Varför vet vi så lite om vår egen fertilitet?

När är egentligen rätt tid att skaffa barn?

Fråga dig själv de här sakerna: 1) Vad är egentligen mens? 2) Hur länge överlever ett ägg i kroppen? 3) När är kvinnan som mest fertil?
(svaren finns längst ner i blogginlägget)

Jo, du kan kanske svaren, men är de helt självklara? Jag kan inte minnas att jag någonsin fått lära mig något om varken kvinnors eller mäns fertilitet i skolan – tvärtom så har vi hela livet fått höra att hur viktigt det är att vi skyddar oss.

Jag tänkte extra mycket på det under den senaste säsongen av Paradise hotel då deltagarna under ”skolveckan” fick frågor om just kvinnokroppen. Och ja, jag skrattade när Haidar svarade att kvinnan har fyra äggstockar, har mens fyra gånger per år och går in i klimakteriet vid 30 (det var inte bara Haidar som hade dålig koll), men det är också väldigt sorgligt att de inte vet mer om kvinnors kroppar. Men det är ju så klart inte bara dem som har dålig koll!

När jag var 30 hade jag ingen koll alls på att kvinnors fertilitet sjunker kraftigt vid 35 (fast fertiliteten är individuell så klart). Och min ägg? Nej, typ noll koll!

I senaste avsnittet av vår podd ”Jag vill ha barn” pratar vi massor om det här och så pratar vi om att längta efter barn som ung – och hur ensam man kan känna sig just när alla andra runt omkring tycker att man ska vänta med att bli förälder. När är egentligen rätt tid att skaffa barn? Om min poddkompis Cilla hade varit medveten om hur fertiliteten ser ut så hade hon satt igång med sin process att skaffa barn mycket tidigare, säger hon.

Svar: 1) Vid ägglossning blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. När ägget inte blir befruktat gör sig livmodern av med slemhinnan som kommer ut som blod – mens. 2) Om ägget inte blir befruktat lever det ungefär i ett dygn efter ägglossningen. 3) Den biologiskt mest gynnsamma åldern att få barn är mellan 20 och 25 år för kvinnan (Källa Fertilitetscentrum).

 1. Emma skriver:

  Fick själv reda i samband med utredning inför ivf att jag som 31-åring hade en äggreserv som en ca 40-åring.. Nu gick det vägen ändå (❤️!) och vi fick vår dotter men när vi tre år senare (jag då 36) skulle göra syskonförsök så hade jag bara kvar 1/3 av min redan låga äggreserv och syskonförsök misslyckades (berodde troligtvis inte bara på liten äggreserv utan även spermiekvaliteten) och vi har fått acceptera att vår dotter blir utan syskon. Hade jag vetat att min äggreserv är så låg (och troligtvis pga en närmast vilande äggstock) så hade jag inte väntat till 30 innan vi försökte…

 2. Ninni skriver:

  Trodde aldrig att min äggreserv vid 33 års ålder skulle vara så låg att det absolut inte fungerade att bara ligga för att få ett syskon. IVF fungerade trots väldigt dåliga odds. Så tacksam för det.

 3. Jennie skriver:

  Vill tacka för er fantastisk braiga podd!
  Jag befinner mig på ”barnresan” just nu – med allt vad det innebär. Åker till Danmark inom kort för försök 2..

  Er podd är som det bästa av promenadsällskap. Ni är det perfekta bollplanket, även om man inte har möjlighet att ”kasta bollen” tillsammans med er, får ni mig att känna gemenskap och systerskap.

  Har bara saknat att ni inte nämnt känslor kring/eller hur det går till att ta hormonsprutorna på sig själv. Vet att många är rädda och oroliga för just hormonbehandlingen.
  Jag var väldigt rädd inför första sprutan. I parförhållande hjälper ofta partnern till, men som ensamstående måste dom flesta ta sprutan helt själv.
  Så ett förslag är att Cilla pratar lite mer om den delen av ”resan” 😉

  *om någon orolig för just sprutorna läser detta. Sprutorna är helt smärtfria! Nålen känns ingenting. Kan spänna lite av injektionen, men absolut ingen smärta.

 4. Det där med 35 år är otroligt förlegad kunskap. Det grundar sig på fransk födelsestatistik från 1670- 1830. Numera dör vi inte i barnsäng eller blir sterila pga jobbiga sjukdomar, så situationen är rätt mycket bättre för oss.

 5. Tina skriver:

  Litet off topic. När det gäller barnlängtan, IVF, insemination etc. Ingen nämner adoption. När det gäller att skaffa barn, ett kliniskt uttryck som jag ändrar till bli välsignad med barn, är jag övertygad att kärleken till ett barn inte handlar om DNA. Det är inte så att man är fantastisk som räddar ett barn ur fattigdom, man får vara egoistisk och lyssna på sin egen barnlängtan, det är ingen skillnad på hur det går till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..