Skulle en person som inte älskar sig själv inte vara värdig kärlek?

Så här på Alla hjärtans dag tänkte jag bjuda på lite kärleksklyschor och så kallade ”visdomsord”…

IMG_0787

(Den här texten kan du även läsa i senaste numret av mama med Charlotte Perrelli på omslaget)

Älskar du dig själv? Om ja – vad bra! Då är du värdig ett förhållande.

Och du som inte älskar dig själv då? Sorry, du förblir singel…

Bullshit. Så klart. Men ändå är det klyschiga “visdomsordet” högst levande. Jag pratar om klassikern: “Du måste älska dig själv innan du kan träffa någon”.

Skulle en person som inte älskar sig själv inte vara värdig kärlek? Inte värdig att bli älskad? Der är ju absurt att sprida sån kärleksdynga!

Jag är visserligen ingen relationsexpert, tvärtom har jag misslyckats med de flesta av mina förhållanden, men det är Michael Larsen, som just jobbar som relationscoach. Han skriver så här på sin blogg: “Du måste inte älska dig själv först! Du måste inte vara i ett förhållande för att vara någon där allt är som det ska. Om du bara visste hur många självhjälpsböcker och coachingråd som skapat känslor av otillräcklighet. Du måste ingenting! Inte ens vara lycklig”.

Hur bra? Du måste INGENTING. Det om något tycker jag är ett bra visdomsord att sprida vidare.

Och kärlek kan ju faktiskt göra att man tycker om sig själv mer. Om min partner tycker att jag fantastisk och älskar mig så blir ju jag starkare av det. Jag har upptäckt flera sidor hos mig själv som jag älskar – genom andra människor som tycker om mig.

Även Cecilia Salamon, som är journalist och författare till den bra boken “Fuckboy – praktisk handbok i konsten att dejta”, dissar samma visdomstjafs: ”Jag skulle vilja ändra det till man måste LÄRA KÄNNA sig själv innan man kan älska någon annan’. Det är nog få personer som går runt och älskar sig själva hela dagarna, vanligare än nog att man accepterar sina brister – men älskar dem? Det har jag svårt att tro!”.

Jag älskar inte mig själv i alla lägen, och jag tycker att det är helt rimligt att inte göra det. Men jag har aldrig sett det som ett hinder för ett förhållande. Istället har jag alltid varit lívrädd för att älska någon och därmed ta risken att bli sårad. Så är det ju med kärlek – man måste lägga en stor jäkla insats som man kan förlora. Men om man inte spelar kan man ju aldrig kamma hem storvinsten. Klyschigt? Jag vet…

  1. Hej Annika!
    Så här på Alla hjärtans dag så vill jag fråga ifall du inte kan ta upp och belysa hur nästan all choklad kommer från kakao-odlingar där barnslaveri och barnarbete pågår. Marabou, Lindt, Nestlé, Mondelez ja i stort sett alla stora chokladföretag har barnarbete samt barnslavar på sina odlingar.
    Vi som konsumenter måste börja fråga vart produkterna vi handlar kommer ifrån och hur de produceras, företagen skriver väldigt kort om att de är medvetna om slaveriet men är konsumenterna medvetna om barnslaveriet? Nej.
    Se dokumentären ”The chocolate case” som egentligen är en promo-film för Tony Chocolonely men som visar verkligheten bakom kakao-branschen samt att fairtrade är en jäkla bluff.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Slicka på din nyfödda bebis?

Många kvinnor känner ett behov att slicka på sina nyfödda bebisar. Precis som djur gör.

En sak som jag ofta tänker på är hur vi människor är dåliga på att lyssna på våra instinkter. Precis som djur känner vi ju också av massor av saker, men jag tycker ofta att vi slår bort de instinkterna/känslorna alldeles för snabbt.

Det kan handla om en sån enkel sak som att kroppen berättar för en vad man behöver. Ett larvigt exempel, men jag AVSKYR frukt. Alltså avskyr. Ser ingen som helst glädje med att äta ett äpple om det inte ligger rullat i socker och kanel i en smulpaj.

Och apelsiner? Neeej, aldrig! Men häromdagen när min sambo kom hem och såg och hittade apelsinskal i köket så utbrast han: ”Va, äter du apelsiner? Mår du bra?”.

Det sjukaste är att jag inte ens reflekterat över att jag ätit frukt, men jag inser att min kropp verkligen behövde c-vitaminer.

Hur som helst – jag tycker att den här grejen är så cool: 

mamaaa

@peacewithbirth

Många kvinnor känner ett behov att slicka på sina nyfödda bebisar. Precis som djur gör. Och det är tydligen en helt normal instinkt. Orsaken till att djur gör det är att tydligen bland annat för att inte andra rovdjur ska känna doften av den nyfödda bebisen och för hjälpa till att stimulera deras första andetag.

Inga konstigheter alltså!

Hej världen!

Jag försöker att komma ihåg hur jag kände när jag fick Lilo (på bilden). Minns inte om jag ville slicka på henne, men däremot så ville jag pussa på henne hela tiden och ta in hennes doft. Och ha hennes hud mot min. Och det vill jag fortfarande!

Så om du får denna instinkt när du fött – varför inte testa!

  1. Coolt! Jag fick vårt tredje barn nyss. Fick inte direkt slik instinkten direkt men efter någon vecka hemma när han skulle sova vick jag som en instinkt (skitstark) att jag ville buffa på honom med mitt ansikte – mot hans ansikte och dra in hans bebisdoft stenhårt å liksom trycka med mitt ansikte mot hans kind och huvud. Detta höll i sig varje kväll i ett par veckor. Kändes som om han somnade gott av detta

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bruncha med barn i Stockholm

12 brunchställen i Stockholm där barn är självklara gäster.

Det här med att hitta ett matställe att gå till med barn… Det är faktiskt inte det allra lättaste i Stockholm. För tyvärr är det många som tycker att barn inte är självklara matgäster. Och nu menar jag inte bara på kvällen, utan även på helgerna då man vill gå ut och bruncha tillsammans med sina småttingar.

Därför: Här hittar du en lista på 12 guldkorn, som jag gjort för just mama, i Stockholm där barn är självklara gäster – samtidigt som du som förälder blir glad och nöjd över meny och ställe!

Listan är har ställen över hela stan, och här har jag tagit ut mina och Lilos favoriter från Södermalm, där vi hänger mest:

Cykelcafé Le Mond
Lika väl cyklisternas favoritcafé som barnens. Här står nämligen smarriga belgiska våfflor på den fasta menyn. Och på helgerna finns flera smarriga brunchalternativ som amerikanska pannkakor och smashed avocado toast.

Adress: Folkungagatan 67
Öppettider, helgbrunch: kl 10.30-15.30
T-bana: Medborgarplatsen

Älskade traditioner
Hej våffelparadiset! Matvåfflor och söta våfflor – på det här härliga retrocafét finns ALLT i våffelväg. Och dessutom: milkshakes to die for!

Adress: Södermannagatan 42
Öppettider: Helgöppet, kl 9.00-18.00
T-bana: Skanstull

Attachment-1

The Border
McDonald’s i alla ära, men som vuxen vill du kanske ha en burgare gjord med lite mer kärlek. På de här två barn- och plånboksvänliga amerikansk/texmex-ställena hittar du riktigt smarriga burgare och burritos (bra vegoalternativ) samt ”Nanny burger” och goda milkshakes till barnen. Och barnen är alltid välkomna här!

Adress: Rutger Fuchsgatan 3/Hantverkargatan 36
Öppettider, helger: kl 11.00-22.00
T-bana: Skanstull/Rådhuset

Andra söderfavoriter (att ta med barn till): Urban Deli, Pane Vino, Primo Ciao Ciao, Bokslukaren, Vurma, Kaferang.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..