Ett barn är ingen boja

Som att HAN behöver fira sina sista dagar i frihet innan han åker in på ett livslångt fängelsestraff?

“Men du måste ju gå ut och ha lite kul innan det är dags!”.

Nej, frasen handlar inte om ett barn som behöver springa av sig energi. Det handlar om en blivande pappa i min närhet. En fullvuxen man på 38 år som uppmanas gå ut och leka innan han blir förälder. Och den person som säger att han borde festa innan due date är den blivande pappans manliga polare.

Och just den här grejen att den manliga föräldern ska pushas ut i lekhagen innan BF… Men buhu, mansbebisar! Som att HAN behöver fira sina sista dagar i frihet innan han åker in på ett livslångt fängelsestraff? Vad är det för sätt att se ett föräldraskap egentligen?

pexels-photo-1250452

Foto: Pexels

Livet tar inte slut bara för att man får barn som många, främst män, verkar tro. Jag skulle snarare säga att det börjar, att livet får sin självklara mening, som det så klyschigt kan låta.

Att få barn innebär inte en boja runt foten. För vem har sagt att man inte kan fortsätta att gå ut och ha roligt med sina vänner efter att man har blivit förälder? Precis som innan man fick barn tror jag att det är jätteviktigt att man tar sig tid att gå ut med sina vänner. Och det självklara i ett partnerskap är att låta varandra växa som individer även när man har fått barn: att unna varandra egentid för att lägga på det som man tycker är kul i livet – vad det än är. Och vem tycker inte att det är härligt att få energi från sina vänner genom en härlig middag ute exempelvis?

Jag upplever ofta att många par måste göra allt tillsammans, när de istället kanske borde pusha varandra till att gå utanför hemmet för att komma tillbaka med desto mer energi. Dela på er! Att ta egentid från sitt barn, sin familj, är inte att försumma dem. Och när en blivande mamma är nära BF – kan vi inte bara fokusera på henne – istället för på mansbebisar som tror att deras frihet är över?

HETT!
Dejt med sin partner
Bara för att man är ihop behöver man inte sluta att dejta varandra! Jag tycker fortfarande att det så nice att bestämma träff ute och därefter ta den barnfria kväll som den kommer.

ISKALLT!
Mobilen istället för sex
45 procent väljer hellre att vara utan sex i ett halvår än utan sin mobil, enligt Novus/SVT. Jag säger bara – helvete vad osexigt!

Den här texten är även publicerad i det numret av mama som är ute i butik just nu.

 1. Emma skriver:

  Jag håller inte med, tycker att både män och kvinnor uppmuntras (med all rätt!) att passa på att göra vissa saker innan barnet kommer. För allvarligt, en blir ganska låst. I alla fall vi som lever med våra barn 100%, där båda föräldrar jobbar heltid och båda strugglar med att försöka hålla näsan över vattenytan med allt från familjeliv till jobb och däremellan försöka få till egentid.

  Att en person som har barn på halvtid säger att det går superbra att få till egentid trots att en är förälder, är för mig samma sak som att smala människor inte stör sig på att det endast visas smala människor i reklam och media. Du har liksom inte tolkningsföreträde här.

 2. Jenny skriver:

  Tycker du är lite väl dömande mot män där. Jag vet många kvinnor som också ”behöver” leka av sig innan de blir mammor. Helt normalt från båda hållen utan att se föräldrarlivet som ett fängelse. Trött på att nu för tiden ska allt skyllas på männen.

 3. Malin skriver:

  Jag håller faktiskt med tidigare kommentatorer. Jag brukar säga till de blivande föräldrarna att passa på att göra saker innan bebis kommer. Både tillsammans och på tu man hand. Självklart låter man sin respektive göra det även när bebis kommit. Men helt ärligt, när vi fick vår första dotter var det ingen av oss som riktigt ville gå ut.

 4. C skriver:

  Hej Annika! Jag är kvinna och kan faktiskt också säga till både mina manliga såväl som kvinnliga vänner att man skall passa på innan barnet kommer. Jag har själv två barn och vet hur lite ork och tid man har i småbarnsåren för annat bestyr än jobb, hem och familj hur mycket man än skulle behöva komma iväg. Jag tycker att man skall passa på att göra saker som man framförallt första tiden med nyfödd varken har ork eller tid för. Tycker faktiskt inte det är så märkligt att vänner säger till en att ”passa på”. Dessutom har man ju nästintill noll möjlighet att få sova ut efter nedkomst så skall man ut och festa till det är det ju inte lika roligt när man blir väckt tidig tidig morgon även om det är den andre partens tur att gå upp och ta barnet/barnen. För det är svårt att undgå att inte bli väckt om man sover under samma tak även om man kanske kan ha tur att få slagga vidare en stund. Visst kommer tiden åter när barnen blir större igen men behöver det ena utesluta det andra, kan man inte få ”passa på” innan för det? Barn är inget fängelse men småbarnsåren begränsar. Kanske är det så att man är sämre på att unna sig egentid när man lever båda föräldrarna tillsammans och bättre när man inte lever tillsammans? Jag vill ju träffa mina barn helst varje dag och då prioriterar jag ju sk bort egna aktiviteter på både gott och ont men när man inte har den möjligheten när man som föräldrar inte lever tillsammans så har man ju dagar då man kanske inte kan välja att träffa sina barn så då är det kanske lättare att helt enkelt hitta på saker som handlar om bara en själv? Ingen aning själv, bara en fundering.
  Det är synd att du ofta vinklar dina synpunkter så negativt. Självklart får du som alla andra ha åsikter men ibland känns det som du bara klankar ner på andra men inte reflekterar så mycket över ditt eget sätt att uttrycka dig på eller att allt inte bara är svart eller vitt. Jag tycker bara det är synd för kanske uppfattar man dig också fel när man sitter bakom varsin skärm.
  vänlig hälsning/C

  1. Linda skriver:

   Medhåll. Dom första åren av barnens liv är oftast rätt krävande och mycket av tiden går ut att lösa logistiken kring lämningar/hämtningar, städ/tvätt, handling/matlagning, badning/tandborstning, sagoläsning/läxläsning… and so on!
   Självklart så har vi både på tu man hand gått ut och ätit samt att vi gått iväg på varsitt håll för att träffa vänner men jag kan personlig känna att när det är som mest på jobbfronten samtidigt som barnen har full agenda (aktivitet/skola/etc) så backar jag det sociala och prioriterar vila.
   Jag ger ofta rådet till par som skaffar barn att ”passa” på med vissa saker innan man skaffar barn. Inget konstigt med det.

  1. Bra formulerat! Håller helt med!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..