3 myter om amning

Mitt bästa råd till er som ska bli mammor – låt er inte amningshetsas!

När du som mamma träffar gravida kvinnor, vad ger du dem då för råd? Det jag har märkt att jag talar om för ALLA som ska få barn är att de inte ska låta sig påverkas för mycket av amningshetsen.

Jag förstår att barnmorskor på BB har kort tid på sig att lära nyblivna mammor att amma sitt barn, men jag kände mig verkligen SÅ pressad till att amma att jag inte ens förstod att min mjölk inte räckte till för Lilo. Det var ju därför hon första månaden vaknade varje timme på nätterna och aldrig var riktigt nöjd. Hur jag vet att det var på grund av det? Jo, för att första gången jag gav henne ersättning så kunde jag riktigt se på henne att hon var nöjd och att hon sov minst TRE timmar på raken för första gången. Det var ett halleluja-moment, som Idol-Kishti skulle ha uttryckt det!

Det skulle kunna vara jag på den här bilden av bästa @hejhejvardag

Så ska det ju behöva inte vara! Att man pressas så pass mycket till amning att man inte inser vad som är bäst för barnet.

Jag kom att tänka på en tidigare artikel jag skrev om amning – och om myterna kring matningen. Här är några saker som kan vara bra att veta:

3 påståenden om amning:

(Källor länkade i text)

1. ”Barn som inte ammas har sämre möjlighet till anknytning”

FALSKT.

”Matstunden är också en möjlighet för närhet, värme och samspel mellan föräldrarna och barnet. Detta är lika viktigt oavsett om man ammar eller ger sitt barn mat med nappflaska

”Det har inte att göra med hur barnet matas. Det finns ingenting som säger att bara för att barnet hålls emot ett bröst och dricker bröstmjölk så blir anknytningsrelationen trygg. Flaskmatning kan vara ett minst lika bra, om inte bättre alternativ, med tanke på ögonkontakten och närheten som det möjliggör”.

2. ”Alla kvinnor kan amma sina barn”

FALSKT.

Nej, bara för att man föds med bröst betyder det per automatik inte att man kan amma!

”Det sägs ibland att alla som vill kan, men det är ignorant och nonchalant för så enkelt är det inte”, menar Amningshjälpen.

”Det finns fullt friska kvinnor som trots rätt inställning och rätt teknik inte kan producera tillräckligt med mjölk till sin bebis.
Det finns också bebisar som inte klarar av att suga med rätt teknik och därför inte får i sig tillräckligt med mjölk, trots mycket hjälp och stöd av professionella”, säger Amningshjälpen.

3. ”Bröstmjölk är den bästa näringen”

INTE HELT SANT.

Enligt Socialstyrelsen, som följer WHO:s rekommendation, anses ”bröstmjölk ge den bästa näringen för flertalet nyfödda barn”.

Samtidigt menar experter att nyttan av amning är starkt överdriven. När det gjordes en studie på 17 000 mammor och deras barn kunde forskare efter sex och ett halvt år inte påvisa några egentliga skillnader i hälsa mellan barn som fötts upp på flaska och de som fått bröstet.

I dag är modersmjölksersättning ett fullgott alternativ till bröstmjölk. Men enligt lag får inte modersmjölkersättning framställas bättre eller likvärdig bröstmjölk till konsumenterna.

Alltså: känn dig inte misslyckad om du inte får amningen att fungera. Tänk på att bara 20 procent av 70-talisterna är ammade längre än 3 månader. Och vi är ok, trots allt!

 1. Sandra skriver:

  Ojoj, min treåring är både född med kejsarsnitt och endast halvammad i tre månader. Dessutom gick jag över på barnmat (obs! ej hemgjord) vid fyra månaders ålder. Jag ville ju bara att han skulle få den energi som behövdes för att växa enligt sin kurva. Jag måste vara världens sämsta mamma. Hahahahahaha.
  Ah, just det. Vi har inte haft EN ENDA VAB-dag sen han började på förskolan för två år sen.
  Och till sist, tack till alla kloka barnmorskor och bvc som har hjälpt mig att ösa i ersättning i barnet för att få honom att växa. Puss.

 2. Håller med! Man ska absolut inte känna sig misslyckad om det inte funkar! (önskar jag hade vetat mer om det när jag satt där och grät över att ge upp efter mycket kamp).
  Fick dock väldigt mycket stöd i att sluta och gå över helt till ersättning, både från min man och från min barnmorska. Det var jag som släppte taget om det sist, de andra backade upp redan innan jag tagit beslutet. Såå skönt!!! Min dotter sov också betydligt bättre när hon äntligen var mätt. Och jag blev så oerhört lättad över att jag visste att hon blev mätt och gick upp i vikt <3

 3. Klajs skriver:

  Lina här ovan tog orden ur munnen på mig 🙌

 4. Maria skriver:

  Tack för detta inlägg!
  Undrar dock varför folk i kommentarsfältet måste fortsätta hetsa om hur ”mycket bättre amning är” och ” det går om man bara vill”. Jag tror alla vi som flaskmatar/flaskmatat har fått höra det 100 miljoner gånger redan. Kan vi inte bara få må lite bra av detta peppiga inlägg?
  Jag ville amma, men lyckades inte pga av att mitt barn VÄGRADE ta bröstet. Och ja, jag försökte i en månad, flera gånger om dagen, slutade alltid i gråt hos både mig och barnet. Var på amningsmottagningen. Provade att amma med amningsnapp. Provade att amma liggandes, sittandes. Provade att amma när bebis var mätt, lite hungrig, hungrig, panikhungrig. Dom klippte i tungbandet (trots att dom inte tyckte det såg kort ut). Och nej, jag gav inte flaska eller napp (i början). Och till slut, gav jag upp och tog till ersättning vilket blev jättebra. Så nej, det går inte alltid att amma, även om man verkligen vill.

 5. Tina skriver:

  Svar till ”Nanna”: barn som ammas får bara ett immunförsvar som mognar senare än barn som ges flaska. De får inte ett bättre immunsystem. Bebisen som flaskas bildar själv antikroppar.
  IBS, diabetes och allergi är vanligare hos barn som fötts med kejsarsnitt än barn som fötts vaginalt. Ska jag kanske börja kasta det i ansiktet på alla som gjort kejsarsnitt? Det är DETTA som är själva kvinnofrågan, varför vi ska trycka ner varandra och tävla om så sjuka saker som hur vi föder upp våra barn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..