Jag vill inte att någon kvinna ska behöva möta det här

Och det handlar inte om att mobba smala...

Det känns verkligen som att det har dragits igång en debatt om oss som kallar oss kroppsaktivister och jobbar för kroppspositivism.

jag och e

Jag och Emelie Holst i senaste mama. Foto: Hannah Hedin.

För mig handlar det inte om att ”shameandet av oss som tränar och tar hand om våra kroppar”, Jessica Almenäs uttrycker det.

Det handlar inte heller om att mobba smala – som Jessica Olérs skriver om.

Det handlar om att jag vill se olika kroppar i media – tv, tidningar, klädkejdor, och så vidare. Och jag vill inte att någon kvinna ska behöva möta det här på bilden nedan – VARJE DAG!

18119100_1342246459203275_4628104707075774492_n

 (Från Aftonbladet, taget från Joakim Lamottes fb-sida.)

Om man är nöjd med sig själv och sin kropp, men inte ser ut som samhällets ”ideal” – varför ska man bara inte kunna vara det?

Jag vill också se min kroppstyp på klädsajter – utan att behöva få etiketten ”plus size”.

 1. Lena skriver:

  Annika, du är underbar! Tack för att du sprider det här budskapet! Jag håller helt och hållet med dig

  Jessica Almenäs skulle nog också må bra av att fler kroppstyper syntes i media. Hon har ju själv ångest för att hon gått upp i vikt under sin graviditet. På sin blogg skriver hon själv ”En omtumlande vecka får man säga. Inledde med att ställa mig på vågen och fick fullständig panik när jag såg att jag gått upp 3,5 kg på bara 2 veckor sen jag var hos barnmorskan senast. Totalt 12 kg och då är det 17 veckor kvar… Tror paniken kommer av att jag känner att jag inte alls har kontroll, känns som det spårar totalt och jag börjar drömma mardrömmar om att jag kommer att ha gått upp 30 kg innan det är slut. Vissa dagar känns det helt ok och jag känner mig trygg i att det kommer att trilla av sen, men andra dagar känns det bara som om jag vill krypa ur mitt skinn. Eller den här valkostymen som utger sig för att vara min kropp.”

 2. Lise skriver:

  Jag är helt inom smalnormen och jag skäms ju å Jessica och Jessicas vägnar. Är de verkligen så korkade? Kan de inte se utanför sitt eget perspektiv alls? Tydligen är det så illa. Tappade all respekt för Jessica Almenäs efter det utspelet. Den andra har jag ärligt talat aldrig hört talas om.

 3. C skriver:

  Håller med helt, så fruktansvärt tröttsamt med alla jävla artiklar om hetsbantning, dieter och vad det nu är. I förhållande till all sådan info som vi alla bombarderas med dagligen tar kroppspositivism upp extremt lite plats i media. Det är ofattbart att någon kan störa sig på de få kroppspositiva inslagen som finns och helt ignorera smalhetsen. Personligen tror jag att en stor del av fettföraktet bottnar i självförakt och rädsla. När man själv är missnöjd med sin kropp trots att den ligger inom normen, så upplevs det nog som väldigt jobbigt att det kommer någon som är tjock och nöjd och tar plats på en arena som brukar vara reserverad för smala tjejer. Min upplevelse är i alla fall att de som är mest kritiska mot andra är väldigt hårda mot sig själva också.

 4. Julia skriver:

  Förstår inte hur det kan vara så svårt att förstå? Varför känner sig folk så hotade av kroppar utanför normen. Om nån smal känner sig ”påhoppad” kan de ju titta på resten av samhällets och medias typ 99% så får de bekräftelse ö v e r a l l t. Blir trött..

 5. Jag tycker absolut inte man ska ge sig på någon, oavsett storlek. Men nu när ”smala-gänget” ger sig ut och försöker få det att låta som att de är de förtryckta blir jag ordentligt irriterad. Jag är själv inom normen, inte smal som de tjejerna men inte på större sidan heller. Smala utsätts inte för ett strukturellt förtryck! Vi får inte sämre sjukvård, har inte problem att köpa kläder, ses inte som äckliga när vi äter offentligt osv.

  Jag har svårt för att det hela tiden ska tryckas upp perfekta, magra kroppar i mitt ansikte, ÖVERALLT. Jag följer medvetet kroppspositiva konton som ger mig variation i kroppar. Alla ser olika ut och alla är lika fina! Jag har tex lipödem vilket ger mig oproportionerligt stora vader och lår, men so what? Att jag aldrig kan köpa ett par stövlar gör mig inte fulare eller mindre värd.

  Jag tror att de smala är rädda, för de håller på att förlora lite av sina privilegier och får panik. Precis som män när kvinnor kommer och tar plats. De är vana att få synas överallt, få all uppmärksamhet och bara positiv sådan. Dela med er av utrymmet för fan, uppmärksamma andra kroppar, inse att det ni (Almenäs och Olander) upplever må vara jättejobbigt och tråkigt men bara en piss i havet av vad tjocka utsätts för varje dag. Inse vilka ideal ni hjälper till att sprida och förstärka. Tänk lite…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..