Banankaka med mjölkchokladglasyr

Gaaahhh, den här alltså! Glasyren blev så grymt god och passar utmärkt till banankakan. Jag brukar annars hyvla nougat till ett nougattäcke över banankakan men kände denna gången för ett fluffigt mjölkchokladtäcke ;-) Kakan blev väldigt hög och gick nästan bara att äta med sked. Tror att receptet går utmärkt att göra i en vanlig form på 24 cm med.

Barnen älskade den och även jag. Prova vetja!

2 ägg

1,5 dl socker

100 g smör

4 msk mjölk

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

2 mogna bananer

 

Smält smöret och rör ner mjölken. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. Rör ner mjölblandningen och smörblandningen i äggvispet. Mosa bananerna och vänd ner dem. Smöra en form på 20 cm och grädda i 175 gr i 40 min. Stickan skall vara torr.

 

200 g mjölkchoklad

1,25 dl grädde

75 g Philadelphia ost

1 gelatinblad

 

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter. Smält chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull och tag av ifrån plattan. Rör ner den smälta chokladen så att allt blandar sig. Rör ner Philadelphia osten så att allt blandar sig och till sist gelatinbladet. Låt krämen svalna i kylen. Rör om då och då. När krämen får en bredbar konsistens (30-60 min) så breder du krämen över kakan. Förvara i kyl eller frys ner.

 

  1. Sara skriver:

    Är du säker på att receptet på kakan är korrekt? Gjorde den ikväll och reagerade på att smeten blev väldigt lös och kakan blev väldigt tunn och liksom svampig… Fattar inte vad som hände.

    Chokladtoppingen däremot – heaven! Men förenklade receptet. Smälte 200 g hackad choklad i 1 dl grädde i kastrull. Hällde över i skål och rörde i 100 g philadelphia. Den får bra konsistens när den stelnar sen även utan gelatin och går att bre på kakan :)

    1. Ja, brukar baka efter detta recept. Man får inte röra för mycket i smeten. Så tråkigt att det misslyckades Sara.

  2. Åsa skriver:

    Oj vad gott det verkar! Kan man använda den här som tårtfyllning – kan den vispas fluffig när den är kall?

    Mailade dig och frågade om den vita choklsdsmörkrämen kan an vändas som tårtfyllning också, kan/ska man kanske ha ett gelatinblad i den också? Går det att vispa fluffigt då, det borde väl funka eftersom man kan göra så när man smält gelatingodis?

    Ursäkta att det blev långt men nyfiken på vad som funkar som tårtfyllning! :-)

    1. Jag tror den hade blivit jättebra i en tyngre tårta. Vet inte om det går att vispa till den när den är helt kall.
      Jag ser inget mail.. Du kan nog använda chokladsmörkrämen som fyllning men jag tycker att den är för smörig för det. Du behöver absolut inget gelatin i den.
      Dessa typer av fyllningar passar bättre i en saftig ”tyngre” botten.

  3. Lotta skriver:

    Men åhhh, vad god den här såg ut! Har varit sugen på att göra en banankaka länge och nu blev suget ännu större! ;)

    Tack för en väldigt fin och inspirerande blogg! :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..