Varför får inte pojkar gilla ponyhästar?

Stackars förvirrade föräldrar!

Vad fasen har om man gillar ponyhästar eller inte med kön att göra? Jag blir galen på att barn så tidigt får lära sig att det inte är okej att ha vissa kläder på sig för att man är just kille eller tjej.

Det är ju vi vuxna som lär barnen detta! Kidsen själv hade inte ens reagerat om de hade lärt sig de här omoderna normerna av sina föräldrar eller andra vuxna.

Attachment-1

Hoppas att Lilo aldrig slutar att bära sin enhörningsdress (finns på Kappahl).

Jag läste det här nyss på SVT.se:

Elmer 6 år vill inte ha sina favoritbyxor med ponnyhästar på skolan längre. Barnen skrattar – det är inga byxor för pojkar. 
Inte heller kan man som pojke ha klänning, det har hans bästa vän fått lära sig.
– Det var inte snällt, säger Elmer.

Fram tills i höstas var Elmers garderob färggrann och med mycket mönster. Men i och med förskoleklass kom också en medvetenhet om vad som är okej att ta på sig som pojke och inte. Och extra tydligt blir det när det är dags att handla.   

– Först går han till tjejavdelningen och tittar där och funderar. Men sedan landar han ändå i de dova färgerna. Det är ju vad vi i vuxenvärlden säger är okej och inte okej, säger Elmers mamma Madelene Thiger.

Så JÄKLA deppigt!

Och om ni undrar varför klädkedjor insisterar på att uppdela barnavdelningarna för pojke och flicka? Jo, det är gör att det är föräldrar som vill ha det så. De blir så förvirrade annars – alltså föräldrarna. Inte barnen.

 1. Lily skriver:

  … Nu är det ju iofs ingen vettig människa från detta sekel som påstår att pojkar inte får gilla ”flick saker” utan istället har det blivit en sån galen hets om att alla pojkar ska ha på sig rosa men inte flickor. Jag tycker att vi vuxna ska ”hålla truten” och lyssna på våra barn istället för samhället. Och kanske inte utnyttja dom för igenkännande eller ”en slående artikel”, som kanske inte är sådär super relevant eller ens nödvändig år 2018

  1. Tyvärr finns det en massa folk där ute som inte är vettiga. Jag ville egentligen inte köpa mylittlepony-saker till min son, men han älskade dem verkligen och var superstolt när han gick till skolan. Och blev så klart retad. Många vägrade leka med honom de dagar han hade dessa kläder.

 2. Helene skriver:

  Vem lär dom det? vuxna? är du vuxen? vi bär alla det ansvaret, låter som att du tycker andra ska ta ansvar?

  1. Ewa skriver:

   Självklart är det vi föräldrar som köper kläder, ibland efter önskemål om barnet är stort nog. Och det gör vi alla efter eget huvud, efter tycke och smak.

 3. Min son har samma byxor, och en rosa one piece med ponnys, en pjamas, huvtröja och skor. Men bara hemma eftersom det blir en massa kommentarer i skolan.

 4. Att din dotter har en rosa enhörningsdräkt bryter inte mot någon norm. Du verkar ju tro det.

 5. Ewa skriver:

  Vill man som pojkmamma handla kläder på flickavdelningen så är det väl upp till var och en. Flickor är ofta spädare än pojkar, de kläder som passar min son bäst hittar jag på pojkavdelningen och vice versa. De är olika byggda vad än Pk-Genus säger. Och ja, dottern har också bekväma kläder inköpta på flickavdelningen, det är ingen motsägelse i det.

  1. Sara skriver:

   Men gud, det skiljer sig väl knappast något alls storleksmässigt mellan könen på barn. Min son är spinkig så alla pojkkläder ramlar av honom. Han älskar superhjältar, bilar, glitter, hjärtan, gulliga djur och starka färger. Tyvärr sitter allt glitter, gulliga djur och hjärtan på rosa plagg, en färg han inte gillar. Kvar blir bara för stora, murriga kläder med arga superhjältar på. Det finns liksom ingen blandning. Blå byxor med glittriga hjärtan? Rosa tröjor med glada, coola superhjältar? Fattar inte laddningen i att blanda färger och motiv som man vill. Vad är det för PK med det?

   1. Sanns skriver:

    Precis! Min dotter gillar klänningar eftersom de hon gillar att de snurrar när de dansar på förskolan. Hon gillar också bamse, Alfons, spiderman och en del andra figurer som är pojkar/män (eftersom de flesta intressanta karaktärer är pojkar/män, men det är ju iaf delvis en annan historia…) På klänningarna är det ponnysar, hello kitty o liknande som hon från början inte var så intresserad av men nu har fattat att tjejer ”ska” gilla… undantaget är Pippi, som hon alltid har älskat och som finns på klänningar (eftersom hon är tjej) men det blir ju lite tjatigt med bara Pippi-klänningar :/

    1. Sanna skriver:

     Hon är för övrigt inte ett dugg ”späd” utan 110 cm lång o väger 20 kg (precis fyllt 4) så hon lär väl snart märka att hon inte har ”rätt” kropp för ”flickkläderna” heller… det är så hemskt!

  1. Jenny skriver:

   Fast problemet är ju att genom uppelningen av stil, mönster, motiv och färger på flick- och pojkavdelningen lär sig barnen vad de förväntas tycka om och hur de ska vara. Pojkar – tuffa, aktiva och arga, flickor – kärleksfulla, snälla och inte aktiva.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..