Knäckig blåbärspaj

Jag älskar sega och knäckiga bakverk. Pajer får gärna, enligt mig, ha lite tuggmotstånd och inte bara vara en ren sörja ;-)  Jag tror inte att jag behöver säga att denna pajen fick ett underbart knäckigt täcke utan det tror jag att bilderna avslöjar bra själva. Till och med maken som inte är så förtjust i sötsaker sa att denna var riktigt god. Ja, det var den verkligen!

Vi hade sådan tur att brorsan ville dela med sig av lite blåbär till oss efter att han varit och plockat hutlöst många liter. Vi tackade absolut inte nej till det. Mitt första bak blev denna supergoda knäckpaj!

Både vaniljglass och vaniljsås är inte alls dumt till!

5 dl blåbär

1 msk potatismjöl

 

150 g smör

2 dl socker

0,5 dl ljus sirap

0,5 dl grädde

3 dl havregryn

1,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljpulver

1 krm salt

 

Smöra en pajform. Fördela blåbär jämnt i formen. Pudra över potatismjöl. Koka upp smör, socker, sirap och grädde och låt puttra i 5 min. Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner mjölblandningen. Häll smeten över blåbären. Grädda i 200 gr i ca 25 min. Låt pajen svalna och servera med glass eller vaniljsås.

 1. Maja skriver:

  Hade tänkt prova göra den här imorgon, men har en liten fundering om man kan göra den några timmar innan och bara värma på den lite i ugnen innan man serverar den? Har litet kök & mycket mat som ska lagas & vill helst inte göra den från scratch när man har gäster hemma!

  1. Hej Maja! Den går bra att förbereda några timmar innan. Tror inte att du behöver värma på den om du förvarar den i rumstemperatur.

 2. Har precis gjort din Blåbärspaj ,men tog Hallon istället hade vispad grädde med vaniljpulver till
  Oj så gott det blev Tack för ett jättebra/gott recept
  Detta kommer jag att dela med mej av till mina vänner.mvh lotta

 3. Frida skriver:

  Hej!

  Tack för många underbara recept! Tror du att pajen blir lika god med björnbär & ska man isåfall ha potatismjöl på bären?

  Ha en go helg!

  /Frida

 4. Anette skriver:

  Den blev verkligen supergod. Och gick utmärkt att äta även dagen efter. Men choklad och kolacookiesen tar ju priset. Ngt av det godaste jag ätit. Mmmmm
  Kram

 5. Blir till att baka denna paj idag,ser så god ut med det knäckiga täcket

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..