Enkel smörkräm till att fodra tårta

Ett önskat inlägg kommer nu här! Hur gör jag min smörkräm och hur mycket använder jag till en tårta? Jag brukar alltid köra med den här enkla smörkrämen. Funkar hur bra som helst att fodra tårtan med innan locket skall på.

20130413-130744.jpg

Till en tårta på 24 cm och ca 9 cm hög så använder jag följande:

150 g mjukt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl kokhett vatten

1 msk vaniljsocker

 

Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

När smörkrämen är färdig tar du fram den kalla fyllda tårtan som stått till sig i minst 12 h. Tårtan sjunker nämligen när man byggt ihop den och det vill man inte att den skall göra när locket är på. Jag använder en spackel med lång rak kant och en stekspade när jag spacklar tårtan. Jag tar en klick smörkräm på baksidan av stekspaden och drar den nerifrån kanten och uppåt och hjälper till med spackelspaden på slutet. Upprepa runt hela tårtan och använd spackelspaden till att ta bort överflödig smörkräm på kanten. Var noga med att inte få med några smulor i krämen. Får du med smulor, skrapar du bort dem och tar ny kräm. De skapar bara ojämnheter. Det går åt olika mängd smörkräm beroende på hur tårtan ser ut. En ojämn tårta kräver mer för att fylla upp alla ojämnheter. Jag brukar få över en liten klick. Ställ tårtan i kylen medans du kavlar ut locket.

Hoppas detta var till någon hjälp!

 

Måste även tacka bloggkollegan Therese MC Donald för en rolig kväll igår. Kristoffer Appelquist skötte sig utmärkt :-) Många goa skratt!

 

 

 1. Hej,
  Tack för bra recept och tips! Jag skall försöka mig på en tårta med ljus botten, vaniljkräm och jordgubbsmousse på min sons 1-årsdag. Jag skall försöka kavla på sockerpasta för första mången och tänkte därför klä den med din smörkräm. Vad jag förstått är det smartast att lägga på smörkrämen precis innan man lägger på sockerpastan, men kan man göra smörkrämen någon dag innan?
  Mvh Veronica

  1. Smörkrämen görs precis innan den används så att den har precis rätt konsistens. Den skall vara följsam. I kylen stelnar den.

 2. Hej!
  Tänkte fråga efter råd till en tårta jag ska göra till min son. Jag har tänkt en regnbågstårta med glasscreme och jordgubbsmousse som fyllning. Men vad kan jag spackla tårtan med?
  Det ska vara en ljus frosting. Vet inte riktigt vilka smaker som går ihop så att det inte blir för sött.

  1. Jag brukar göra en vit chokladsmörkräm. Den blir inte så söt då den innehåller philadelphiaost. Kika i ”Recept på frostingar och krämer”

 3. hej jag undrar om tårtan ska stå i kylskåp med smörkräm en viss tid innan man lägger på sockerpastan? mvh Emma

  1. Jag har gjort lite olika men jag tycker nog det är bäst om den inte står i kylen så att det är lättare att forma krämen under men så gör inte alla! Testa!

 4. Hej! Jag ska göra en födelsedagstårta till min brorson, ska göra en legotårta tänkte jag. Har du något
  Bra tips på fyllningar som brukar gå hem? Hade tänkte någon chokladmousse o vaniljgrädde, men frågan är om det kanske blir lite torrt med mousse ?
  O så kommer vi till att spackla o täcka tårtan, ja ska täcka med marsipan eller sockerpasta, är då det här receptet bäst att använda då vid spackling ? Men jag har svårt för smörkräm då ja ej gillar smaken, kan man smaksätta den ?

  1. Fyll tårtan 1,5-2 dygn innan den skall ätas så saftar den till sig.

   Smörkräm använder alltid jag. Du kan smaksätta den med kakao om du vill, det blir jättegott. Kika bland ”Recept på frosting och krämer”

 5. Äntligen ett recept på smörkräm som funkar för mig! Har försökt med 5 olika recept innan jag hittade detta och inget funkade. Så tack så hjärtligt, du räddade farsdagstårtan!! :)

 6. Rekommenderar du att spackla med smörkräm om man har två mousse i tårtan? Jag tänkte spackla med grädde men då är kanske smörkräm bättre??

  1. Smörkräm hade jag tagit. Lättare att få fint! Det finns ju vit chokladsmörkräm med Philadelphia som är riktigt god om man inte vil ha massor med smör!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..