Har du den gamla boken hemma? Bränn den snabbt!

"En tränad mor föder snabbare än en otränad och brister inte"... Det finns många anledningar till att skaffa en ny bok om praktika i föräldraskapet.

I går gästades Opinion live av Agnes Wold – som är expert på att krossa myter om föräldraskap. Hon är min förebild när det kommer till detta. Det finns så många saker vi föräldrar får råd att vi ”borde” göra eller inte göra när det kommer till att hand om våra barn – saker som inte stöds forskning. Som Anna Wahlgrens ”Barnaboken”. Har du den hemma så snälla bränn den överrostiga boken fortare än du hinner säga ”hitte-på!”. Ska du få barn eller nyligen har fått – skaffa istället professor Agnes Wolds och barnläkaren Cecilia Chrapkowskas nya bok ”Praktika för blivande föräldrar” – baserad på forskning och fritt från moralism.

9789146231073-1

Ett exempel:

Om att förbereda förlossningen

Ur Anna Wahlgrens ”Barnaboken”:

Jag liknar förlossningen vid ett världsmästerskap. Ingen deltar i ett VM utan att ha tränat hårt. En tränad mor föder snabbare än en otränad och brister inte.

 

Ur Agnes Wolds och Cecilia Chrapkowskas bok :

Det finns inget vetenskapligt stöd för att metoder för att slappna av eller möta smärtan skulle ge snabbare eller mindre smärtsamma förlossningar.

 

 

 1. Anna skriver:

  Skulle inte tipsa någon att läsa någon av böckerna 😉 Den här nya är ju väldigt knepig, säger sig spräcka myter, men befäster flera. Vetenskapliga biten kan starkt ifrågasättas, samt varför de blandar in egna åsikter om de vill göra en bok som ska vara ”vetenskaplig”. Har den korrekturlästs? Den kan knappast ha faktagranskats? Så uppenbart vinklade åsikter, typexempel det som du citerat, det finns inga vetenskapliga studier på att smärtan minskar…. Det kanske inte gjorts sådana studier eller så har de gjorts i mindre skala? Men de kanske borde ha inflikat ett litet men..såhär tycker gravida om till exempel gravidyoga, eller mental förberedelse? Jag och flera med mig UPPLEVER att vi varit tryggare före, knutit an till den lilla inuti på ett annat sätt, och ja, visst gör det ont att föda, men ofta kan man föda. Medicinsk smärtlindring (och igångsättning) används kanske lite väl slentrianmässigt? Att ligga på rygg och föda är kanske inte det optimala om en ska kränga ut en onge, men det är lättare för barnmorskorna. Bad, massage och akupunktur är faktiskt också former av smärtlindring. Ibland kan det kännas som att en del folk, har väldigt träliga åsikter om de som vill föda lite mer..ja, naturligt eller vad en ska säga, utan all smärtlindring som finns till hands. Självklart ska man ha det om man vill. Men vi ska kanske inte skrämmas till att det inte går att föda utan det? Vad gör det med oss psykiskt (och fysiskt), och hur hjälper det vårt första möte med bebisen? Varför är det ett mål att det ska gå så snabbt som möjligt? Det kan ju orsaka att skador uppstår. Det går aldrig att förutsäga hur ens förlossning ska bli, även om det är den femte eller tionde, men om vi är starka i oss själva så kan man ju ta det därifrån? Min uppfattning är att Agnes Wold inte är intresserad av att vara objektiv i sina undersökningar.

 2. Inte för att Annas bok har rätt när det gäller smärta eller snabbhet, men det är väl inget fel med att rekomendera att se till att vara i bra form när du ska föda?! En förlossning ÄR ett stort fysiskt jobb, klart att kroppen klarar det bättre om den är tränad för det. Inget konstigt.

 3. Emma skriver:

  Menar hon att träna generellt (dvs typ gymma) eller att träna på förlossningsspecifika grejer (typ andning)?

  Om hon menar träna generellt:
  Jag var väldigt vältränad när jag födde mitt första barn pga tränade crossfit fyra gånger i veckan innan jag blev gravid. Resultatet = barnmorskan trodde att jag var elitidrottare pga min bäckenbottenstyrka, och på grund av just bäckenbottenstyrkan i kombination med värkstimulerande medel sprack jag från Ystad till Haparanda. En fyrgradig sfinkterruptur som fick opereras hos kirurgen efteråt, och som gör att jag måste föda barnet jag har i magen nu via kejsarsnitt.

  Med andra ord: Träning och stark bäckenbotten i all ära, men det är fan väldigt få som pratar om att man kan vara _för_ vältränad.

 4. Maria skriver:

  Hmm, har inte läst Anna Wahlgrens barnabok men det där med träning. Har aldrig uppfattat att hon ägnat sig åt träning, mer åt röken och kröken. Jag har läst böcker av henne som nog varit självbiografiska och där dricks det friskt kan jag säga. Jag som är lite äldre kommer ihåg när hon ofta var i radio och TV, minns att hon i ngt TV-program verkade berusad. Fick inget förtroende för henne när det gällde barnuppfostran.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..