Fertilitetsutredning – del 3

Chansen att bli gravid…

Fertiliteten alltså… Tänk om vi hade fått veta mer om den i skolan, av föräldrar, av samhället…

Jag valde aldrig att försöka skaffa barn tidigt och har alltid sagt att jag skulle försöka att skaffa barn mellan 35-40. Och jag fick Lilo en dag efter jag fyllde 39.

Men så här i efterhand, om jag hade vetat att fertiliteten skulle sjunka drastiskt efter 30 och att chanserna skulle vara väldigt små efter 40 hade jag tänkt om. Jag hade klart satsat på barn istället för jobb karriär.

Lilo, 2 månader.

Jag kommer att se mina möjligheter mer klara efter det ultraljud som ska göras tre dagar in på min nästa mens (om jag lyckas få en ultraljudstid då den klinik jag går till snart har sommarstängt).

Och varför jag gör den här utredningen är både för att redovisa här på bloggen och i podden hur en utredning går till – men också för att veta om jag ens skulle ha en möjlighet att bli gravid i framtiden.

 1. U skriver:

  Visst informeras man om att fertiliteten sjunker efter 30. Det är nog bara att du inte tagit till dej infon. Själv var jag 40 när jag fick barn. Mest beroende på att jag inte träffat nån att skaffa barn med tidigare. Men, det är ingen hit. Barnet kanske inte får något syskon, kusinerna är mycket äldre, mor- o farföräldrar är gamla, för gamla för att vara barnvakt ( om de ens finns i livet). Jag själv är äldre o tröttare tonårsmor. Väntar mitt barn lika länge som jag kanske jag heller aldrig får njuta av barnbarn o mitt barnbarn missar livet med mig! Det är en sorg, att inte kunna ge mitt barn dessa relationer tillbaka o framåt i tiden.

  1. J skriver:

   Förstår tankarna men det behöver inte betyda något. Min mamma var 25 när jag föddes och pappa var 29, de dog när jag var 18 respektive 24, min mans mamma var 36 och njuter för fullt av sina barnbarn och min mormor och farfar får uppleva sina barnbarnsbarn – man vet aldrig med livet så njut istället!

 2. Sandra skriver:

  Men man får ju reda på det? Tror snarare att det handlar om förnekelse? Att säga att man inte visste 2018 känns inte riktigt trovärdigt..

 3. Jenny skriver:

  Har man missat att fertiliteten går utför vid 30 är det nog en selektiv omedvetenhet. Jag hade ungefär samma dystra siffror vilket gjorde att jag rekommenderades att lägga pengarna på äggdonation utomlands då ivf kanske inte skulle funka. Efter att ha funderat och beslutat mig för att testa äggdonation la jag om kosten till typ paleo för att hjälpa upp chanserna. Ett år senare blev jag spontant gravid och vid 42 födde jag en efterlängtad bebis. Det skall till hopp, medvind och en massa tur men ibland så går det. Jag är väldigt tacksam. Mitt råd till alla yngre är att inte vänta, det är långt ifrån alla som lyckas. Jag hade dock inte förstått att jag ville ha barn när jag var 30 så ja, det var ju inte läge att försöka då heller. 😉

 4. Anna skriver:

  Jag tror också att det är lite av ett storstadsfenomen. Min kompis som bor i Sthlm pratar ofta om hur vanligt det är i hennes kretsar att man väntar med barn till efter 40. Flera har gjort abort i 30-årsåldern för att det inte passar in med barn just då och man vill förverkliga sig själv först. Att mentaliteten är lite annorlunda i just storstäder där utbudet av allt möjligt finns och likaså alla möjliga och att man därför väntar längre innan man slår sig till ro. Bor själv i en medelstor stad och här får de flesta barn kring 30 år.

 5. kem skriver:

  Aldrig fått veta
  Några siffror men att det är svårare
  Och mer riskfyllt att skaffa barn efter typ 35 är väl inget nytt?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..