Att förutsätta att alla har någon att skaffa barn med…

Fler föder sitt första barn när de är äldre än 35. Förlossningsproffessorn Outi Hovatta menar att ”Unga kvinnor ser inte glädjen som familjen ger – innan det har blivit för sent”. Hon menar att kvinnor väntar för länge med att skaffa barn – att den optimala åldern att föda barn är mellan 20 och 30 år.

Jag menar att det hon säger om att unga kvinnor inte ser glädjen i att få barn är relativt. Jag som ”gammal morsa” hade inte alls varit lycklig om jag fick barn runt 25. Jag var inte alls redo då och hade inte gjort mig eller ett barn lyckligt då heller. Och att förutsätta att alla har någon att skaffa barn med eller att alla ens kan få barn? Det är bara så naivt att förutsätta. Jag har skrivit en krönika om det HÄR.

1451997299-7c01c0c83a23be30439bede0c9bf3c32

 1. PS. Var 34 när jag blev mamma

 2. Exakt! Jag var dels inte alls redo och hade ingen att skaffa barn med. Träffade min man när jag var 28 och sedan fick vi kämpa också för att få våran son. Alla kan alltså inte heller bara bli gravida plättlätt.

 3. Lina skriver:

  Hejja dig! Vilken bra krönika du skrev! Du har självklart helt rätt.
  Outi verkar ju nästan själv inse att hennes resonemang inte håller i dagens samhälle eftersom hon verkar velat pracka på sina döttrar dessa åsikter och inser att (surprise!) det inte går. Själv är jag snart 32 i fast förhållande och efter ett halvår av försök att skaffa barn lite orolig att det kanske inte kommer gå så lätt som jag trodde. Men jag hade inte heller velat skaffa barn för bara för ett par år sen, hade inte varit mogen uppgiften! Jag ville inte skaffa barn när jag själv inte hade hunnit landa i mig själv helt och hunnit jobba lite för att kunna står på egna ben och klara av en sån stor uppgift som att vara förälder verkar innebära. Så jag blir också provocerad av Outi- sluta skuldbelägga oss unga kvinnor!!!

 4. Malin skriver:

  Men vafan.. När känslan kommer att man vill ha barn är den svår att bli av med, den ”biologiska klockan” eller bara en jävla känsla av att fan vad jag vill bli gravid och föda ett barn som jag längtar efter och vill ha i mitt liv. Oavsett om jag är 25 eller 45. De är en känsla som bara kommer ! nu var jag 25 när den kom men när jag var 24 så hade jag aldrig en tanke på barn. Samma sak om man är 30 och inte har någon tanke på barn, den kanske kommer vid 40. Alla är lika olika som små spädbarn och så är de bara. Alla sätt att sen lösa det på är fine!!

 5. Anna skriver:

  Jag blev så himla provocerad av Outis text, mest för att jag inte förstår hur hon kan vända sig till enbart unga kvinnor. Är det inte självklart att hon borde vända sig till unga par?! Man är ju två om att skaffa barn. Min kille och jag är gravida och båda är redo (30+). Var det mitt ansvar att börja tjata för 5 år sedan? Och vad hade det hjälpt att tjata pga biologiskt lämpligt trots att ingen av oss var redo och ville bli förälder? Hade vårt förhållande hållit? Hade vi varit lika lyckliga? Hade vi varit lika jämställda? Jag tror inte det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..