Tänk om det här hade hänt dig, Liv?

För att återgå till mitt inlägg om pro-naturlig-födsel-Liv Eriksson som tycker att ”det har till och med gått så långt att man helst ska föda med kejsarsnitt, som planeras in i almanackan för att passa in i karriären”. Jag kan inte låta bli att undra vad som hade hänt med mig och Lilo om vi inte hade gjort kejsarsnitt efter att ”min dörr inte öppnades” (Livs bok heter ”Öppna dörrar”). Här visar mamman Helen Aller, som var livrädd för att göra kejsarsnitt, hur det räddade sonens liv. Läs mer här!

kejsarsnitt-600x687

 1. Jag blir så jäkla matt!
  Varför är detta ens en debatt?

  Människor ska ge fullständigt fan i varför en kvinna valt eller fått kejsarsnitt, det spelar ingen roll om det är självvalt eller om det är beslut i stunden.
  Ingen har nåt som helst med det att göra.

  Nu får det fan räcka med den här jädra prestigematchen i barnafödsel.
  Jättebra om man nu fött utan smärta, vaginalt i en jävla bäck medan nunnor sjöng medeltida visor i bakgrunden.
  Men alla är olika, alla föder inte med samma easy breasy inställning och det är ok.
  SMÄRTA ÄR EN INDIVIDUELL UPPLEVELSE(!) och man kan därför inte jämför smärtnivåer mellan varann. Det samma gäller förlossningar.

  Vi ifrågasätter aldrig annars en människas val av vård och behandling i sjukvården. Varför känner vi då att vi kan göra det när det kommer till förlossningar???
  Och att ha fött 1-5 barn utan bedövning ger en inte ett universitetsexamen i barnafödsel, man kan inte använda det som hävstång för sina åsikter om att ”många kvinnor minsann väljer snitt för att det är behändigt och passar in i kalendern”.

  För låt mig upplysa, det är INGET som är behändigt med snitt;
  Man har ont, det är nämligen ett stort operativt ingrepp i buken och tarmarna fuckar upp sig så man får utöver ett sår på magen även tillräckligt med gas i tarmarna för att kunna blåsa upp partyballonger till en mindre grundskola.
  Tänk dig ringaren i Notre Dame blandat med Tyrone Biggum, det var jag efter mina snitt. Classy! (men tänk så käckt det var att jag fick ett snitt så jag slapp det behändiga i att kunna gå upprätt utan en dimma av smärtstillande dom första dagarna!)

  Du behöver inte försvara ditt snitt Annika, det behöver ingen annan heller för den delen, för anledningen bakom ett kejsarsnitt har ingen med att göra utom du, barnmorskan och din förlossningsläkare. INGEN!

  Taco hej leverpastej!

 2. Carro skriver:

  Jo Wolfie ”de sista” är precis lika självklara om det är det ända rätta för mamman. Det är ett märkligt resonemang det där. Att andra människor ska avgöra vilket sätt som är bäst för kvinnan att föda på.

 3. Sarah skriver:

  *elektiva kejsarsnitt*

 4. Sarah skriver:

  Fast Annika, som annars är en så vettig o kul person, vad vill du med detta inlägg?
  SJÄLVKLART är akuta o elektors kejsarsnitt pga medicinska orsaker helt famtastiska att de finns (får jag se resultat av varje dag i min roll som anestesisjuksköterska).
  Men att Liv Eriksson ska i princip häcklas för att hon vill ge en verktyg o tro på en ”öppen dörr”-förlossning, det går jag inte med på!
  Än en gång, kvinnor ska lyfta varandra istället för att trycka ned! Det är väl ändå ingen som har sagt något om att du födde med akut kejsarsnitt utan bara välkomnat att den möjligheten fanns när du skulle få Lilo!

 5. Wolfie skriver:

  Nu tycker ju jag att det är stor skillnad på akuta/katastrofsnitt som görs för att rädda liv, planerade snitt som görs pga en diagnos och – de planerade som görs för att kvinnan av en eller annan anledning inte vill föda på vanligt sätt. De första är självklara, det sista kanske inte så…..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..