Svar på era frågor

Undrar om Mike är din kille och om ni bor tillsammans?
Hej, Ja till båda frågorna! Mike är tjejernas pappa och vi har varit tillsammans i 8 år tror jag.. ungefär 🙂 Han hjälper mig väldigt mycket i att hålla huvet högt och positivt under den här tiden.

Jag funderar lite på om läkarna har pratat något om ifall det går att stötta lilla Cs kropp med även kost? Tänker särskilt nyttig mat och sådant som kanske bör undvikas? Eller är cellgifter det enda som läker så att säga? Jag har för mig att jag hört att tex höga doser av c-vitamin och d-vitamin är bra, men jag kan ha blandat ihop det med något annat, har som sagt ingen koll men är lite nyfiken på hur kostråden ser ut för cancerpatienter på ett universitetssjukhus som KI ändå är.
(varning för långt svar!) Det enda jag faktiskt är besviken på på KS är just det. Att dietisten sa att hennes smaklökar förändras och därför får äta det hon är sugen på. är det glass och godis – så är det vad ni får ge henne. Sen sa hon ingenting mer.  Jag tycker det är fel eftersom jag är så medveten om vad kosten gör för kroppen. Vi läste vi på om socker och dess inverkan på cancern. Sockerkonsumtionen ökar i världen, och det gör cancern också, förut fick var 3:e person cancer, nu får var 4:e cancer. Det forskas otroligt mycket i nya mediciner och läkemedel, men inte så mycket i hur vi kan förhindra att få sjukdomen, går det att förhindra? Kanske i vissa fall. Vill läkemedelsföretagen att vi ska hitta en sorts mirakelmedicin? Nä tror tyvärr inte det.
Det jag har kommit fram till under denna korta tid  och det jag hunnit läsa om (inget nytt) är att 70-80 % av immunförsvaret sitter i mag-och tarmkanalen och det vi äter påverkar oss mer än vi tror. Sen är det mycket runt omkring oss som verkar kunna påverka varför vi får cancer, strålning, miljögifter osv. Och ren otur. Men mycket av maten vi äter kan påverka kroppens biokemi på cellnivå. Forskare vet att höga insulinnivåer/högt blodsocker påverkar cancercellers tillväxt på olika sätt. Cancerceller använder 5-35 ggr mer glukos än en frisk cell, därför är det bra att hålla ett lågt blodsocker.
I USA ger många sjukhus cancerpatienter en lågkolhydrat kost, som komplement till behandlingen. Det enda egentligen jag vill klaga på på sjukhuset är just maten. Inte en enda gång hat vi, eller kommer vi att äta den maten. Bara fett, dåliga kolhydrater och inga grönsaker. Omöjligt att äta, och dåligt för barnen. Jag har sköterskorna med mig här, det vet jag.
Så vad kommer vi förändra nu? Grejen är att vi faktiskt alltid har ätit bra mat hemma men nu när vi är mer pålästa och känner att vi vet hur socker och cancern fungerar ihop, så kommer vi att bli mer medvetna. Vi förbjuder inte, men vi väljer oftast andra alternativ som nötter och frukt! Vi kommer bli mer noggranna med att välja ekologiska råvaror och laga mat på mer grönt.
Har ni några erfarenheter av det här? Tycker ni att jag överdriver?
Jag undrar lite över hur Naomi ser på det hela? Säger hon någon om situationen? Visar hon någon förändring i hennes humör?
Alexia;
Både ja och nej. Hon är nog lite mer känslig, söker uppmärksamhet och blir lite argare än vanligt. Hon ryter till och säger att jag bara gosar med C. Oftast är det här när hon är trött och lite gnällig. Vi pratar mycket med henne och ger henne så mycket uppmärksamhet vi bara kan. Som jag skrev i tidigare inlägg så kan det lika väl vara trots. Men lite oro finns nog där.
Hur har relationen mellan systrarna påverkats (OM den har det)?
Jag skulle inte säga att den har förändrats så mycket. I så fall ännu mera kärlek mellan dem. De smågnabbar hela tiden som vanligt bland syskor, vilket är skönt eftersom allt då är precis som vanligt. Naomi kanske får lite dåligt samvete när hon lämnar Corinne har jag märkt. Hon vill hela tiden vara med henne och leka med henne. Väldigt gulligt, men vi försöker så klart säga att det är ok att hon inte är med henne hela tiden.
(Alexia: Lång, men så fin kommentar och fråga)
”Först och främst vill jag tacka för att du delar med dig av detta otroligt tunga kapitel i era liv på ett så fint och ärligt sätt som du gör. Jag hittade dig av en slump för någon vecka sedan men blev så tagen när jag förstod att er lilla tjej är sjuk så jag gick tillbaka till början av november och läste hela resan från början. Känner så otroligt starkt med/för er och er situation har verkligen fått mig att tänka och känna år alla möjliga håll. Dels känslor av sorg och orättvisa för er lilla tjej och att hon och ni behöver gå igenom detta. Sedan även tankar kring och rädsla för att min egen dotter någonsin skulle bli allvarligt sjuk. Men ditt sätt att skriva om, och hantera, er situation får mig framförallt att ifrågasätta min egen styrka och sätt att hantera motgångar. Sedan jag blev mamma har jag blivit så skör och orolig och den där starka personen som jag alltid har varit (eller trott mig vara..) verkar vara som bortblåst. Min fråga handlar därför om just detta. Har du jobbat med dig själv, ditt sätt att tänka, ditt sätt att hantera motgångar/kriser osv tidigare eller är ditt starka och positiva sätt att hantera denna situation en egenskap som visade sig i och med att C blev sjuk? Hoppas att du förstår hur jag menar?
Jag är så imponerad av ditt sätt att hantera denna extrema prövning och kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig att jag någonsin skulle kunna vara lika positiv, stark och sund i tankarna som du är om det var jag som befann mig i er situation. Jag har svårt att behålla lugnet och visa mig stark och trygg för min dotter bara hon drabbats av kräksjuka liksom… Helt klart något jag behöver jobba med. Att hantera svåra situationer med lugn och sans. Tips på hur du kommit dit mottages med andra ord tacksamt 🙂 Tack för att jag får ta del av er verklighet. Det betyder massor. All kärlek, styrka och lyckönskningar till er. Och så klart god jul.”
Alexia; Så fint skrivet av dig 🙂 Jag har inte aktivt jobbat med mig själv och min mentala hälsa (eller vad man kallar det) medvetet, då menar jag typ gått till terapeut osv. Men när jag tänker efter så har jag med åren lärt mig att kontrollera mina tankar, och jag känner hur viktigt det är. Jag hade en period i livet när jag inte mådde bra i en relation. Jag blev svagare och svagare och tappade väldigt mycket av min självkänsla. En dag, efter många år när jag samlat kraft, valde jag att inte vara kvar i den relationen. Sen dess har jag lärt mig så mycket om vad jag accepterar och inte i livet. En styrka jag har är min trygga uppväxt, två föräldrar som hållit ihop i vått och torrt, gett oss mycket kärlek och hjälpt oss i alla situationer. En trygg stabil grund helt enkelt, precis det jag försöker ge mina barn. Att kunna resonera med mina tankar är också viktigt i den här situationen, jag ställer mycket motfrågor när jag får upp någonting i mitt huvud och ältar inte. En sak som vi alla vet, är att vi hamnar i situationer som vi inte kan påverka, det måste vi försöka att acceptera. Jag är i den värsta av situationer just nu, men jag har absolut inget val än att acceptera den. Det finns ingenting på hela jorden som gör Corinne frisk, än den här långa behandlingen och allt skit däremellan. Jag upprepar varje dag i mitt huvud att allt som vi gör och går igenom, alla sjukhusbesök, skrik och plåster, är för att C ska bli frisk. Ibland, som igår tittade jag på bilder från i somras när hon lekte i sanden i Grekland, så glad och oskyldig. Då gråter jag och tänker varför hon, men jag får inget svar och kommer aldrig att få. Så jag släpper tanken och hoppar upp på hästen igen. Sen tror jag också på att saker sker av en mening, och det gör allt lite lättare.
Mina två vänner är ”Tollister” som jag kallar dem. De har båda läst Eckhart Tolle och har totalt ändrat om sitt sätt att tänka. Det finns inga bättre än de två att prata med om det här som händer mig, och nu sitter jag själv och läser den första boken. Läs dem om du behöver lugn och sans som du skriver, du kommer att bli stark i dina tankar, och tankar är kraft.
Kärlek, a

 

 1. Sofia skriver:

  Hej,
  Mitt hjärta gjorde så ont når jag läste om C och hennes cancer! Men hon komma fixa det❤️ jag ville bara ge mina starkaste styrkekramar och även be dig börja lyssna på ”foodpharmacys podd” och det har även 2 böcker LÄS och LYSSNA, handla om hur kroppen påverkas av vad vi äter, så viktigt och spec vad du bör ge C för mat för att mygga en stark tarmflora som hon behöver nu! Jag vill även rekommendera dokumentären ”what a health” på Netflix!
  All kärlek och styrka till er❤️

  1. alexia skriver:

   Tusen tack för dina tips! Ska kolla läsa ge! Kramar och kärlek

 2. Jennie skriver:

  Så inspirerande att få följa er resa. Angående kosten så tänkte jag passa på att dela med mig av min erfarenhet. Jag jobbar som sjuksköterska inom cancervården fast för vuxna patienter. Där jag arbetar ger vi exakt samma tips som de dietister ni har träffat, att det bästa är att äta det man är sugen på. Jag har också tagit del av forskning kring kostens betydelse vid cancersjukdom och jag tror precis som du att det ligger mycket i att försöka undvika höga doser av exempelvis socker. Jag tror däremot att detta är viktigare ur ett långsiktigt perspektiv än en kortsiktigt. Många av de cancerpatienter som jag träffar har mycket dålig aptit och har stora svårigheter med att få i sig tillräckligt med näring. Vissa behöver extra tillskott av näringsdrycker eller till och med näringsdropp för att inte bli undernärda och gå ner för mycket i vikt. För en sak som är säker det är att om man börjar gå ner i vikt så är man inne i en dålig spiral och man kommer få det svårare att tolerera och orka med cancerbehandlingen, oavsett om det är cellgifter, strålning eller annan behandling. Det kan bli så allvarligt som att behandlingen istället gör mer skada än nytta och man riskerar att bli väldigt sjuk och kanske dö. I vissa fall måste behandlingen helt avbrytas om patienten är så undernärd att man bedömer att risken att ge behandlingen kommer vara rent livsfarlig. Har man varit med om det här så är det därför ganska så enkelt att resonera precis som de dietister du har träffat gör. Finns det mycket lite som man är sugen på och klarar av att äta utan att må dåligt så är det bättre även om det är exempelvis glass eller andra saker som innehåller mycket socker. För det man riskerar annars är som sagt att bli så nedsatt i sitt allmäntillstånd så att man kanske inte orkar med den planerade behandlingen, och det är ju definitivt inte man vill. Sedan finns det så klart mellanlägen där man kanske klarar av att få sig flera olika saker och då kan man förstås välja det som innehåller mindre socker. Men jag tror som sagt dock att just sockerintaget är mera viktigt ur ett långsiktigt perspektiv. Det här är inget jag skriver för att få dig eller din familj oroliga och det är inte heller menat som någon kritik. Vill bara dela med mig av hur det är att arbeta med cancersjuka patienter och hur vi tänker med de kostråd som vi ger ut. Just nutritionen är faktiskt en av de viktigaste delarna inom cancervården. Kämpa på!

 3. Sara skriver:

  Hej! Bara undrar – blev det ihopblandning på var tredje och var fjärde när det gäller ökning av cancer? För var fjärde person är ju färre än var tredje… Blev lite förvirrad bara. God jul!

  1. alexia skriver:

   Ja oj hahaha så ska det vara! Ska ändra 🙂 tack! God jul

 4. Klart du inte överdriver ang kosten! Såg att någon rekommenderat food pharmacy (de driver blogg, har skrivit två böcker och har en podd också). Har helt lagt om kosten sen jag började läsa den och mår så mycket bättre, har heller inte varit sjuk sen jag gjort det. De har en professor som heter Stig Bengmark som en av sina krönikörer och han skriver också väldigt mycket om vikten av rätt kost, både som frisk och sjuk. Han har en Facebook sida som är jättebra med mycket tips. Helt sjukt vad dålig sjukhusmaten är, min mamma blev akut inlagd för ett år sedan och fick gallblåsan opererad, då ska man undvika fet mat och det sas att maten på avdelningen skulle vara anpassad efter det… Jo tjena. Jag ville ta med mat när jag var där så hon skulle äta något annat men vågade inte. Gör ni så, att ni tar med er mat hem/utifrån?

  1. alexia skriver:

   Kaos! Sodexo driver hela serveringen av mat, och det är bara katastrof!
   På nya sjukhuset finns ingen möjlighet att laga mat, typ kokplatta, men det ska tydligen sättas in. Då hade man i alla fall kunnat koka lite eller göra någon soppa typ.
   Men vi handlar mat varje dag. Inte frukost, det äter vi deras, men lunch och middag. Många har levererat mat till oss (tack till dem) men annars fixar Mike något 🙂

   Har börjat läsa food pharmacy men aldrig ordentligt sen lånade jag ut den till en vän. Nu ska jag absolut ta tag i den!

 5. Krista skriver:

  Du överdriver verkligen inte angående kosten, jag är faktiskt chockad över att de ger såna kostråd. Förmodligen tänker de att det är viktigt att hon får i sig något o att söta saker kan vara lättare, men det är ju ett faktum att cancerceller livnär sig på socker, därför borde man hålla sockret nere plus äta sånt som är bra för kroppen och magtarmsystemet.
  Massa kramar till er 💗

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..