Saffransbullar med fyllning

God morgon bloggisar! Hur går det med julbaket? Börjat något eller väntar du in i det sista? I år gjorde jag lite annorlunda saffransbullar. Jag har bara gjort lussekatter innan men nu ville jag göra vanliga snurror med fyllning. Det blev ju fantastiskt saftigt och gott med lite fyllning i. Det här tycker jag att ni skall prova om ni inte bakat än.

50 g jäst

1 dl socker

150 g smör

5 dl mjölk

250 g kesella

2 pkt saffran

0,5 tsk salt

16 dl vetemjöl special

 

Dela sönder jästen i en stor bunke, häll över socker och låt det smälta ihop. Smält smöret och blanda i mjölken. Vätskan skall vara fingervarm när den blandas med jästen. Rör i kesella, saffran och salt. Rör i mjöl lite i taget tills det blir till en deg som släpper i kanterna. Spara lite mjöl till utbaket. Låt jäsa i 60 min under bakduk. Gör under tiden iordning fyllningen (recept längre ner). Blanda ihop alla ingredienser till en jämn fyllning. Knåda ihop degen på bakbord. Dela i två delar och börja med att kavla ut den ena och använd halva fyllningen. Ta sedanresterande deg och fyllning. Rulla ihop och skär bitar eller lägg den ena halvan över den andra, skär sedan stavar som man skruvar samtidigt som man snurrar runt till en bulle. Låt jäsa ca 40 min på plåt med bakduk. Grädda ca 30 st bullar i 250 gr i 8-10 min. Bullarna skall bli gyllenbruna. Pensla bullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö socker över varje bulle.

Fyllning

125 g mjukt smör

75 g riven mandelmassa

1 tsk kardemumma

 

Vispa ihop fyllningen så att den blir jämn.

  1. Shirin skriver:

    Så bra recept

  2. Tina skriver:

    Ska man inte pensla bullarna innan man stoppar in de i ugnen? Har precis gjort färdigt degen :D

  3. Jag bakade lussebullar med en väninna med nötallergi så det blev ingen fyllning då men det här såg och lät ju väldigt gott ut.. Kanske skulle baka en till sats med fyllning, lussebullar kan man ju inte göra för många! ;)

  4. Maja skriver:

    Åh detta ska jag prova! Men jag har en liten fundering. När du skriver ”lägg den ena halvan över den andra” menar du då att man viker ihop degen på mitten? Eller menar du att man ska lägga den ena halvan som man kavlat ut ovanpå den andra halvan man kavlat ut? Och ha fyllning på båda? Lite dum fråga kanske men jag har typ aldrig gjort snurror :)

  5. Det står att man ska smöra ut halva fyllningen, när lägger jag på resten?
    Eller har jag läst helt fel ;)?

    1. Nu har jag ändrat i beskrivningen. Två degar och hälften av fyllningen til varje deg :-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..