Sockerfritt julbak – Saffranskaka och kokostoppar

I dag kom mamma och pappa över och fikade med oss. Då bjöd vi såklart på vårt sockerfria julbak som jag gjorde i måndags, flera av er har undrat om recepten så här kommer dem. Så goda och uppskattade blev dem 🙂 Saffranskakan är saftig och väldigt god som den är, men eftersom vi älskar nötter så ska jag prova att tillsätta det nästa gång jag gör kakan.  Kokostopparna var väldigt goda, men jag tror att de skulle kännas lite festligare om man doppade dem i mörk choklad, men jag hade ingen hemma. Jag har snöat in mig helt på sockerfritt bak, så det kommer definitivt mer recept.
Kladdig saffranskaka med dadlar

2 ägg
100 gram färska dadlar med kärnan borttagen (ca 8 stycken)
30-50 gram smör
ca ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl (går att byta ut mot mandelmjöl)
2 msk riven kokos
ca 1 – 1 ½ msk sockerersättning
1 msk kokosmjöl
1 paket saffran
1 tsk bakpulver
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Mosa dadlarna i en kastrull och häll över grädden. Värm detta under ett par minuter samtidigt som du mosar dadlarna med en sked.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt ägg och smör. Rör sist ner dadelröran.
Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter, eller tills kakan blir fast (känn med en sticka). Låt svalna och servera skivorna av kakan med grädde!
Kokostoppar 

20 g kokosfett
1 ägg
2 dl ekologisk riven kokos
1 krm kanel
1 krm vaniljpulver
Eventuellt agavesirap om ni gillar sött
Gör så här:
Ugn :150 grader
Blanda alla ingredienser, forma toppar av smeten och lägg på bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min.
Om ni vill festa till dem: Smält mörk choklad, doppa topparna och låt stela i kylskåp.

 1. Sanna skriver:

  Nyfiken på recepten, är det verkligen kokosfett i topparna? Smälter du det eller hur blandar du det med övriga ingredienser? Kokosolja?

  För övrigt så vill jag skicka en stor styrkekram till C, jag lider med er och hoppas att hon blir frisk snart! ❤️

  1. alexia skriver:

   Ja, Mike skulle köpa smör men han köpte kokosfett (sån man har när man gör ischoklad). Man kan ha smör istället.
   Jag smälte det i en kastrull, sen hällde ner.
   Tack snälla! Kram A

 2. Asta skriver:

  Vilka otroliga människor ni er! Gråter när jag läser allt du skriver. C kommer snart bli frisk igen. Hon är en kämpe, precis som du som hennes mamma verkar vara. Den kärlek och det stöd du ger. Wow säger jag som mamma. Jag förstår precis. Kämpa på Nu! Ni är inte ensamma, absolut inte..

  1. alexia skriver:

   Men Asta va gullig du är. Gråt inte, vi blir starka och jag lovar att vi klarar det här. Det blir tuffa år men så länge hon blir frisk så kan det ta sin tid.
   Tack för ditt stöd och massa kärlek!

 3. Erika skriver:

  Fina ni! ❤️ Så fin familj och jag tänker på er massor och sänder er styrke kramar ❤️❤️❤️

 4. Jag började följa dig när jag hittade den fina bilden på er när ni har sugarskull sminkningen till halloween. Nu tänker jag på er flera gånger om dagen och sänder er en massa styrka och värme i mina tankar. Ni är en fantastisk familj och C är en kämpe, snart är hon frisk igen💗💗💗💗💗

  1. alexia skriver:

   😘 tack snälla för dina fina ord! Så magiskt att så många följer vår resa och hejar på C ❤️❤️ stor kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..