Jag skulle aldrig föda på annat sätt än genom kejsarsnitt

Att bli övertalad till vaginal förlossning när man inte vill.

Jag fick Lilo för snart fem år sen. Det blev ett akut kejsarsnitt efter två kämpiga dygn. Orsaken till snittet var helt enkelt att jag inte öppnade mig mer än fem centimeter. Och jag måste säga att jag verkligen blev behandlad bra på BB Stockholm i detta. Det var varken en hets att föda vaginalt, eller att göra kejsarsnitt (förrän det blev akut). Nu i efterhand hade jag så klart valt kejsarsnitt – och skulle jag någonsin föda barn igen så skulle det till 100 procent bli genom ett planerat kejsarsnitt. Jag skulle aldrig låta mig övertalas till att föda vaginalt eftersom det verkligen inte fungerade förra gången.

Därför blir jag både förvånad och upprörd när jag läser Ida Östenssons text i KIT om hur hon blev bemött – när hennes barn låg i säte

 5ba920c96f057 5ba920c96f099https static kitcdn secws2018096ee5b08b673746d9301bf690a9281a09 1537782146777.jpg

Ida och sonen Valter. Foto, privat.

Idas son Valter (nu 4 veckor) visade sig ligga i säte och efter ett vändningsförsök där Valter inte ville bli vänd så blev det beslutat att Ida skulle förlösas med kejsarsnitt. Men först utsattes hon för en övertalningskampanj av läkaren, som tyckte att hon kunde föda vaginalt ändå.

”När jag sa att jag ville bli snittad så blev hon bara stoneface och frågade: ‘För att?” Tre gånger återupprepade hon den frågan när jag förklarade varför jag som förstföderska inte ville föda i säte’.

Är det inte galet att försöka övertala en kvinna till detta? Och även om ett barn inte ligger i säte tycker jag att det är illa att försöka övertala någon som inte vill föda vaginalt att göra det.

För övrigt tycker jag att min bloggkompis Vanja alltid uttrycker sig så bra kring kejsarsnitt och rätten att bestämma över sin egen kropp. Här kan du läsa hennes argument för att få ett kejsarsnitt beviljat.

 

 1. Jämförelsen med rökare och cancer känns bisarr och osmaklig. Cancervård är nödvändig annars dör patienten, mammor och barn dör inte utan kjesarnsitt om de är friska. Ja jag vet att det finns risker och ibland blir det urakut, men då snittar man också.
  Hela det här resonemanget påminner om den upprörda barnmorskan som inte fick jobb när det visade sig att hon vägrade utföra aborter. Hon menade att ingen ska tvingas utföra aborter. Vilket ingen heller gör då ingen tvingas utbilda sig till barnmorska. Men gör man det så får man vara beredd att utföra alla delar av yrket, inte bara de bitar man själv gillar.
  Blir man frivilligt gravid, vilket jag hoppas att de flesta blir, så vet man också hur ett barn kommet ut. Läste på en blogg om en mamma som ville ha snitt eftersom sexlivet var så viktigt för henne och hon ville inte riskera att ”offra sin snippa” genom att föda barn. Ja det låter ju precis som rätt anledningar för vården att prioritera att lägga sina resurser på….

  1. Din liknelse mellan att välja att utbilda sig till sjuksköterska och att som kvinna och välja att skaffa barn är också ganska dålig.

   Att du dessutom inte ser det som en viktig faktor och en rättighet för kvinnor att kunna ha ett fungerande sexliv efter barnafödsel är bara sorgligt.

   Undrar återigen varför det är så oerhört viktigt för vissa hur andra kvinnor föder sina barn.

   1. Jag har själv fått en total sfinkterruptur. Tog tid att läka men det gick, sakta men säkert. Kan både träna och ha sex precis som vanligt idag, har även skaffat ett barn till.
    Som någon annan skrev här, vad finns det för anledning för en frisk förstföderska att få ett snitt? Jo, kvinnors äckliga lust att berätta om sina förlossningar. Ingen tvingas bli gravid (hoppas jag) Men sitt inte och gnäll för att vården inte daltar med er när det inte finns anledning.

    1. @Ella: vilka andra grupper ska vården sluta dalta med, tycker du? Stickrädda? De med blodfobi? Vi skulle kunna utföra en massa operationer i lokalbedövning, men vi söver folk i alla fall. Varför? För att folk skulle uppleva vissa ingrepp som väldigt obehagliga att utstå rent psykologiskt i vaket tillstånd. Men det är ju bara daltande. Faktiskt. Sluta söv folk helt enkelt. Det kostar för mycket och Ella vill inte betala!
     Ryggvätskeprov kostar 20 000 att göra under lätt sövning (alltså så lätt att du fortfarande har egen andning och behöver inte ha en tub i halsen). Utan lätt sövning kostar det kanske 2000 kr. Inte rimligt överhuvudtaget att man daltar med folk på det viset. Klarar de inte av att få en nål i ryggen så ska de inte få göra undersökningen alls. Eller betala 18 000 ut egen ficka. Klena människor!

     Ella, fyll på här med fler kategorier som det daltas med i vården! Jag är väldigt intresserad!

     1. Men bara lägg ner! Vården kan diskuteras i all oändlighet men nu handlar det här just om kjesarsnitt. Som ju de facto är en operation och ett alternativ när det finns medicinska orsaker till det. Och som alla andra operationer och ingrepp så sker det i diskussion med läkare och vad som är etiskt och medicinskt försvarbart. Vad är det som är så svårt att förstå?
      Himla märklig vård vi skulle ha om alla lekmän satt och själva bestämde vilken vård och vilka ingrepp de behöver. Det funkar ingen riktigt så. Sen om man är rädd för smärta, blod, nålar etc så är det en rädsla man själv får jobba med och även diskutera med dem som är utbildade inom området. Men en märklig utgångspunkt att fatta beslut på.

     2. om man ska ge sig in i något som innebär risker för bestående men, så borde man ju självklart få vara med och bestämma om vad man vill att ens kropp ska gå igenom. det finns inget riskfritt sätt att föda barn tyvärr och vf är absolut inte bättre än ks. det må vara hur naturligt som helst, men sjukvård i sig är inte naturligt utan jobbar med att förlänga liv som annars inte hade gått att rädda. varför blir folk så sjukt provocerade av tanken att kvinnor skulle få bestämma över sin kropp och vad den går igenom. det är som att det sitter vissa och blir helt tokiga vid själva tanken. sluta bry er om vad andra gör. föd era barn hur ni vill och lita på att andra människor gör det de tror är bäst. vi är ju faktiskt alla vuxna och vaccinerade och vill det bästa både för oss själva och våra barn. det kommer aldrig att bli 100 % kejsarsnitt för de flesta vill inte föda så.

    2. Malin och Ella, jag undrar fortfarande vad som ligger bakom ert brinnande engagemang i hur andra föder sina barn. Ni har inte svarat på det, skulle vara intressant att höra!

  2. Hej du som tycker att en kvinnas sexliv inte är en viktig faktor, rentav löjlig menar du nog?, när man väljer förlossningssätt. Kom tillbaka när du fått ditt eget underliv förstört och berätta för mig om du tycker att alla vi tusentals kvinnor som fått vårt sexuella funktioner förstörda av förlossningar och vården skiter i oss eller helt saknar kunskap och kompetens att hjälpa oss – om du fortfarande tycker att våra problem är löjliga och om sexlivet var en så löjlig sak att ta med i beräkningen. Säg det sen till hon som drömmer om ett syskon men inte kan ha sex pga fruktansvärda smärtor som skriver i vår facebookgrupp om någon har tips på hur man kan göra insemination hemma eftersom de aldrig kan ha sex igen.

   Uttala dig inte så tvärsäkert om saker du inte vet något om nästa gång!

 2. Jag fick inte heller föda vaginalt när mitt barn låg i säte. Eller, de hade kanske inte kunnat tvinga mig till snitt men läkaren lät mig förstå att jag var ansvarslös som övervägde att utsätta mitt barn för det (vaginal sätesförlossning). Det läkaren inte sa var att efter två snitt är det för farligt att föda vaginalt och efter tre snitt rekommenderas inga fler barn. Jag har nu fått två smittbarn och kommer alltså aldrig få föda vaginalt (som jag velat) och max få tre barn.

  1. Det finns ingen absolut gräns för antal kejsarsnitt, det beror på hur man läker. Jag har tre barn födda med snitt, och fick grönt ljus för ett fjärde vid senaste förlossningen (frågade specifikt). Vet flera som har ännu fler barn födda med kejsarsnitt. Har faktiskt aldrig hört nån säga att de fått stopp, även om det säkert händer. Om det är någon tröst! 🙂

 3. Tack för ditt inlägg! Jag har precis samma tankar som du. Jag födde mitt barn vaginalt, men jag har dåliga upplevelser av krystningsdelen och fick dessutom två förlossningsskador av det. Skulle definitivt inte låta mig övertalas till att föda vaginalt igen. I många länder är det t.o.m normen att föda med kejsarsnitt och jag undrar varför det inte är så även i Sverige. Vi har teknik för att minska detta enorma lidande som vaginal förlossning innebär, men ändå tycker man att kvinnor ska behöva stå ut med så mkt. Och att gå runt med förlossningsskador – kanske för livet – det är inget det ens pratas om särskilt mkt. Så viktigt att våga öppna diskussionen lite mer. Varför gör vi saker på ren rutin? Varför anses det ena bättre eller sämre? Det är inget dåligt med att göra ett snitt och man är heller ingen sämre mamma för det.

  1. Därför att normen inte är, och inte bör, vara kjesarsnitt. Bebisar mår bäst av att få starta förlossningen själv och utdrivningsskedet hjälper lungorna att pressa ut fostervattnet så de är redo för livet utanför livmodern. Att helt sonika lyfta ut det när det inte är redo och när ingen medicinsk orsak finns gör varken mamman eller barnet (för sånt ska ju självklart prioriteras högst) är knappast det bästa och en hel del av dem barnen behöver då andningshjälp för att komma igång ordentligt, ibland bara några timmar men ibland dagar. (Jag jobbar på neo och träffar dessa barn då det är fakta och inget jag hittar på).
   En frisk förstföderska har ingen som helst anledning att snittas bara för att det verkar läskigt att föda. Helt rätt att det inte är något man bara kan sitta och välja.

   1. Det är inte alls bäst för barnet med vaginal förlossning. Riskerna för syrebrist finns ju tex inte alls vid kejsarsnitt. Och andningen brukar de få hjälp med att få igång. Med ks slipper dessutom mamman förlossningsskador.

   2. Det kan visst vara det bästa för mamman. För just DEN mamman, kanske inte för dig – o det accepteras ju o är okey. Utan mina snitt hade jag inte funnits idag, så kom inte o säj att det inte kan vara det bästa för mamman. O mina barn har inte, o kommer aldrig att få några men av sättet de föddes på.
    Det finns visst anledningar, även för en frisk förstagångsföderska – herregud visa lite förståelse istället.

   3. Läskigt? Problemet är inte att det är ”läskigt”. Problemet är att det inte finns någon eftervård i Sverige. Barnmorskor som inte ens känner till alla muskler i bäckenbotten syr lite på måfå och de som söker vård pga komplikationer hånas av en okunnig sjukvård. Du må vara expert på förlossningar men läs på lite om hur eftervården ser ut i Sverige idag. Det däremot, är läskigt så det räcker och blir över.

 4. Oj, vilka nedlåtande och okunniga kommentarer mot planerat snitt på moderns indikation. Kejsarsnitt är en operation, och en sådan innebär vissa risker, men en vaginal förlossning innebär också risker, och kan leda till men för livet, både för mamma och barn. Har man fött vaginalt och fått en muskelskada så är de inte alls särskilt bra på att sy den på förlossningen och missar ofta att sy ihop musklerna, och det är svårt, och väldigt tidskrävande att få hjälp efteråt, om du ens råkar stöta på en läkare som är kunnig inom området bäckenbottenskador. Just därför borde man få välja själv vad man vill utsätta sin kropp för. Snitt beviljas både av medicinska och humanitära skäl (där förlossningsrädsla faller in) för att det psykiska är väldigt viktigt för att en vaginal förlossning ska gå bra. Är man rädd slutar det oftare i akutsnitt ändå så därför tas sådant på allvar. Vill man ha ett snitt bör man kämpa för sin rätt att välja, och nej, det är ingen lätt väg ut som man väljer för att det är bekvämt.

  1. Viss skillnad på att ha en komplicerad förlossning i bagaget och att vara förstföderska och ”kräva” snitt för att det verkar så läskigt och smärtsamt att föda. Ja det finns risker med allt och det är inget man någonsin kan skydda sig 100% mot. Men finns inga medicinska orsaker eller en tidigare förlossning att jämföra med så borde det enbart vara ett läkarbeslut. Annars får man betala för sin bekvämlighet själv.

    1. Jag förlöstes via planerat snitt – av kroppsliga skäl. Höll på att dö och hamnade på IVA. Inte riskfritt med snitt heller. Alla verkar tro att det är som att få sin hamburgare på drive through men se det är det icke…

     1. jag vet inte var ni får det ifrån att folk väljer snitt för att det är bekvämt. det finns ingen som blir beviljad snitt utan mängder av info om alla risker. det finns dock ingen som nämner risker med att föda vaginalt. och råkar man ut för skador finns det ingen hjälp att få. det borde man få veta innan man själv får välja hur man vill föda.

  2. Jag håller med dig Katarina. Blir faktiskt förvånad över tonen på kommentarerna och att kvinnor inte stöttar varandra i större utsträckning i den här frågan. Det som jag har allts svårast att förstå är hur jag, som fött med planerat snitt, kan provocera andra kvinnor så oerhört.

   1. Verkligen. Hade jag valt att föda med snitt hade jag sluppit livslånga smärtor och ångest över hur begränsat mitt liv har blivit. Jag kommer aldrig mer att kunna cykla, springa eller hoppa obehindrat och kan inte sitta ned utan smärtor. Och det finns inget mer vården kan göra. Underbart.

 5. Kjesarsnitt är en stor operation, en öppen bukoperation och man opererar inte friska människor hur som helst. Det är ett läkarbeslut som fattas när det finns olika medicinska orsaker för mamman eller barnet. Det är en operation som alla andra och inte till för att kvinnor ska sitta och välja det för att det verkar bekvämt om inga fysiska orsaker finns.

  Sen ska rädsla alltid tas på allvar, fångas upp i tid och bra stöd ska erbjudas hela vägen fram. Där har vården säkert en del att jobba med och förbättra. Sen att så många är rädda pga skräckhistorier; det är ju vi kvinnor själva som bär skulden för det då så många verkar älska att skrämma upp andra och ta varje tillfälle att berätta om hur fruktansvärt det är. Varför ett sånt behov av att trycka det i ansiktet på någon som ska gå igenom det för första gången?

  Jättebra att alternativet med snitt finns när det finns anledning till det, men nej det är inte någon ”behandling” du kan sitta och välja som det passar dig.

 6. Jag födde mitt första barn i säte, efter ett misslyckat vändningsförsök. Detta i Norge där det verkar vara mycket vanligare, iaf på de större sjukhusen. Jag försökte väl argumentera för kejsarsnitt till en början, mest för att jag hade läst om ökad risk för att tång skulle bli nödvändigt och jag var rädd för att jag skulle spricka mycket (mer). Som jag förstått det kan det vara ett kritiskt skede från att barnets rumpa/kropp kommit ut tills huvudet är ute, då navelsträngen ligger i kläm. Därför är det större risk att de måste använda tång för att få ut huvudet fortare.
  Min läkare övertygade mig, hon sa att det var tryggare än kejsarsnitt för både mor och barn. Min förlossning gick så himla bra, jag hade ett helt crew av läkare, studenter och barnmorskor som gjorde att jag kände mig väldigt trygg. Efter att rumpan var ute blev det ändå nödvändigt med tång, men jag sprack inte mer än vad som är ’vanligt’.
  Ville bara dela min historia då jag upplever att det finns lite kunskap men många skräckhistorier om sätesbjudning.
  Ska dock tillägga att jag inte led av någon förlossningsskräck och var väldigt inställd på att föda vaginalt, så det var nog lättare för mig att ’våga’.

 7. Hade liknande förlossningsupplevelse som dig. Tacksam för den proffsiga vården och att snitt finns som krislösning. Men tycker att det var helt vidrigt med bukoperation och återhämtningen. Är nu gravid igen och har fått jobba fram en plan för hur vi ska prova vaginalt, hoppas det kommer funka fint för både mig och baby. Blir otroligt provocerad när folk säger att det verkar skönt och lyxigt att föda med snitt. Tycker inte det borde vara ett val man kan ta utan noga övervägning och samtal med kunnig personal.

 8. Hur många andra operationer kan du själva kräva av sjukvården? Hur ofta menar du att du bestämmer över din kropp i sjukvårdsammanhang? Bestämmer du vilka sjukdomar du ska få? Bestämmer du val av åtgärd dvs op, medicin mm?
  Du HAR ett val här, försök bli gravid eller låt bli. Du rätten att bestämma det över om din kropp ska försöka producera ett barn. När du blivit gravid kommer ditt barn ut och då får du ännu fler val. Du har förmånen att välja mellan många olika bedövningar, ställningar, metoder etc Men att kräva en stor op av statligt finansierad sjukvård utan att själv inneha kompetens att bedöma riskerna är inte rimligt.

  1. Är det rimligt att jag som skattebetalare ska betala vård för någon som aktivt gjort ett val och rökt och typ fått cancer?? Samma sak, rätt att få vård trots att man vet riskerna med rökning. Finns fler exempel. Ska jag skrika låt bli, ditt val???? Så jävla typiskt att när det kommer till kvinnor och föda så ska vi aldrig få va med att bestämma. Det kostar får man höra, låt bli att bli gravid. 2 snitt bakom mig, och jag kan säga med 100% ärlighet att det varken handlade om lyx eller bekvämlighet!

   1. Att en rökare med cancer inte skulle få vård är som att säga att en som blivit gravid frivilligt får föda hemma i sängen och skylla sig själv.
    Sedan är det heller inte troligt att rökaren blir den som får prova extremt dyr ny behandlingsform som användas nu och drastiskt minska skadorna en cancerbehandling ger?
    Med statligt finansierad menar jag inte heller nödvändigtvis prislapp. Medan du föder på BB-avd kan op-teamet ta hand om en patient som på riktigt är sjuk istället. Nöjd så?

  2. Enda anledningen till att snitt anses dyrare är för att man inte räknar med några kostnader för eftervård för kvinnor som får skador (mellan 30 och 50 %). Den finns ju inte. Men de kvinnor som år efter år söker hjälp för sina skador och blir hemskickade med en klapp på huvudet om att de har för stora förväntningar när de vill ha en fungerande kropp och kunna träna, ha sex osv utan obehag – de kostar vården garanterar mkt mer än ett snitt. Dyrast av allt är dessutom ett akutsnitt där kvinnan först kämpar i timmar själv med personal omkring sig och tag upp en sängplats och sen behöver snitt ändå. För att inte tala om vad alla övertalande samtal kostar både staten och arbetsgivare. Mkt billigare att bevilja ett snitt med en gång.

 9. Det är två helt olika saker.
  Kejsarsnitt av medicinska orsaker, mammans och babyns hälsostatus. Förlossningsskräck är inte medicinsk eller fysisk.
  Kejsarsnitt för att man av olika anledningar inte vill/kan föda vaginalt.
  De som medicinskt kan föda vaginalt men ändå vill ha kejsarsnitt bör betala för vad en operation kostar, vårdpersonal, uppvak, eftervård etc.

  1. Fast förlossningsskräck är ju psykiskt och det måste man väl också ha stor respekt för? Sen kan man ju såklart försöka ”bota” detta genom arorasamtal till exempel.
   Jag hade själv jättejobbig förlossningsskräck innan jag födde mitt första barn men med all rätt med tanke på att det enda man har hört hela sitt liv är ju hur FRUKTANSVÄRT det är att föda barn. Att man sprack hela vägen, att man trodde man skulle dö, bedövningen hjälpte inte osv. Och sen på det, denna BB-kaos vi lever i, där folk inte får plats på BB osv.
   Kanske dags att styra upp förlossningsvården om man vill att fler kvinnor ska våga föda vaginalt?

   1. Medicinska skäl är somatiska, kroppsliga, till skillnad från psykiska skäl. Läkaren tittar på fysiska risker för mamma och baby.

  2. Och den som aktivt solar eller röker och utsätter sig själv för fara kan oxå bekosta sin egen cancerbehandling läkemedel eftervård osv. Så jävla less på att det alltid tas upp att det kostar i snitt sammanhang men inte andra där folk utsätter sig själva för risker men ska sen ha fri vård!

   1. Om du får cancer, oavsett av vilken anledning, då måste du genomgå behandling/operation om du inte aktivt väljer att dö. När du är gravid och inga medicinska orsaker finns för snitt så är det inget som måste genomföras för att barnet ska komma ut. Det är en operation och ett beslut som tas av vården när det finns behov för det. Inte för att kvinnan inte vill föda sitt barn.

    1. Måste fråga Malin, på vilket sätt känns det viktigt för DIG hur andra föder sina barn? Är det pengarna? Är det en principsak? Eller något helt annat? Förklara gärna.

    2. Fast nu pratar jag inte oavsett anledning. Om du AKTIVT väljer att förkorta ditt liv och riskera att få cancer…så varför ska man då få ”gratis” vård.
     De som medicinskt kan föda vaginalt men ändå vill ha kejsarsnitt bör betala för vad en operation kostar, vårdpersonal, uppvak, eftervård etc säger Ewa.
     Då säger jag att de som aktivt väljer att röka och är medveten om vad det kan kosta i din hälsa och därmed sjukvården bör betala själv för sin vård etc. Simpelt

     1. Jag håller med. Alla rökare som får småcellig lungcancer eller KOL får stå för sina sjukvårdskostnader själv. Det rör sig faktiskt om helt självförvållade skador. Väljer man att hålla på med högriskintressen som t ex ridning eller motorcykel så är det enda rimliga att betalar allt själv när man ligger där med bruten rygg. Skattebetalarna kan inte förväntas betala för att du har dåligt omdöme! Kör du rattfull och krockar ska det vara kalla handen på akuten tills du plockar fram kreditkortet och tar hela notan ur egen ficka. Missköter du din diabetes och får komplikationer så ska det inte slösas några skattemedel på dig inte. Och är du paniskt rädd för en vaginal förlossning (oavsett faktum att majoriteten av alla planerade snitt av humanitära skäl görs på omföderskor som traumatiserats av en eller flera tidigare förlossningar) ska också betalas privat. Såklart!

      Hur vi sedan skall göra med det faktum att ett akutsnitt kostar 60 000 (PLUS kostnaden för försöket till vaginal förlossning), att en vaginal förlossning med komplikationer kostar ca 50 000 och att ett planerat snitt kostar ungefär hälften av det – det vet jag faktiskt inte. Kanske måste vi börja fakturera alla misslyckade förlossningar som kostar mer än de 25 000 en normalförlossning kostar? Att kvinnan helt enkelt får betala mellanskillnaden? Helt rimligt faktiskt.

 10. När jag födde mitt barn öppnade jag mig inte heller och jag skrek efter snitt de sista tolv timmarna men utan resultat. Jag fick åtta olika bedövningar som inte fungerade mot smärtan men ej epidural pga att jag inte var tillräckligt öppen. Min förlossning tog (på bb) 36 timmar, dessa var outhärdliga för mig då jag varke kunde äta eller sova pga smärta men eftersom ”bebis i magen mådde bra” fick jag ”kämpa på”. Till slut kom bebis ut med sugklocka, efter att ha fastnat på vägen ut när mitt värkarbete la av..

 11. Snälla, länka inte till Vanja. Om alla resonerade som henne skulle svensk sjukvård braka samman. Hon borde betalat för sin egen förlossning. Posh…

  1. Håller med! Jag är barnmorska med många års förlossningserfarenhet. Blir faktiskt trött på tjatet om att alla har ”rätt att välja”. Nä faktiskt inte! Snitt är en stor bukoperation med alla risker det medför. Varför operera när det inte finns medicinsk anledning?
   I ditt fall Annika så kommer du med stor sannolikhet bli beviljad planerat snitt pga troligen sekundär värksvaghet vid första förlossningen.

   1. Det vore fint om vården som så starkt propagerar för vaginal förlossning sen också stod beredda att hjälpa en när man får bestående men av den. Så är tyvärr inte fallet.

   2. Ruttet resonemang, är du 100 år gammal? Helt riktigt att kejsarsnitt är en stor bukoperation förknippad med risker. En vaginal förlossning är också förknippad med risker. Den som ska leva, kanske hela livet, med konsekvenserna måste ha medbestämmande.

  2. @M: nej, sjukvården skulle inte braka samman om ”alla” valde planerat snitt. För det första kommer det aldrig komma en dag då 100% av alla kvinnor vill ha planerat snitt. Så dra inte den halmgubben. För det andra är planerat snitt BILLIGARE än akutsnitt och vaginal förlossning med komplikationer. Och de två sistnämnda grupperna är STORA och kostar sjukvården oerhört mycket pengar.

   Ca 100 000 barn föd per år i Sverige. Ca 8% av dessa barn föds med planerat snitt på moderns önskan. Vi pratar alltså om 800 snitt per år. Statistiskt sett borde ca 30% av dessa 800 graviditeter sluta i akutsnitt eller i förlossning med komplikationer, dvs kosta mer än ett planerat snitt. Vad står vi med då? Jo, drygt 500 planerade snitt per år, varav mer än hälften är traumatiserade omföderskor.
   Jag baxnar över hur lite medkänsla och empati vissa kvinnor (här och i andra fora där planerat snitt på humanitär indikation tas upp) kan visa. Hur mycket galla man kan spy ut över andra människor. Obegripligt.

   1. Så bra skrivet! Valet måste vara kvinnans! Planerat snitt orsakar färre skador än vaginala förlossningar. Finns en FB-grupp för förlossningsskadade och hur vården ser på deras skador det är fruktansvärd läsning. Det är visst okej att vilja slippa lida av skador i underlivet orsakade av förlossning. Att kunna njuta av sex. Att kunna cykla. Att slippa smärtor. Att slippa hålla emot med fingrar i slidan varje gång man skall bajsa. Osv. Föd vaginalt om du vill (har själv fött mina två vaginalt) men sluta sprida felaktiga uppgifter om kostnader och risker med kejsarsnitt. Och kvinnan måste få bestämma detta!

 12. När jag födde min äldsta son 2010 så låg han i säte och vändningsförsöket lyckades inte. Jag hade inte ens valet att föda honom vaginalt då utan det planerades in ett kejsarsnit direkt. De lät inte förstföderskor föda i säte. Detta var på SÖS i Stockholm. Det skiljer sig säkert mellan olika sjukhus.

  1. Du har säkert rätt i det, men fanken vad sånt skrämmer mig. På vissa sjukhus (säkert pga olika direktiv inom olika landsting) så behandlar man risker inom förlossning på så olika sätt! Det är en risk att föda barn i säte, vilket man inom vissa landsting behandlar så allvarligt att man genast beslutar om kejsarsnitt. Andra landsting tycker inte alls att den risken är så stor och tycker inte att kejsarsnitt är motiverat. Sen står man där själv utan medicinsk utbildning och försöker förstå vem det är som har rätt egentligen och hur man egentligen ska göra för att få föda ett barn som inte skadats av förlossningen…

   1. Sant att det finns olika traditioner på olika sjukhus, men om man vill förlösa sätesbjudning vaginalt beror på en rad faktorer också som bebisens storlek, bedömning av bäcken och om det finns personal med erfarenhet av sätesförlossning. Just i denna situation blir man som födande knappast nekad snitt heller. Men förstår att man som patient kan bli lite överväldigad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..