Att amma eller inte

Innan dramat i går (se nedan, och tack för peppande kommentarer!) gick jag och funderade på amningen. Min hobbyanalys är att det inte kommer tillräckligt med mjölk för jag gör typ inget annat än att mjölka Mjölkgrisen. Så jag har börjat att varva med mjölkersättning, vilket hon glatt slukar i sig.

Och amningen. Ja, för att vara ärlig, jag tycker att det är svårt och stressande. Upplever inte alls den här ”mysiga stunden” som vissa gör. Jag myser ju med henne jämt ändå. Så jag överväger att börja trappa ner och sluta helt med det snart – MEN – varför känner jag mig som en usel morsa över detta? Som att jag missunnar henne nånting stort (jag hör fortfarande kursledaren på amningskursen säga ”ni har guld i brösten!”).

Jag har vänner som inte ammat alls och jag har vänner som fortfarande ammar tvååringar (i löv jo, Anastelle!). Och alla tycker olika – och ger olika råd. Även barnmorskor.

För övrigt var jag i Hornstulls galleria i går, och jäklar vad schysst det är med deras amningsrum!

 

 

 1. Hej,
  Vi är två legitimerade sjuksköterskor som läser till distriktssköterska på karolinska institutet. Vi ska skriva vår magisteruppsats om orsaker till varför mammor slutar amma och har granska olika bloggar. Vi vill gärna använda oss av informationen du har skrivit i din blogg som rör ämnet och undrar om vi kan få din godkännande? Självklart kommer informationen som vi använder från din blogg inte kunna spåras tillbaka till dig, allt hanteras anonymt. Vi är otroligt tacksamma för snabb svar!

  Med vänliga hälsningar
  Lina & Toloue

 2. Hej Annika! Jag tyckte att jag amma heela tiden i början, tyckte de var trist att sitta där ensam i soffan (ibörjan var det ju dessutom rätt oskönt och när Frans var trött släppte han bröstet och det rann ner mjölk på behån, i sängen…ja överallt!) och ensam i sängen på natten när min kille sov. Jag tyckte aldrig att Frans blev mätt och fatta inte varför eftersom han låg och sög i typ en timma. Köpte sedan en bröstpump och då kom mjölkproduktionen igång mer. Tycker fortfarande inte att amning är det mysigaste i världen och vill inte helamma mer än 6 månader. Kompletterade en hel del med ersättning de första veckorna eftersom Frans gick ner mycket ibörjan och vägrade att gå upp två veckor efter förlossningen. Det var smidigt och funka jättebra men han blev värsta lilla tjockisen 😉 Slutsatsen av den här långa kommentaren: gör det som känns bäst för dig!!

  Jag är ju adopterad och har aldrig blivit ammad och jag tycker jag blivit rätt okej ändå 🙂
  Kram, Annika

 3. Ammade inte min son som nu ar 3 ar, han fick ersättning fran vecka 1. Han ar idag en harmonisk och mycket fin 3-aring. De manga inte tanker pa ar att nar man ger flaska kan pappan bli lika involverad med bebisen, vilken min man har varit. Han alskade det och min son ar varken mammig eller pappaig, tyr sig till bada. Tank pa det Annika, att pappan kommer att kunna fa en unik kontakt med sitt barn redan fran borjan.

 4. Har en kompis som fick prematur unge och skulle pumpa ur sin mjölk på neonatal. Efter ngn vecka kom de på att hennes mjölk var för näringsfattig så de tillsatte näringsämnen och vitaminer. Hon ifrågasatte varför de då inte hellre skulle ge ersättning och trots att de inte hade några svar var de ändå säkra på att de inte rekommenderade det….

  1. Det man tillsätter på neo är fett och eller proteiner om mammans mjölk inte är tillräcklig. Anledningen till att mammans mjölk kan innehålla för lite näring är att barn som föds för tidigt har ett mulet större behov än fullgångna barn. Dessa barn har dessutom extra stort behov av de antikroppar som finns i modersmjölken. Pinsamt dåligt av personalen att inte kunna förklara detta!!
   /johanna, själv prematurmamma

 5. Hej! Det är ju svårt att veta hur ens bebis skulle ha blivit om man gjort eller inte gjort på ett visst sätt, eftersom det ju inte går att göra om 🙂 Jag har en 6månaders och jag hade bestämt mig för helamning innan hon kom. Fick kämpa som en TOK och efter 3 mån började det kännas bra. Hon åt varannan h fram till 5 mån, nu kan det gå 2,5 – 3h mellan ätningarna – hurra!
  Jag övertygad om att hon blivit samma superbebis som hon är oavsett hur jag matat henne. Hon har sitt glada humör från mig och sin 7sovartalang från sin far. Huvudsaken är väl att bebis växer och går upp i vikt. Du vore en dålig morsa om du inte gav henne mat alls 🙂

 6. Nu orkar jag inte läsa alla kommentarer, nöjer mig med att skriva att det är DU SOM VÄLJER! Jag var extremt obekväm med att amma båda mina barn, det var aldrig något mys och ingen av dem var nöjda. Med äldsta fick jag en såpass jobbig mjölkstockning + tillhörande skit som fick mig att helt gå över till ersättning, med den yngre skulle jag envisas och försöka amma + ge kompletterande ersättning.

  När yngste var 4 mån firade vi jul hemma hos svärisarna. Jag var trött på sällskapet och på att hålla på och flippa med tuttar och flaskor och tog beslutet att helt gå över till ersättning. Underbart! Lillgrabben brydde sig inte, blev snarare underbart nöjd när han fick bli mätt lite snabbare och lite mindre svettigt.
  Kram på’re!

 7. Gör som du känner är bäst för er, jag vill i min kommentar bara berätta hur det var för mig. Amningen funkade inte för mig och min son, ammade en timme, paus ca 15 min sen var det bara att sitta en timme till. Jag hade sådan sjuk ångest innan jag skulle ge honom ersättning, det kändes som om jag skulle ge honom knark (tack för det alla moraltanter) Men herreguuuuud vilken fröjd det var efter första flaskan, jag slutade att amma helt när han var ca en månad och det var först då jag tycker att det var roligt och mysigt att ha barn. Nu är jag gravid med barn nummer två och jag kan redan nu säga att jag inte ska amma en enda sekund, denna gången blir det ersättning från start 🙂 Man får ju precis samma närhet vid matningarna ändå + om det finns den till förälder så kan man hjälpas åt med matningarna.

  1. Man ska göra det som passar en själv och barnet bäst, låter som att du är en stark och bra mamma. Bara en kommentar – min amning tog också MINST en timme varje gång och sen var det bara max 1h kvar till nästa amning. Men jag säger ändå att min amning”funkade”, för det är ju så det är ibland med amning – det är så mycket mer än bara mat som barnet får då. Vid flaskmatning tar det liksom slut då flaskan är slut, ingen mening för bebis att fortsätta då, liksom. Så det handlar definitivt om inställning och hur mkt tid man är beredd att lägga osv. Men jag säger inte detta för att låta negativ om dig och dina val, bara som motvikt om någon undrar – att amning tar lång tid behöver inte betyda att det inte funkar, så att säga!

 8. Roligt att höra att en annan hade samma hobbyanalys om sin palt som jag hade om min. Skillnaden var att min bebbe hatade flaskan, och sa TVI! USCH! Det vi också verkar ha gemensamt är snuttande bebisar, men bebisar som har feta, goa kinder. Din mjölkproduktion behöver du nog inte oroa dig för, det är din guldklimp bevis för. Sluta amma för guds skull om du vill, för att du inte trivs, för att det är för jobbigt, men inte för att du tror att du har sinat hähä. Man försöker hitta på lösningar till saker då man är utarbetad och slut, allra helst saker man kan göra själv. Om det ändå inte fanns bebisar som ammade var fjärde timme och sov 11 timmar i sträck från första start. Då slapp man vara avundsjuk och fundera på om man gjorde något fel… 😉 Lycka till oavsett!

 9. Det finns ju en del saker kring graviditet, förlossning och amning som fortfarande jämförs med hur det var ”förr”.

  – Att man minsann inte är sjuk bara för att man är gravid, förr jobbade kvinnorna på fälten eller i köken till sista dagen (funkar utmärkt nu också men inte för ALLA),

  – att det är det mest naturliga som finns att föda barn för det har kvinnor gjort i årtusenden och i U-länder finns minsann ingen smärtlindring eller kejsarsnitt (naturlig vaginal födsel kan funka kanon även 2013 men inte för ALLA)

  – att alla kvinnor som kan (typ alla) bör amma för det har man alltid gjort och det är det mest naturliga och hälsosamma för barnen (funkar toppen för många, ibland vid start och ibland efter en tids kämpande, men inte för ALLA).

  Jag tror att vi är lite befogat rädda för att sätta våra egna behov först, som att man hör att alla födslar i LA sätts igång för att man ska kunna boka dag etc. Det moderna livet. Det har vi nog ett motstånd mot. Med all rätt – men var går gränsen?

 10. Jag tycker att om man kan, så ska man amma. Som flera sagt här så är det helt normalt att ett ammat barn äter väldigt ofta och länge, men ibland också kortare och mer sällan. Bebisen har ju sina tillväxtperioder och då vill hon amma ännu mera, vilket ju skapar mera mjölk efter några dagar för att tillfredsställa hennes nya, större behov. Det ÄR hårt att amma det tyckte verkligen jag också. Båda mina barn helammades till 9 månader, det var jobbigt men också mysigt och dom ville verkligen det. Jag vet att när man är mitt upp i det så kan det kännas som att ”ska mitt liv vara såhär nu förevigt” 🙂 men såhär i backspegeln, mina barn är 6 och 8, så ser man att det var en försvinnande kort tid ändå. Jag hade möjlighet att vara mammaledig och behövde inte gå upp och jobba efter en lång ”amningsnatt” men jag vet inte hur du har det, sånt spelar ju också in. Jag har även sett argument på andra ställen att man vill gå ut på puben etc. och att det är lättare om man inte ammar men återigen tycker jag att det är en så kort tid totalt sett som man ammar så man kan ta igen det senare 🙂

 11. Varför måste det vara antingen eller? Kör på med både och, även om det är lite förvirrat ibland så är det så skönt att ha bröstet tillhands ibland. Tillägg är kanon också, speciellt i eran situation så pappan kan delta mer aktivt. Kör på att tilläggs mata ibland och mysamning ibland. Det bästa av båda sidorna :)) lycka till med vad du än gör, det blir bra hursom.

 12. sen vill jag faktiskt slå hål på myten om att man har tillräckligt mycket mjölk om bebis verkar välmående och nöjd, jag hade några få droppar bara men min stackars tjej klagade aldrig, hon var hungrig första dagarna hemma, sov som en bebis o var uppe som en och snuttade (på ingenting) först när vi kom tillbaka och hon skulle vägas kom alla varningssignaler när hon tappat så mycket i vikt trots min nöjda bebis som inte ens skrek eller gnydde..jag vägde henne ofta för o se om hon ökade i vikt eftersom hon aldrig sa till när hon var hungrig, med ersättningen kan man iaf kontrollera och veta hur mycke dom får i sig

 13. vet du, när jag fick min bebis för ungefär 11 mån sen så funkade ingenting, det gick aldrig att amma för mig, hade ingen mjölk och amnings hetsen var enorm från alla håll och kanter, INGEN (förutom min karl) såg att jag mådde skit, frågade om amningen var det bästa för MIG, det var aldrig mysigt, aldrig bekvämt och skuldkänslorna som växte av att mitt barn var hungrig och inombords skrek jag över att jag ville ge mitt barn ersättning men inte vågade första dagarna….fy fan för den här amnings hetsen i Sverige säger jag bara, att man ska pumpa sig gul och blå. OM man VILL och KAN så amma på, OM man INTE VILL eller KAN så skit det!! att å ena sida lyssna på, ja men amning e ju det ultimata, men, det e okej med ersättning…det gjorde bara saken värre. mitt barn har ALDRIG haft ont i magen, aldrig varit kass i magen eller haft konstigt bajs, hon är pigg och glad och en superbebis, inga allergier, äter ALLT, trots ersättning, sen har hon en kusin som har helammats men är världens sjukaste barn…så GÖR PRECIS SOM DU VILL, SOM DU ORKAR, SOM DU FÖRMÅR OCH SOM DU KAN!!! mamma barn relationen handlar inte bara om barnet, den är inte envägs, det tog mig över ett halvår för att acceptera att jag inte behövde känna någon skuld i att jag gav mitt barn ersättning, hon fick mat, hon var nöjd. älskar din blogg och att du e så ärligt ”vanlig”

 14. Amma om det känns bra, annars ska du låta bli. Läs DN artikel om amnings hysterin i Sverige så kanske du inte känner lika dåligt samvete…

 15. Jag har aldrig heller tyckt det är mysigt med amningen. Ändå kämpade jag med amningen i tre månader med barn nummer ett innan jag kastade in handuken då jag var mer sjuk än frisk av mjölkstockningarna och sjukt trött av att amma varannan timme. Efter det kände jag aldrig mer! men när nr 2 kom så ville jag ändå ge det ett försök och det funkade bättre inte lika sjuk och ont men likväl kändes det som jag knappt kom ut huset första halvåret för han år varannan timme men jag höll på så för han blev nöjd och gick upp bra i vikt och efter de första månaderna var det inte hela tiden. Det är väl den här amningsnormen som råder som gör att man gärna vill amma om det går. även om det känns jobbigt. Pumpa ut har inte funkat för mig (mina bröst). Ärligt talat finns det fördelar med ersättning som att man hinner med andra saker än att just amma och man kan få avlastning och sova mer. Men det är mest amningen som lovordas och talas om.

 16. Du ska göra det som passar dig bäst!! Det är ju inte så att hon kommer äta själv bara för att hon får flaska i stället för bröst.. Närheten får hon ju ändå!! Jag hade inte tillräckligt med mjölk så mina killar fick enbart ersättning från ca två veckor. Funkade hur bra som helst!! Lycka till!

 17. Amning har enorma fördelar jämfört med bröstmjölksersättning. Barnet har inget väl etablerat immunförsvar den första tiden, utan får det i stort sett helt och hållet från dig i form av antikroppar i bröstmjölken. Självklart ska man inte amma när det gör mer skada i form av stress och ångest än nytta och man ska definitivt inte banna mödrar som inte kan amma sina barn. Jag hade själv använt ersättning som en yttersta nödlösning och jag blir rädd när jag hör om mammor som enbart använder det bara för att det känns smidigare. Att välja det för att man inte kan amma, inte mår bra eller för att det på andra sätt inte är möjligt är en sak, att göra det av ren lättja är en annan. Viktigast av allt skulle jag ändå säga är som Miranda säger: skit i vad alla andra säger. Det är ditt barn, du och pappan känner henne bäst och ni vet också vad som är bäst för er.

  1. Detta stämmer inte. Bebisen får antikroppar som blir immunförsvar genom navelsträngen i slutet av graviditeten. Bröstmjölken ger ett (svagt, varierande) skydd mot de infektioner mamman har just när hon ammar. Inget annat. Det finns inga studier av svenska barn som visar att de som är ammade är friskare än de som flaskmatas. Läs vad Agnes Wold professor i Göteborg säger.

   1. Det stämmer absolut som du säger att barnet får antikroppar genom placeantan under graviditeten men utifrån studierna jag läst så hävdas det att det går genom bröstmjölken också, vilket vore rimligt oavsett om modern har en infektion eller inte. Bara där tycker jag dock att det skulle finnas tillräckligt skäl till att amma (om man kan och vill givetvis), om du bär en infektion riskerar du givetvis att smitta ditt barn.

    Jag har skummat en del av de artiklarna jag hittat av Agnes World på GUs hemsida men hittar ingenting om just amning. Du får jättegärna länka om du har möjlighet! Givetvis tar jag till baka och ber om ursäkt om jag har fel.

    Detta är en av de artiklar jag har som stärker mitt argument:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24392283

    Där kommer även ett annat argument till diskussionen, nämligen koloniseringen av tarmen för en god tarmflora.
    Trevlig kväll! 🙂

    1. Jag vill bara tillägga att detta sas som en självklarhet när jag läste immunologi i höstas, och även min vän som läser till läkare talade om detta som allmän kunskap som vi lär oss när vi läser immunologi, därav tog jag det som en självklarhet. Givetvis håller inte detta om man inte har några trovärdiga källor 🙂

    2. Hallå igen!
     Jag hittade artikeln hon skrivit i DN. Först måste jag påpeka att en artikel ur DN, utan några hänvisningar till några rapporter eller andra källor, är långt ifrån trovärdigt. Visserligen är hon professor och överläkare i immunologi, men tyvärr är detta långt ifrån någon form av garanti heller. Den akademiska världen är full av idioter, tyvärr, och man ska vara precis lika kritisk mot vad man hör därifrån som någon annan stans ifrån.

     I artikeln skriver hon t ex om allergi och hur det skulle kunna kopplas till amning. Dock utan att hänvisa till några studier eller utan att utesluta andra kopplingar. Exempelvis löper de barn som föds av mödrar som fått laxerande medel innan förlossningen större risk för att utveckla allergier och autoimmuna sjukdomar eftersom de går miste om det viktigaste för en bra tarmflora – nämligen mammans bajs. Kanske låter äckligt, men så är det. Hon skriver ingenting hur man skulle kunna bortse från att de flesta som ammat på de senaste åren också har mottagit laxerande medel innan förlossningen. Det står inte heller något om kopplingen att kvinnorna ammar mycket och samtidigt lever i Sverige, där vi har en fräschare inomhusmiljö än i många andra länder (vi tar till och med av oss skorna inomhus, till skillnad från t ex England som i många andra fall liknar oss till stor del socioekonomiskt). Detta är bara två exempel.

     Huruvida reklamen borde förbjudas eller ej är en annan diskussion, men jag håller mig väldigt skeptisk till hennes artikel. Självklart får du bilda dig en egen uppfattning 🙂

     Trevlig kväll igen! 🙂

 18. Sverige 2014 – två gubbar i regeringsställning tycker att kvinnor idag inte är kompetenta nog att avgöra om de ska amma eller inte så man ser sig tvungen att stifta en lag om att förbjuda marknadsföring av modersmjölksersättning . Man tar sig för pannan. Det är lite sorgligt att kvinnor som har mer innanför pannbenet än dessa herrar, ska vara så fördömande.

 19. Du är mamma och bestämmer över ditt barn. Dvs hur hon ska få sin mat. Och alla mammor gör sitt bästa för att barnet ska må bra. Så även du. Kör på det som är bäst för dig och din dotter. Inte vad någon annan mamma säger. Din dotter kommer inte på något sätt skuldbelägga dig om 20 år för att du valde det ena eller det andra i denna fråga. Hon är helt bedårande och du verkar göra ett grymt jobb! Även pappan verkar vara en mycket vettig och kärleksfull person. Kram på er!

 20. Jag tror inte att det endast är pga. samhällets tryck på att amma som man känner sig usel när man vill/måste sluta. Jag tror att det inom oss alla bor en liten grottmänniska som instinktivt vill amma eftersom det förr betydde överlevnad för ens barn. Nu menar jag inte att det bara är grottmänniskor som vill amma 😉 utan att vi har en massa biologiska instinkter som är svåra att resonera med.
  Jag VET att det bästa för mina två barn var att jag la ner amningen eftersom vi alla mådde så fruktansvärt dåligt, men ändå sticker det till i hjärtat när jag tänker på min misslyckade amningskarriär.

  1. Jag tror det ligger något i det! Naturen har sett till att det inte ska vara lätt och enkelt att sluta ge sitt barn mat. Har själv ergfarenhet av det – jag började delamma efter några månader av medicinska skäl och trots att jag förnuftsmässigt fattade precis varför det var det vettigaste att göra så var det känslomässigt så jäkla svårt! Jag grät, hade ångest, tänkte på när bebisen ska flytta hemifrån och hur jobbigt det kommer att bli (ja, ni fattar!!!) etc etc. Efter några dagar med flaska så var alla de känslorna bortblåsta. Och nu ett halvår senare kan jag inte fatta vad det var som var så dramatiskt och jobbigt. Biologi tror jag!
   PS Kände absolut ingen press från omgivningen att fortsätta helamma, tvärtom.

  2. Nej, det är inte samhällets tryck utan andra kvinnor, mammor, som är det största problemet vilket diskussionen här visar. Mina döttrar är helammade och de var precis lika mycket sjuka som min väninnas flaskmatade. Alla kvinnor kan inte amma, så är det bara.

 21. Jag tror att mammans mjölk är det bästa för barnet om det funkar. Jag menar, det är ju gjord av en människa för en människa. Ersättning är nästan lika bra, men lika anpassad för en bebis kan den ju inte vara. Detta säger jag absolut inte för att skuldbelägga för det är vad jag tror; i alla fall ur näringssynpunkt. Däremot är amningen kanske inte bästa valet för alla. Jag delammade mitt första barn och mitt andra, som är 1 månad ammar jag inte alls. Jag pumpar en del ist men ska nog sluta med det också då det inte riktigt funkar då jag förutom min närhetstörstande bebis har en närhetstörstande 1.5-åring.
  Visst hade det varit härligt att om amningen funkat denna gång. Jag saknar ”myset”, men vi mysa på andra sätt. Jag har irriterat mig på att det inte funkade men jag börjar släppa det och lägga det bakom mig. Jag tror inte min dotter kommer vara mer sjuk eller få viktproblem för att jag ger henne ersättning. Jag tror inte hon får brist på närhet för att jag ger henne ersättning. Jag tror inte jag är sämre mamma för att jag ger henne ersättning. Jag tror faktiskt att ersättning i vårt fall är det bästa, för annars hade det inte funkat. Eller jag tror inte, jag vet. Däremot så tror jag fortfarande att min modersmjölk i näringssynpunkt och dess sammansättning är något bättre anpassad för min bebis. Men värt att komma ihåg är att ersättningen fortfarande är jättebra; den ger min bebis vad hon behöver för att växa sig stark å må bra!

 22. Huvudsaken är att barnet får MAT! Om det är från bröst eller flaska spelar ingen roll. Barnet får mys, närhet och föda även om det kommer från en flaska. Blir less alla amningshetsare!

 23. Dom tre första månaderna gjorde jag inget annat än att amma. Ibland ammade jag varje timme, ibland varannan. Jag tror att det behövdes för att få igång amningen. Nu är min bebbe 6,5 månad och jag har börjat dra ner på amningen för att jag och min man ska börja dela på veckorna. Då kan jag inte amma på dagarna. Det känns sååå skönt! Jag känner mig verkligen klar med amningen!

  http://www.alexmo.se

 24. Jag fick ett ”decreased milk supply” när min son va typ 4-5 månader, då gick jag till en väldigt skillad reflexolog och efter en behandling var problemet löst. Helammade 6 månader och delammade tills han var 16 månader. Reflexologin kan också vara väldigt effektivt att behandla emotionella blockeringar med. Maila mig om du vill ha hennes (reflexologens) info. Kan inte rekommendera någon annan än henne. Hon är helt fantastisk.

 25. Så här: Är hon nöjd vid amningarna och hon verkar välmående, då har du tillräckligt med mjölk. Amning är ju inte heller bara mat. Utan närhet också osv. Så det är inget konstigt att hon inte verkar få nog. Första tre månaderna med vår Bebis så ammade hon ofta 1-1,5 timme i sträck, och sen igen efter 30-60 minuter. Så det är inget konstigt.

  Det är heller inget konstigt att det här tär på dig och att du tycker att det är jobbigt. Det är jobbigt. Du är dessutom ensam då och då, vilket ja, du är en jäkla hjälte i mina ögon. Vi bor i Sverige, vi har rent kranvatten. du kommer att ha råd att fortsätta köpa din ersättning, vi har tät och god hälsovård för de små, ergo ersättning är ett mycket gott alternativ. Både som hel och delersättning. Och din lilla gillar ju det och hon verkar fortfarande gilla amningen också, vilket ju gör att du kan välja ”ersättningsgrad” själv.

  Jag tyckte att de allra allra flesta amningar var mysiga, och jag fick nån slags hormonsjkuts av må brahormoner. Då är det lättare att tuffa på. Om du känner dig stressad är det en lika äkta känsla och det är inget fel på dig och har inget med att göra att du inte försökt tillräckligt eller något annat trams.

  Så det är ditt val, du ska också må bra, du gör ett toppenjobb, du är en grym morsa!

  Lycka till!

 26. 2014 och vissa glorifierar fortfarande amning och avfärdar ersättning.
  Huvudsaken är väl att barnet blir mätt, får närhet och kärlek (och det kan absolut ske utan amning) och att mamman mår så bra hon bara kan.
  Har flera barn själv och oavsett om dom ammat eller fått ersättning så är dom pigga, starka, glada och trygga barn. Och ingen av dom har vare sig allergier eller sjukdomar (vissa menar ju att man automatiskt får ”superbarn” bara man ammar…).
  Sluta skuldbelägg och skapa dålig självkänsla bland nyblivna mammor, det är tillräckligt omvälvande att bli förälder som det.
  Man är sina barns bästa förälder, så gå på magkänsla och lyssna inte för mkt på ”veta bäst-kärringar”!

 27. Helammar min son som nu hunnit bli 5 månader och för att summera hur dessa månader har varit så är det enda som passar är att det varit både underbart och skitjobbigt. Njutit av närheten och att det är enkelt att alltid ha maten med sig och jag känner att jag och sonen fått ett starkt band till varandra, vi har det lite knapert ekonomiskt så amning är ju billigt också om man jämför med ersättning. Samtidigt som jag gråtit floder av att känna mig superlåst och min bebis vill ha mat hela tiden, även på natten. Ammar fortfarande ca 3-4 ggr på natten, idag är jag riktigt äckeltrött. Kan inte göra något själv och är inte så sugen på att amma offentligt heller. Måste använde amningsnapp och det är ett jäkla meck att fibbla med det på ett café. Längtar efter att få åka o träna på gym eller åka och gå på stan själv och mannen kan ta sonen när han börjat äta mat. Svårt för mannen och jag att få någon tid till närhet då sonen sitter på min tutte hela tiden, det är helt omöjligt!! Sonen vill inte sova i spjälsäng utan hos mig (vi kämpar massor med det) så det gör det svårare med närhet till mannen och för mig att få sova. Amning är verkligen både och för mig, är glad samtidigt att det funkar men ibland har man funderat till vilket pris…

  1. Hej! Ville bara flika in här 🙂
   Om man tittar på fakta så är det väldigt tydligt att ersättning faktiskt är ett sämre alternativ. All bröstmjölk är vad man kallar ”species specific”, alltså är mjölken korrekt anpassad till artens behov. Sammansättningen i mänsklig mjölk hjälper till att främst bidra till hjärnans tillväxt, medan komjölk är sammansatt för att öka kalvens muskelmassa främst, t.ex.

   Som tur är fungerar ersättningen bra idag, och våra barn kan växa och bli stora även i de familjer där man av någon anledning inte väljer, eller inte kan, amma. Men att säga att det är likvärdigt med att amma är faktiskt inte korrekt, om man tittar på fakta.

   Allt gott!

   1. Dags att kolla fakta. I bröstmjölken finns massor med miljögifter som vi människor får i oss och då också barnet. I vissa böcker som delas ut på Mödravården har dom tagit bort texten där amning nämns som bästa alternativet. Mina barn är flaskbarn och smartare får du leta efter. Så sluta skuldbelägg.

    1. Såhär står det i DN om frågan: ”Eftersom halterna av giftet som uppmättes hos spädbarnen är relativt låga tror forskarna att de ändå inte utgör någon direkt hälsofara.”

     Att vi har lyckats skapa ett samhälle där vi blir påverkade av toxiner i olika former, och att det sen påverkar vår fertilitet/amning etc är ju något man kan filosofera över men om man tittar på den biologiska normen så är både barn och mammor hardwired att amma. Sen finns det faktorer självklart som kan påverka detta, emotionella likväl som fysiska (jag är utbildad doula och förlossningspedagog och detta är något man får läsa rätt gediget om).

     Jag sa inget om att flaskmatade barn inte skulle vara smarta, och jag sa heller ingenting om att någon skulle känna sig skyldig.

     Allt gott!

     1. Du lindar in ditt skuldbelägg så fint. Titta bara på din sista mening i ditt första inlägg. Ingen hälsofara? Så det är därför dom har ändrat om amning i böcker som blivande mammor får? Aha….

     2. Återigen, om du läser mina ord utan att lägga in dina egna emotionella tolkningar så framgår det väldigt tydligt att jag inte på något sätt uttrycker någon önskan om att någon ska känna sig skyldig. Det är inte därifrån jag kommer. Jag jobbar dagligen med kvinnor, både gravida och nyblivna mammor, och mitt största intresse ligger i att dessa kvinnor ska få korrekt, faktabaserad information. Som doula och förlossningspedagog skulle jag ALDRIG NÅGONSIN uttrycka att ”du borde känna dig skyldig”. Som jag skrev i en annan kommentar: ”jag har full respekt för kvinnors val, och jag tror att alla gör det bästa dom kan.” Din projektion säger mycket om var du själv befinner dig mentalt, och det är fine. Jag har respekt för det. Det är uppenbart att detta är ett väldigt laddat ämne för dig, och det är härligt att du är så engagerad!

      Min sista mening var ”Men att säga att det är likvärdigt med att amma är faktiskt inte korrekt, om man tittar på fakta”. Återigen, det är mitt största intresse att kvinnor får korrekt info, därför ber jag dig nu vänligt: om du har fakta som tydligt visar på att ersättning är likvärdig eller mer hälsosamt för ett människobarn att förtära så tittar jag mer än gärna på dom undersökningarna. Du verkar väldigt säker på din sak så jag ser fram emot dom nya rönen 🙂

      Fridens liljor!

     3. Tänker inte fortsätta ha en diskussion med dig. Du kör med påhopp. Inte acceptabelt. Och du har ett sätt i dina inlägg att förminska människor. Typ klapp på huvudet, ”du förstår inte bättre så jag låter dig hållas”. Huga… Börja prata om var folk är mentalt….nä tack o hej…skärpning.

     4. Verkligen tråkigt att du väljer att ta det så. Och ännu tråkigare att du inte kan komma med belägg för dina påståenden. Blir ju supertokigt att hävda sig i diskussioner på internet utan att kunna ha distans så att man kan fullfölja sina argument med underlaget man baserar dom på. Var genuint intresserad av vilka studier du grundade dina uttalanden på.

      Ha en fin kväll och ta hand om dig!

     5. Allvarligt talat?! Det Trixie gör är att förmedla fakta (ja faktiskt) på ett objektivt och konkret sätt, om du upplever det som påhopp har du på tok för stort fokus på dig själv.

   2. Jag är inte särskilt intresserad av att diskutera vad som är ”bäst” eftersom båda alternativen är tillräckligt bra (och ja, likvärdiga alternativ). Men det senaste jag läste i frågan var att bröstmjölk innehåller högre halter av miljögifter än i ersättning, och det låter väl inte så där jättebra?

    1. Såhär står det i DN om frågan: ”Eftersom halterna av giftet som uppmättes hos spädbarnen är relativt låga tror forskarna att de ändå inte utgör någon direkt hälsofara.”

     Att vi har lyckats skapa ett samhälle där vi blir påverkade av toxiner i olika former, och att det sen påverkar vår fertilitet/amning etc är ju något man kan filosofera över men om man tittar på den biologiska normen så är både barn och mammor hardwired att amma. Sen finns det faktorer självklart som kan påverka detta, emotionella likväl som fysiska (jag är utbildad doula och förlossningspedagog och detta är något man får läsa rätt gediget om).

     Mitt inlägg var inget personligt påhopp, det var en saklig kommentar. Och näringsmässigt så är inte komjölksersättning och bröstmjölk likvärdigt. Det är ingenting jag ”tycker”, det är liksom ganska bevisat.

     Jag har full respekt för kvinnors val, och jag tror att alla gör det bästa dom kan. 🙂

     Fridens liljor!

 28. Oj, exakt så tänker jag med, har aldrig förstått det mysiga med amning då vår son ville ammas jäääämt. MEN efter jobbig start där vi även varvade med ersättning 2 gr/dag så huxflux efter 2 mån vägrade han ta etsättningen. Bara sådär. Så nu helammar jag, vår son är idag 4 mån och vi börjar så smått med smakportioner. Det BLIR bättre, men samtidigt kan jag inte sluta längta tills jag ska sluta helt.

 29. Jag kan tyvärr inte länka men men gå in på barnakuten.nu och läs hennes inlägg som heter ”därför kommer jag aldrig att ge råd om hur länge någon annan ska amma”. Så bra och klokt. (Finns mycket annat bra i den bloggen också så det är ett tips att läsa fler inlägg när du ändå är där)

 30. jag känner också att jag vill avveckla amningen, min bebis är 2 månader imorn och jag har inte njutit av att amma särskilt mkt under denna tid. Dessutom har jag fått mjölkstockning tre gånger (tredje gången just nu) och det ger mej sån jädra ångest. Vill ha mina bröst tillbaka, slippa stockning, läckage och onda bröstvårtor. Men hur gör man för att sluta undrar jag?

 31. Jag sitter med samma dilemma! Känns som att jag berövar min dotter (som bara är tre veckor gammal) något heligt; hennes största källa till tröst, ett gediget immunförsvar etc. Amningen fungerar inte (ja, det är svårt) och hon äter varje timma. Även på natten. Blir tokig.

  1. Min BVC-sköterska sa att barn som får ersättning inte är sjukare än ammade barn. Kändes skönt att höra för mig som inte ammar. Själv är jag den enda av 3 syskon som blev ammad och jag fick både allergier, astma och eksem..

  2. En tre veckors bebis behöver amma nästan konstant, oavsett tid på dygnet. Dels för näringen, men också för närheten, trösten, känslan av mamma etc. Det är HELT normalt. Sen väljer man så klart själv vad som känns bra, men att det tycka det är galet att en treveckors ammar hela tiden är lite knas. Om man har bott i någon annans mage i nästan ett år kan man inte förväntas vara autonom efter ett par veckor, menar jag.

  3. Flaskmatade min treveckors varje timme på natten också. Man blir tokig av sömnbrist och mörker. Kämpa på det är tufft som tusan! Håller tummarna att du snart får längre sovperioder.

 32. Amning är inte det ultimata, det ultimata är att mamma är nöjd och tillfreds oavsett vilken mat ungen får. Bebisen mår inte bra om inte mamman mår bra. Ingen ska behöva ha dåligt samvete för att man gör det som är bäst för en själv och ens barn.
  Vill du amma så by all means, amma! Vill du inte det så finns det ersättningar som ger bebisen den näring den behöver. Valet är ditt och ingen annans.

 33. Jag har inte ammat nåt av mina två barn och de är båda glada, trygga och får all kärlek och närhet de behöver. Jag försökte och kämpade ett par månader med den första, men det funkade bara inte. Han hittade aldrig rätt och va ganska slö på att försöka och blev bara frustrerad vilket stressade mig enormt. Jag pumpade för jag tyckte ändå att han skulle få bröstmjölk och varvade med ersättning. Med andra barnet som nu är 5 månader orkade jag aldrig ens försöka pga en svår förlossning där jag förlorade massor med blod och bebisen bröt överarmen. Jag var utmattad, ett levande lik och vågade knappt hålla honom med hans trasiga arm. Tänkte pumpa då också för att han ändå skulle få bröstmjölk, men då sa sambon stop och tyckte inte att jag borde stressa med det när jag mådde så dåligt, vilket jag är glad för nu för jag orkade egentligen inte. Eftersom det aldrig funkade med första barnet så tyckte jag aldrig att det var mysigt, bara jobbigt och gjorde skitont eftersom han hade fel teknik (vi sprang på Amningscentrum på Sös stup i kvarten också) Dessutom tyckte jag inte om att ha mjölk och att det spände och blev stenhårt, tyckte det var sjukt obehagligt. Jag har aldrig varit nån amningsfascist som tyckt att det enda rätta är att amma, folk får göra som de vill! Blir tokig på folk som tycker att man i princip kan gå och skjuta sig om man inte ammar- särskilt om det är för att man helt enkelt inte vill, att man skulle va en dålig mamma då. Jag tycker att det är enormt skönt och avlastande att min sambo också kan ge barnen mat- och han tycker att det är mysigt också. Jag hade aldrig orkat vara den enda källan till mat efter TVÅ komplicerade förlossningar med blodförlust båda gångerna. Du är INTE en sämre mamma om du vill ge ersättning!! Huvudsaken är att barnet får mat och blir mätt! Kärlek och närhet kan man ge ändå, bröstet är inte allt även om det är mer än mat. Då skulle ju alla pappor och medmammor per automatik vara dåliga föräldrar för att de inte kan ge bröstet- löjligt! Jag tycker du ska överge dålig-mamma-känslan och göra det som känns rätt! Lilos pappa vill nog mer än gärna kunna mata henne också! 🙂

 34. Amning underlättas av en lugn och enkel livsstil. Om man jobbar, resa, karriärutveckla samtidigt påverkar det förstås amningen. Om du däremot kan amma regelbundet, gärna i lugn och trygg miljö, utan att känna stress och hets – så är det underbart. Tillit är också viktigt vid amning, att man litar på amningens förmåga och bebisens signaler. Är bebisen lugn och nöjd så får den i sig tillräckligt. Men är du av orolig och osäker karaktär som inte riktigt litar på din amningsförmåga, amningen eller bebisen – tar du till mjölkersättning. Det dåliga samvetet detta medför kan vara en naturlig konsekvens – innerst inne vet alla mammor att amning är det ultimata. Själv ammar jag länge, länge, upp till tre år…

  1. Snällt av dig att skuldbelägga alla som inte gör som du! Alla tycker inte att amning är det ultimata och man får glada, trygga och kärleksfulla barn ändå! Men stanna du i din fantastiska amningsbubbla och tro att du är överlägsen andra mammor.. det är väl så med kvinnor som vill känna sig behövda mer än normalt- för när man ammar sådär länge är det ju knappast för barnets skull längre..

   1. SKuldbelägga? Detta är sanningen. Och sanningen är också att när amningen inte fungerar så beror det oftast på att mamman har oförmåga till fokus, koncentration och stillhet. Kanske har hon levt hela sitt liv att behaga män/leva upp till yttre krav. Funkar tyvärr illa vid amning. Självkänsla, lugn och inre frid – då funkar amningen.

    1. Sanningen är att du är störd på nåt vis! Så ta du din medicin och sluta skuldbelägga andra mammor! ”Levt sitt liv att behaga män/leva upp till yttre krav”- seriöst, du kan ju inte va på riktigt! Så om man inte har nån mjölkproduktion över huvud taget eller om bebisen har fel teknik så är det också mammans fel för att hon levt ett ytligt liv eller?! Du skuldbelägger ju ännu mer när du säger så! Gissar att du är frireligiös eller med i nån skum sekt för ingen normalt funtad människa kläcker ur sig sån smörja!! Kom tillbaks till 2000-talet för sjutton, du är sorglig!

     1. Jag tycker att diskussionen kring amning är sorglig. Den visar hur illa vårt samhälle anpassats till kvinnor överlag. Ej medlem i frikyrka, däremot har jag en gudstro och tror på kvinnliga värden. Exempelvis intuition, moderskänsla, godhet…Tycker inte om det förljugna i amningsdiskussionen, självömkan och bortförklaringar. Amningens överlägsenhet känner alla till, den skyddar mot sjukdomar, ger lugn och trygghet och en stabil plattform mot vuxenlivet.

     2. Du måste väl ändå hålla med om att man kan få trygga och friska barn även om man inte ammar?!

     3. Amningen är givetvis en del i helheten och det är säkert så att barn klarar sig bra utan amning. Min personliga erfarenhet är att amningen var en självklarhet att ge till mina barn och att sluta vid 6 månader hade jag aldrig i livet kunnat göra. Amningen är en betydelsefull del i mitt moderskap och mina barn är nästan aldrig sjuka, har aldrig tagit medicin, t ex.

     4. jag skäms när jag läser vad du skriver Miriam, om att man skulle vara osäker som kvinna och det ena och det andra, fy för denna skuldbeläggning!!! jag hade ingen mjölk att ge mitt barn, fysiskt omöjligt för mig. Min mamma hade heller ingen och har gett mig och mina syskon ersättning och ingen av oss har varit sjuka, tagit medicin eller har allergier. I andra länder där man inte har möjlighet att amma längre än tex 3 mån pga av att man inte får vara mammaledig längre, där får barn ersättning, är dom inte normala då? jag är en normal, välanpassad människa som har fått mera kärlek av min mor än någon jag känner, jag har henne att tacka för allt, men tänka sig jag är inte ammad. Att du utgår från dig själv är helt okej, men att påstå att barn blir på ett visst sätt eller att kvinnan som inte ammar är på ett visst sätt och helt enkelt lögn!!! du skriver såhär : ”Kanske har hon levt hela sitt liv att behaga män/leva upp till yttre krav.” men om man är lesbisk då och inte har behagat män? Om man helt enkelt inte vill amma, om man fått ett för tidigt fött barn som inte orkar amma men behöver mat, om man gått till en klinik och vill ha barn själv, hur förklarar du det? sluta skuldbelägg alla andra och tro att du är den perfekta modern för att du ammat, jag vet ammande barn som är och har varit konstant sjuka och inte har kontakt med sin mamma idag, kärleken kommer inifrån inte från tuttarna!!!!!!

     5. Med andra ord är det i princip lönlöst att diskutera med dig eftersom du är helt övertygad om att alla kan amma och de som faktiskt fysiskt inte kan (jag lovar, de finns!) egentligen bara kommer med bortförklaringar. Alla kan INTE amma, vare sig man vill eller inte- oavsett livsstil! Dessutom är inte bröstmjölken ett universalmedel som skyddar mot ALLT! Visst, det ger antikroppar och ett visst skydd och är bra för immunförsvaret, det säger jag inget om, men själv blev jag som enda barn av tre ammad och jag fick allergier, astma och eksem. Visserligen är det delvis ärftligt, men om amning nu är så överlägset så borde det ju räddat mig.. eller? Mina systrar som inte blev ammade fick inget av det och de var överlag inte sjukare än jag var. Att säga att amning ger en stabil plattform mot vuxenlivet är som att säga att alla som inte blir ammade inte kan bli trygga, stabila, välartade vuxna..

    2. Det är inte sanningen! Sluta skuldbelägga, är så less på kvinnor som säger/skriver så här för att själva känna sig duktiga o framhäva amning som enda rätta metoden. Det viktiga är att barnet blir mätt och att mamma, och resten av familjen, mår bra. Ersättning är utmärkt mat och amning är ingen garanti för varken tryggare eller friskare barn. Gå på egen känsla och prata med bvc, förhoppningsvis stöttar de ditt beslut.

    3. Kan du vara vänlig att visa dina källor. Om det är sanning så måste det finnas forskning, vill gärna läsa den

  2. Haha Miriam, min mamma ammade mig tills jag var tre år och jag tycker på riktigt att hon är lite sjuk. Jag är traumatiserad av det och känner att jag nog inte vill amma mina barn alls. Det har gjort mig rentav negativt inställd till amning. Hon kom till mitt dagis och ammade mig på lunchen, fast jag kunde äta fast föda. Varför? Ja, min teori är att hon hade separationsångest och ville känna sig behövd.

 35. Nej, du är inte en dålig mamma! Jag gick igenom samma sak för två år sedan. Ska inte skriva av mig allt som hände här, men kan säga att jag tillslut fann ro i att tänka på att allas amningstid är olika långa! En del ammar i 2 månader, andra i två år. Det är samspelet mellan dig och barnet som är viktigast, och att ni är nöjda och glada.
  Att delamma när det känns mysigt och ge ersättning resten är ett alternativ också!

 36. Funkar det så funkar det, funkar det inte så är det himlans bra med ersättning! Det bästa du kan ge ditt barn är en trygg, lugn och glad förälder!

 37. Åh vad jag känner igen mig. Jag har nu ”stått ut” i 6 månader med helamning för det är ju så bra med amning säger alla. På hela taget är det väl en amning på dagen som jag tycker är mysig, men övrigatillfälken tycker jag är sådär. Och bebis äter typ hela tiden (visserligen inget på natten, men dagtid känns det som att jag konstant har ett blottat bröst). Ett par gånger har jag fått lätt panik över att sitta fast med bevis fastklistrad vid bröstet. Så nu försöker jag trappa ner amningen. Så om du ogillar amningen och tycker att det är mysigare övrig tid, skit i vad amningshejaklacken säger och ge ersättning. Glad mamma = glad bebis!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..