Varför öppnade jag mig aldrig?

Stoppet vid 5 centimeter.

Igår spelade jag och Cilla in ett poddasvnitt om hennes förlossning (som släpps på torsdag här om du vill lyssna).

Och en lustig grej som vi pratar om är att Cilla hela tiden var så inställd på ”att det tar tid”. Så när vattnet gick, värkarna kom så trodde Cilla fortfarande att det var långt kvar eftersom hon hela tiden tänkte ”det tar lång tid det här”.

Så när hon kom in på BB – och trodde att hon hade lång tid kvar – så hade hennes förlossning börjat och det gick sedan snabbt från att hon var öppen 5 centimeter till 10 centimeter.

Och återigen slog det mig att jag aldrig har tagit reda på varför jag aldrig öppnade mig mer än 5 centimeter, vilket ledde till akut kejsarsnitt efter lååååååång tid.

Attachment-1

November, 2013.

Så jag kör en shout-out här: Någon av er som inte heller har öppnat er? Och har ni i så fall fått reda på anledningen till det?

Vore så intressant att veta.

Om jag skulle få ett barn i framtiden så undrar man ju och samma sak skulle hända igen…

 1. Sanna H skriver:

  Jag öppnade mig till 7 cm, sedan stopp och kejsarsnitt. Anledningen var att han hade navelsträngen tre varv runt halsen och liksom aldrig kom hela vägen ner och kunde stimulera öppnandet, fick jag veta.

 2. Elin skriver:

  Jag öppnade mig inte mer än 6.5cm med mitt första barn, slutade med akutsnitt efter 1.5dygn. Till barn nr två så tyckte min barnmorska, efter att ha läst journalen och i samråden med en läkare, att jag skulle få mitt bäcken röntgat. Gjorde en magnetröntgen i v32, där såg de att jag helt enkelt inte kan öppna mig så mkt mer. Jag har ett trångt bäcken. Så barn två blev planerat snitt. Barn2 vägde 2600g i v39 och var liten, men hon hade inte kunnat ta sig igenom på ett säkert sätt. Tänker ofta på vad som kunde hänt om jag skulle genomgå en vaginal födsel. Tacksam för min bm som begärde röntgen och en ordentlig genomgång av min första födsel.

 3. Maja skriver:

  Stannade vid 4 cm trots värkförstärkande dropp. Vet inte heller riktigt varför (iofs snart 21 år sedan 🙈) Jag fick dock till mig där och då att det inte behövde betyda att det skulle bli likadant igen. Jag fick aldrig fler barn så vet inte hur det hade blivit. Lycka till med allt!

 4. Lisa skriver:

  Blev igångsatt med första barnet och öppnade mig bara 4 cm och fick till slut snitt efter 41 h. När jag blev gravid med andra barnet gick jag på aurora samtal för att reda ut varför detta hände. Fick svar att det kan hända men att det absolut inte var något som stoppade mig från att få en lyckad andra förlossning. Vattnet gick 8 dagar över tiden och pga avföring i vattnet satte de igång mig med värkstimulerande dropp. Kämpade på med värkar i 11 h men öppnade mig inte mer än 4 cm denna ggr heller. I samråd med bm och läkare blev det då snitt, men denna gången kände jag att jag kunde stå på mig mer och var inte helt slut när bebisen kom😅

 5. maria skriver:

  Efter naturlig vattenavgång och sedan värkar i över 36h blev det akutsnitt för mig. Öppnade mig inte heller som man ”ska”. I min journal står det primär värksvaghet, sekundär värksvaghet har jag förstått kan uppstå när livmodern blir trött i slutet av en förlossning. Primär är det när det redan från start finns en ”dålig” effekt av värkarna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..