Klämmisar – en sockerfälla?

Det började med att den här personen la ut ett det här inlägget…

 

Han skriver alltså att klämmisar skulle vara samma ”sockersmörja” som läsk. Jag var tvungen att kolla med Livsmedelsverket – och nej – det går inte att säga att klämmisar är lika onyttigt som läsk:

Går det att jämföra en klämmis med läsk?

– Nej. Framför allt: När man äter en klämmis får man i sig en hel del vitaminer, mineraler och fibrer och även antioxidanter. Det hittar man inte i läsk, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket.

Dessutom, det är samma mängd socker i en klämmis som i ett mindre äpple.
Jag blir så trött på alla som bara vräker ur sig saker på Facebook utan att ha fakta. Speciellt när det det kommer till saker som skuldbelägger föräldrar. Taco hej.

 1. Tasha skriver:

  Ni som säger att innehållet i klämmisar är ”färdigspjälkad” och sockret tas upp fortare av kroppen… Hur är det då om man gör egen pure på färsk frukt? I så fall blir ju det lika onyttigt som en klämmis för det tas ju upp av kroppen lika snabbt 🙂

 2. Tack för att du är källkritisk. Jag tycker dessa har varit jätte bra som backupp när man inte kunnat ge frukt eller egen gjorda frukt mellanmål. Hellre dessa ( som mina barn tyckt om ) än att inte ha ngt alls. Jag är så tacksam att ha alternativ. Och tack Annika, du är ju bara så cool ; )

 3. Sara skriver:

  älskar att du dubbelkollade med livsmedelsverket. Tack som fan för en grym blogg, hälsa mama att detta inlägg ska upp på ettan och att du ska ha löneförhöjning.

 4. anna1 skriver:

  @Ewa: dessa klämtuber innehåller inget tillsatt socker alls. Bara det fruktsocker som vanlig frukt i fruktdisken också innehåller. Men du är verkligen rolig! Trodde du verkligen att dessa bebistuber var sockrade?

 5. Ma skriver:

  När mina barn var små gav jag dem avocado som jag delade och skrapade med sked, fast det kanske är bökigt.
  Ma

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..