www.fikastunder.se

Hej raringar! Tack för alla fina kommentarer i mitt sista inlägg. Jag har saknat er lite skall ni veta och därför kommer det ett litet extra inlägg här på Mama för att berätta att jag har flyttat över bloggen till en egen sida, jippiiiiie!

Välkommen till http://www.fikastunder.se

IMG_2268

Sidan går inte att googla fram så spara ner adressen eller bokmärk den så att ni inte tappar bort den. Bloggen här på MAMA försvinner om några dagar.

Kram på er bästa läsare!

  1. Å vad kul! Jag satt igår och försökte spara ner så många recept som möjligt men det här är ju jättebra! Nu är nya sidan bokmärkt

  2. Åh, vad glad jag blir! Dina recept är alltid så bra och jag har verkligen grämt mig över att din blogg skulle försvinna. Nu har du gjort min dag! ?

  3. Hej Ulrika!
    Vad glad jag blir,vilken lättnad! Tack! nu kan jag fortsätta att leta fram bland dina recept,en stor glädje.Absolut den bästa bakbloggen,du är bäst! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sista inlägget

Ja, hur skriver man ett sådant här inlägg, är det ens möjligt att försöka fånga in 5,5 år i något slags avslut? Vilka bloggår, jag är så tacksam för alla er skall ni bara veta. Jag har lärt mig så mycket och fått så mycket kärlek. Bloggen startade som en tårtdagbok men utvecklades till så mycket mer och efterhand till en livsstil, ett jobb. Varför jag nu slutar är helt enkelt för att tiden inte räcker till.

Jag vill tacka Mama som jag fått vara en del av i 1,5 år, jag har trivts så bra och är så tacksam för att min blogg fått ta en plats här.

Jag har längtat efter denna dagen lika mycket som jag har bävat inför den. Allt detta arbete, allt svett och tårar, all kärlek, mitt verk. Jag har inte ångrat mitt beslut , jag kan bara inte hjälpa att tårarna rinner nerför mina kinder när jag skriver detta, det som skall vara det sista inlägget..

 

Steg för Steg Tomte

Polkabräck

Snickersrutor

Mjuk pepparkaka

Frusen Julcheesecake

Tomtebakelse

Saffransbullar

Luciatåg

Saffransparfait

*

Bloggen kommer att ligga kvar här på mama året ut och sedan stängs den ner. Som jag känner just nu så måste jag ju försöka lägga upp bloggen så att jag och den som vill kan komma åt recepten men som jag sagt tidigare så har jag ingen tidsplan för det utan det får komma när jag får tid till det.

För att inte tappa bort mig så går det bra att följa med på instagram där jag heter @fikastunder och fortsätter att inspirera med bland annat bakning, shopping och husrenovering. Jag finns också på Facebook.

Tusen tack allihopa för denna tiden. All kärlek, Ulrika

  1. Tack för din underbara blogg. Har fått så mycket inspiration från dig. Hoppas verkligen man kan komma åt dina recept någon annan stans för de är så bra. Du är så bra!!! God jul och gott nytt år.

  2. Tack för all inspiration. Surfar in här inför högtider och barnens kalas och söker inspiration till tårtor och annat gott. Bloggen kommer vara saknad! Nu gäller det att bunkra favoritrecepten innan sidan släcks ner, måste skriva ut steg för steg hello Kitty då dottern önskat den på sin tårta i år igen!.. :) Lycka till framöver och God Jul!

  3. Tack, från mig också för alla underbara godsaker man fått titta på, recept man testat hemma samt allt dregel. ;-)
    För mig som typ är sämst på att baka, har fixat både småkakor och god mat tack vare din sida. ☺️
    Ta hand dig.

  4. ps. Du måste övertala Mama att behålla dina recept ett tag till, hur ska man annars hinna spara på allt gott till kommande kalas etc!?!? =)

  5. Tråkigt att inte kunna följa dig och dina härliga recept längre! Har suttit här och dreglat många ggr och provat många goda saker! Tusen tack för all inspo här på bloggen! Önskar dig allt gott!

  6. Tusen tusen tack för din blogg!!!! Hoppas du slipper stressen!! Håller på för fullt me att printa ut mina favvorecept (blir en hel del;)). Tack för alla suveräna recept!!!!

  7. Det finns bakbloggar och sen finns din, bakblogg de luxe. Du kan inte jämföras med någon för du är bara bäst. Du är i en annan kategori big time!!

  8. Tack för alla fina recept och hoppas verkligen de får leva vidare någon annanstans och glädja oss läsare! En riktigt fridfull jul!

  9. Tack för alla goda recept. Din blogg har varit en stor inspirationskälla och tänk vad mycket gott vi har bakat och fått mumsat i oss tack vare dig. Kommer sakna din fina blogg mycket. Lycka till med allt!

  10. NEEEJ!!!!
    Det är ju hit jag ständigt återkommer för inspiration och för att lära mig…
    utan dig blir det ju inga fina tårtor när barnen fyller år!
    Tack för allt!!

  11. Tack så mycket för alla år. Jag har ju läst inne hos dig nästan sedan start :-) Önskar dig tid, att spendera för det som är viktigt i livet <3

    Du kommer att vara saknad för många

    Stor varm kram

  12. Men fina du, så tråkigt men jag förstår dig. Det kräver mycket tid, tålamod och ork. Följer dig ju redan på insta så får förhoppningsvis se lite av dig där.
    Kram kram

  13. Tack för jättefin och trevlig blogg med så många bra recept! Hoppas det går att lägga upp dem på något annat sätt för de är verkligen användbara. Men inget är viktigare än att ha tid för barnen och det verkliga livet. Lycka till framöver!

  14. TACK för alla fantastiska recept, underbara bilder och inspiration!
    Bloggen kommer att bli saknad.
    Önskar dig lycka till <3

  15. Tusen tack för allt! Har fått så mycket inspiration vad gäller mat, kläder och inredning =)! Känns nästan som att mista en vän ;). Kommer sakna din blogg men hoppas att du hittar tid någon gång att lägga upp recepten någon annanstans.

    Ha en fin julledighet! Kram Marie

  16. Tack för allt. Din blogg kommer att vara saknad,men jag förstår, tiden vill inte alltid räcka till.
    Önskar dig och din familj all lycka i framtiden.
    Tusen kramar

  17. Tusen tack för allt!
    Var stund har sin tid, förstår att ibland hinner man inte med allt även om man vill.
    Din blogg har varit så super!
    Jag har fått mycket inspiration från den tack vare dig.
    Många tårtors fyllningar har jag tagit efter vilka sedan varit mycket uppskattade av familjen och vänner.
    Ett antal middagar har det också blivit utav samlingen.
    Tack och lycka till med allt.

  18. Det är vi som ska tacka för all inspiration Du gett oss. Kommer att sakna att inte gå in här varje dag.
    Tusen tack och lycka till med renoveringen och ha det så gott?

  19. Men söta du! Tack för all inspiration. Har börjat att spara dina recept men bara kommit en liten bit på vägen. Ditt nästa projekt om du vill ha något vill säga? måste bli att göra en bakbok. Den skulle gå åt som smör i solsken.
    Njut nu av din egna tid och din familj. Jag kommer fortsätta följa dig…..
    Många kramar en trogen bloggläsare?

  20. Nej uff nu började jag gråta här i sängen, så många år som jag har följt dig! TACK för allt!! Och en massa lycka till :)

  21. Tack för en fantastisk blogg och massor av goda recept. Kommer att sakna din blogg och hoppas verkligen att man kommer att kunna komma åt dina recept sen också. Kommer givetvis att fortsätta följa dig på instagram. Må så gott?

  22. Tack för en superfin blogg! Kommer att sakna den väldigt mycket! Hoppas att recepten kan bli tillgängliga i framtiden.

  23. Den bästa bakbloggen i min smak som givit sådan inspiration och tips till mycket smaskigt. Känns trist att inte få läsa några fler inlägg men jag hoppas du i framtiden öppnar upp ett arkiv så man kan söka recepten. Tack för du låtet oss följa din vardag och dina fantastiska bakverk, speciellt alla olika sorters kladdkakor. Lycka i framtiden! ?

  24. Har aldrig kommenterat förut , men stort tack för alla fina & goda recept ! Håller tummarna på att det finns en lösning på att man kan fortsätta hitta recepten annars får skrivaren jobba så det glöder framöver ;-)
    God Jul och Kram !

  25. Stort tack för alla fina recept och inspiration ❤️
    Viktigt att känna sin gräns och backa när det blir för mycket !

  26. Stort tack för all inspiration och allt gott, många favoriter som jag fått mycket beröm för kommer från dig!
    Lycka till med allt du tag dig för i framtiden. kram o god jul Anna

  27. Tack till dig! Har följt din blogg dagligen i flera år, och kommer verkligen sakna dig. Ha en underbar jul och nyår, och stort lycka till med husrenovering och livet i övrigt. ❤ kram till dig

  28. Tack för alla underbara recept <3 jag kommer verkligen att sakna allt. Det känns sunt att man slutar när tiden inte räcker till, man måste verkligen prioritera det man själv tycker är viktigast. Klokt av dig. Lycka till! Varm kram Karin

  29. Tack för allt gott du bjudit på. Kommer sakna att frestas varje gång jag kikat in hos dig. Ta hand om dig! Kram

  30. TACK SJÄLV! Tack för alla fantastiska bakverk du har bjudit på! Mer än hälften i min receptpärm är från din blogg :) så nu får jag skriva ut alla de som jag inte har hunnit prova än! Ta hand om dig och familjen så syns vi på instagram!
    Julkramar

  31. Du kommer vara saknad!! Men tack för alla fantastiska recept och tips & trix du delat med dig av! Dom har varit till stor hjälp! ?

  32. Bästa bakbloggen som jag verkligen kommer att sakna!!
    Tack för alla otroliga recept och för din inspiration.
    Kram

  33. Tusen tack för en av de mysigaste och ”godaste” bloggarna ever. Lycka till med allt och hoppas att vi ”ser” dig nån gång i framtiden. God Jul också :)

  34. Ett stort och innerligt tack för allt du delat med dig av! Kommer sakna att kika in här men jag har full förståelse för ditt beslut och är säker på att det är helt rätt för dig :) ta hand om dig och familjen! Kram

  35. Ulrika, du fantastiska människa.
    Jag använde din blogg senast igår för att hitta din citronfyllning. Så god! Jag MÅSTE printa ut alla favoriter snarast (och det finns måååånga) för dina recept är de jag använder mig utav allra mest.
    Hoppas du hittar ork till att lägga bloggens inlägg någonstans för oss läsare som uppskattar dig så himla mycket.
    Stort lycka till med allt du tar dej för framöver. God Jul!
    Stor kram Sara / @vincelia / @sarasbakoblandat

  36. Tusen tack för all inspiration, alla fantastiska recept och all tid du lagt ner för att dela detta med oss andra. Du kommer vara otroligt saknad, men jag är jätteglad för alla mina favoritrecept som kommer fortsätta användas.

    Stort lycka till framåt!

  37. Tack! För en fantastisk blogg o för alla goda recept.

    Lycka till med husrenovering och ser fram emot att få följa dig på IG.

    Många Jul & Nyårskramar

    Eva

  38. tusen tack för alla recept som du har delat med dej av. lättsamma framför allt. svarar också om det är något man undrar över. hoppas att dina recept kan komma i bokform nån gång så man kan köpa dom.
    ha nu en riktig god jul och lycka till med nästa projekt också
    kram Barbro
    Ps synd att du inte fortsätter här för oss som varken har facebook eller instagram Ds

  39. Kommer verkligen sakna den överlägset bästa bloggen någonsin!!! Så otroligt inspirerande! Håller alla tummar för att det ska gå att komma åt den även senare! Stort tack! Kram

  40. Tack för alla för alla fantastiskt härliga recept! Jag har fått några riktiga favoriter härifrån, bl.a. fudgekladdkakan(!) och provat en del godis nu inför jul. Tack för inspirationen och lycka till med allt!

  41. Tusen tusen tack för allt gott du bidragit med!
    Kan fortfarande inte fatta att jag efter nyår inte bara kan gå in här och
    bli inspirerad eller hitta favoritrecepten…
    Jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna köpa en bakbok från
    dig i framtiden;)
    Stort lycka till med husrenoveringen och allt annat som hör livet till!
    Kramar

  42. Tack fina för alla underbara recept!
    Jag kom i kontakt med din blogg för ett år sedan och fastnade direkt! Delar din passion för köket och allt kring bakning!
    Har gått in varje dag det senaste året så jag kommer verkligen att sakna dig.
    Tack för allt! God Jul!
    Kram Kattis

  43. Tack för alla fantastiska recept och inspiration! Min favorit är absolut fudgebrownie-kladdkakan, den har bakats många gånger (senast till dotterns treårsdag, med glass och hallonsås till istället för ”traditionell” tårta). Tocsagömmorna med saltad mandel är en personlig favorit också, fast farliga att ha i frysen…
    Ta hand om dig och ha en god jul!

  44. Tack för alla jättefina recept, jag har bakat mycket härifrån och alltid varit nöjd. Kommer sakna att titta in hos dig varje dag. Hoppas du hittar orken att flytta över receptskatten till en annan portal så småningom. Lycka till i framtiden och God Jul!

  45. Tack för en jättemysig blogg! Hoppas du hittar en lösning för att ha kvar alla dina recept.
    God Jul och lycka till i framtiden!

  46. Tack för alla recept och all inspiration! Har bakat mycket gott med dina recept, hoppas att de kommer finnas kvar. God jul

  47. Tack Ulrika!
    Tack för all energi, tid och slit du har lagt ner under dessa åren. Denna blogg är en av de som jag aldrig har tröttnat på, som jag är inne och kollar flera gånger om dagen. Tack för att du har inspirerat mig och alla andra till så mycket och alla fantastiska recept, shoppingtips och renoverings bilder som du har bjudit oss på. Jag förstår dig att du väljer att sluta efter all den tid det tar med en blogg med allt som är så genomtänkt och perfekt :) Men jag är naturligtvis ändå ledsen. Men jag kommer följa dig på instagram och facebook! Lycka till med renoveringen och ta hand om dig! Ha en fantastiskt mysig jul! Kram och tack än en gång! <3

  48. Riktigt tråkigt, och jag hoppas att du hittar en lösning för att man ska kunna gå in och läsa gamla inlägg och se recept!
    Fortsätter följa dig på instagram och hoppas på recept även där :)

  49. Hej Ulrika,

    Vill tacka dig för en fantastiskt fin och inspirerande blogg! Jag har följt din blogg dagligen under de senaste 2 åren och dina recept har bidragit till många goda fikastunder hemma hos oss.
    Jag har full förståelse för att din tid inte räcker till och att nåt måste prioriteras bort. Jag är glad för den tid vi fått följa dig och jag kommer definitivt att sakna din blogg.

    Jag vill skicka ett stort tack till dig och jag önskar dig och din familj en riktigt God Jul!

    Kram//Lotta

  50. Du är inte den enda som gråter Ulrika! Denna dagen har jag också bävat för. Vi har fått så många fina och goda recept och tips av dig.
    Önskar dig allt gott, och trots att det är en sorglig dag så förstår jag ditt beslut till fullo.
    Var rädd om dig och ha en riktigt god jul och gott nytt år!
    Stor kram och tack!

  51. Vad tråkigt men förstår ditt beslut. Du har varit en stor inspirationskälla både när det gäller bakning och outfits ;-).

  52. Tack själv!
    Kommer att sakna den inspiration och kreativitet du har bjudit på i din fina blogg. Har alltid varit värt att titta in för att få tips och trevlig läsning!
    Kram och lycka till med nästa steg!
    Astrid

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kexchoklad

Heeej igen bloggisar! Jag kan inte sluta le då jag och maken äntligen var hos guldsmeden igår och pratade om hur vi skall göra om min vigselring. Eller egentligen är det ”barnringarna” vi utgår ifrån och bygger på nytt. Jag tror det kommer bli sååå bra och de kommer bli klara redan innan jul, wiiieee.. Lovar att visa er på instagram.

Jag och Allie bakade dessa kexchoklad för flera år sedan nu. Riktigt goda och med en liten tvist, den är nämligen fylld med choklad och nutella. Muuums! En perfekt mumsbit till kaffet! Blir liksom lite mer kaka av det hela än om man jämför med en köpt kexchoklad på något sätt. Du måste testa!

50 g mjölkchoklad

0,75 dl nutella

12 smörgåsrån

 

175 g mjölkchoklad

2 tsk matolja

 

Smält 50 g choklad och rör ner nutellan i den. Bred ett lager på ett rån, lägg på ett rån och bred ett lager över. Lägg på tredje rånet och bred fyllning över rånet. Avsluta med ett fjärde rån. Upprepa proceduren så att du har tre stora kex med fyra lager rån. Frys in i ca 15 min.

Dela kexen på mitten åt båda hållen (förstod ni?) Först längst långsidan och sedan kortsidan. Smält 175 g mjölkchoklad och rör ner oljan så att det blandar sig. Med hjälp av en tång doppar du kexen i chokladen så att allt täcks. Skrapa av undersidan innan du placerar de färdiga godbitarna på ett bakplåtspapper. Förvara godiset i kylen.

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

LOADING..

Baka med popcorn

Hej andra advent! Jag klämmer in detta lilla inlägg som jag har förberett. Vi skall strax hämta hem barnen som sovit hos mamma inatt. Jag har slått in den sista klappen här på morgonen och nu skall du gömmas uppe på vinden tills de får sin plats under granen närmare jul.

 Några tips på vad man kan baka med popcorn. Först ut ett väldigt gott julgodis. Vi har en fantastisk kladdkaka och en glasstårta toppad med massor av härliga karamellpopcorn!

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lingonpannacotta

 Gooooodmoooorgooon :-) På bloggen bjuder jag idag på en mysig dessert som passar utmärkt nu i jul. Lingonpannacotta är jättegott och jag har tidigare gjort en variant med vit choklad men denna gången utan. Tror nästan att denna blev godare och tydligare smak av lingon. Jag skulle tippa på att det blir 5-6 portioner.

4 dl grädde

1 dl lingonsylt

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 dl socker

2,5 gelatinblad

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädde, lingonsylt, vaniljpulver och socker. Låt sjuda en minut. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner gelatinbladen så att de löses upp. Häll upp i portionsformar. Låt ”stelna” i kyl i minst 4 h.

Dekorera pannacottan före servering med mini marshmallows, pepparkakssmul & en vit chokladgran. Smält vit choklad och spritsa granar på ett bakpapper, låt dem stelna i kyl och lossa dem direkt och lägg dem på toppen.

Sluuurp!

 Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kladdkaka med center

Hur många av er har provat denna kaka? En seg kladdkaka utan ägg som dessutom är fylld med härlig mjölkchoklad och kola. Låter det gott? Kanten blir lite knäckig av detta recept, Yummie!

IMG_28681

Sluuurp!

IMG_28801

150 g smör

2 msk sirap

2,5 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

0,75 dl kakao

0,5 dl mjölk

1 nypa salt

.

Frys in center i minst 30 min. Smält smöret i en kastrull och tag av den ifrån plattan. Rör ner resten av ingredienserna. Smöra en form på 24 cm  och häll i nästan halva smeten och bred ut lätt så att den täcker hela formen.

.

200 g center

.

Tag ut center ur frysen och placera ut dem över botten. Fördela resten av smeten så att den täcker centern. Grädda i 175 gr i 17 minuter. Låt svalna och ställ i kyl någon timme innan servering.

IMG_2821

IMG_2836
IMG_28951

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

  1. Hej,
    Jag måste bara fråga, ska du stänga ner bloggen? Om jag inte minns fel så skrev du tidigare att den 7/12 så stängs bloggen ner. Stämmer det ??
    Kram Marie

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kokos & Saffranstoppar

Heeeej igeen! Måste bara tipsa om att blanda saffran i kokostopparna. Vilken kanonkombo. Jag har här gjort dubbel sats till ett paket saffran. Det söta tårtfatet kommer ifrån Lagerhaus.

100 g smör

4 ägg

2 dl socker

1 pkt saffran (0,5 g)

11 dl kokos

 

Smält smöret. Vispa ihop socker och ägg lite lätt. Rör ner smöret och saffran. Blanda till sist ner kokosflingorna och låt svälla i 10 min. Klä två formar med bakplåtspapper. Forma 24 st toppiga kakor. Grädda i 175 gr varmluft i ca 13-15 min.

20130307-205941.jpg

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

LOADING..

Kolatårta

Goooodmooorgon vänner! Här kommer ett tips på en superenkel tårta som smakar fantastiskt gott. Den här tårtan är en blandning mellan DENNA jordgubbstårta och DENNA banoffee pie, det kunde alltså inte bli något fel alls, sååå gott!

Snabbaste och enklaste tårtan. Det är ju bara hur bra som helst att det numera går att köpa färdigkokt kondenserad mjölk, det var ju det som tog lite tid att förbereda innan.

IMG_1311

Det vattnas i munnen ;-)

IMG_1314

200 g digestivekex

75 g smör

.

Mixa kakorna till smulor. Smält smöret och blanda med kaksmulet. Klipp en rundel av bakpapper och lägg i botten på en form på 24 cm. Tryck ut kaksmulorna i botten och frys in i ca 30 minuter.

.

1 burk karamelliserad mjölk

2 bananer

4 dl grädde

3 paket dubbeldaim

.

Ta ut digestivebotten ifrån frysen och lossa bakpappret. Lägg botten på ett kakfat. Bred över karamelliserad mjölk. Skiva banan och lägg det över kolan. Vispa grädde. Hacka 2 paket dubbeldaim och blanda med grädden. Fördela den över tårtan. Hacka den sista daimen och strö den överst på tårtan.

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fyra recept på fudge

Hej igen! Tänkte bara kika in en snabbis och bjuda på lite mer julgodis. Här kommer mina fyra i topp recept på fudge. De som jag gillar bäst.

20131221-220201.jpg

Jordnötsfudge

2 dl grädde

1,5 dl socker

0,5 dl ljus sirap

0,5 dl mörk sirap

1 dl jordnötssmör

2 msk honung

50 g mörk choklad

Koka upp grädde, socker och sirap tills kolan klarar kulprovet (ca 20-30min) Rör ner honung och jordnötssmör och koka ytterligare några minuter. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner chokladen så att den smälter helt. Häll upp smeten i en bakpappersklädd avlång form. Låt stelna i kyl. Skär i lagom stora bitar.

Chokladkolafudge

1,5 dl socker

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl grädde

3 msk smör

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

100 g mörk choklad (med smak får du variation)

Koka upp alla ingredienser utan chokladen i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär.Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola)  för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner chokladen i bitar så at den smälter och att det blir en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång bakform. Låt kallna och skär sedan i bitar. Fudgen förvaras i kyl och klarar sig runt en vecka.

Choklad & Nutella fudge

1,5 dl socker

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl grädde

50 g smör

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 dl nutella

Koka upp alla ingredienser utan nutella i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär.Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola)  för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner nutella så att den smälter och att det blir en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång bakform. Låt kallna och skär sedan i bitar. Fudgen förvaras i kyl och klarar sig runt en vecka.

Mjölkchokladfudge

3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
120 g mjölkchoklad

Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka tills smeten precis klarar kulprovet. Tag kastrullen ifrån platten och rör ner smöret och honungen. Låt koka i 2 min till. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner mjölkchokladen så att allt smälter. Fyll en form med bakplåtspapper på ca 15*25 cm och låt svalna. Ställ den sedan i kyl, gärna över natten innan man skär den i bitar.

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

LOADING..

Dumlekakor

Ett tips på enkla, snabba småkakor kommer här. Dessa gjorde jag i somras till en picknick. Det blir många kakor som är perfekt inför kalas eller storbak och det går lika lätt att halvera receptet om man vill det.

IMG_1421

IMG_1419

200 g mjukt smör

1,5 dl socker

3 dl mjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

30 dumlekolor (köp i lösvikt, oftast billigare)

 

Blanda i hop smör, socker, mjöl , kakao och bakpulver till en deg. Rulla 30 små bollar och lägg i aluminiumformar över två plåtar. Jag har använt den större modellen. Tryck i en dumle i varje degboll. Grädda varje plåt för sig i 175 gr i 14-15 min. Låt kallna.

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

  1. Supergoda kakor och lätta att göra. Jag brukar lägga på en noblessebit på varje kaka direkt efter att jag tagit ut de från ugnen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Servettvikning Julgran

Godkväll bloggisar! Tänkte att jag skulle försöka börja slå in klapparna och få lite ordning på vad jag har och inte köpt. Jag har ju inte kikat i kassarna sedan Gekåsbesöket så det behöver struktureras upp snarast.. Vad gör du?

Vet inte om det var flera som inte hittade denna vikningen efter att jag tipsade om den på instagram i går så här kommer den igen. Varför inte vika servetterna till granar nu under julmånaden. Tycker de blir jättesöta och enkla att göra dessutom.

Börja med en vanlig servett. Vik upp varje ark för sig mot mitten med lite avstånd mellan varje. När alla ark är uppvikta, vänd servetten. Vik in ena kanten tvärs över så att det bildar en jämn triangel längst upp. Vik in andra änden på samma sätt. Vänd på servetten och börja att vika in alla ändar som bilden visar. Vik in allihop tills du har en färdig gran. Dekorera toppen med en stjärna.

Lycka till!

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Krispiga godisrutor

Lillördag idag och ytterligare ett grymt gott julgodis! Det här mina vänner måste ni bara prova. Har ni tänkt att baka något nytt godis så är detta ett jättebra recept. Enkelt och hur-gott-som-helst!

Tänk att det bara är tre veckor kvar till jul, hur galet är inte det.. Är du färdig med dina julklappar? Jag har faktiskt köpt det mesta och det känns så skönt. Här kommer receptet..

 

50 g smör

100 g dumlekolor (ca 12 st)

140 g mars choklad (2 st dubbelbitar)

5 dl rice krispies

 

100 g mjölkchoklad

 

Smält ihop smör, mars och dumlekolor på svag värme till en jämn massa. Tag av kastrullen ifrån värmen och rör ner rice krispies så att allt blandar sig. Tryck ut massan i en avlång bakform med bakpapper. Smält mjölkchoklad och bred ett lager på toppen i formen. Låt stelna i kyl i en timme. Tag fram formen och låt stå i rumstemperatur en kvart innan det skärs i bitar.

HAPPY BAKING!

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

LOADING..

Mandeltårta

Godmorgon! Jag är riktigt sugen på att göra denna tårta igen. Inte tänkte jag att det skulle vara så lätt att slänga ihop en mandeltårta. Vi köpte ofta Almondys mandeltårta när jag var mindre för det var en favorit redan då men måste säga att det är värt det lilla extra besväret för att få en hemmagjord.

Jättegod och ”fluffig”! Lika god efter 2 dagar i kylen så denna går att förbereda om man vill. Receptet räcker till ca 12 personer.

5 äggvitor

1 dl socker

150 g sötmandel

.

Mixa sötmandel fint. Vispa äggvitor till ett vitt skum. Häll ner lite socker i taget under fortsatt vispning. Vänd ner mandeln till en jämn maräng. Placera två bakpapper över två plåtar. Pensla matolja i en rundel på ca 20 cm på varje plåt. Fördela smeten i två rundlar. Grädda varje plåt i 175 gr i ca 18 min. Låt svalna en liten stund och vänd sedan på mandelbotten och ta bort bakpappret. Låt svalna helt.

.

5 äggulor

1 dl grädde

1 dl socker

150 g smör

.

Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Rör om hela tiden på svag/medel värme till krämen tjocknar, det får inte koka. tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner smöret. Låt smörkrämen kallna.

Bygg ihop tårtan, börja med en mandelbotten. Bred på nästan hälften av smörkrämen. Lägg på den andra botten och bred över resten av smörkrämen. Rosta en näve mandelspån i en torr stekpanna och toppa tårtan med dessa.

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

LOADING..

Tigersnittar

Har du inte testat dessa småkakor än så tycker jag absolut att du skall planera in det ;-) Varför välja om man vill ha kolasnittar eller chokladkolasnittar när man kan få båda liksom?

De här var lite roliga att baka och dessutom blir det massor av kakor som går relativt fort att göra. Du gör en ljus och mörk deg.

100 g mjukt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2,25 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

 

 

 

100 g mjukt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 dl mjöl

2 msk kakao

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

 

Gör varje deg för sig. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, (och kakao i den ena degen), bikarbonat, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Dela den ljusa degen i 8 bitar och även den mörka i 8 bitar (för mig vägde varje bit 50 g). Till en plåt behöver du 4 ljusa och 4 mörka bitar. Rulla till smala längder, placera två ljusa och två mörka bredvid varandra och platta till enligt bilden (rätt så mycket) på bakplåtspapper. Upprepa tills du har två plåtar. Grädda varje plåt för sig i 200 gr i ca 12-13 min. Skär kakorna i bitar. Låt svalna.

MUUUMS!

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

LOADING..

Banoffee Kladdkaka

Kladdkaka med en topping som Banoffee Pie. Behöver jag säga mer? Muuumms! Istället för en digestivebotten har jag här alltså en kladdkaksbotten och det fungerade grymt bra och den här kan man nästan kalla kladdkakstårta, eller vad tycker ni?

2 ägg

2,5 dl socker

100 g smör

1,5 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 krm salt

 

Rör ihop ägg och socker poröst. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och varva ner det och smöret i äggvispet. Smöra en form, häll i smeten och grädda i 175 gr i 18 min. Låt kakan svalna.

Karamelliserad mjölk

 

Bred en halv burk karamelliserad mjölk över kladdkakan.

 

1 dl grädde

1 dl turkisk yoghurt

1 krm vaniljpulver

 

Vispa grädde och rör ihop med turkisk yoghurt och vaniljpulver. Klicka ut blandningen över kakan.

 

Banan

Daim

 

Dela bananen i skivor och hacka daimen. Toppa kakan med banan och daim precis innan servering. Vill du förbereda kakan så kan du med fördel lägga bananen mellan kola och gräddtäcket så att den inte blir brun så fort.

YUMMIE!

Missa mig inte på Instagram @fikastunder eller på Facebook.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tips på pannacotta

Godmorgon denna nya vecka och sista dagen i november! Hjälp vad det blåst i natt och fortfarande gör. Dags att plocka fram adventskalendrarna ur garderoben, det är verkligen inte svårt att få liv i barnen på morgnarna under december, hehe..

 Idag bjuder jag på pannacotta, de må vara en av de enklaste desserterna och så kan man ju om man vill göra tårtor av det med. Ni hittar länkar till recepten under bilderna.

Hallon & Passionpannacotta

Rocky Road pannacottatårta

Rabarberpannacottatårta

Nutellapannacotta

Limepannacotta

Passionspannacotta

LOADING..

Chokladgräddkola

God eftermiddag bloggisar! Vi startade dagen på adventsgudtjänst och hade även hand om fikat och disken efter 400 glada adventsfirare. Just nu har vi julstök :-) Barnen dekorerar sin pepparkakor efter gårdagens bak. Vi har gjort i kristyr i massor av färger. Käckt när man har mycket pastafärger hemma.

Jag kikar in med det tredje och sista julgodiset jag gjorde förra helgen. Alltså jag älskar chokladkola, den blir liksom inte lika söt som vanlig kola.

IMG_4100

IMG_4104

1 dl ljus sirap

1 dl mörk sirap

1 dl socker

3 msk kakao

3 dl grädde

50 g smör

.

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka ganska livligt på mellanvärme. Rör om ibland. När kolan tjocknat mycket, gör kul prov (häll en klick kola i ett glas med kallt vatten. Kolan skall gå att rulla till en fast boll) häll kolan i en form på ca 20*20 cm med bakpapper och låt stelna. Skär i lagom stora bitar.

LOADING..

Snart advent

Nu börjar det kännas riktigt sorgligt det här att bloggen kommer att läggas ner.. Jag får väldigt mycket frågor på vad som kommer att hända med bloggen och om den inte kan flyttas för att läggas tillgänglig på en annan plats.

Bloggen kommer att ligga kvar här på mama året ut. Jag har absolut funderat ihjäl mig på att skapa en annan plats för mitt arkiv och det känner jag nog ändå att jag vill för att komma åt recept och bilder själv med men det tar jag i så fall tag i efter en lugn och skön julledighet och när jag känner att det är dax. Jag håller er uppdaterade på Facebook och Instagram.

Ni får lova att hänga med på Instagram (@fikastunder) under jul och nyår så får jag försöka klämma in ett och annat recept och vackra bilder!

Frusen Pepparkakscheesecake

Pepparkaksmacarons

Adventssnittar

Saftiga Saffransmuffins

Pepparkaksgrissini

Frusen Julcheesecake

  1. Jättetråkigt att bloggen ska försvinna, för det är helt klart den bästa bakbloggen. Men du ska göra det som känns rätt för dig. Det finns så många krav som stressar i livet, och även om vissa krav också kan bara roliga, så ska man ändå försöka plocka bort dem om de kan sänka stressnivån, Ta hand om dig!
    Kram / Linda

  2. Åh hoppas verkligen att dina helt underbara recept ska finnas tillgängliga. Älskar din blogg! Den enda som jag bakar utifrån. Finns alltid massor med gott och jag kan omöjligt spara ner alla recept.

  3. Hej!
    Här är en till som glädjer sig om det är så att bloggen (eller materialet iallafall) kommer finnas kvar på något sätt. Jag gillar verkligen ditt sätt att skriva och ”vara” – har ännu inte hittat någon bakblogg som är lika bra. Du kanske kan ha kvar den i något bloggformat och skriva bara när du känner för det – inte som nu när jag kan tänka mig att det emellanåt är ett ”måste”.
    Måste skaffa mig instagramkonto så jag kan följa dig :).

    Har du förresten tips på någon/några bra bakbloggar? Inga överdådiga, mer enklare hemmabakning.

    Trevlig första advent!

  4. Tack gode gud för att man kommer att hitta dina underbara recept sen också. Jätte tråkigt att du kommer att sluta blogga :( Men blir glad av att veta att recepten kommer leva vidare. Tack för en underbar blogg!!! kram Ann-Sofie

  5. Ja, det känns verkligen sorgligt att du lägger ner bloggen. Jag älskar verkligen din mix av bak, mat och heminredning/renovering. Samtidigt blir jag glad åt att alla dina fantastiska recept förmodligen kommer att finnas kvar :)
    Önskar dig en härlig helg!
    Kram Annika

  6. Blev verkligen glad av att läsa att du tänker lägga recepten nån annanstans…har börjat leta o spara några recept men du har ju så himla många bra så det är ju svårt o hinna leta upp och spara alla.
    Synd du ska sluta, en jättebra blogg du har!!

  7. Kan vara hålla med Christina.
    Tack för att du delar med dig av Dina recept.
    Har börjat skriva av men om det lever vidare på något annat ställe vore det toppen.
    Trevlig advent!!

  8. Vad glad jag blir att det lutar åt att du lägger över recepten i ett arkiv någon annanstans! Nu kan jag koppla av och inte känna mig stressad över att jag måste spara/skriva ut dina recept som jag vill ha. Kommer absolut att följa dig på instagram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Wienernougat med salta rostade mandlar

Nämen hallå där, jag höll nästan på att glömma er idag. Lite trött känner jag mig men efter en kopp hos grannen så är vi nu i full färd med att plocka fram fredagsmyset. Tror det får bli en kväll på soffan framför Idol.

När jag rostade mandlar till mandelbräcken så gjorde jag dubbel sats så det även räckte till dessa ljuvliga godisar. Wienernougat är ett favorit julgodis och det blir riktigt gott med salt mandel.

IMG_4085

IMG_4090

1 msk olivolja

2 tsk flingsalt

100 g sötmandel

 

Blanda sötmandel med olja i en skål. Ta en nypa flingsalt och krossa det i handen och tillsätt i nötblandningen. Fördela på en plåt med bakpapper och rosta i 200 gr i 7-8 minuter. Låt svalna och finhacka mandeln.

 

200 g mjölkchoklad

200 g nougat

 

Smält choklad och nougat på svag värme och rör till en jämn smet. Hacka den rostade mandeln och blanda med chokladen. Häll i en liten form och låt stelna i kyl. Skär i lagom stora bitar. Förvara i en burk i kylen.

 

LOADING..

En kladdkaka som fått mycket beröm

Den här kladdkakan har fått så mycket beröm så jag känner att jag vill lyfta fram den igen. Jag älskar nötter, knäck och choklad och det var helt klart att jag skulle älska denna kladdkaka. Genom att mandeln först rostas i ugnen så kommer smaken fram på ett halt annat sätt. Att jag dessutom hade lite flingsalt på gjorde bara saken mycket bättre.

Det var faktiskt utav denna kladdkaka som jag inspirerades till mandelbräcken som jag bloggade om för några dagar sedan, härligt när man kan inspirera sig själv, haha.. Jag kan varmt rekommendera denna till choklad & nötälskaren!

IMG_2284

IMG_2292

IMG_2289

1 msk olivolja

1 nypa flingsalt

125 g sötmandel

.

Blanda sötmandel med olja i en skål. Ta en nypa flingsalt och krossa det i handen och tillsätt i nötblandningen. Fördela på en plåt med bakpapper och rosta i 200 gr i 7-8 minuter. Låt svalna och finhacka mandeln.

.

3 pkt dubbeldaim (165 g)

.

Hacka daim i små bitar och blanda med nötterna i en skål. Smöra och bröa en form med löstagbar kant på 24 cm. Häll daimblandningen i formen.

IMG_2205

100 g smör

2 ägg

3 dl socker

1,5 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 msk kaffe

.

Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner mjöl, vaniljsocker, kakao och kaffe. Rör ner det smälta smöret. Häll smeten över daimblandningen i formen. Grädda i 175 gr i 20 min.

IMG_2295

Mums!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kladdkaka med Saffransfluff

Godkväll bloggisar! Jag har hamnat framför ”Bonde söker fru” och tänkte att jag lägger upp den här godbiten som jag tipsade om på instagram tidigare idag.

Jag testat ett litet juligare tillbehör till kladdkakan, nämligen saffransfluff. Blev jättegott och den här kommer även att passa jättebra som en tårtfyllning. Jag hittade receptet i tidningen buffé och blev väldigt nyfiken. Gillar man saffran tycker jag absolut att detta är ett bra alternativ som tillbehör till olika typer av bakverk. Bara fantasin sätter gränserna!

 

Botten

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 gr i 20 min. Låt svalna ca 10 min.

 

Glasyr

2 dl vispgrädde

1 dl socker

1 dl sirap

100 g mörk blockchoklad

100 g smör

 

Blanda alla ingredienser till glasyren utom smöret i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar (15 min). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge. Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl. Det tar nog ca 3 h.

 

Saffransfluff

1 pkt saffran

2 dl grädde

1,5 dl creme fraiche

1 msk honung

 

Rör ihop creme fraiche och saffran. Vispa upp grädde. Rör ner grädden i creme fraichen och tillsätt honungen och rör till en jämn fluff. Det går bra att vispa med elvisp om den är för lös.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pepparkaksmacarons

Kan detta vara något att baka i jul? Kanske redan till första advent? De är ju så dekorativa dessa små marängbakverken.

Senast jag gjorde macarons så vispade jag marängen en aningens för länge och smeten blev för tjock för att kunna användas. Man får verkligen ha rätt timing när man gör dessa. Smeten skall nästan rinna ur spritsen, eller ja, det gör den men inte jättefort ;-)

IMG_99701

95 g mandelmjöl

5 g pepparkakskrydda

200 g florsocker

110 g äggvitor (ca 3 ägg)

5 msk strösocker

ev. pastafärg

 

Mät upp alla ingredienser noga! Sila mandelmjöl och florsocker och rör ihop det med pepparkakskryddan. Vispa upp äggvitan tills den blir vit. Tillsätt en matsked socker i taget medans det vispar och fortsätt vispa tills marängen är fast och glansig men vispa inte för mycket. Då blir den för tjock. Det skall gå att vända på skålen men den skall ändå vara följsam. Vill du färga smeten så tyckte jag det var käckt att göra det precis innan marängen var färdigvispad. Använd pastafärg. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängen till en jämn smet. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar, stora som en femkrona, på ett bakplåtspapper och låt dem vila i 60 minuter. Grädda i 150 grader i ca 15 min. Macaronsen är färdiga när de lossnar ifrån bakplåtspappret. Jag satte in en plåt överst i ugnen för att förhindra att ”bränna” dem uppepå så de förlorar sin fina färg.

Cream cheese frosting

15 g mjukt smör

100 g Philadelphia ost

1 dl florsocker

 

Vispa ihop smör och Philadelphia ost. Vispa ner florsocker till en jämn frosting.

  1. Hej, varför tar du bort bloggen så man inte kan se alla recept sen efter även när du slutat? Vore så otroligt kul om dem kom tillbaks sen eller om du bara har kvar dem. Jag älskar din blogg och det är min favoritblogg någonsin, vore kul om den fanns kvar. Kram

  2. Kommer du ta bort bloggen helt sen eller kan man kolla recept. kommer man kunna googla på recepten el tar du bort allt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mandelbräck

Godmorgon! Får man lov att bjuda på lite julgodis denna sista tisdag i november? Först ut ifrån helgens bak är denna underbara nya bräck. Jag tycker absolut att ni skall testa detta till någon advent eller när det närmar sig jul. Såååå god men då är jag ju som sagt svag för nötter, choklad och knäck :-)

Det bästa är den saltrostade mandeln som höjer detta godis till skyarna!

IMG_4077

Mumselimums!

IMG_4084

 

Börja med att rosta mandeln enligt nedan:

1 msk olivolja

2 tsk flingsalt

100 g sötmandel

.

Blanda sötmandel med olja i en skål. Ta en nypa flingsalt och krossa det i handen och tillsätt i nötblandningen. Fördela på en plåt med bakpapper och rosta i 200 gr i 7-8 minuter. Låt svalna och finhacka mandeln.

.

100 g mörk choklad 70%

100 g mjölkchoklad

2 st dubbeldaim

.

Smält mörk choklad och fördela på ett bakpapper på 25*25 cm. Frys tills den stelnar och ta ut den så att den inte är för kall när nästa lager skall på. Hacka den rostade sötmandeln. Hacka daimen. Smält mjölkchokladen och bred ett lager över den mörka chokladen. Strö nu fort på mandel och daim så att den fastnar i mjölkchokladen. Låt stelna i kyl. Skär i lagom stora bitar. Förvaras i kyl.

  1. Hej!

    Hittade dig för bara någon dagsen och blev lite ledsen över att du ska sluta blogga då jag redan hittat en massa recept jag vill testa :)

    Jag har en fråga angående receptet här ovan. Det är så att min syster inte kan äta mjölk och undrar om du vet om diam finns mjölkfri eller vad man kan byta ut det till istället? :)

    1. Tål man inte mjölk alls inte ens laktosfria produkter så blir det ju mycket svårare. Tror inte det finns laktosfri mjölkchoklad eller daim men är ingen expert på det alls.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..