”Jaha, du är inte svensk alls?”

Jag fick i helgen frågan om vad jag hade för påbrå och när jag svarade att min pappa är från Italien och min mamma från Finland sa personen ”jaha, du är inte svensk alls?”. Men så är det ju inte. Jag är supersvensk. Jag har bott i Sverige hela mitt liv och definierar mig som en riktig svennebanan.

Men det här är en lustig grej tycker jag. När jag pratar om mitt italienska arv så kan folk bli provocerade (vet ej varför) och när jag pratar om mitt finska så kan folk bli förvånade (nästan bekymrade).

För mig är mitt arv viktigt. Jag känner av både min italienska och finska sida – samtidigt som jag känner mig supersvensk. Och jag lika stolt över att vara svensk som finländare och italienare.

Sen har mina två olika ursprung alltid mötts av olika reaktioner. Det är inte jag som har känt mig annorlunda än någon svensk – det är andra svenskar som betett sig annorlunda beroende på vilka åsikter de har om italienare eller finländare.

Varför jag skriver det här är för att jag jobbar hårt med att Lilo ska få veta vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon är alltså halvt svensk, kvarts italienare och kvarts finländare. Och hon tycker att det är spännande att prata om både Italien och Finland.

Och ett tips från mig till andra päron är att laga mat från olika kulturer (hela världen). Lilo tycker att det är så spännande! Vi kollar recept tillsammans och (försöker beroende på en 3-årings tålamod för stunden) lagar maten tillsammans för att sen prata om det land maten kommer från. Jag har alltid gillar geografi – och mat.

Hon kan sin pasta. #aldente #pastalover

A post shared by Annika Leone (@annikaleone) on

Tänkte här tipsa om den ”snabbmat” vi lagar oftast – en italiensk, verkligen superenkel men så smarrig pasta som Lilo älskar.

Spaghetti con Zucchine

Spaghetti (eller penne)
2 zucchini
Olivolja
Vitlök
Salt och peppar
Parmesan (helst äkta sådan)

1 Skölj och skär zucchinin i halvmånar.
2 Fräs i olivoljan (jag har jättemycket olja i) tills att de får lite färg.
3 Skala och hacka vitlöken tunt och stek med zucchinin. Tillsätt salt och peppar.
4 Koka pastan så att den är klar ungefär samtidigt som zucchinin.
5 Blanda, servera och på med massor av parmesan! Garnera med basilika eller mynta. 

  1. Tina skriver:

    Jag skulle hålla mig till det italienska köket. Mustamakkara, ei kiitos!

  2. Anneli skriver:

    Heja dig! Fast du ska kanske inte ha så bråttom med memman, nejonögonen, siklöjan och kålrotslådan… ;9

    Hälsningar från Finland!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..