Att behöva föda hemma

”Musikhjälpen” är i dag är inne på sitt sista dygn. Årets tema är: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. Så jävla vidrigt att det inte är en självklarhet att föda i trygghet i låginkomstländer (bidra med en slant!). Bara att föda hemma. Herregud. Panik.

När min mamma var gravid med mig bodde hon, pappa och min storebror i Italien. Men när morsan fick redan på att man födde hemma där fick hon panik och de packade sina väskor och drog till Stockholm igen (där mina föräldrar träffades). Jag föddes och vi blev kvar här. Undrar hur mitt liv hade sett ut om vi hade bott kvar. Skum känsla. För övrigt kolla in den här häftiga bilden (foto: Nacho Doce) som kvalat sig in bland årets bilder hos Reuters! Det är en brasiliansk kvinna som föder sitt andra barn, hemma, dock med hjälp av barnmorskor.

 1. Sophie skriver:

  Har i USA (eller kanske mer i New York) dar jag bor ar det fler och fler som valjer att foda hemma. Har 2 amerikanska kompisar som gjort det. Som svensk tycker jag ju att dom ar galna. Skulle aldrig gora det. Aldrig. Men har ar det inte mammans (eller pappans) rost som raknas under förlossningen utan lakarens, sa jag tror hemmafodseltrenden har ar en reaktion mot hur de blivande foraldrarna ses pa i sjukvården under en förlossning. Miminera risker, tid ar pengar, vill avsluta innan skiftbyte etc. Riki Lake har hittat en ny passion: hemmafodsel. Hon har gjort en dokumentär som heter ”The business of being born” som for mig var bade fascinerande och upprorande. I-landsproblem tycker jag. Den gamla klyschan: kvinnor har fott hemma i alla tider, används. Eh, ja, och sa dog vi som flugor i barnsang också kan man ju svara. Se den.

 2. inna skriver:

  Bilden är grym! Har inte vågat ens titta på något liknande. Tvåbarnsmor,mormor.. Och så kämpa på!

 3. Andrea skriver:

  Skum att ha småsyskonet som tittar på! Kan nog skrämma upp hen med tanke på att man tror att man typ ska dö när man föder barn!
  Men bra att musikhjälpen uppmärksammat detta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..