Skulle du hänga ut en person som sexuellt ofredat ditt barn?

Det pågår just nu en hätsk diskussion på en privatpersons Facebooksida – där han, en pappa, lagt ut en bild på en man som ska ha sexuellt ofredat hans dotter.

Idag skriver Alex Schulman en krönika om att Patrik Sjöberg borde straffas för att han publicerat både ett fotografi av en man och hans fullständiga namn på Instagram som Sjöberg påstår är en pedofil.

Samtidigt, i skrivandes stund, pågår en hätsk diskussion på en privatpersons Facebooksida – där han, en pappa, lagt ut en bild på en man som ska ha sexuellt ofredat hans dotter under gårdagen:

FullSizeRender 3

På bilden ser man en man i 25-årsåldern blotta sitt kön (som man tydligt ser i hans hand). Hans ansikte syns också tydligt på bilden – han kommer alltså med all sannolikhet att bli igenkänd.

Inlägget har just nu över 11 000 delningar. Och de som kommenterar är lika arga – antingen på den påstådda förövaren eller på pappan eller dem som tycker att det är rätt att dela bilden.

Som förälder – hur skulle du känna om det var din dotter eller son som råkade som blev utsatt för något liknande? Om det var en blottare som satt framför ditt barn och ofredade henne/honom?

Att Patrik Sjöberg och den här pappan hänger ut förövare (innan de är dömda) som ger sig på barn och tonåringar är straffbart, men om man vet att en blottare (som hör till brottet sexuellt ofredande) får böter eller i bästa fall ett kortare fängelsestraff, så ja, vad gör man?

Att man knappt for sona för sexuella brott mot minderåriga i Sverige gör ju att man vill ta lagen i egna händer!

Därför kan jag inte säga att jag inte förstår Patrik Sjöberg eller pappan som valde att hängde ut de här påstådda sexuella förövarna – för jag vet inte vad jag själv hade gjort om det var mitt barn som blev utsatt! Jag hade ju blivit galen av ilska och gjort allt för att den här personen inte skulle drabba andra minderåriga.

Och det värsta är det att uthängningen av påstådda förövare förmodligen ger värre straff än just blottningen…

Vad hade du gjort om det var ditt barn som blev ofredat?

 

 

 

 1. Nina skriver:

  Jag hade gjort exakt som pappan!
  Vi måste tyvärr hjälpa till ibland, då många utnyttjar flatheten i vårt samhälle.
  Angående Patriks agerande så vet han att han själv löper risk för konsekvenser, men väljer ändå att agera, det kallar jag faktiskt för civilkurage och jävlaranamma-underbart!

 2. Nella skriver:

  Jag och min man läste förundersökningen gällande pedofilen som Patrik Sjöberg hänger ut. Vi läste den igår kväll (lätt att hitta om man googlar) och det var en vidrig läsning. Ett solkart fall tyvärr. Inte konstigt att han gömmer sig. Jag är själv jurist och när rättsväsendet sviker offer på det här sättet så kallas det som Patrik Sjöberg gör civilkurage.

  Läste även Alex Schulmans krönika – Fy vad vidrigt! Hur kan han titta folk i ögonen efter det han skrev? Han kan ju omöjligen inte ens läst förundersökningen. Lat och helt hjärndöd.

 3. Maria skriver:

  I fall nr 1 med killen som dragit fram sin k*k på t-banan kan jag ändå tycka att han får skylla sig själv! Han begår en äcklig brottshandling o fotas mitt under brottet.

  Angående det andra fallet så är det lite svårare. Men eftersom den misstänkte sket i att dyka upp i rättegången och om det stämmer att han har erkänt så kan jag ändå tycka någonstans att han får skylla sig själv. Sen vore det kanske bättre om det var polisen som tex gick ut på sin fb sida o spred Infon än att några privatpersoner fick ta tag i saken ( som det verkar på Sjöberg så ville polisen gå ut med info men tidningarna sa nej…)

 4. Denice skriver:

  Denna helg med alla inlägg och kommentarer om att lägga ut det ena och det andra och två idioter som sitter och tycker i sin podd med miljoner i sponsorpengar och många tusentals följare…jag blir matt. Det finns bara en sak vi behöver tänka på här och det är, Vill jag skydda mitt och andras barn eller ska jag ställa mig vid sidan och titta på? Självklart så ska vi skydda barnen!
  Och idioterna som sitter och tycker i sin podd gör mig illamående, att inte fler profiler som syns i media har uttryckt sitt stöd offentligt till Elaine och Patrik gör mig förvånad. Varför undrar jag då? Varför säger inte fler att deras agerande inte är okej?!
  Vi alla har en skyldighet att ställa oss bakom de som jobbar för våra barn, samma skyldighet har vi alla och ställa oss i mitten mellan förövare och barnen.
  Hade det varit ett barn i min närhet som fått en sådan bild eller blivit behandlad på samma sätt som flickan med handbollstränaren. Jag hade agerat som säkert många andra vuxna och är inte det ok, ja men sätt mig i fängelse då. Jag tar mitt straff om det betyder att barn inte blir sexuellt utnyttjade och att vuxna män inte kommer åt barnen!

 5. Sofia skriver:

  Om man läser Elaine Eksvärds inlägg ORDENTLIGT så står det faktiskt att de läst förundersökningen av handbollstränaren, där han erkänner umgänge med flickan i fallet. Sen att han valt att inte dyka upp vid rättegången för att slippa straff eller följder av sitt agerande. Så ordet ”påstår” i första tycket ger ju intrycket av att Patrik valt att kalla honom pedofil utan grund, vilket jag tycker ger helt fel intryck!

  Sen tycker jag att det är ofta anses okej att hänga ut namn och bild på någon som påstås vara terrorist (som sen kanske bara visar sig varit på fel plats vid fel tillfälle) men att peka ut en man som pedofil är klassat som olämpligt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..