Får man verkligen skämta om allt?

Jag tycker att Stefan går över gränsen.

Var går egentligen gränsen om vad man får skämta om?

Min humor är allt annat än korrekt, jag går över gränser ofta, det vet jag. Men det finns en genre jag inte tycker är speciellt kul att skämta om: barn som far illa. Jag ser ingen som helst humor i att skämta om det. Eftersom många barn far illa dagligen, överallt, och barn inte kan försvara sig så blir det bara osmakligt. För mig.

37748e45-c595-4552-a0b3-9f753149ef34

En som tagit sin ”humor” till en ny nivå är Stefan Larsson (tidigare hallåa på TV4) som har instakontot @stefansinstagram. Att skjuta ett barn, är humor för honom.

Innan du klickar på den här länken så vill jag säga att det är en ”sketch” där ett barn blir ihjälskjutet. Jag tycker att det är superosmakligt.

Stefan själv, som får en massa kritik på hans insta, säger så här:

”En liten tanke med klippet är kanske att just börja fundera, kan man skämta om allt? Det är 13-årsgräns för instagram och det är föräldrarna som ansvarar och godkänner deras konton, inte jag. Precis som på övriga platser i livet. Biografer, youtube, reklam osv osv. Om vi ska börja bygga in oss själva i små lådor för att inte riskera att någon får någon hemsk idé av vad vi gör…då kan vi lika gärna lägga ner allt. Om vi, relativt friska, ska göra oss sjuka, för att nån annan kanske skulle få en idé om att göra något…jag tycker DET låter mer osunt. Men, jag är inte facit, jag kan ha fel, jag spelar ibland våldsamma tv-spel, tittar ibland på läskiga filmer och komedier där man ‘drar ett ämne till sin spets’, men det har inte gjort mig till någon våldsam person i verkliga livet för det. Hej.”

Vad tycker du – ska man kunna skämta om allt?

 1. Lisan skriver:

  Jag tycker inte man ska censurera humor. För var dra gränsen? Alla bär vi på olika erfarenheter och våra olika kontexter gör att vi tycker olika, och så måste det få vara. Men med det sagt måste man också få tycka just olika och reagera därefter (men såklart tänka sig för hur man uttrycker sig!). Konst och humor hänger ju ihop på det sättet att de fyller olika syften, vem tycker inte det är vidrigt med våld mot barn?! Tanken är väl att provocera för att väcka reflektioner och tankar om hur världen ser ut.

 2. Sara skriver:

  Att skämta på svagare gruppers bekostnad känns väl aldrig riktigt bra för min del.
  Alltså: Ett skämt som träffar rätt för mig är det som antingen ”sparkar uppåt” (mot makthavare och normer) eller som är självupplevt för den som skämtar. (Har en person haft cancer, blivit utsatt för kränkningar etc kan den själv välja att skämta om det tex. Finns ju något läkande i riktigt svart humor ibland)

 3. Flipp skriver:

  Svårt att välja ämnen man inte får skämta om, det kan ju skilja mycket i finess, uttryck och underton även om ämnet är samma.
  Många har, enl kommentarerna, roats av detta så uppenbarligen gick det hem hos en del. För min del får de skratta fast jag inte gör det alls.
  Jag tycker att Petra Mede och Marika Carlsson har ett sätt att håna människor de pratar med på tv på ett tänkt roligt vis men som inte träffar rätt hos dessa. De ser bara frågande och förskräckta ut. Det är inte kul, bara pinsamt för dem själva, osmakligt och obehagligt. Att göra narr av folk i direktsänd tv inför stora delar av svenska folket utan de själva är förvarnade eller beredda gör mer skada för dem än en film av skådespelare gör för sin publik, tror jag.
  Frågan är vem av oss som drar riktlinjerna för ett ev förbud isf?

 4. Lindha skriver:

  Bara vidrigt…

 5. M skriver:

  Jag tycker nog inte man kan skämta om allt. Om t ex cancersjuka eller personer som varit utsatta för övergrepp väljer att skämta om det så är det dock en sak. Men att skämta osmakligt om barn tycker jag är mest blir fel.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..