Äppelpaj med marängtäcke!

Nämen, hallå där! Jag har tagit tag i morgonbestyren innan jag skriver till dig, hoppas inte du saknade din frukostläsning alltför mycket ;-) Vi har planer på att göra lite nytt i vardagsrummet och igår flyttade jag bordet för att känna hur det känns innan jag bestämmer mig helt. Det känns faktiskt riktigt bra. Nu skall jag börja googla runt på vita skänkar, tapeter och annat skoj. Dags för förändring!

Väldigt länge sedan jag bakade paj och när jag såg detta receptet hos Madelene ville jag genast prova. Förra söndagen tog jag med denna pajen till min svägerska. Hon bjöd på äppelkaka, vaniljsås och glass så vi hade äppelfest :-)

Pajen består av fyra läckra lager men jag tyckte nog att det blev lite för sött för min smak och äppelbitarna blev inte riktigt mjuka. Tänk på att skära små äpplebitar (mindre än mina stora klyftor på bilden nedan) då de skyddas bra under marängen!

100 mjukt smör

1 dl socker

1 ägg

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

 

4 äpple

1 msk kanel

2 msk socker

 

100 g smält smör

1 dl socker

2 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

 

2 äggvitor

1,5 dl socker

 

Sätt ugnen på 200 gr. Vispa smör och socker krämigt, vispa ner ägget och tillsätt mjöl blandat med bakpulver till en deg. Tryck ut degen i en pajform.

Skala och skär äpple i små klyftor, blanda med socker och kanel. Lägg äppleklyftorna på pajdegen.

Smält smöret och tillsätt socker, mjöl och vaniljsocker. Fördela smeten över äpplena.

Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt socker i omgångar medan du vispar marängen. Fördela till sist marängen på toppen av pajen. Sänk värmen till 175 gr. Grädda pajen i 35-40 min.

 

 1. Hej!

  Ett tips, jag brukar göra ungefär den där fast med banan och utan ”degtäcke”. Ska pröva att göra med äpple istället och utan locken med smuldeg kanske den inte blir så söt?? :) låter ju supergod annars!

  Med vänlig hälsning, Sofia

  Ps. Receptet har jag upplagt på min blogg http://www.sofiasliv.com

 2. Vad kul att du gjorde pajen! :) Men vad synd att äpplena inte blev så mjuka som du ville ha dom.

  Ha en fin söndag, kära du!
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..