Vad är egentligen en Zorn-kropp?

När jag såg den här bilden på mig själv så tänkte jag på en Zorn-tavla. Ja, ni vet han som älskade att måla så kallade ”frodiga” kvinnor vid vatten. Jag har liksom inte riktigt tänkt så mycket på att ibland just ha blivit kategoriserad som ”Zorn-kvinna”.

IMG_0415

Och av en slump, när jag funderade på vad en ”Zorn-kropp” egentligen står för så läste jag Stina Wollters text om detta:

”Zorn är förvisso ingen superfavvokonstnär. Men det är inte det som är grejen; För mig är såna där uttryck som ‘Riktig Zornkvinna’ riktigt trista, inte på grund av Zorns nakenmodeller i Dalarna utan pga kategoriseringen, värderandet och stereotyperna kring kvinnokroppen ang hur ”riktiga” kvinnor ”ska” se ut och har skrivit om det flertal ggr och orkar inte ta det i detalj igen. Det är vad jag tycker alltså men skriver detta för att kanske väcka en tanke om hur begränsande och snävt det blir”

Skärmavbild-2015-06-05-kl.-11.09.30

Och är ju egentligen helt skevt att den här typen av kropp kategoriseras som ”frodig” och ”stor”.

tkjkqe7ux3gflz5hf3d0

Foto: Anders Zorn/Fotografiska

Zornkroppen är ju bara en helt vanlig kvinnokropp. Precis som min egen. Högst vanlig.

  1. Liv skriver:

    man slås ju också ibland av hur märklig Zorns konst är …det är iaf svårt för mig att föreställa mig en massa män och manliga rumpor tagna med samma lustande blick som sedan blir hyllade i alla tider
    Vackra kvinnor absolut men var de mer än objekt för honom?

  2. Ewa skriver:

    Alla kroppar är vanliga, de är de kroppar vi har, ingenting konstigt med det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..