLJA KÖN PÅ SIN BEBIS

Rent medicinskt är det möjligt att välja kön på bebisen, men är det rätt rent etiskt? Min vän och hennes man har kontaktat en klinik för att "beställa" en flickbebis.

Hej babes, 

Jag hade en intressant diskussion med min goda vän häromdagen. Hon har två pojkar och ganska nöjd med det. Eller hon vill verkligen ha en flicka, men absolut INTE tre pojkar. Ja ni förstår ju dilemmat. Det låter lite som ett lyxproblem med tanke på att många inte kan få barn alls, och där sitter hon och grämer sig över att hon absolut inte vill ha en pojke. Att adoptera är som ni vet inte det lättaste och det är väl bättre att par som inte kan få barn alls i alla fall har chans att få ett.

Vi började i alla fall diskutera att hon och hennes man ska åka till ett annat land för att välja kön.
– ”Vi vill beställa en bebisflicka, skrattade hon.
Jag visste helt ärligt inte att det gick. Jag visste så klart att man kunde bli gravid med hjälp, men inte bara för att välja kön. Vågar man det? Är det inte emot naturen att göra så? De ska alltså betala massa pengar för att skaffa en flicka. Jag tycker att det låter galet. 

Jag började läsa på och medicinskt möjligt är det att välja kön på barnet. Det kallas PGD och par som blir gravida efter PGD får med 99 procents sannolikhet det önskade könet. Det görs även i Norge, rent praktiskt sker det i Sverige också, men bara av genetiska skäl. I familjer med allvarliga genetiska sjukdomar knutna till ett visst kön kan man se till att barnet blir av motsatt kön. På andra platser i världen sker sådan selektion också av sociala skäl. Till exempel i Indien är det tydligen jättevanligt bland rikare familjer att använda genteknik eftersom ”alla” där vill ha pojkar. Tydligen är det många svenska par som vänder sig till kliniker som gör det här utomlands.

Jag blev så nyfiken på det här och vill verkligen veta vad ni  läsare tycker om det här.. Är det någon där ute som har gjort det här?

Jag skulle verkligen vilja ha en pojke om jag fick en trea, men jag väljer naturligt sätt och blir så klart överlycklig om jag får en girlie 😉 Enligt läkare finns det inga sätt man kan påverka detta men jag hittade lite bebisskrönor på en sajt som jag skrattar åt nu och fick höra en del under graviditeterna. 

Skrönor om flickbebisar:

• Det var mammans idé att skaffa barn.
• Befruktningen skedde i missionärsställningen.
• Mamman fick orgasm först.
• Paret hade sex på eftermiddagen.
• Befruktningen ägde rum vid fullmåne.
• Mamman hade ätit sunt före befruktningen.
• Mamman lägger på sig mest kring höfter och rumpa.
• Magen är formad som en vattenmelon och sitter högt.
• Det är lätt att se bakifrån att mamman är gravid.
• Mamman ligger med huvudet åt söder.
• Mammans mor har inte grånat eller färgat hår.
• Mamman mår väldigt illa tidigt i graviditeten.
• Mamman ser inte lika bra ut under graviditeten. Det sägs att flickor stjäl sin mors skönhet.
• Mammans bröst växer dramatiskt.
• Mammans ålder vid befruktningen + månaden då befruktningen ägde rum = en udda siffra.
• Befruktningen ägde rum på ett jämnt datum.
• Bebisens hjärtrytm är över 140 slag i minuten.

Skrönor om pojkbebisar:

  Det var pappans idé att skaffa barn.
  Paret hade ofta sex föra befruktningen.
  Paret hade sex i upprätta ställningar.
  Pappan fick orgasm först.
  Paret hade sex på natten.
  Mamman lägger bara på sig på magen.
  Håret på benen växer snabbare än det gjorde före graviditeten.
  Magen liknar en basketboll och sitter lågt.
  Det syns inte bakifrån att mamman är gravid.
  Mamman ligger med huvudet åt norr.
  Mamman fryser mer om fötterna än före graviditeten.
  Mammans mor har grått hår.
  Mamman drabbas inte av så mycket illamående.
  Befruktningen ägde rum på ett udda datum.
  Mammans urin är knallgul.
  Mamman är sugen på kött och ost.
  Bebisens hjärtrytm är under 140 slag i minuten.
  Mamman lyfter koppen i örat.
•  Bebisen i magen är väldigt livlig.
  Mamman är mycket bekymrad under graviditeten.
  Nackhåret på närmaste syskon är format som en rät linje.

 

 1. Jag tycker det är oroväckande att frågan huruvida det är etiskt att välja kön på sitt barn ställs, (för att det inte är naturligt? Nej, självfallet är det inte oetiskt) samtidigt som ingen ens verkar reagera på den betydligt relevantare frågan om det är etiskt att skaffa tre barn. Det är för mig helt obegripligt hur folk kan tycka att det är ok att skaffa tre eller fler barn, det känns som en total kognitiv dissonnans.

 2. Hanna skriver:

  Hej Bra ämne du tar upp: Upp till var o en att välja vad man vill ha. Längtan efter en flicka är obeskrivlig när man har pojkar. Jag skulle vilja veta var din vän vänt sig?? Vilket land eller om du vet vilken klinik vore jag ännu mera tacksam.

  Med vänlig hälsning/Hanna

  1. alexia skriver:

   Tror det är Cypern och vissa öststaterna
   Ska kolla!! ❤️

 3. Jag tycker helt ärligt att det är vidrigt när föräldrar väljer barn efter kön. Det innebär ju för det första att föräldrarna har vissa förväntningar på barnet utifrån kön (annars hade det ju inte spelat någon roll). Det medför ju också konsekvenser för samhället om det blir en ojämn könsfördelning (vilket det ju tenderar att bli. I vissa delar av världen önskas ju flest pojkar, här flickor).

  Jag har själv svårt att förstå önskan (även om jag har tre barn med samma sorts biologiska kön), men det är ändå mer förståligt, än att ta det ett steg längre, och helt välja vilket kön barnet skall ha.

 4. Anna skriver:

  Jag är skeptisk! Forskning visar att snedvriden könsfördelning i ett land/samhälle har många negativa konsekvenser.

 5. Jenny skriver:

  Vi fick vår son med hjälp av ivf, vi har 4 infrysta embryon som bara är att använda när vi vill ha syskon till honom. Jag vill såååå gärna ha en av varje sort, men även om jag ber dom att kolla vad det är för kön på våra embryon och i så fall välja en flicka lär dom ju inte göra det här i Sverige. Hade vi blivit gravida på vanligt vis hade jag aldrig tänkt tanken på att fiffla med vad för kön vi får, men nu när vi ändå har nedfrysta o man vet att dom kan kolla så är det ju såå lockande….. blir ju självklart lycklig av en pojk till också!

  1. alexia skriver:

   Ohhhhhh gud så spännande! Kommer ni fråga? Om ni har en trevlig läkare som förstår er kanske han/hon kan vara tillmötesgående. Har ni frågat om man får välja när det är dags att köra igen?
   Ja visst blir man det 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..