Blåbärskaka med crumble

Den här blåbärskakan blev helt fantastiskt god. Jag blev inspirerad av blåbärskakan hos Smitten Kitchen för några veckor sedan och översatte det till svenska och på ett sätt som jag trodde skulle fungera.

Jag serverade vaniljsås till kakan men tror nog även att den är god precis som den är. Jag har tidigare gjort muffins med crumble och kombinationen mjuk kaka och smuldeg är verkligen lyckad. Även kombinationen blåbär/kanel var överraskande gott. Nam nam..

Kaka

100 g smör

1,5 dl socker

0,5 tsk citronarom eller skalet av en citron

2 ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 dl mjölk

4 dl frysta blåbär

 

Smuldeg

50 g mjukt smör

0,75 dl socker

1,25 dl mjöl

0,5 dl havregryn

1 tsk kanel

 

Börja att röra ihop smuldegen. Nyp ihop alla ingredienser till en deg. Ställ åt sidan.

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner citronarom och ett ägg i taget. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölk till en jämn smet. Tag fram blåbären ur frysen och tryck in dem i smeten.  Smöra en form på 24 cm och platta till den tjocka smeten där i. Smula över smuldegen. Grädda i 175 gr i ca 45 min. Stickan skall vara torr.

 

 

  1. Sofie skriver:

    Den blev jättebra!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..