Hur får jag Lilo att somna själv?

Tips mottages tacksamt.

Lilo är 5 och ett halvt år nu. Och hittills har jag alltid legat kvar bredvid henne tills att hon har somnat. Men jag skulle vilja ändra det eftersom läggningarna ibland tar upp till 1,5 timme. Jag har inga problem att läsa en bok för henne, och mysa, men jag känner att jag skulle behöva lite mer tid själv på kvällen och därmed kunna gå ifrån henne även fast hon är vaken.

Attachment-1

Den här lilla personen börjar bli stor!

Och frågan är hur jag gör det som bäst? Det kommer att bli en stor förändring för henne, det vet jag, eftersom hon ALLTID har haft mig bredvid henne tills att hon däckat, men nån gång måste man ju bryta sitt ”men-hon-kan-inte-somna-utan-mig-mönster”.

 1. Jennie skriver:

  Vår tjej är 2,5 och vi kände som du. Så vi började helt enkelt sitta längre och längre ifrån henne, alltså inte lämna rummet helt för då blev hon hysterisk. Men att man började sitta på en stol och sen bitvis sitta längre och längre bort. Tillslut satt vi utanför så hon såg våra ben, sen såg hon oss inte alls och vi flyttade stolen mot vardagsrummet och nu har det gått några månader och hon somnar själv medan vi gör annat i huset. Hon har bättre och sämre kvällar och ibland kommer hon upp, ropar att hon ska kissa tusen gånger och vill ha vatten, täcket ska på och av och hon ska byta pyjamas. Men det har varit så värt och är så skönt att kunna sitta själv och göra annat när hon ska sova. Det hela har gjort att hon också är tryggare i sitt rum och sover hela nätterna i sin säng nu! 😀

 2. Malin skriver:

  Jag kan tyvärr inte ge nåt bra tips, för min yngsta är snart 9 och vi ligger fortfarande hos henne tills hon somnar… ooops.

  1. Ser egentligen inga problem med det. Men svårt att hinna med allt som ska göras efter jobbet bara…

 3. Mickan skriver:

  Min dotter är lika gammal som din och vi började för två-tre år sedan med ljudbok, vilket funkar toppen för oss. Vi sätter på den, säger god natt och sedan tar det max fem minuter innan hon somnar. När vi läste sagor för henne kunde det ta hur lång tid som helst, men ljudböckerna verkar ha en väldigt sövande effekt på henne 🙂

  1. Vi lyssnar på ljudböcker tillsammans nu, men jag ska testa att låta henne lyssna själv. Tack!

 4. Alice skriver:

  Vi gjorde detta vid liknande ålder. Vi körde en kombo av förklaringar och mutor…. vårt barn gillar att veta varför och hur det ska gå till och vad som händer om det känns för läskigt osv. Så vi gick igenom det. Sen gällde det att prova själv en stund varje kväll, vi kom in och tittade till. Var man så stor att man försökte sitt bästa fick man veckopeng, vilket var ett nytt koncept. Bara stora får veckopeng. Stora somnar själva. Utom om man är jätterädd för man får alltid tröst om man är rädd.
  Sådant funkar på det barnet, som inte skulle fejka rädsla för att slippa och behöver en utväg. Kan tänka mig att andra behöver mer ”cold turkey”.
  Det verkliga skälet till förändringen var att det var syskon på väg, men det sa vi inte förstås. Kändes som en taskig start på syskonförhållandet att bli utsparkad ur sängen. 🙂

 5. Malin skriver:

  Vi började med att prata med våra barn om att somna själv, sen införde vi ett belöningssystem. För varje gång de somnade utan oss, (vi satt utanför dörren och läste, eller stod och vek tvätt, de kunde se och höra oss men vi var inte i samma rum) så fick de sätta upp ett klistermärke på en teckning. Vi började med fem, sen tio, sen femton och till slut tjugo. För varje gång de fick ihop sina märken gjorde vi nåt kul, en spännande lekpark, åt på resturang eller nåt annat barnet önskade. När de var i mål och hade samlat tjugo märken gjorde vi en större grej, typ en liten längre utflykt, äventyrsbad, nöjespark eller nåt liknande.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..